Millaiset aromit tällaiselta kukkakedolta lähteekään! Kuva: Shutterstock
Millaiset aromit tällaiselta kukkakedolta lähteekään! Kuva: Shutterstock

Tänään vietetään hajusteetonta päivää, joten jätä parfyymimarinadi ja suuntaa nokka kohti luontoon.

Tänään, 28. toukokuuta, vietetään Pohjoismaiden hajusteetonta päivää. Tarkoituksena on luopua hajusteista yhdeksi päiväksi ja käyttää hajusteettomia tuotteita. Päivän järjestävä yhdistys, Suomen Hajuste- ja Kemikaaliyliherkät, muistuttaa, että pienikin määrä hajustetta saattaa aiheuttaa yliherkälle vakavia oireita.

Jos tutuista tuoksuista luopuminen vaikka vain yhdeksi päiväksi ahdistaa, löytää nuuskuteltavaa onneksi luonnosta ja kaikkialta arjesta. Kokosimme listan toimituksen luonnollisista lempituoksuista. Nuusk!

"Puuhake. Mikään ei tuoksu niin taivaalliselta. Kerran harmittelin eräälle ystävälleni kaipaavani hakkeen tuoksua. Muutaman päivän päästä sähköpostiini tupsahti kotikaupunkini kartta, johon hän oli merkinnyt ison ruksin. Viestissä luki: mene tuonne, siellä on haketta. Se oli paras yllätyslahja pitkään aikaan."

"Piki. Olin kesätöissä tietyömailla liikenteenohjaajana. Tylsää työtä ei ole ikävä, mutta tuoreen pien tuoksu tuo edelleen mieleen, miten ilma väreili juuri valetun asfaltin pinnalla. Fiilis on yhtä rentouttava kuin katselisi järven aaltojen liplatusta. Ylipäätään tuoksusta tulee mieleen rento kesä ja pitkien työvuorojen vuoksi mukaviin summiin kohonneet tienestit."

"Appelsiinipuu. Minuun teki vaikutuksen Kroatian-matkalla tuoreen appelsiinipuun tuoksu. Nyt tiedän, mitä tuoksua yritetään jäljitellä esanssisilla huonetuoksuilla. Tämä on hyvä syy palata Kroatiaan."

"Koiranpennun tassunpohjat. Siellä asuu maailman ihanin tuoksu. Niitä voisi nuuhkutella loputtomiin. Jotkut väittävät, että pehmeä aromi on sekoitus emon maitoa, sanomalehteä ja vähän pissanlirauksiakin, mutta minusta pennunvarpaissa tuoksuu rakkaus."

"Maissi. Jos et ole maistanut maissia suoraan maissipellosta, et tiedä siitä mitään. Kun naksautat tähkän auki, ihana maissin tuoksu saa veden kielelle."

"Puhtaat valkeat lakanat. Lakanavaihtosunnuntaina, saunapuhtaana käperryn puhtaiden lakanoiden väliin. Siihen tuoksuun on ylellisen ihana nukahtaa. Ei missään nimessä hajustettujen huuhteluaineiden vaan ihan oikean puhtaan pyykin tuoksuun."

"Savusauna. Kun olin vielä lapsi, papallani oli mökki Puumalassa. Olin vielä hyvin nuori, kun hän myi sen pois, joten en muista paikasta paljonkaan. Savusaunan tuoksu on kuitenkin edelleen elävänä mielessä, ja sen haistaessani muistot palautuvat lapsuuteni lempimökkiin."

"Kylmäkellari. Kaipaan suunnattomasti lapsuudenkotini kylmäkellarin tuoksua. Tuoksuelämystä on vaikea pukea sanoiksi, mutta sana perunainen toiminee parhaiten. Ihana viileys vain korosti multaista aromia."

"Kotipelto. Kun kesäisin menen vanhempieni luo, en edes pura laukkujani autosta vaan lompsottelen valkoisissa converseissani kävelylle kotipellolle. Aaah! Sitä tuoksua ja tunnetta ei voita mikään. Puhdas maalaisilma ja ruohontuoksu. Nuuhkin sitä ääneen. Kuulostaisi vierestä varmaan aivan idiootilta."

Lue myös:

Vihreä omppu on kesän tuoksuhitti

Takuuvarmat tuoksuvalinnat töihin

Opettele tuoksuetiketti

Mitä tapahtuu, jos katsoo juhannusyönä kaivoon? Entä paljonko Koskenkorva maksoi 30 vuotta sitten juhannuksena? Testaa tietämyksesi Me Naisten juhannusvisassa.

