Carry on -meemi on Anna Perhon mielestä niin nähty, mutta se on myös niin totta.
Carry on -meemi on Anna Perhon mielestä niin nähty, mutta se on myös niin totta.

Suurin osa muutoksista tapahtuu tuskastuttavan hitaasti. Siksi tärkeämpää kuin aloittaa, on sitkeästi jatkaa, kirjoittaa Anna Perho.

Rahoillemme on näihin aikoihin vuodesta ottajia. Elämmehän syksyä, pikku-uuttavuotta, jolloin kaiken voi aloittaa alusta tai uudestaan: laihduttamisen, teatterissa käymisen, taikinabatiikin. Elämän.

Ajatuksena on, että kun nyt aloitan jotain, jouluun mennessä olen perillä virkistyneenä ja italiankielentaitoisena; parempana versiona itsestäni.

Sesonkia fanittavat voidaan jakaa kahteen kategoriaan: hamstraajiin ja aloittajiin.

Hamstraajan juttu on tukkia kalenteri korteilla, lipuilla ja aloituspaikoilla ummistaen silmät siltä tosiseikalta, että elämä on muutenkin jo toivottoman täynnä kaikkea. Miten survoa ensi-illat, seinäkiipeily ja kolmesataa uutta Netflix-sarjaa aikatauluun, jota kuormittavat jo entisestään joogat, lukupiirit ja normaalin arjen rasitteet jauhelihakeittoineen ja mokkapalasirkuksineen?

Aloittaja inspiroituu ennen kaikkea itse aloittamisesta. Ja juuri siksi mikään ei koskaan muutu.

Hamstraaja kokee velvoitteekseen ”seurata aikaansa”. Toki ihmisen kannattaakin hieman vilkuilla ympärilleen, mutta kaiken seuraamisesta on tullut mahdotonta, kun pelkästään kukkakaaliin liittyviä reseptejä vyöryy kännykän näytöltä kuin paloletkusta.

Aloittaja taas inspiroituu ennen kaikkea itse aloittamisesta. Ja toki on inspiroivaa ajatella, että nyt minä muutan kaiken! Ja kerralla!

Ja juuri siksi mikään ei koskaan muutu.

Aloittaja ei suostu uskomaan, että suurin osa muutoksista tapahtuu tuskastuttavan hitaasti. Hyvien asioiden kehittyminen vie kirotusti aikaa. Mutta aloittaja shoppailee itsepintaisesti instant-ratkaisuja elämänmittaista skarppaamista edellyttäviin ongelmiin eikä halua kuulla sellaisia faktoja kuten että suurin osa dieeteistä päättyy 36 tunnin sisällä niiden aloittamisesta.

On vielä kolmaskin ryhmä. Jäseniä on suurin piirtein yhtä paljon kuin naisia Pörssiklubilla. Kyseessä ovat Jatkajat.

Jatkaja tajuaa, että elämä harvoin muuttuu toisenlaiseksi aloittamalla, mutta täysin varmasti jatkamalla.

Carry on -meemi on niin nähty, mutta se on myös niin totta. Aluksi lohduttomalta tuntuva, mutta sittemmin armollinen totuus on tämä: mitään maaliviivaa ei ole. Vain toistamalla samoja tylsiä valintoja täältä ikuisuuteen vaikeaksi koetusta tulee uusi normaali.

Omalla kohdallani merkittävin jatkamiseen perustuva elämänmuutos on se, että en ole juonut tuoremehua sitten vuoden 2012. Tiedäthän: tänään en juo. Jos otan yhdenkin huikan, antaudun hammasmädälle ja yleiselle rappiolle.

Kirjailija Hassan Blasimin mukaan minkä tahansa lauseen saa kuulostamaan ylevältä, jos siihen liitetään sana elämä. Ja eikö tämä kuulostakin hienolta: elämä on jatkamista.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.

Anna Perho aikoo jatkaa valitsemallaan tiellä.

Ovatko nykynaiset liian kranttuja, kun ei tavalliset pulliaiset kelpaa? Todennäköisesti eivät – päinvastoin.

Miehillä on vaikeaa deittirintamalla. Ainakin viimeaikaisten tutkimusten valossa.

Väestöliiton Finsex-tutkimuksen mukaan miesten on keskimäärin ”jonkin verran” vaikeampaa löytää kumppani kuin naisten. Tutkimus kertoo myös, että sinkkumiehistä noin puolet kaipaa parisuhdetta, kun taas sinkkunaisista kumppanista haaveilee vain neljännes.

Joka neljäs naissinkku ei tutkimuksen mukaan halua itselleen suhdetta ollenkaan. Miessinkuilla vastaava luku on vain seitsemän prosenttia.

Heterovinkkelistä katsottuna miehet ottavat siis parisuhdemarkkinoilla takkiin. 

Naiset eivät haaveile heistä, vaikka saatavilla olisi ”ihan kiva, tavallinen suomalainen mies”. Sellaisista usein keskustelupalstoilla puhutaan, kun arvuutellaan, miksi naiset eivät innostu jostakusta.

Tuoreessa Helsingin Sanomien jutussa kaksi nuorta miestä puhuu samasta aiheesta, eli naisten ja miesten ”parisuhdemarkkinoiden kohtaamattomuudesta”. Jutussa helsinkiläiset Valtteri ja Kharouf kertovat ennen kaikkea omista syrjäytymiskokemuksistaan. Jostain syystä heidän sanansa kääntyvän kuitenkin yhä uudelleen naisiin.

– Kaikista pahinta tässä tilanteessa [syrjäytymisessä] on, ettei kukaan älykäs ja kaunis nainen halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa, 28-vuotias Valtteri kertoo.

Sitten hän toteaa, että tapasi vähän aikaa sitten tytön, jonka vei baarista kotiin. Kohtaaminen ei kuitenkaan johtanut siitä mihinkään, koska Valtterin mielestä kemiaa ei ollut ja tytöllä oli luokattoman surkea musiikkimaku. Tyttö olisi kuitenkin halunnut nähdä hänet uudestaan.

”Kaikista pahinta tässä tilanteessa [syrjäytymisessä] on, ettei kukaan älykäs ja kaunis nainen halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa.”

Myös Kharoufin mielestä naisilla on ihan liian usein epärealistiset odotukset miehistä.

– He odottavat, että prinssi saapuu ja kohtelee heitä kuin prinsessaa. Miehellä pitäisi olla naista paremmat tulot ja statusta. Miehet eivät odota naisilta samalla tavalla asioita, 26-vuotias mies kertoo.

Sitä hän ei kuitenkaan pidä erityisenä ongelmana, että on töräyttänyt sitä sun tätä – tai siis ”ollut liian rehellinen” – ihmille, jotka ovat osoittaneet kiinnostusta häntä kohtaan.

Yksikään nuori ei ansaitse joutua syrjäytymiskierteeseen. Ei Valtteri, ei Kharouf eikä kukaan muukaan. Yksikään ei ansaitse olla vasten tahtoaan työtön – saati yksinäinen tai päihdeongelmainen. Jokaisen apua kaipaavan pitäisi sitä hyvinvointivaltiossa saada.

Mutta täydellinen puoliso ei kuitenkaan ole kansalaisoikeus, kuten asunto, koulutus tai valmiudet muuten hyvään elämään. Puoliso ei ole myöskään ratkaisu, joka saa kaikki muut ongelmat kaikkoamaan. Se on yksinkertaisesti liikaa vaadittu yhdeltä ihmiseltä. 

Toki kiva kumppani voi olla todellinen plussa elämään. Mutta usein sen kivan ihmisen löytäminen vaatii myös itseltä jotain.

Tätä mieltä on myös seksuaaliterapeutti Anu Kinnunen, joka tutki lopputyössään sinkkumiesten haasteita. HS:n haastattelussa ”sinkkujen puolia pitävä” Kinnunen totesi, että ei se sinkkuus ole aina niistä toisista ihmisistä kiinni:

– Jos haluaa, että tilanne muuttuu, pitää olla valmis katsomaan itseään uudella tavalla ja muuttumaan, oppimaan pois omista tavoista.

Prosessin voisi aloittaa esimerkiksi siitä, ettei syytä tuosta noin kaikkia naisia pinnallisiksi kullankaivajiksi, joille ei kelpaa mikään.

Niminerkki

Hei sinä, joka voivottelet kumppanin puutetta! Kaunis ja älykäs puoliso ei ole mikään kansalaisoikeus

Naisen pitäisi olla kaunis ja älykäs työttömälle ja ehkä vähän syrjäytyneellekin miehelle. Kukas sitten huolii vähän yksinkertaisemmat ilman geenilotossa jackpotia vaille jääneet naiset? Vai onko heillä ja heidän parisuhdetoiveillaan mitään väliä? Työtön, syrjäytynyt sovinisti tarjolla. Ihme homma, kun ei naisille mikään kelpaa!
Lue kommentti
Vierailija

Hei sinä, joka voivottelet kumppanin puutetta! Kaunis ja älykäs puoliso ei ole mikään kansalaisoikeus

Toimittaja on oikeassa. Juuri sama ajatus tuli mieleen iltalehti hesarin otsikosta. No tällä kertaa sentään jutun lähteillä oli nimet. Jos tuo on nuorten miesten taso, eli mennään lähellä mt-ongelmia narsismia ym niin en toivo suomalaisten geeniperimän jatkuvan. Enkä nuorille naisille taakakseen tuollaisia Jotkut nuoret miehet sitten ehkä ostavat naisen muualta, kuten joku väitti. No, rahallahan on aina paikkailtu omien ominaisuuksien puutetta, jonka rahaan fiksoitunut itse tiedostaa.
Lue kommentti

Kyllä, näköjään on olemassa myös pomminvarmoja bisnesmalleja.

Tuttuni toimitti pienenä omaa sanomalehteä. Se menestyi hyvin: perheen ja naapureiden oli aina pakko ostaa lehden uusin numero. Tilauspakko oli elinikäinen. Kaveri harmittelee, ettei ole aikuisena enää keksinyt yhtä pomminvarmaa bisnesmallia.

Mutta moni muu on! Esimerkiksi ne firmat, joilla voi vaihdattaa autoon talvirenkaat: he kiristävät pultit koneellisesti niin tiukalle, ettei renkaita voi enää vaihtaa itse. Pakko käydä siellä ensi kerrallakin.

Heidän kuppikokonsa ovat isommat kuin kilpailijoilla. Joten koska haluan päästä helpolla, menen ensi kerralla samaan liikkeeseen.

Aika nerokas bisnesmalli on myös sillä kohtuuhintaisella alusvaateketjulla, jossa käyn joka kolmas vuosi ostamassa rintaliivejä. Heillä on hirmu ystävällinen palvelu. Myyjä löytää heti sopivankokoiset liivit ja osaa kehua istuvuutta juuri silloin, kun ihminen kaipaa kehuja. Nerokkuus piilee firman omintakeisessa kokotaulukossa: heidän kuppikokonsa ovat isommat kuin kilpailijoilla.

Joten koska haluan päästä helpolla, menen ensi kerralla samaan liikkeeseen ostamaan samankokoiset liivit. Lisäksi vihjaan puolisolleni, että joululahja kannattaa ostaa sieltä, oikea koko löytyy kassalta nimellä ja osoitteella.

Elinikäinen ostopakko, eikä edes harmita! Istuvissa liiveissä.