Vedä kaksi tiukkaa HIIT-treeniä, niin loppuviikon voit vain löysäillä. Melko mahtavaa! Kuvat: Shutterstock
Vedä kaksi tiukkaa HIIT-treeniä, niin loppuviikon voit vain löysäillä. Melko mahtavaa! Kuvat: Shutterstock

Ota viitenä päivänä rennosti ja skarppaa kaikilla elämän osa-alueilla kahtena päivänä. Tuore elämänhallintaopas tuo 5:2-dieetistä tutun mallin jokaiseen arjen asiaan. Voisiko se toimia?

Jos et ole kuullut maailmaa vavahduttaneesta 5:2-muotidieetistä, olet luultavasti elänyt viimeksi kuluneen vuoden luolassa.

Brittiläinen tiedetoimittaja Michael Mosley kehitti omiin kokemuksiinsa perusteella dieetin, jossa viitenä päivänä viikossa syödään niin kuin ennenkin ja kahtena, ei peräkkäisenä päivänä kevytpaastotaan. Naiset saavat silloin syödä 500 ja miehet 600 kilokaloria.

Mosley itse laihtui parissa kuukaudessa ­yhdeksän kiloa, ja hänen verensokeri- ja koles­teroliarvonsa paranivat. Vertailuryhmässä naiset, jotka noudattivat viiskakkosta, olivat puolen vuoden jälkeen motivoituneempia jatkamaan dieettiä kuin joka päivä vähäkalorisella ruokavaliolla olleet verrokkinaiset.

Hieman on dieettien taivaanlahjasta kuulunut soraääniäkin: se saattaa aiheuttaa ahmimista normaalipäivinä ja tuekseen se tarvitsee yleensä sitä, että havahtuu tavallisinakin päivinä tarkkailemaan elintapojaan: siis syömään vähän skarpimmin ja liikkumaan vähän enemmän.

Joka tapauksessa 5:2-mania voi paksusti. Ihmiset rakastavat lupausta, jonka mukaan pienillä muutoksilla saa nopeasti näkyviä ­tuloksia. Suomeksi on juuri ilmestynyt brittiläisen Guardian-sanomalehden toimittajan Emma Cookin kirja Elämä kuntoon 5:2-metodilla. Siinä Cook viiskakkostaa asiantuntijoiden avulla lähes koko elämänsä. Mutta toimiiko menetelmä oikeasti?

Kuntoilu

Ihminen pyrkii koko ajan keksimään, miten voisi mahdollisimman vähällä vaivalla saada liikunnan terveys- ja laihtumishyödyt. Ja mikäs siinä.
Yleensä meitä on käsketty liikkumaan vähintään kolme kertaa viikossa niin, että hengästyy. Emma Cook tarjoaa tilalle kahta liikkumispäivää, jolloin tehdään erittäin kova (ja muodikas) HIIT-treeni. Siinä vedetään muutaman minuutin ajan täysillä esimerkiksi juosten tai tekemällä yleisliikettä (kyykkyyn, hyppy ylös, kädet ylös, kyykkyyn, hyppy punnerrusasentoon). Ja täysillä tarkoittaa ­todella täysillä. Viitenä muunakin päivänä on syytä lisätä ainakin arkiliikkumista.

Kuulostaako toimivalta? Täysillä muutaman minuutin treenin tekeminen on ainakin aloittelijalle sen verran haastavaa yksin, että vaatii ensimmäisille kerroille trainerin tai kaverin valvontaa

Rahankäyttö

Jos vähennät kahtena päivänä rahankulutustasi, viikkobudjettisi putoaa 30 prosenttia, lupaa kirja. Lähtökohtana on toki lontoolaisen kirjoittajan oma elämäntyyli, jossa tunnutaan kuluttavan aika paljon ronskimmin kuin meillä (lounaaseen ja kahviin 20 euroa päivässä).

Mutta ajatus on hyvä: koeta olla kahtena päivänä viikossa käyttämättä rahaa. Tee eväät töihin, älä heräteshoppaile (edes netissä), tee ruokaa siitä, mitä on kaapissa.

Koska viiskakkostamisen idea kaikilla alueilla on, etteivät kakkos­päivät ole peräkkäisiä, toinen nollakulutuksen päivä kirjoittajalla on viikonloppuna. Silloin he tekevät perheen kanssa kaikkea ilmaista: käyvät retkillä, ilmaisissa näyttelyissä ja jättävät hampurilaisbaarit väliin.

