Brittiläinen tosi-tv-tähti ja sivuston perustaja ovat paljastuneet syrjähyppypalvelun käyttäjiksi.

Hieman yli viikko sitten sitten alkanut kuohunta pettämissivusto Ashley Madisonin ympärillä jatkaa rönsyilyään. Viime viikolla The Impact Team -nimellä kulkeva hakkeriryhmä julkaisi valtavan määrän palvelun käyttäjien henkilötietoja. Paljastuksia käyttäjistä ja sivuston toiminnasta valuu koko ajan enemmän julkisuuteen.

Nettisivusto tarjoaa treffipalveluita varatuille naisille ja miehille, mutta myös sinkut voivat rekisteröityä käyttäjiksi. Sivuston tarkoitus on tarjota käyttäjille mahdollisuus syrjähyppyyn. Palvelulla on sen oman ilmoituksen mukaan lähes 39 miljoonaa käyttäjää ainakin 46 maassa. Mukana on myös suomalaisia.

Kohussa on paljastunut mielenkiintoista tietoa käyttäjistä. Vaikka Ashley Madisonilla on väitetty olevan 5,5 miljoonaa naiskäyttäjää, todellisuudessa naisia on ollut mukana vain kourallinen. Arviolta noin 90–95 prosenttia naiskäyttäjien profiileista on keinotekoisia.

Ukkomiehet kiikkiin

Kohu on puhuttanut erityisesti Briteissä ja Yhdysvalloissa, mutta tietomurto on noussut otsikoihin myös Suomessa. Polemiikkia on aiheuttanut erityisesti se, että moni merkittävässä asemassa oleva yksityishenkilö on jäänyt kiinni.

On pohdittu, haluavatko hakkerit, että mahdollisimman moni kunnolliseksi perheenisäksi tai -äidiksi itsensä tituleeraava paljastaisi todellisen nahkansa. Hakkerit ovat itse antaneet ymmärtää, että tietomurron syy on sivuston käyttäjien ja hallinnoijien typeryys. Sivusto väittää pystyvänsä pitämään käyttäjiensä salaisuudet tallessa, mutta todellisuudessa mikään ei ole netissä suojassa.

Britannian varapresidentti Joe Bidenin poika Hunter on paljastunut sivuston käyttäjäksi. Hän itse on kieltänyt syytökset. Myös tosi-TV-tähti Nicole ‘Snooki’ Polizzin miehen Jionni LaValle on kerrottu käyttäneen sivua.

Myös brittiläinen televisiokasvo Josh Duggar on joutunut myöntämään käyttäneensä palvelua. Hän on esiintynyt julkisuudessa kunnollisena perheenisänä, joka rakastaa vaimoaan yli kaiken. Viime viikon torstaina mies joutui nöyrtymään ja antamaan julkisen lausunnon pettämisistään.

– Olen häpeissäni kaksoiselämästä, jota olen elänyt. Suren sitä kipua ja häpeää, joita minun syntini on aiheuttanut vaimolleni, lapsilleni ja erityisesti Jeesukselle sekä kaikkiin häneen uskoville, Duggar kommentoi paljastuneita tietoja.

Nyt myös sivuston perustaja ja toimitusjohtaja Noel Bideman on narahtanut palvelun käytöstä. Hän on aiemmin hehkuttanut täydellistä perhe-elämäänsä ja hyvää suhdetta vaimoonsa. Toisaalta Bideman on aiemmissa lausunnoissaan sanonut, että hän ehdottomasti pettäisi vaimoaan, jos tämä ei täyttäisi hänen seksuaalisia tarpeitaan.

Palkkioita ja itsemurhia

Tietomurto on ollut maailmanlaajuisesti valtava ilmiö. Yhdysvalloissa on vain kolme postinumeroa, joista ei löydy sivuston käyttäjiä. Kaksi niistä sijoittuu Alaskaan. Britanniassa uskotaan, että paljastetut henkilötiedot ovat ajaneet ainakin kaksi sivuston käyttäjää itsemurhaan.

Ashley Madisonin emoyhtiö Life Media julkaisi pari päivää sitten tiedotteen, jossa lupasi puolen miljoonan dollarin palkkion sille, joka johtaa heidät hakkeriryhmän kintereille.

Ennen kuin itse lähdet salapoliisin metkut mielessäsi selvittelemään vuodettuja tietoja varastetusta tietokannasta, harkitse asiaa. Lakiasiantuntijoiden mukaan tietokantaa tutkaileva saattaa syyllistyä jopa kolmen eri lain rikkomiseen.

Lähteet: Digitoday, Gizmodo, The Guardian, Daily Mail, Business Insider, CNET

Riku Rantalan ja Tuomas Milonoffin lapset olivat pieniä juuri silloin, kun ura Yhdysvalloissa olisi saattanut aueta. 

Riku Rantala ja Tuomas ”Tunna” Milonoff viettävät perinteisesti tammikuun matkaillen, mutta nyt he ovat poikkeuksellisesti Suomessa Mad Cook Show'nsa toisen tuotantokauden kuvauksissa.

– Olen viidestätoista tammikuusta viettänyt vain yhden Suomessa, koska silloin kolmas lapseni syntyi, Riku kertoo.

