Millaiset aromit tällaiselta kukkakedolta lähteekään! Kuva: Shutterstock
Millaiset aromit tällaiselta kukkakedolta lähteekään! Kuva: Shutterstock

Tänään vietetään hajusteetonta päivää, joten jätä parfyymimarinadi ja suuntaa nokka kohti luontoon.

Tänään, 28. toukokuuta, vietetään Pohjoismaiden hajusteetonta päivää. Tarkoituksena on luopua hajusteista yhdeksi päiväksi ja käyttää hajusteettomia tuotteita. Päivän järjestävä yhdistys, Suomen Hajuste- ja Kemikaaliyliherkät, muistuttaa, että pienikin määrä hajustetta saattaa aiheuttaa yliherkälle vakavia oireita.

Jos tutuista tuoksuista luopuminen vaikka vain yhdeksi päiväksi ahdistaa, löytää nuuskuteltavaa onneksi luonnosta ja kaikkialta arjesta. Kokosimme listan toimituksen luonnollisista lempituoksuista. Nuusk!

"Puuhake. Mikään ei tuoksu niin taivaalliselta. Kerran harmittelin eräälle ystävälleni kaipaavani hakkeen tuoksua. Muutaman päivän päästä sähköpostiini tupsahti kotikaupunkini kartta, johon hän oli merkinnyt ison ruksin. Viestissä luki: mene tuonne, siellä on haketta. Se oli paras yllätyslahja pitkään aikaan."

"Piki. Olin kesätöissä tietyömailla liikenteenohjaajana. Tylsää työtä ei ole ikävä, mutta tuoreen pien tuoksu tuo edelleen mieleen, miten ilma väreili juuri valetun asfaltin pinnalla. Fiilis on yhtä rentouttava kuin katselisi järven aaltojen liplatusta. Ylipäätään tuoksusta tulee mieleen rento kesä ja pitkien työvuorojen vuoksi mukaviin summiin kohonneet tienestit."

"Appelsiinipuu. Minuun teki vaikutuksen Kroatian-matkalla tuoreen appelsiinipuun tuoksu. Nyt tiedän, mitä tuoksua yritetään jäljitellä esanssisilla huonetuoksuilla. Tämä on hyvä syy palata Kroatiaan."

"Koiranpennun tassunpohjat. Siellä asuu maailman ihanin tuoksu. Niitä voisi nuuhkutella loputtomiin. Jotkut väittävät, että pehmeä aromi on sekoitus emon maitoa, sanomalehteä ja vähän pissanlirauksiakin, mutta minusta pennunvarpaissa tuoksuu rakkaus."

"Maissi. Jos et ole maistanut maissia suoraan maissipellosta, et tiedä siitä mitään. Kun naksautat tähkän auki, ihana maissin tuoksu saa veden kielelle."

"Puhtaat valkeat lakanat. Lakanavaihtosunnuntaina, saunapuhtaana käperryn puhtaiden lakanoiden väliin. Siihen tuoksuun on ylellisen ihana nukahtaa. Ei missään nimessä hajustettujen huuhteluaineiden vaan ihan oikean puhtaan pyykin tuoksuun."

"Savusauna. Kun olin vielä lapsi, papallani oli mökki Puumalassa. Olin vielä hyvin nuori, kun hän myi sen pois, joten en muista paikasta paljonkaan. Savusaunan tuoksu on kuitenkin edelleen elävänä mielessä, ja sen haistaessani muistot palautuvat lapsuuteni lempimökkiin."

"Kylmäkellari. Kaipaan suunnattomasti lapsuudenkotini kylmäkellarin tuoksua. Tuoksuelämystä on vaikea pukea sanoiksi, mutta sana perunainen toiminee parhaiten. Ihana viileys vain korosti multaista aromia."

"Kotipelto. Kun kesäisin menen vanhempieni luo, en edes pura laukkujani autosta vaan lompsottelen valkoisissa converseissani kävelylle kotipellolle. Aaah! Sitä tuoksua ja tunnetta ei voita mikään. Puhdas maalaisilma ja ruohontuoksu. Nuuhkin sitä ääneen. Kuulostaisi vierestä varmaan aivan idiootilta."

