Sovin treffit rakkaan ystäväni kanssa. Oli paljon päivitettävää.
Kävimme läpi ne tavalliset: olemmeko laihtuneet (emme), mitä lapsille kuuluu (jotakin, mikä aiheuttaa syyllisyyttä), mitä töissä (uusi kahviautomaatti).

Sitten ystäväni rikkoi jään.

"Nykyään ei sais enää valittaa mistään, eikä haukkua ketään. Mä kaipaan niitä aikoja, kun se oli ihan ok. Voitaisko me pitää sellainen vartin haukkumishetki ja unohtaa se sitten?"

Kasvoni alkoivat hehkua. Silmäni kirkastuivat. Juuri tätä varten ystävät ovat olemassa! Juoruamista! Että voi käyttää kauheaa kieltä kanssaihmisistä! Mässäilevää retostelua täydellä luottamuksella.

Suhtaudun erittäin suurella epäilyksellä henkilöihin, jotka väittävät, etteivät koskaan juoruile, "koska siitä tulee itselle vain negatiivinen olo". Entä sitten? Niin tulee juurihoidostakin, eikä sitä ole kukaan kieltämässä. Ei kukaan voi tykätä kaikista kaiken aikaa.

Patologisista hyvänpuhujista tulee mieleen uskonlahko, jossa kaikki vaikuttaa ulospäin täydelliseltä, mutta kulisseissa muhii pahuus. Ahkerimmat peukuttaja-halailijat saattavat näyttäytyä valoisina tsemppareina, mutta syvällä sisimmässään he ovat valmiita iskemään parhaan ystävänsä miehen.

Negatiiviset tunteet pitää käsitellä, ja paras tapa siihen on törkeät juoruöverit.

Tätä vankan kokemuspohjaista väitettä tukee myös tiede: Michiganin yliopistossa on todettu, että juoruilu lisää keltarauhashormonin määrää, mikä puolestaan vähentää ahdistusta ja stressiä. Reipas juorutuokio on siis kuin laittaisi rahaa pankkiin!

Laadukkaan juoruamisen ehto on itsensä täydellinen vapauttaminen vastuusta. Nyt ei tarvitse katsoa peiliin, ei asettua toiselle puolelle pöytää tai kääntää toista poskea. Muiden syyttäminen kaikesta on yhtä puhdistavaa kuin hehkuvien hiilien päällä kävely.

Mutta tee tämä vain seurassa, johon voit luottaa. Pahan puhuminen on kuin känni: otettaessa mukava, seuraavana aamuna vain morkkiksia herättävä. Siksi on tärkeää, että päästät pimeän puolesi valloilleen seurassa, joka osaa pitää kuulemansa omana tietonaan.

Tietenkin juoruilu on epäkorrektia. Se on tehoton tapa edistää muutoksia, ja jatkuvasti harjoitettuna se tekee ihmisestä kitkerän. Vaaralliseksi juoruilu muuttuu silloin, kun se alkaa hankaloittaa juoruilun kohteen elämää.

Mutta olisi epäinhimillistä vaatia, että suhtautuisimme jokaiseen negatiiviseen kohtaamiseen tekemällä tilanteesta rakentavan psykoanalyysin, jossa adjektiivit pidetään neutraaleina ja pulssi tasaisena kuin laiskiaisella.

Joten antakaa, siskot, itsenne silloin tällöin kokea, miltä tuntuu olla juoruämmä. Sen viihdyttävämmäksi ei elämä muutu, vaikka joku keksisi kalorittoman suklaan.

Ja kun juorukohtaus sitten on ohi, sitä jaksaa taas olla kaikkien rakastama
ihkuli voimahalaaja.

Aku Louhimiehen sadistiseksi luonnehditut ohjausmetodit nousivat päivänvaloon neljä vuorokautta ennen Jussi-gaalaa. Mitä käy Tuntemattoman sotilaan palkintosaldolle?