Mad Cook Show'n lisäksi Riku ja Tunna ovat tehneet yhdessä esimerkiksi  palkittua Madventures-matkailuohjelmaa ja Ylen Docventures-dokumenttisarjaa. He omistavat myös Gimme Ya Wallet -tuotantoyhtiön.

”Olemme molemmat familymaneja¨.”

Miehet kertovat, että Madventures-ohjelman menestys poiki aikanaan isojakin työtarjouksia.

– Emme lähteneet kansainväliselle tielle, koska saimme juuri silloin skidejä. Amerikan tuotannot ovat niin paljon kovempia ja järjettömän työläitä. Sinne olisi pitänyt jalkautua, eikä se ollut siinä vaiheessa mahdollista. Katsotaan sitten, kun lapset kasvavat. Me ei haluta olla niitä faijoja, jotka laittoivat uran lasten edelle. Olemme molemmat familymaneja, Tunna sanoo.

Perhelomailua

Mad Cook Show'n kuvausten jälkeen molemmilla miehillä on reissusuunnitelmia yhdessä perheen kanssa. Tunna lähtee  yhdistetylle työ- ja lomareissulle Intiaan Goaan perheensä kanssa.

– Talvehdin siellä. Menin suoraan lukiosta vuonna 1994 ensimmäistä kertaa puoleksi vuodeksi Intiaan. Seuraavana vuonna menin taas puoleksi vuodeksi – ja olen edelleen samalla tiellä. Goasta tuli kuin toinen koti, ja siellä myös Madventures-ohjelma sai alkunsa, Tunna kertoo.

Tunnan perhe vuokraa Goalta talon normaalisti kahdeksi kuukaudeksi kerran vuodessa.

– Parhaat ideat syntyvät yleensä Goalla riippumatossa. Ideoita tulee myös silloin, kun on suihkussa, juuri nukahtamassa tai muuten rentoutunut. Sen takia meille on ehdoton edellytys, että olemme joka vuosi reissaamassa, Tunna kertoo.

– Teemme siellä asioita, joita ei täällä kiireisessä elämässä ehdi tehdä: luemme, kirjoitamme uusia ideoita ylös, syömme hyvää ruokaa, uimme ja keskitymme läsnäoloon.

”Parhaat ideat syntyvät yleensä Goalla riippumatossa.”

Riku lähtee kuvausten jälkeen perheensä kanssa Meksikoon Puerto Vallartaan.

– Eniten kiinnostaa meksikolainen sapuska. Duunimielessä haluaisin päästä käymään pohjoisessa, koska emme ole pyörineet siellä niin paljoa.

Telkkarista tutut

Riku ja Tunna tunnistetaan toisinaan myös maailmalla, sillä Madventuresista tehtiin yksi kansainvälinen tuotantokausi, joka myytiin National Geographicille. Ohjelma pyöri yli 200:ssa maassa, ja ohjelman dvd:tä myytiin yli 200 000:ta kappaletta.

– Ohjelma pyöri Naurusaarista lähtien kaikkialla. Olin kerran jossain mitättömän pienessä pikkukylässä, jossa yhtäkkiä baarin telkkarista alkoi pyöriä Madventures. Reissureiden keskuudessa ohjelmalla on kulttimaine, ja dvd:t saattavat pyöriä guesthouseissa, Tunna kertoo.

Silti kumpikaan ei koe olevansa maailmalla iso julkkis.

–On huvittavaa, että bangkokilaisessa ostoskeskuksessa jengi tuli ottamaan selfieitä. Sri Lankassa pienessä maalaiskaupungissa yksi riksakuskeista osoitti minua, ja jengi ryntäsi luokseni juttelemaan ja ottamaan selfieitä. Totta kai tuntuu mahtavalta, että oma työ menestyy, Riku sanoo.

Terveellinen startti vuodelle

Tv-ohjelmien tekemisen vastapainoksi Riku ja Tunna elävät kiireistä lapsiperheen arkea. Rikulla on kolme poikaa puolisonsa Saija Rantalan
kanssa ja Tunnalla kaksi lasta vaimonsa Jenni Milonoffin kanssa.

”Olen dokannut vähemmän ja syönyt terveellisemmin.”

Riku kertoo, että hän on myös alkanut syödä terveellisemmin ja liikkua enemmän.

– Olin aika väsynyt ja housut alkoivat kiristää vyötäröstä. Nyt kilot ovat karisseet. Olen dokannut vähemmän ja syönyt terveellisemmin ja monipuolisemmin aiempaa pienempiä annoskokoja. Olen myös lisännyt liikuntaa. Harrastan joogaa, jumppailen ja fillaroin. Talvikeleillä luistelen lasten kanssa, ja toivottavasti pääsen hiihtämään, Riku kertoo.

Ulkonäköä tärkeämpää on hyvä fiilis.

– On huvittavaa, että olen kirjoittanut kirjoja ja tehnyt televisio-ohjelmia näistä asioista, mutta vasta nyt aloin lukea omia kirjojamme ja kuunnella, mitä Mad Cook Show'ssamme puhutaan. Tavoittelen hyvää fiilistä ja välttelen kakkostyypin diabetesta.
 

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30