 Linda-siideri oli 20 vuotta sitten suosittu juhannusjuoma. Vuosina 1998–1999 sitä myytiin yhteensä peräti 8,9 miljoonaa pulloa (2,9 miljoonaa litraa). Kuinka monta penniä/markkaa Linda Lampenius sai itse siideristä per litra?


Myös Koskenkorva on ollut suosittu juhannusjuoma. Paljonko 30 vuotta sitten (juhannuksena 1988) joutui maksamaan puolen litran pullosta?


Juhannukseen liittyy monia taikoja. Jos katsoo kaivoon juhannusyönä, mitä sieltä näkee?


Tarinan mukaan niin monta kertaa kuin käki kukkuu juhannusyönä niin monta vuotta on sulhasen löytymiseen. Mutta mitä tapahtuu, jos käki ei kuku ollenkaan?


Milloin on ollut kaikista helteisin juhannuspäivä talvisodan jälkeen?


Pamela Andersson lennätettiin yksityiskoneella Suomeen juhannuksena 2007. Kuka näistä miehistä lennätti silloisen Baywatch-tähden Raumanmeren juhannusfestareille?


Juhannus on suuri mökkijuhla. Kuinka monta kesämökkiä Suomessa on?


Missä kunnassa kesämökkejä on kaikista eniten?


Vuodesta 1955 juhannusta on vietetty Suomessa aina kesäkuun 19. ja 26. päivän väliin sattuvana lauantaina. Milloin juhannusta (juhannuspäivä) vietettiin ennen vuotta 1955?


Vihdanheiton MM-kisat järjestetään perinteisesti juhannuksena Urjalassa. Mikä on tiettävästi vihdanheiton maailmanennätys?


Ei mennyt putkeen!

 

Mutta kuka nyt jotain vuosikymmenten takaisia nippelitietoja muistaisi.


Vau!

 

Nyt voit tuulettaa! Sinulla on nimittäin tilastojen lisäksi kaiken maailman juhannustaiat hämmästyttävän hyvin hallussa. Muistivihkostasi taitaa löytyä myös taulukko Kossun hinnankehityksestä.

Kaunis Veera eli Ballaadi Saimaalta ja Mieletön elokuu ovat kesäleffojen aatelia.

IS TV-LEHTI: Suomen suven romanttinen taika valjastettiin elokuviin jo Suomi-Filmin kulta-aikana.

Yksi esimerkki on nyt nähtävä Kaunis Veera eli Ballaadi Saimaalta vuodelta 1950. Ville Salmisen elokuva kertoo kesäisistä seikkailuista sisävesilaivalla kauniissa järvimaisemissa.

Menneinä vuosikymmeninä kesäromantiikka kukki nimenomaan maaseudulla: heinäladoissa heinät pöllysivät ja Hilja maitotyttö pulahti järveen ilkosillaan.

Nykyvinkkelistä nämä maaseudulle sijoittuvat romanttiset elokuvat ovat mitä parhainta nostaolgiaa.

Myös 2000-luvulle tultaessa on syntynyt useampi kotimainen kesäleffa. Uudessa nousussa ovat etenkin naisiin keskittyvät, naisten tekemät kesäelokuvat.

Nyt nähdään Taru Mäkelän ohjaama, vuonna 2013 ilmestynyt Mieletön elokuu. Se on kepeän nostalginen rakkauskomedia taustanaan heinä-elokuun taitteessa 1962 järjestetyt Helsingin kansainväliset nuorisofestivaalit. Kati Outinen, Elena Leeve ja Laura Birn esittävät helsinkiläisiä naisia, joista kukin kokee festarihuumassa oman romanssinsa. Moskovasta käsin organisoitu nuorisofestivaali toi Helsinkiin noin 12 000 ulkomaista vierasta 136 eri maasta – ja samalla tuulahduksen kylmän sodan huuruja.

Älä missaa näitä! Juhannusyönä Teema & Fem -kanavalla esitetään putkeen myös neljä iskelmäelokuvaa. Kahdessa niistä, Tähtisumua (1961) ja Toivelauluja (1961), nähdään isossa osassa näyttelijä Esko Salminen.

Kaunis Veera eli Ballaadi Saimaalta, TV1 klo 13.35

Mieletön elokuu,  TV1 klo 20.45

Tähtisumua, Teema & Fem klo 23.07

Toivelauluja, Teema & Fem klo 0.35