Vedä kaksi tiukkaa HIIT-treeniä, niin loppuviikon voit vain löysäillä. Melko mahtavaa! Kuvat: Shutterstock
Vedä kaksi tiukkaa HIIT-treeniä, niin loppuviikon voit vain löysäillä. Melko mahtavaa! Kuvat: Shutterstock

Ota viitenä päivänä rennosti ja skarppaa kaikilla elämän osa-alueilla kahtena päivänä. Tuore elämänhallintaopas tuo 5:2-dieetistä tutun mallin jokaiseen arjen asiaan. Voisiko se toimia?

Jos et ole kuullut maailmaa vavahduttaneesta 5:2-muotidieetistä, olet luultavasti elänyt viimeksi kuluneen vuoden luolassa.

Brittiläinen tiedetoimittaja Michael Mosley kehitti omiin kokemuksiinsa perusteella dieetin, jossa viitenä päivänä viikossa syödään niin kuin ennenkin ja kahtena, ei peräkkäisenä päivänä kevytpaastotaan. Naiset saavat silloin syödä 500 ja miehet 600 kilokaloria.

Mosley itse laihtui parissa kuukaudessa ­yhdeksän kiloa, ja hänen verensokeri- ja koles­teroliarvonsa paranivat. Vertailuryhmässä naiset, jotka noudattivat viiskakkosta, olivat puolen vuoden jälkeen motivoituneempia jatkamaan dieettiä kuin joka päivä vähäkalorisella ruokavaliolla olleet verrokkinaiset.

Hieman on dieettien taivaanlahjasta kuulunut soraääniäkin: se saattaa aiheuttaa ahmimista normaalipäivinä ja tuekseen se tarvitsee yleensä sitä, että havahtuu tavallisinakin päivinä tarkkailemaan elintapojaan: siis syömään vähän skarpimmin ja liikkumaan vähän enemmän.

Joka tapauksessa 5:2-mania voi paksusti. Ihmiset rakastavat lupausta, jonka mukaan pienillä muutoksilla saa nopeasti näkyviä ­tuloksia. Suomeksi on juuri ilmestynyt brittiläisen Guardian-sanomalehden toimittajan Emma Cookin kirja Elämä kuntoon 5:2-metodilla. Siinä Cook viiskakkostaa asiantuntijoiden avulla lähes koko elämänsä. Mutta toimiiko menetelmä oikeasti?

Kuntoilu

Ihminen pyrkii koko ajan keksimään, miten voisi mahdollisimman vähällä vaivalla saada liikunnan terveys- ja laihtumishyödyt. Ja mikäs siinä.
Yleensä meitä on käsketty liikkumaan vähintään kolme kertaa viikossa niin, että hengästyy. Emma Cook tarjoaa tilalle kahta liikkumispäivää, jolloin tehdään erittäin kova (ja muodikas) HIIT-treeni. Siinä vedetään muutaman minuutin ajan täysillä esimerkiksi juosten tai tekemällä yleisliikettä (kyykkyyn, hyppy ylös, kädet ylös, kyykkyyn, hyppy punnerrusasentoon). Ja täysillä tarkoittaa ­todella täysillä. Viitenä muunakin päivänä on syytä lisätä ainakin arkiliikkumista.

Kuulostaako toimivalta? Täysillä muutaman minuutin treenin tekeminen on ainakin aloittelijalle sen verran haastavaa yksin, että vaatii ensimmäisille kerroille trainerin tai kaverin valvontaa

Rahankäyttö

Jos vähennät kahtena päivänä rahankulutustasi, viikkobudjettisi putoaa 30 prosenttia, lupaa kirja. Lähtökohtana on toki lontoolaisen kirjoittajan oma elämäntyyli, jossa tunnutaan kuluttavan aika paljon ronskimmin kuin meillä (lounaaseen ja kahviin 20 euroa päivässä).

Mutta ajatus on hyvä: koeta olla kahtena päivänä viikossa käyttämättä rahaa. Tee eväät töihin, älä heräteshoppaile (edes netissä), tee ruokaa siitä, mitä on kaapissa.

Koska viiskakkostamisen idea kaikilla alueilla on, etteivät kakkos­päivät ole peräkkäisiä, toinen nollakulutuksen päivä kirjoittajalla on viikonloppuna. Silloin he tekevät perheen kanssa kaikkea ilmaista: käyvät retkillä, ilmaisissa näyttelyissä ja jättävät hampurilaisbaarit väliin.

Kuulostaako toimivalta? Kyllä. Höntsäilykulutuksen vähentäminen on aina fiksua.

Huolehtiminen

Lopeta turhien huolien ­märehtiminen, siinäpä ehkä maailman helpoiten sanottu ja maailman vaikeiten toteutettava asia. Emma Cook yrittää rauhoittaa mielensä parina päivänä tehtävillä mindfulness- ja hengitysharjoituksilla, joihin on kirjassa ohjeet. Hän kehottaa myös ”nukkumaan paremmin”. Siinä toinen helposti sanottu asia.

Kuulostaako toimivalta? Mikäli mielessä pyörivät ihan koko ajan turhat huolet, kuten että onko lapsella nyt varmasti tarpeeksi lämpimät välihousut, mielitreenejä kannattaa varmasti kokeilla.

 Tehokkuus

Kaikki työelämävalmentajat ovat jo kertoneet meille, että töissä vanuttu aika ei ole yhtä kuin aikaansaadut työt. He ovat kertoneet meille myös, että Facebookia ei kannata vilkuilla vartin välein.

Emma Cook kehottaa tässä tapauksessa viiskakkostamaan päivän, ei viikon. Paitsi tietysti niin, ettei viikonloppuisin vilkuilla työmeilejä. Mielenkiintoisin esitelty työtapa on Pomodoro-tekniikka, jossa munakellon mukaan keskitytään intensiivisesti työhön 25 minuuttia ja sen jälkeen pidetään viiden minuutin tauko. Ylipäänsä ideana on jakaa työpäivä useisiin jaksoihin, jolloin keskitytään ja joiden jälkeen pidetään aina pieni tauko. Ja ne työt lopetetaan viimeistään iltakuudelta.

Kuulostaako toimivalta? Tämäkin kirja keskittyy antamaan työelämävinkkejä lähinnä konttorityöläisille. Tosin apua saattaa saada myös kotona vaivaaviin, ikäviin ja lykättäviin tehtäviin.

Alkoholinkäyttö

Kun britti viiskakkostaa alkoholinkäyttönsä, se tarkoittaa tietysti kahta alkoholitonta päivää viikossa, ja tässä poikkeustapauksessa ne saavat olla peräkkäisiä. Emma Cookilla ne ovat ei-kovin-yllättäen maanantai ja tiistai.
Eikä hän niinä viitenä juomispäivänään vedä pullollista kossua, vaan lasin tai kaksi viiniä. Lisäksi 5:2-paastoilijat ovat tietysti automaattisesti paastopäivinä ilman alkoholia. Jokailtaisen viinilasillisen tilalle kirjassa suositellaan alkoholittomia hedelmädrinkkejä.

Kuulostaako toimivalta? Mikä ettei. Tosin ehkä meillä ei vielä ole kansallisena tapana juoda joka ilta viiniä.

Median käyttö

Kun koko perhe lakkaa kahtena päivänä viikossa käyttämästä telkkaria, tietokonetta, tabletteja ja älykännyköitä, siitä seuraa rähinää ja tappelua, myöntää Emma Cook. Mutta siitä seuraa myös enemmän keskustelua sekä vähemmän pelaamisesta huutavia ja poissaolevia vanhempia. Cookin perhe t­osin vaikuttaa poikkeuksellisen laiteriippuvaiselta: kaikilla kolmella lapsella on omat tabletit, ­jopa kaksivuotiaalla.

Kuulostaako toimivalta? Vanhemmat saavat Cookin mallissa mennä ”pois lasten näkyviltä” vastaamaan ”tärkeisiin” viesteihin. Kuulostaa huijaukselta.

Parisuhde

Malli tarkoittaa pari­suhteessa sitä, että kaksi kertaa viikossa ”vahvistetaan puolisoiden välistä ystävyyttä”, siis kuunnellaan toista ja mielellään käydään yhdessä jossakin, lenkillä tai drinkillä. Sikäli mitään uutta ei ole se, että jos pari ­tekee asioita yhdessä, se myös pysyy paremmin yhdessä.
Kirjan oivaltavin pointti on erään parisuhdeasiantuntijan: ­kyse ei ole siitä, miten pari riitelee, vaan mitä he tekevät silloin, kun he eivät riitele.

Kuulostaako toimivalta? Mikä siinä on, että parisuhdetta edistävät tehtävät tuntuvat aina niin lapsellisilta? Niin tässäkin kirjassa. Kuten että kirjoitetaan ­lapuille, mistä tykätään ja nostetaan niitä kulhosta. Jospa ihan sanoisi suoraan, mistä tykkää.

Ympäristötietoisuus

Ympäristöön keskittyminen pari kertaa viikossa on kirjan ehkä epäkonkreettisin alue. Brittiesimerkkihenkilö mittasi hiustenkuivaajansa energiankulutuksen ja koetti sitten föönata vähemmän. Mutta idea on silti hyvä. Suomalainen voisi parina päivänä viikossa käydä lyhyessä, neljän minuutin suihkussa, pitää lihattoman päivän, mennä töihin julkisilla, pyörällä tai kimppakyydillä, ja selvittää, miten paljon asunnon lämmittämiseen menee energiaa ja voisiko sen käyttöä tehostaa.

Kuulostaako toimivalta? Vaikuttaa hyvältä keinolta aloittaa edes vähän ympäristöystävällisempi elämä.

Lue lisää:

Näin toimii 5:2-dieetti – kaksi naista kokeili villitystä kuukauden

5:2-dieetillä ei tarvitse kärvistellä – katso kahdeksan herkullista reseptiä

Kauko Röyhkä laihtui 12 kiloa 5:2-dieetillä: "Urpokin voi viedä paaston läpi."

Tieto koulunkäynnin ohjaajana työskentelevän Hannan seksuaalisesta suuntautumisesta on pysynyt koulussa useimmilta salassa. Hannan mukaan homoseksuaalisuus on koulussa edelleen tabu.

Koulunkäyntiavustajana työskentelevä Hanna, 31, tiesi jo teini-ikäisenä kiinnostuvansa tytöistä. Elämä kuitenkin johdatti toiseen suuntaan: hän tapasi entisen miehensä 19-vuotiaana, meni naimisiin ja sai kaksi lasta.

Muutama vuosi sitten Hanna tapasi teiniajoilta tutun ihastuksensa, johon ihastui uudelleen – ja sai tunteilleen vastakaikua. Vaikka suhde päättyi nopeasti, Hanna ymmärsi olevansa lesbo.

Kun Hanna kertoi läheisilleen homoseksuaalisuudestaan, saattoivat he paheksua tilannetta tai olla jopa huvittuneita. Asiaa pidettiin kolmenkympin kriisinä. Ex-aviomies sen sijaan tiesi, mistä oli kyse.

Tällä hetkellä Hanna parisuhteessa naisen kanssa, jolla on myös oma lapsi. Pariskunta asuu erillään.

– Elämä on muuttunut paljonkin, mutta se muutos on samanlainen kuin kenellä tahansa eronneella perheellisellä: tasapainoilua lasten ja uuden suhteen kanssa. Erilaista tässä on tietysti se, että miehen sijasta olen naisen kanssa.

– Ja suurin muutos on ehdottomasti se, että olen onnellinen, Hanna tiivistää.

Korkea kynnys on arkielämää

Työpaikalla koulussa Hannan seksuaalisesta suuntautumisesta tietävät vain lähimmät työkaverit. Hänen mukaansa asiasta saattaa liikkua myös joitakin huhuja. Niihin hän vaikuttaa suhtautuvan melko tyynesti.

– Oppilailta ja heidän vanhemmiltaan tämä on pidetty salassa. Jos oppilaat kysyvät, onko minulla miestä, niin voin sanoa vain että ei ja antaa heidän olettaa minun olevan sinkku. Me olemme koulussa tarkkoja siitä, mitä puhumme omista taustoistamme.

Hanna on pohtinut lähimpien työkavereiden kanssa tilannetta, jossa omaa homoseksuaalisuutta ei ole voinut tuoda vapaasti esiin arkisessa työympäristössä. Seksuaalivähemmistöihin kuuluvia on muitakin koulun henkilökunnassa – ja myös oppilaissa.

”Oppilailta ja heidän vanhemmiltaan tämä on pidetty salassa.” 

– Olemme pohtineet, miten tämä vaikuttaa myös näiden oppilaiden hyvinvointiin. Miten he voivat tulla kaapista ulos, jos koulun henkilökuntakaan ei voi? Aihe on heille erittäin herkkä, vakava ja voi olla traumaattinenkin.

Työelämän ulkopuolella Hannakin on ottanut vapauden puhua avoimesti. Jos joku olettaa hänen seurustelevan miehen kanssa, hän korjaa asian. Yleensä ihmiset reagoivat asiaan hyvin.

– Tietysti on niitäkin, jotka asiaa eivät hyväksy ja tekevät asian hyvin näyttävästi myös selväksi. Kuten naapurini.

Vieras maailma  

Kysymyksiä on enemmän kuin tietoa, koska koulumaailmassa homoseksuaalisuudesta ei puhuta edelleenkään avoimesti.

– Ehkä sitä pelätään, miten oppilas tai perhe reagoi: voivatko reagoida vahvasti, jos on esimerkiksi uskonnollisia taustoja. Asiaa saatetaan pitää epänormaalina, minkä voidaan myös jotenkin kuvitella järkyttävän lapsen viatonta mieltä.

Hanna muistelee omaa peruskouluaikaansa 1990-luvulla.

– Silloin ei puhuttu sanallakaan mitään esimerkiksi lesboista ja homoista. Nykypäivänä koulussa ainakin mainitaan jollain tavalla homoseksuaalisuus, koska tieto ihmisoikeuksista kuuluu nyt opetussuunnitelmaan, mutta muutos avoimuuteen on ainakin minun työpaikallani huomattavasti jäljessä.

”Ehkä sitä pelätään, miten oppilas tai perhe reagoi.”

Hanna huomauttaa, että hiljaisuuden syy ei välttämättä ole vanhemmissakaan, vaikka he saattasivat vastustaa homoseksuaalisuutta esimerkiksi uskonnollisen taustansa takia. Tämänhetkiset ihmiset työelämässä ovat kuitenkin edelleen sellaisia sukupolvia, joille sukupuoliasiat ovat olleet outoja ja vaiettuja asioita omassa lapsuudessa ja nuoruudessa.

– Sitä ei osata vielä ottaa opetukseen luonnollisesti mukaan. Se on vieras aihe heille, jotka eivät ole tekemisissä homoseksuaalisten ihmisen kanssa. Heidän on vaikea puhua siitä, ja aihe voi tuntua pelottavaltakin.

Perusopetus olisi potentiaalinen keino

Koulunkäynnin ohjaajana Hanna ei saa suunnitella tuntien sisältöjä, joten hänellä on vähemmän vastuuta opetuksessa. Hän on kuitenkin yhtä paljon oppilaiden arjessa mukana kuin opettajatkin. Hannan avustamia oppilaita on sekä alakoulu- että yläkouluikäisissä.

Ihmisoikeusasiat ovat menneet yhteiskunnassa paljon eteenpäin, mutta Hanna kokee, että ne muuttuvat silti hitaasti. Hän pitää omaa tilannettaan epäoikeudenmukaisena. Olo tuntuu myös turhautuneelta, koska koulu voisi olla se paikka, jossa tietoa sukupuolivähemmistöistä voitaisiin lisätä ja lähteä vaikuttamaankin jollain tavalla.

”Ei, koska se voi järkyttää oppilaiden mieltä.”

Hanna toivoo, että avointa keskustelua saataisiin aikaiseksi jo peruskouluasteella. Seksuaalista tasavertaisuutta ajavan järjestön edustajan voisi saada kertomaan kouluihin perusasioista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä.

– Olinkin sitä jo tilaamassa, mutta johdolta tuli melko nopeasti kieltävä vastaus. Ei, koska se voi järkyttää oppilaiden mieltä. Pahinta oli se, että olin ehtinyt laittaa Setalle jo pyynnön, jonka jouduin peruuttamaan, Hanna kertoo. 

– Setaltakin tuli aika kärkästä viestiä, koska tämä kuitenkin kuuluu meidän opetussuunnitelmaan ja meidän tulisi tuoda asia esille. Ja kyllä se tuodaankin, mutta huonolla tietämyksellä.

Hannan nimi on muutettu.

 

Arabeski

Koulunkäyntiavustaja Hanna salaa homoseksuaalisuutensa oppilailtaan: ”Johdon mukaan järkyttää oppilaiden mieltä”

Koulun aikuisen seksuaalinen suuntautuneisuus ei kuulu oppilaille tai työkavereille. Pienillä kylillä homous voi edelleen ylikiinnostaa järkevän tekemisen puutteen takia. T. Hetero-ope pääkaupunkialueelta. Ps. Työpaikallani on virkeät ja iloiset homoporukat sekä lestadiolaiskimppa. Molemmat kivoja!
Lue kommentti

Lähes tyhjissä lounaslautasissa voi olla kyse siitä, että syömättömyydellä haetaan hyväksyntää.

Moni koululainen yrittää pärjätä koulupäivän ajan häviävän pienellä lounaalla, Helsingin Sanomat uutisoi tänään. Tai no, eihän se ole mikään uutinen. Koululaisten nirsoilua on ihmetelty ja paheksuttu iät ja ajat.

Ilmainen kouluruoka on syystäkin pyhä lehmä Suomessa, joten koululaiset, joiden mukaan ruoka on pahaa, saavat savun nousemaan aikuisten korvista. Keskustelu kouluruuan huonosta menekistä jumittuu helposti aikuisten ja lasten väliseksi huutoäänestykseksi siitä, onko kouluruoka pahan vai hyvän makuista. 

HS:n jutussa on onneksi kysytty pikkuruisen annoksen ottaneilta koululaisilta, miksi he eivät syö enempää. Suurin osa on vastannut, että ei ole nälkä tai en tykkää. Vastaukset voi lukea niin, että koululaiset ovat nirsoja. He eivät tykkää, vaikka HS:n aikuisten mukaan tarjottu ruoka on sellaista, josta aikuiset maksavat kernaasti monta euroa. 

Aikuiset pohtivat jutussa, että syynä tyhjiin lounaslautasiin voivat olla myös vanhempien asenteet, kaupasta haetut herkkuvälipalat, kotien ruokatottumusten muutos, kauneusihanteet tai kouluruokailun liian aikainen kellonaika. 

Siinä on jo monta mahdollista syytä, mutta nekään eivät tavoita kaikkea sitä, mikä säätelee koululaisten ruokailua. Kuten aikuisille, myös lapsille ja nuorille syöminen on muutakin kuin energian tankkaamista. Lähes tyhjä kouluruokalautanen voi olla keino kokea hallinnan tunnetta, kuulua joukkoon tai koetella omaa kehoa. Syömättömyydellä voi rakentaa identiteettiä ja saada huomiota. 

Vähäruokaisuus oli koulutyttöjen keskuudessa ääneenlausumaton ihanne.

Kun olin yläasteella, söin joka päivä kouluruuan, koska harrastin vakavissani urheilua. Kaveripiirissäni syöminen oli normaalia, koska muutkin urheilivat.

Kilpaurheilu oli paitsi oikeasti hyvä syy huolehtia ravitsemuksesta, myös veruke, jonka avulla pystyi kieltäytymään asioista, joihin ryhmäpaine ohjasi. Urheiluperustelun avulla saattoi sanoa ei tupakoinnille ja sille ajatukselle, että yläkouluikäiset tytöt eivät syö koulussa. 

Vähäruokaisuus oli koulutyttöjen keskuudessa ääneenlausumaton ihanne. Siihen aikaan myös puhuttiin virheellisesti, että anoreksia ja bulimia ovat tauteja, joihin sairastuvat perfektionistit ja pärjääjät, täydelliset tytöt. Sellaiset, jollainen halusin olla. Söin hyvin ja liikuin sopivasti, mutta joskus leikittelin ajatuksella syömishäiriöstä.

Nykyään on tapana korostaa terveellisyyttä ja treenaamista laihduttamisen sijaan. Syömättömyyden ihanne ei silti ole tyystin kadonnut.

Espoolaisen Tiistilän koulun ruokapalveluesimies Peter Josefsson sanoo Helsingin Sanomissa, että tyttöjen syöminen vähenee keväällä samaa tahtia auringon esiintulon kanssa.

– Heillä on varmaan mielessä bikinikunto, hän arvelee jutussa. 

Voi olla. Koululaisten syyttäminen nirsoiksi kermaperseiksi on helpompaa kuin sen ajatteleminen, että lapset ja nuoret kärsivät siitä, miten latautunut asia syömisestä on kulttuurissamme tullut. 

Jos sinun syömisesi kyseenalaistettaisiin, kertoisitko, että valitsit lautasen sisällön, jotta tuntisit kelpaavasi ja kuuluvasi joukkoon? Vai olisiko kivempi sanoa, että ei ollut nälkä tai en tykkää?