Millaiset aromit tällaiselta kukkakedolta lähteekään! Kuva: Shutterstock
Millaiset aromit tällaiselta kukkakedolta lähteekään! Kuva: Shutterstock

Tänään vietetään hajusteetonta päivää, joten jätä parfyymimarinadi ja suuntaa nokka kohti luontoon.

Tänään, 28. toukokuuta, vietetään Pohjoismaiden hajusteetonta päivää. Tarkoituksena on luopua hajusteista yhdeksi päiväksi ja käyttää hajusteettomia tuotteita. Päivän järjestävä yhdistys, Suomen Hajuste- ja Kemikaaliyliherkät, muistuttaa, että pienikin määrä hajustetta saattaa aiheuttaa yliherkälle vakavia oireita.

Jos tutuista tuoksuista luopuminen vaikka vain yhdeksi päiväksi ahdistaa, löytää nuuskuteltavaa onneksi luonnosta ja kaikkialta arjesta. Kokosimme listan toimituksen luonnollisista lempituoksuista. Nuusk!

"Puuhake. Mikään ei tuoksu niin taivaalliselta. Kerran harmittelin eräälle ystävälleni kaipaavani hakkeen tuoksua. Muutaman päivän päästä sähköpostiini tupsahti kotikaupunkini kartta, johon hän oli merkinnyt ison ruksin. Viestissä luki: mene tuonne, siellä on haketta. Se oli paras yllätyslahja pitkään aikaan."

"Piki. Olin kesätöissä tietyömailla liikenteenohjaajana. Tylsää työtä ei ole ikävä, mutta tuoreen pien tuoksu tuo edelleen mieleen, miten ilma väreili juuri valetun asfaltin pinnalla. Fiilis on yhtä rentouttava kuin katselisi järven aaltojen liplatusta. Ylipäätään tuoksusta tulee mieleen rento kesä ja pitkien työvuorojen vuoksi mukaviin summiin kohonneet tienestit."

"Appelsiinipuu. Minuun teki vaikutuksen Kroatian-matkalla tuoreen appelsiinipuun tuoksu. Nyt tiedän, mitä tuoksua yritetään jäljitellä esanssisilla huonetuoksuilla. Tämä on hyvä syy palata Kroatiaan."

"Koiranpennun tassunpohjat. Siellä asuu maailman ihanin tuoksu. Niitä voisi nuuhkutella loputtomiin. Jotkut väittävät, että pehmeä aromi on sekoitus emon maitoa, sanomalehteä ja vähän pissanlirauksiakin, mutta minusta pennunvarpaissa tuoksuu rakkaus."

"Maissi. Jos et ole maistanut maissia suoraan maissipellosta, et tiedä siitä mitään. Kun naksautat tähkän auki, ihana maissin tuoksu saa veden kielelle."

"Puhtaat valkeat lakanat. Lakanavaihtosunnuntaina, saunapuhtaana käperryn puhtaiden lakanoiden väliin. Siihen tuoksuun on ylellisen ihana nukahtaa. Ei missään nimessä hajustettujen huuhteluaineiden vaan ihan oikean puhtaan pyykin tuoksuun."

"Savusauna. Kun olin vielä lapsi, papallani oli mökki Puumalassa. Olin vielä hyvin nuori, kun hän myi sen pois, joten en muista paikasta paljonkaan. Savusaunan tuoksu on kuitenkin edelleen elävänä mielessä, ja sen haistaessani muistot palautuvat lapsuuteni lempimökkiin."

"Kylmäkellari. Kaipaan suunnattomasti lapsuudenkotini kylmäkellarin tuoksua. Tuoksuelämystä on vaikea pukea sanoiksi, mutta sana perunainen toiminee parhaiten. Ihana viileys vain korosti multaista aromia."

"Kotipelto. Kun kesäisin menen vanhempieni luo, en edes pura laukkujani autosta vaan lompsottelen valkoisissa converseissani kävelylle kotipellolle. Aaah! Sitä tuoksua ja tunnetta ei voita mikään. Puhdas maalaisilma ja ruohontuoksu. Nuuhkin sitä ääneen. Kuulostaisi vierestä varmaan aivan idiootilta."

Lue myös:

Vihreä omppu on kesän tuoksuhitti

Takuuvarmat tuoksuvalinnat töihin

Opettele tuoksuetiketti