Kuulostaako toimivalta? Kyllä. Höntsäilykulutuksen vähentäminen on aina fiksua.

Huolehtiminen

Lopeta turhien huolien ­märehtiminen, siinäpä ehkä maailman helpoiten sanottu ja maailman vaikeiten toteutettava asia. Emma Cook yrittää rauhoittaa mielensä parina päivänä tehtävillä mindfulness- ja hengitysharjoituksilla, joihin on kirjassa ohjeet. Hän kehottaa myös ”nukkumaan paremmin”. Siinä toinen helposti sanottu asia.

Kuulostaako toimivalta? Mikäli mielessä pyörivät ihan koko ajan turhat huolet, kuten että onko lapsella nyt varmasti tarpeeksi lämpimät välihousut, mielitreenejä kannattaa varmasti kokeilla.

 Tehokkuus

Kaikki työelämävalmentajat ovat jo kertoneet meille, että töissä vanuttu aika ei ole yhtä kuin aikaansaadut työt. He ovat kertoneet meille myös, että Facebookia ei kannata vilkuilla vartin välein.

Emma Cook kehottaa tässä tapauksessa viiskakkostamaan päivän, ei viikon. Paitsi tietysti niin, ettei viikonloppuisin vilkuilla työmeilejä. Mielenkiintoisin esitelty työtapa on Pomodoro-tekniikka, jossa munakellon mukaan keskitytään intensiivisesti työhön 25 minuuttia ja sen jälkeen pidetään viiden minuutin tauko. Ylipäänsä ideana on jakaa työpäivä useisiin jaksoihin, jolloin keskitytään ja joiden jälkeen pidetään aina pieni tauko. Ja ne työt lopetetaan viimeistään iltakuudelta.

Kuulostaako toimivalta? Tämäkin kirja keskittyy antamaan työelämävinkkejä lähinnä konttorityöläisille. Tosin apua saattaa saada myös kotona vaivaaviin, ikäviin ja lykättäviin tehtäviin.

Alkoholinkäyttö

Kun britti viiskakkostaa alkoholinkäyttönsä, se tarkoittaa tietysti kahta alkoholitonta päivää viikossa, ja tässä poikkeustapauksessa ne saavat olla peräkkäisiä. Emma Cookilla ne ovat ei-kovin-yllättäen maanantai ja tiistai.
Eikä hän niinä viitenä juomispäivänään vedä pullollista kossua, vaan lasin tai kaksi viiniä. Lisäksi 5:2-paastoilijat ovat tietysti automaattisesti paastopäivinä ilman alkoholia. Jokailtaisen viinilasillisen tilalle kirjassa suositellaan alkoholittomia hedelmädrinkkejä.

Kuulostaako toimivalta? Mikä ettei. Tosin ehkä meillä ei vielä ole kansallisena tapana juoda joka ilta viiniä.

Median käyttö

Kun koko perhe lakkaa kahtena päivänä viikossa käyttämästä telkkaria, tietokonetta, tabletteja ja älykännyköitä, siitä seuraa rähinää ja tappelua, myöntää Emma Cook. Mutta siitä seuraa myös enemmän keskustelua sekä vähemmän pelaamisesta huutavia ja poissaolevia vanhempia. Cookin perhe t­osin vaikuttaa poikkeuksellisen laiteriippuvaiselta: kaikilla kolmella lapsella on omat tabletit, ­jopa kaksivuotiaalla.

Kuulostaako toimivalta? Vanhemmat saavat Cookin mallissa mennä ”pois lasten näkyviltä” vastaamaan ”tärkeisiin” viesteihin. Kuulostaa huijaukselta.

Parisuhde

Malli tarkoittaa pari­suhteessa sitä, että kaksi kertaa viikossa ”vahvistetaan puolisoiden välistä ystävyyttä”, siis kuunnellaan toista ja mielellään käydään yhdessä jossakin, lenkillä tai drinkillä. Sikäli mitään uutta ei ole se, että jos pari ­tekee asioita yhdessä, se myös pysyy paremmin yhdessä.
Kirjan oivaltavin pointti on erään parisuhdeasiantuntijan: ­kyse ei ole siitä, miten pari riitelee, vaan mitä he tekevät silloin, kun he eivät riitele.

Kuulostaako toimivalta? Mikä siinä on, että parisuhdetta edistävät tehtävät tuntuvat aina niin lapsellisilta? Niin tässäkin kirjassa. Kuten että kirjoitetaan ­lapuille, mistä tykätään ja nostetaan niitä kulhosta. Jospa ihan sanoisi suoraan, mistä tykkää.