Aku Louhimiehen ohjaama Tuntematon sotilas (2017) oli tähän päivään saakka Jussi-gaalan suurin palkintosuosikki. Se on ehdolla muun muuassa vuoden 2017 parhaaksi elokuvaksi ja Aku Louhimies parhaaksi ohjaajaksi. 

Kansan rakastama klassikkoelokuvan uudelleenfilmatisointi ja tinkimätön ohjaajanero – voisiko mikään estää palkintovyöryä?

 Tänään, Minna Canthin ja tasa-arvon päivän ilmeni, että taitaa voida.

Suomen nimekkäimpien naisnäyttelijöiden rivistö kertoi Ylelle Louhimiehen vuosikymmenien aikana harjoittamasta alistamisesta ja rääkistä. 

Käsky-elokuvan kuvauksissa Louhimies oli laittanut Pihla Viitalan iholle torakan toukkia ja pakottanut Viitalan syömään ruokaa, johon tämä oli oksentanut. Jessica Grabowskylla oli 8-pallon jälkeen psyykkisesti pahoinpidelty olo. Pamela Tolalle Pahan maan kuvaukset olivat traumatisoiva kokemus. Ja lista jatkuu jatkumistaan.

”Naispääosan esittäjät ovat vaihtuneet tiheään tahtiin. Toisaalta näiden paljastusten valossa on ihme, että heitä on ollut filmeissä ollenkaan!”

Luottomiehet ovat pysyneet Louhimiehen riveissä leffoista toiseen, mutta naispääosan esittäjät ovat vaihtuneet tiheään tahtiin. Toisaalta näiden paljastusten valossa on ihme, että heitä on ollut filmeissä ollenkaan! Pamela Tola ja Pihla Viitala nimittäin kertovat, että heidät Louhimies uhkasi lopulta jopa leikata pois elokuvasta.

– Hän tuskaili, mitä tehdä, koska päähenkilöä on vaikea poistaa, mutta pakkotilanteessa sekin on mahdollista, Viitala kertoo Ylelle.

Louhimies itse on syytöksistä yllättynyt ja pitää toimintaansa ihan vain ohjausmetodina. Maallikon korvaan mielivaltainen vallankäyttö vaikuttaa ihan vain naisvihamieliseltä sadismilta.

Jussi-patsaat jakava elokuva-alan ammattilaisten yhdistys Filmiaura ry on perjantaina vaikean valinnan edessä. Haluaako se palkita ihmisen, jonka kerrotaan järjestelmällisesti traumatisoivan ja nöyryyttävän naispuoleisia alaisiaan taiteen nimissä, vai haluaako se luoda toivoa jostain vähän paremmasta huomisesta? 

Etukäteen lupailtiin, että #metoo-kampanja tulee kyllä näkymään myös Jussi-gaalassa (mustina mekkoina ja valkoisina käsinauhoina).

Jotenkin en enää epäile sitä ollenkaan.

Huumori ja komedia ovat myös keinoja käsitellä omaa maailmankuvaa, Ulla Virtanen kirjoittaa.

Komedia on naurettavan tärkeä asia. Nauru tuottaa hyvää oloa ja yhdistää ihmisiä. Huumorin kautta pohdimme ihmisyyttä. Nauraessa koemme tunteita laidasta laitaan ja samalla käsittelemme myös omaa maailmankuvaamme.

Olen improvisoija Improvisaatioteatteri VSOP:ssa. Improvisaatio on hieno laji. Siinä eletään todella hetkessä, kaikki keksitään tässä ja nyt. Olen vuosien varrella päässyt vierailemaan erilaisissa tilausesityksissä ympäri Suomea. Sen lisäksi, että saan tuottaa iloa muille, minulla on ollut kunnia päästä kurkkaamaan erilaisten porukoiden maailmaan. Improvisaatioesitysten päätarkoitus on toki tarjota viihdettä ihmisille, mutta samalla ne heijastavat sitä, millaisessa maailmassa elämme.