Lue myös:

Vihreä omppu on kesän tuoksuhitti

Takuuvarmat tuoksuvalinnat töihin

Opettele tuoksuetiketti

Mia Suszko nousi semifinaalin onnistujaksi, mutta kuka kruunataan uudeksi The Voice of Finlandiksi?

IS TV-LEHTI: Tänään selviää, kuka on The Voice of Finland 2018. Onko hän Fiona Krüger, 16, Jerkka Virtanen, 36, Mia Suszko, 25, vai Wanqiu Long, 31? Kaikilla neljällä on vahvuutensa.

Nuori Fiona esitti viime viikon semifinaalissa koskettavan kappaleen Oothan tässä vielä huomenna. Anna Puun tiimin herkkä-ääninen laulaja sai tähtivalmentajansa kyynelehtimään, mutta joko äänentoistossa oli vikaa, tai kappale ei ollut oikea Fionalle. Ääni ei soinut niin voimakkaana kuin huippukohdat vaatisivat. Toivottavasti finaalissa onnistutaan paremmin.

Redraman tiimin Jerkka esitti Sannin biisin 2080-luvulla. Tämäkään ei ollut täysosuma, mutta tarpeeksi hyvä loppukilpailuun. Finaalissa toivon mukaan seinät tärähtelevät kappaleessa, jossa miehen komea ja vivahteikas lauluääni pääsee oikeuksiinsa.

Toni Wirtasen tiimin Wanqiu on kysymysmerkki finaalia ajatellen. Semifinaalissa tuli jälleen tunne, että Toni on valinnut suosikilleen liian vaikeaa tulkittavaa. Wanqiulla on erikoinen ääni, mutta hän ei valloittanut yleisöä tarpeeksi suurella volyymilla esityksessään, joka oli Sinéad O’Connorin Nothing Compares 2 U.

Olli Lindholmin tiimin Mia nousi – ehkä monen yllätykseksi – ehjällä tulkinnallaan semifinaalin onnistujaksi. Hänen California Dreamin’ -versionsa soi upeasti ja koko esitys oli hallittu. Tässä ei yritetty liikaa, mikä lupaa finaaliin paljon.

The Voice of Finland, Nelonen pe klo 20.00

Hiihtäjä Krista Pärmäkoski löysi puolisonsa yhteisten ystävien kautta. – Minulla on hyvä tilanne, koska Tommi kannustaa ja ymmärtää, mitä työni vaatii.

Olympiamitalisti Krista Pärmäkoski, 27, on valinnut kahden kodin taktiikan puolisonsa, valmentaja Tommi Pärmäkosken, 34, kanssa. Omakotitalo pohjalaismaisemissa Kuortaneella on avioparin ykköskoti, ja asunto Lahdessa toimii kaupunkikämppänä. Novascotiannoutaja Carla kulkee sujuvasti mukana molemmissa.

Krista matkustaa 250 päivää vuodessa, mutta Tommin työt keskittyvät nykyään enimmäkseen Suomeen hänen jätettyään pestinsä F1-kuljettaja Sebastian Vettelin kuntovalmentajana.

– Minulla ei ollut osuutta siihen päätökseen, Krista heittää.

Pariskunta tapasi aikoinaan yhteisten tuttujen kautta.

– Kaverimme taisivat tunnistaa, että olisimme sopiva mätsi. Asiat etenivät nopeasti tutustumisemme jälkeen.

Nyt Tommi vastaa Kristan voimavalmennuksesta ja yrittää välillä ehtiä mukaan harjoitusmatkoille. Silti pitkiin erojaksoihin on ollut pakko tottua.

– Nooh, siinä pysyy suhde tuoreena, Krista vitsailee ensin, mutta vakavoituu sitten.

– Kyllä ikävä ja yksinäisyys ovat iso haaste. Minulla on hyvä tilanne, koska Tommi kannustaa ja ymmärtää, mitä työni vaatii. Puolisoni ei ole koskaan painostanut, että tule jo kotiin sieltä.

Mitä Krista kertoo perhesuunnitelmistaan? Miksi hän oli vähällä lopettaa uransa? Lue Kristan koko haastattelu uusimmasta Me Naisista 16/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.