Ripaus tuuria ja hyvät vinkit, niin jo onnistaa! Kuva: Shutterstock
Ripaus tuuria ja hyvät vinkit, niin jo onnistaa! Kuva: Shutterstock

Onnea salamajahtiin!

Elokuu! Elosalamat! Siis kaukaiset leimahdukset, jotka eivät kuulu, mutta näkyvät kyllä. Nyt niitä ja myräkkää piisaa. Ilmatieteen laitoksen mukaan suuressa osassa maata nähdään tänään ukkoskuuroja.

Ilmatieteen laitoksen ukkosasiantuntijan mukaan ukonilmoja nähdään maailmanlaajuisesti eniten iltapäivästä alkuiltaan. Jos näyttävän luonnonilmiön haluaa kuitenkin ikuistaa kotialbumiinsa, kannattaa odottaa yöukkosia.

Salamien ikuistaminen vaatii aika paljon onnea ja pitkää pinnaa, joten kysyimme valokuvaajaltamme Liina Aalto-Setälältä, miten se olisi hieman helpompaa.

1. Pitkä valotus

Käytä pitkää valotusaikaa, jopa useita sekunteja. Jos yrität kuvata ukonilmaa kännykkäkameralla, valotusaikaa saa säädettyä vain harvassa mallissa, mutta nykyään puhelimiin saa erillisiä sovelluksia, joilla se onnistuu. IPhone-puhelimiin sopivia appseja löydät esimerkiksi AppCrawlr-sivustolta.

2. Ei salamaa

Älä edes yritä kuvata myrskyjä kameran salamalla, ellet halua ikuistaa kuviisi likaista ikkunalasia tai parvekkeen kaidetta.

3. Käytä tukea

Aseta kamera jalustalle tai muulle tasaiselle alustalle ennen kuvan ottamista, jotta se ei liikahda pitkän valotuksen aikana.

Lue myös:

Näin onnistut valokuvissa – testasimme 5 vinkkiä

TOP 10 kesän somekuvat – tunnistatko näistä itsesi?

Nyt natsaa! Tällainen on täydellinen kuva nettideittiprofiiliin

Jussi-gaalan vieraat tukivat tasa-arvoa ja häirinnän lopettamista pukeutumalla näyttäviin mustiin asuihin ja valkoisiin nauhoihin.

Tänä vuonna Jussi-gaalassa nähtiin poikkeuksellisen paljon mustia iltapukuja. Jussit jakava Filmiaura ry. toivoi, että vieraat, jotka haluavat tukea tasa-arvoa ja seksuaalisen häirinnän ja vallankäytön lopettamiseta elokuva-alalla, kantaisivat gaalassa valkoista nauhaa esimerkiksi rintapielessä tai ranteessa. Tukensa pystyi osoittamaan myös pukeutumalla mustaan.

Tyylikkäästi mustiin pukeutuivat esimerkiksi Malla Malmivaara ja Heidi Lindén.

Näyttelijä Alina Tomnikov esitteli gaalassa miesystävänsä, valokuvaaja Lauri Laukkasen.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi osoitti kunnioituksensa tasa-arvokampanjaan käyttämällä valkoista nauhaa rintapielessään.

Myös Laura Birn pukeutui mustaan. 


Anna Paavilainen ja Minttu Mustakallio Jussi-gaalan punaisella matolla.

Krista Kososen look oli dramaatinen ja näyttävä. Krista voitti parhaan naispääosan Jussin.

Maryam Razavin elämässä puhaltavat nyt uudet tuulet, sillä hän erosi vastikään näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammesta.

Pihla Viitala juhli miesystävänsä Alexander Schimphin kanssa.

Selma Vilhusen ohjaama dokumentti Hobbyhorse revolution voitti parhaan dokumenttielokuvan palkinnon.

Elena Leeve valitsi ylleen mustaa samettia.

Milka Ahlroth juhli housupuvussa.

Eero Aho juhli vaimonsa Teresa Meriläisen kanssa.

Suomalais-tanskalainen näyttelijä ja tanssija Sara Soulién asu oli läpikuultava, mutta silti tyylikäs.

Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa pääroolin tehnyt Eero Aho osoitti Jussi-gaalassa täyden tukensa naisnäyttelijöiden ulostuloille.

Näyttelijä Eero Aho on Jussi-gaalassa ehdolla parhaasta miespääosasta Tuntematon sotilas -elokuvasta. Gaalan punaisella matolla nähtiin kuitenkin vakava mies, jonka oli vaikea päästä juhlatunnelmaan.

– Tunnelmat ovat todella ristiriitaiset, hän myönsi.

Aiemmin tällä viikolla joukko eturivin naisnäyttelijöitä kertoi Ylen haastattelussa kokemuksistaan ohjaaja Aku Louhimiehen elokuvien kuvauksissa. Muun muassa Pamela Tola, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala syyttivät Louhimiestä alistavasta, nöyryyttävästä ja sadistisesta kohtelusta.

Louhimies on ohjannut uuden Tuntemattoman sotilaan, jolla on Jussi-gaalassa 10 ehdokkuutta. Aihe puhuttikin laajasti myös gaalan punaisella matolla.

”Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.”

– Haluan osoittaa tukeni kaikille näille naisille ja heidän ulostuloilleen. Olen järkytyksellä seurannut sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua, jossa osa on leimannut heidät ja kyseenalaistanut heidän kokemuksensa, Aho sanoi.

– Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.

Samaan aikaan Aho halusi kuitenkin myös juhlistaa hänen ja koko Tuntemattoman sotilaan työryhmän tekemää työtä.

– Tilanne on tosiaan hyvin ristiriitainen. Tämä on kuitenkin suomalaisen elokuvan juhla. Olemme muiden elokuvan näyttelijöiden kanssa tästä puhuneet, ja todenneet, että meidän ei tarvitse hävetä mitään, hän totesi.

Parhaasta ohjauksesta ehdolla olevaa Aku Louhimiestä ei ainakaan Jussi-gaalan punaisella matolla häntä näkynyt, eikä Aholla ei ollut asiasta sen parempaa tietoa.

– En tiedä, onko hän tulossa.