Olimme esiintymässä eräissä yritysjuhlissa. Yleisö koostui pääosin keski-ikäisistä naisista. Aloitimme improvisoidulla tarinalla, jonka kulkua yleisö sai muuttaa huutamalla ”Ei!” jos tarina ei mennyt mieleiseen suuntaan.

Ensi näkemältä olisi voinut arvioida yleisön kannattavan melko konservatiivisia ja perinteisiä arvoja. Toisin oli. Tämä porukka alkoikin muokata juonta niin, että yhtäkkiä miehen ja naisen tapaamisesta kertova tarina alkoi kulkea kohti naishahmon vapautta. Rohkeat valinnat, seksuaalinen vapautuneisuus, ura ja unelmat! Yleisö kiljui innoissaan johdattaessaan hahmon itsenäiseen tulevaisuuteen. Ei esteitä, ei rajoja.

Uskon, että elämme muutoksen aikaa.

Tarina sai useat väliaplodit. Ihan kuin yleisö oli aplodeerannut omalle rohkeudelleen heittäytyä kuvitteellisen naisen mukana.

Pohdin tätä jälkeenpäin. Vaikka kaikki valinnat, mitkä tarinan nainen teki, eivät välttämättä olleet oikeita kaikille katsomossa, tuo äänekäs hurmos kertoi paljon.

Uskon, että elämme muutoksen aikaa. Naiset puhuvat ääneen. Ovat äänekkäämmin sitä, mitä haluavat olla ja uskaltavat antaa toisten olla jotain erilaista. Viime aikojen kampanjat kertovat tästä. On äänekästä sorron vastustamista, valtarakenteiden murtamista. Puhetta tasa-arvosta ja omanarvontunnosta. Naisen ei enää tarvitse mennä muottiin, missä hän hiljaa kilttinä tyttönä tekee häneltä odotettuja asioita. Nyt hän tekee asioita, joita hän itse haluaa.

Nainen saa päättää olla ikänsä kotiäitinä tai kiertää sinkkuna maailmaa tai olla yritysjohtaja ja äiti. Mitä ikinä haluaa.

Äkkiseltään saattaa tuntua, että näinhän on ollut aina. Historia kertoo kuitenkin toista: esimerkiksi naimisiin mennessään nainen on saanut Suomessa pitää oman sukunimensä vasta vuodesta 1987 lähtien. Muutos on tuore ja käynnissä, ja se etenee vain, kun siitä puhutaan ja sitä tehdään todeksi. Joskus se voi tapahtua komedian keinoin. Nostetaan asiat pöydälle ja muutetaan maailmaa nauramalla.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.

Vierailija

Naisen ei enää tarvitse asettua kiltin tytön muottiin

No jaa, suomalainen nainen kuuluu kuitenkin melko pieneen etuoikeutettujen valkoisten naisten eliittiin ja suurin osa naisista asuu ns banaanivaltioissa jossa he saattavat haaveilla vasta pääsevänsä edes sen kuuluisan nyrkin hellan väliin lähinnä siksi, että saisivat edes sen hellan. Naisten vapautuminen on tavallaan totta, mutta myös suurta teatteria ja ajatus- illuusiota joka romahtaa helposti ja nopeasti takaisin entisten aikojen asetelmiin jos esimerkiksi sattuu tulemaan jonkinlainen...
Lue kommentti
Vierailija

Naisen ei enää tarvitse asettua kiltin tytön muottiin

Mielestäni koko kiltti tyttö -jauhanta on Suomessa hyvin kummallista. Täällähän niitä miehiä pompottavia justiinoita riittää ihan jokaiselle. Äiteinä alkoholistimiehille ja muille ikuisille poikalapsille, jotka eivät halua ottaa vastuuta. Ja mikä naurettavinta, tätä saamatonta miesjoukkoa pyrkii edelleen miellyttämään lähes jokanen, hyvää jätkää esittävät ja muita naisia huomionkipeydessään selkään puukottavat feministit etujoukossa.
Lue kommentti