Ympäristötietoisuus

Ympäristöön keskittyminen pari kertaa viikossa on kirjan ehkä epäkonkreettisin alue. Brittiesimerkkihenkilö mittasi hiustenkuivaajansa energiankulutuksen ja koetti sitten föönata vähemmän. Mutta idea on silti hyvä. Suomalainen voisi parina päivänä viikossa käydä lyhyessä, neljän minuutin suihkussa, pitää lihattoman päivän, mennä töihin julkisilla, pyörällä tai kimppakyydillä, ja selvittää, miten paljon asunnon lämmittämiseen menee energiaa ja voisiko sen käyttöä tehostaa.

Kuulostaako toimivalta? Vaikuttaa hyvältä keinolta aloittaa edes vähän ympäristöystävällisempi elämä.

Lue lisää:

Näin toimii 5:2-dieetti – kaksi naista kokeili villitystä kuukauden

5:2-dieetillä ei tarvitse kärvistellä – katso kahdeksan herkullista reseptiä

Kauko Röyhkä laihtui 12 kiloa 5:2-dieetillä: "Urpokin voi viedä paaston läpi."

Olli Lindholm kertoo elämäkerrassaan, että isä katosi hänen elämästään kokonaan 80-luvun puolivälissä. – Ihan hyvä, että lähti, Olli sanoo.

Yö-muusikko Olli Lindholm, 53, kertoo vaikeasta isäsuhteestaan tuoreessa elämäkerrassaan Olli – Yhden miehen varietee (Docendo).

– Olen siitä erikoinen lapsi, että mulla on kantapäässä jännä viilto. Se kertoo, että isyystesti on tehty. Isä ei halunnut tunnustaa, että olen sen lapsi, Olli kertoo Arno Kotron kirjoittamassa kirjassa.

”Ihan hyvä, että lähti.”

Ainoana lapsena Olli eli käytännössä kahden äitinsä kanssa, sillä isä oli paljon pois kotoa töiden takia. 80-luvun puolivälissä isä katosi Ollin elämästä kokonaan.

– Ihan hyvä, että lähti, Olli toteaa kirjassa. 

Ollin mukaan hänen isänsä oli ”ihan siedettävä silloin, kun joi, muuten ei”. Hän muistelee kirjassa erästä joulua, jolloin isällä ja pojalla tuli riita.

– Muistojen äärellä saa toisaalta aina miettiä, mikä on totta ja mikä ei – mikä on jälkeenpäin lisättyä. Muisti on petollinen kapistus. Itse
muistan, että joskus murrosikäisenä tulee isän kanssa riita joulutähden asennosta tai jostain, haen kirveen ja yritän lyödä sillä isää, Olli kertoo kirjassa.

Ollin mukaan hänen äitinsä ei muista kyseistä välikohtausta.

– Mutta oikeastaanhan se on toisarvoista, oliko mukana kirves vai ei. Ilmapiiri oli joka tapauksessa tuo.

Ei tiedä, minne haudattu

Olli on aikaisemminkin puhunut vaikeasta isäsuhteestaan. Viime vuonna hän kertoi Vain elämää -ohjelmassa, ettei tiedä, minne isä on haudattu.

– Mä olin hänen ainoa läheinen, ja mulle tuli 1998 syksyllä soitto Satakunnan keskussairaalasta, että isänne on aivokuollut. Menin hänen luo, sanoin isälle, että kaikki on ok, että kyllä mä sua ymmärrän, että näin on käynyt. Sitten ne otti piuhat irti. Mä en edes tiedä, minne hänet on haudattu. Hän testamenttasi ruumiinsa ja hänet polttohaudattiin, Olli kertoi ohjelmassa.

Tuolloin Olli kertoi myös pelänneensä isäänsä aina.

– Sitä aina odotti kädet ristissä, että voi kun isä olisi kännissä, niin se olisi mukavampi. Meillä oli todella huonot välit, ja pelkäsin häntä helvetisti.

Arno Kotro, Olli Lindholm: Olli – Yhden miehen varietee on juuri ilmestynyt.

 

Mitä tähden lupaavat sinulle tällä viikolla?

OINAS 21.3.–19.4.

Nyt tarvitaan pitkän tähtäimen suunnitelmaa! Sortteeraa elämäsi oikein kunnolla ja pidä mielessä, mistä nautit eniten. Ihmissuhteesi ovat nyt vaarassa ajautua karille ellei niitä hoivaa muun muassa keskustelulla. Muista myös kuunnella. Hanki kotiin jotain sellaista, mihin sinulla on varaa!

HÄRKÄ 20.4.–20.5.

Vaivalla ansaitsemistasi rahoista kannattaa nyt pitää kiinni. Voisit jopa laatia sijoitussuunnitelman tai säästää seuraavaa lomamatkaasi varten. Sama pätee rakkauteen. Tee hyvä suunnitelma siitä, miten etenet. Rakkautta ei voi ostaa, mutta sen ansaita! 

KAKSONEN 21.5.–21.6.

Nyt ei ole vihan aika, eikä toisia kannata yrittää muuttaa! Mutta itseäsi voit muuttaa, ja positiivinen käänne onkin jo näkyvissä. Pyydä apua, kun tarvitset sitä ja ole myös rehellinen siinä, mitä toivot. Pyri nyt tavoitettasi kohti vakain askelin. Kun on tahtoa, on myös keinot! 

RAPU 22.6.–22.7.

Nyt on aika laittaa kotona paikat kuntoon! Vietä myös enemmän aikaa lasten tai muiden rakkaiden seurassa. Matkusta sukulaisten tai vanhojen ystävien luo, äläkä pelkää ottaa ensimmäistä askelta, jos yhteys on päässyt katkeamaan. 

LEIJONA 23.7.–22.8.

Tarkista pankkitilisi saldo! Olet antelias, mutta nyt on syytä laittaa kukkaron nyörit tiukemmalle. Jos haluat auttaa ystäviäsi, tarjoa mieluummin työpanostasi kuin rahaa. Tee vain oma osuutesi, mutta älä ylireagoi, äläkä suurentele! 

NEITSYT 23.8.–22.9.

Tunne-elämäsi kuohuu nyt kerta kaikkiaan yli! Pelkäät, että joku yrittää manipuloida sinua. Tee tahtosi selväksi ja ota etäisyyttä. Keskity mieluummin sinua inspiroivien ihmisten seuraan. Harrastakaa yhdessä jotain luovaa. Parin päivän loma tekisi hyvää!

VAAKA 23.9.–22.10.

Nyt on liikkeellä joko läheisiisi liittyviä salaisuuksia tai jotain sinua koskevaa väärää informaatiota, joka voi vaikuttaa sinun ja esimiehesi väleihin. Epävarmuus kalvaa sinua. Ole varovainen myös kotona, mutta älä silti ajattele, että sinulla olisi aina velvollisuus olla samaa mieltä. 

SKORPIONI 23.10.–22.11.

Muiden ihmisten auttaminen on ihailtavaa. Ryhdy siis toimeen! Samalla opit ymmärtämään myös ihan toisenlaisesta taustasta kotoisin olevia ihmisiä. Saat vapaaehtoistyöstäsi myös tunnustusta. Hoida silti myös kotiasi, niin saat luovuutesi liikkeelle.

JOUSIMIES 23.11.–21.12.

Tunteesi johdattelevat sinut nyt väärille raiteille. Jos jokin ei tunnu oikealta, on viisaampaa perääntyä ennen kuin syntyy isompaa vahinkoa. Keskity kuitenkin tekemään muutoksia, jotka lähentävät sinua puolisoosi, lapsiisi tai vanhempiin sukulaisiisi. Uskalla tehdä asioita eri tavalla kuin ennen. 

KAURIS 22.12.–20.1.

Pidä hommat liikkeessä, mutta älä sorru ajattelemaan, että sinun pitäisi tehdä niidenkin työt, jotka eivät tee omaa osuuttaan. Jos haluat saavuttaa jotain, vältä tunteiden näyttämistä. Jos taas konflikti on väistämätön, jatka matkaa omaan suuntaasi. 

VESIMIES 21.1.–19.2.

Rakkaus voittaa kaiken! Lupaus, jonka tällä jaksolla saat, vie sinua lähemmäksi tavoitettasi. Ole valmis työskentelemään päämääräsi eteen, mutta pidä samalla silmät auki ja mieli avoimena. Lähipiirillesi tapahtuu jotain tunteisiin vetoavaa.  

KALAT 20.2.-20.3.

Pelaa avoimin kortein silloin kun kyse tunteistasi. Vain sillä tavoin saat selville, mikä on asemasi ja mitä päätöksiä sinun on tehtävä. Luovuuteesi perustuvalla idealla on mahdollisuus myös ansaita rahaa. Jos ryhdyt toimeen, lopputuloksena saat sekä mainetta että kunniaa.