Me Naiset
Anna Perho on nainen, äiti ja ihminen. Hänellä on myös räjäytyslupa. Twitter:@annaperho
Anna Perho on nainen, äiti ja ihminen. Hänellä on myös räjäytyslupa. Twitter:@annaperho

Inhosin kaikkia, joilla oli elämässään rahan tuomaa huolettomuutta, kirjoittaa Anna Perho.

”Raha ei ole tärkeää”. Näin sinullekin on joskus valehdeltu. Päälle on mutistu siitä, miten Hollywood-tähdetkin ovat sekaisin ja onnettomia, vaikka he voisivat lämmittää talojaan polttamalla seteleitä.

Lauseella koitetaan ilmaista jotakin sellaista kuten ”vain se, mitä olemme sisältä, on todella tärkeää” tai ”onnea ei voi ostaa”. Nämä oman elämänsä paulocoelhot kertovat, miten iloisia kehitysmaiden asukkaat ovat, kun kilpailuyhteiskunta ei pilaa heidän elämäänsä. Siellä vain nauretaan ja lauletaan, onhan elämä dollarin päiväpalkalla niin ihanaa!

Tosiasiassa pahassa rahapulassa oleva ihminen ei tuijottele sisäänsä ja etsi kehityskohteita. Kaikki energia menee selviytymiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mistäkö tiedän? Siitä, että lakkasin aikoinani käymästä postilaatikolla, sillä tiesin, että se sisälsi vain ongelmia. En ole koskaan ajatellut rahaa niin paljon kuin silloin, kun minulla ei ollut sitä. En henkistynyt, ahdistuin. Inhosin kaikkia, joilla oli elämässään rahan mukanaan tuomaa huolettomuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Selvittyäni kuiville lakkasin romantisoimasta talousasioita. En liitä rahaan merkityksiä tai tunteita, vaan tarkastelen sitä välineenä, joka tekee elämästä parempaa ja tulevaisuudesta turvatumpaa.

Maailma on täynnä romantikkoja, joiden mielestä omasta taloudestaan kiinnostunut ihminen on moraaliton ahnuri, jonka etiikka on jossain kongolaisen veri-timanttikauppiaan ja ihmissalakuljettajan välissä. Osasta rahanhimo onkin muokannut inhimillisyyden irvikuvia, mutta on kohtuutonta verrata keskiluokkaista rahastosäästäjää heihin.

Naiset ja raha-kirjan kirjoittajan Leila Simosen mukaan naisen elämässä perhe, työ ja koti tulevat ennen rahaa. Perhe on toki tärkeämpi kuin tonnin espressokone (joka kylläkin tekee elämästä niin paljon parempaa, että silloin tällöin mietit, ottaisitko autiolle saarelle koneen vai perheen). Mutta raha on kuin domino­palikka. Jos se kaatuu, vaikutus heijastuu kaikkeen.

Näin Suomi säästää -barometrin mukaan yli puolet 25–35-vuotiaista naisista kuluttaa kaiken minkä tienaakin. Naiset säästävät vähemmän ja suunnittelevat talouttaan lyhyemmissä sykleissä kuin miehet. Kun nainen täyttää 50 vuotta, hän alkaa kiinnostua taloudestaan.

Älä odota niin kauan, sisko! Työttömyys ja onnettomuudet vaanivat meistä jokaista, mutta niin kauan kun tuloja on, velvollisuutesi on suhtautua niiden käyttöön asianmukaisella totisuudella. Yhteiskunta tarjoaa jonkinlaisen toimeentulon kaikille, mutta siirtymä Lidlistä Louis Vuittonille on kustannettava itse.

Kovin hinta rahattomuudesta on vapauden menettäminen. Jos et ole taloudellisesti tolpillasi, et ole aidosti itsenäinen. Riippumattomuus on pääomaa, jota rahalla voi parhaimmillaan ostaa. Se on tärkeää. Ja se tekee pohjattoman onnelliseksi.

Lue kaikki Me Naisten kolumnit täältä.

luuuri

Yleensä kyse onkin siitä, miten paljon rahaa tarvitaan. Täydellistä riippumattomuutta ei kukaan voi millään rahalla ostaa. Mutta onko riittävää riippumattomuutta se, että voi valita ostaako 5 vai 30 euron aurinkolasit vai onko vasta se riippumattomuutta, että voi valita ostaako 100 vai 500 euron lasit. Me omaksutaan ympäristön normit ja se mikä on riittävää ja mihin voi tyytyä.

Elisa

Olen aina pitänyt Anna Perhoa mielikuvitukselliseksi ja innovatiiviseksi ihmiseksi. Pisteet todella laskivat koska olen lukenut häneltä saman sisältöisen toisenkin kolumnin parin vuoden takaa. kopio itseään. Mutta ehkä alkaa kirjoittaminen tylsyttämään. Tiedoksi tämä menaisille- joka varmaan tästäkin kolumnista jotain on maksanut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla