– Pelkään, että ryhmäpaine ajaa minut tuhlaamaan aikaani asioihin, joista en pohjimmiltani pidä, Anna Perho kirjoittaa kolumnissaan.

Olen kuusivuotias ja itken. Olen menossa seurakunnan kerhoon (joka oli 70-luvun sovellus esikoulusta eli virsiä ja askartelua kerran viikossa). Olen ainoa, jolla ei ole muovista mehupulloa. Minun eväsmehuni on lasipullossa, vaikka haluaisin juoda samanlaisesta punakeltaisesta taskumatista kuin Kirsi, Petri ja Tanja.

Se on viimeinen kerta, kun haluan olla samanlainen kuin muut. Sillä kuten henkilökohtainen mielipidejohtajani Kauko Röyhkä sanoo: jos pelaat keskinkertaisuuden säännöillä, et voi kuin hävitä.

Niinpä vaikenen, kun puhutaan Putouksesta, tai siitä miten ”kaikilla” oli joskus 501:n Levikset. Nyrpistelen tusinapopille, ja hääpukuni oli sininen. Jos ottaisin tatuoinnin – mitä en tietenkään tee, koska niitä on kaikilla – siinä lukisi latinaksi: ”erottaudu tai kuole”.

Pelkään, että ryhmäpaine ajaa minut tuhlaamaan aikaani asioihin, joista en pohjimmiltani pidä. Jos en pysy tarkkana, saatan alistaa vapaan ajatteluni massan mielipiteelle. Elämän keksipöydässä on otettava mitä tahansa muuta kuin Marie, koska se kelpaisi kenelle tahansa. Heitä on jo riittävästi, ja siksi on valittava toisin.

Toki erottautumisessa on kyse myös viileydestä. Eikö jokainen haluaisi päästä sanomaan, että kuunteli Daft Punkia jo ennen kuin sitä oli edes perustettu?

Lukion jälkeen haahuilin epämääräisissä taideopistoissa. Siellä cooliuden koodin muodostivat kirppisvaatteet, Castaneda-sitaatit ja Hermann Hessen lukeminen. Niillä viestin kuuluvani Tiedostavien Ihmisten Joukkoon.

Niin – joukkoon. Erottautuminen on siistiä vain, kun sen tekee tismalleen samalla tavalla kuin arvostamansa viiteryhmä. Lauman hyväksyntä on henkiinjäämisen ehto. Erilainen erilaisuus tekee ihmisestä muiden hyljeksimän oudokin.

Taidevuoden lopulla – kun uusin villitys oli keittää sätkänpuruista teetä, koska tavallinen tupakointi oli niin last season – jouduin katsomaan ensimmäistä kertaa totuutta silmiin: minusta ei koskaan tulisi taiteilijaa tai edes keskivertoa kylähullua. Aloitin pitkän taipaleen kohti bonuskorttia ja Suomen myydyintä omakotitalomallia, vain muutamia traagisia latteuksia mainitakseni.

Saan lohtua elokuvaohjaajasta, joka kertoi elämänsä tärkeimmästä oivalluksesta. Ohjaaja seisoi pilvenpiirtäjän huipulla ja katseli kadulla vilistäviä ihmismuurahaisia, kun hän ymmärsi, että jokaisella muurahaisella on oma, ainutlaatuinen tarinansa.

Nykyisin, aina kun näen pienen kirppisvaatteisiin pukeutuneen taidekoululaisen, sydämessäni läikähtää. Hän ei sitä näe, olenhan kahisevaan ulkoiluasuun pukeutunut keski-ikäinen, jolla on 1,8 lasta ja koira. Hän ei tiedä, että ulkoiluasusta huolimatta minullakin on tarina, jolla erotun kaikista muista. Erotun, ja sitten kuolen.

Lue kaikki Me Naisten kolumnit täältä.

Anna Perho punnitsee ainoastaan mahdollisuuksiaan ottaa toinenkin glögi. Kuva: Juha Salminen

Anna Perho heitti vaakansa kaatopaikalle – ja sai rauhan.

Viitisen vuotta sitten osallistuin projektiin, jossa testattiin kehonkoostumusmittareita. Mittarit ovat niitä vempaimia, joita ostetaan Sirkka-tädille joululahjaksi, kun mitään muutakaan ei keksitä. Niillä leikitään aattoiltana, ja sitten ne muuttuvat osaksi muovipyörrettä, joka lopulta tukehduttaa meidät kaikki.

Härveli sylki ulos joitain lukuja, joita projektin asiantuntija sitten arvioi. Tuomio oli tyly: olin läskistyvä toljake, jonka pitäisi tehdä ”täydellinen elämänmuutos”.

Olin ensin surullinen ja turhautunut. Kaikki nämä vuodet jumpassa, ja tässä tulos. Mitä väliä millään on?

Mutta mitä pidempään ajattelin ravintoshamaanin narinaa, sitä kiukkuisemmaksi tulin. Muistin Pekka Hiltusen kirjan Iso, jossa lihava nainen tuhoaa vaakansa kerran vuodessa manifestinä painovaatimuksia vastaan.

Pitää pysyä polulla, ja kun lipsahtaa, niin pitää vain palata rivakasti takaisin.

Katselin koostumusmittareita. Niiden harmaat näytöt näyttivät Muumilaakson Mörön silmiltä. Pienessä ohjekirjasessa muistutettiin suomeksi, ruotsiksi, hollanniksi ja urduksi, että tulokset ovat viitteellisiä, ja että jos koet epämääräistä oirehdintaa, hakeudu lääkäriin.

Päätin hakeutua kaatopaikan elektroniikkaromupisteelle, enkä katsonut taakseni.

Aluksi fiilis oli outo. Hakeuduin aamuisin automaattisesti kohti nurkkaa, missä vaaka oli jököttänyt. Muutaman päivän päästä aivojeni autopilotti alkoi uskoa, että vaaka has left the building.

Olen aina vierastanut termiä ”kehon kuuntelu”, koska se tuo mieleen kuvajaisen, jossa tutkitaan omaa naiseuttaan peilin avulla ja keskustellaan siitä Anaïs Ninin hengessä isoissa piirimuodostelmissa. Mutta kuten ihminen vanhetessaan joutuu huomaamaan, takin kääntämiseen ei kuole. Aloin kuin aloinkin kuunnella kehoani.

Ja yllätys, se ei sanonut mitään. Päässäni vallitsi täydellinen rauha, samanlainen hiljaisuus kuin suomalaisessa luentosalissa sen jälkeen kun esiintyjä on kysynyt ”onko täällä ketään vapaaehtoisia”. Ei pihaustakaan.

Aivoni olivat lopettaneet maanisen kalorialgoritmien jauhamisen. Jos huomasin olevani nälkäinen, söin jotain pääsääntöisesti järkevää. Keskityin ensisijaisesti ruuan tarjoamiin fiiliksiin. Syöminen kiinnittyi mielihyvään, ei välttelyyn tai South Beach -dieetin sääntöjen muisteluun.

Tajusin, että syöminen on samanlaista touhua kuin liikunnan harrastaminen: mikään ei koskaan lopu. Pitää pysyä polulla, ja kun lipsahtaa, niin pitää vain palata rivakasti takaisin.

Kun vaa’an lukema lakkasi johtamasta päivän tunnelmaa, pystyin keskittymään muihin asioihin (luin Danten runoutta ja pohdin minuuden rakennetta, eli ehdin olla enemmän Twitterissä ja seurata Good Wifea).

Tänä vuonna osallistuin treeniohjelmaan, jossa kysyttiin painoa. Käväisin nopeasti kuntosalin vaa’alla. Luku oli yhtä kuin nolla, merkityksetön.

Suomi 100 -juhlallisuuksien yllä leijuu outo ankeuden aura. Putsataan se!

Suomi 100 -vuoden katsotuin kotimainen elokuva so far: Kolmanteen kertaan tehty Tuntematon sotilas.

Myydyin elämäkerta: Jere. 42-vuotiaan entisen jääkiekkoilijan summaus kuluneiden vuosien huume- ja muista ongelmista.

Jyräävin tapahtuma: Äärioikeistolainen 612-kulkue, jonka tieltä saavat itsenäisyyspäivänä väistyä niin lapset kuin alpakatkin.

Tätäkö on suomalaisuus vuonna 2017 – taaksepäin katsomista, päihdesekoilujen muistelua ja uusnatsien väistelyä?

Ilo loistaa tässä ilottelussa poissaolollaan. Miten perin suomalaista, kyynikko voisi todeta. Mutta ei olla kyynisiä, ollaan almoja!

Alma aikoo marssia Suomen leijona kaulassa Linnan juhliin. Hänelle leijonariipus on merkki siitä, että on ylpeä kotimaastaan.

Suomen sadannen itsenäisyyspäivän inspiroivin hahmo on popsensaatio Alma Miettinen. Hän aikoo marssia Suomen leijona kaulassa Linnan juhliin. Almalle leijonariipus on merkki siitä, että on ylpeä kotimaastaan.

Alma on nero! Juuri näin meidän kaikkien normaalien ihmisten pitäisi toimia. Ottaa takaisin haltuun suomalaisuuden ikonit, sillä meillehän ne kuuluvat.

Ei siis muuta kuin liput liehumaan, soihdut palamaan, leijonariipus kaulaan ja alpakoita rapsuttamaan. 

Paljon onnea, Suomi! Olet rakas!

Vierailija

Ole kuin Alma! Jokaisen tavallisen suomalaisen kannattaisi ripustaa Suomi-leijona kaulaan

Vierailija kirjoitti: Se on rasistista vain silloin jos sen (niinkuin monen muunkin asian) tekee valkoinen heteromies. Jos saman asian taas tekee nainen tai vähemmistön edustaja se on hienoa, kannatettavaa, uraaurtavaa, rohkeaa ja vaikka mitä. Kaksoisstandardit... Ei, kyllä se on ihan rasisti itse joka sotkee tuon tunnuksen ja rasismin samaan mielikuvaan öyhöämällä ripus kaulassa pöljyyksiään. Ketään muuta ei voi siitä syyttää.
Lue kommentti