Fidget spinnerin pyörittäminen voi rentouttaa ja auttaa keskittymään. Kuva: Shutterstock
Fidget spinnerin pyörittäminen voi rentouttaa ja auttaa keskittymään. Kuva: Shutterstock

Hypistelyntarpeeseen on olemassa ihan oma laitteensa. 

Pieni ja pyörivä, niin voisi kuvailla tämän hetken hittitavaraa, fidget spinneriä. Se on pieni esine, jossa on keskellä laakeri ja reunoilla kolme siivekettä. Kun keskeltä painaa, siivekkeet alkavat viuhua. Suomeksi laitetta voisi kutsua vaikka hypistelyhyrräksi.

Fidget spinner kuulostaa lasten lelulta, ja on sitäkin, mutta kohta sinullakin saattaa olla sellainen hyppysissäsi. Laite on kehitetty purkamaan universaalia tarvetta hypistellä, näpertää ja liikehtiä. Spinnerin pyörittäminen voi auttaa rentoutumaan, keskittymään tai viihtymään tylsässä tilanteessa. Vinhasti pyörivä laite on yksinkertaisesti kiehtovaa katsottavaa. 

Erityisen paljon iloa fidget spinneristä on lapsille ja aikuisille, joille keskittyminen on vaikeaa esimerkiksi tarkkaavaisuushäiriön takia. Kun ylimääräisen energian suuntaa hyrränä pyörivään laitteeseen, paikallaan istuminen on helpompaa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hittilelu ja opettajien kauhu

Laitteen keksi floridalainen Catherine Hettinger jo parikymmentä vuotta sitten. Mashablen mukaan hän kehitteli sen viihdyttääkseen 7-vuotiasta tytärtään. Hettingerillä oli vuosien ajan patentti laitteeseen, mutta vuonna 2005 hän ei enää maksanut vuosittaista maksua ylläpitääkseen patenttia. Nyt fidget spinnerit ovat yleistyneet räjähdysmäisesti, ja niitä valmistaa esimerkiksi lelujätti Hasbro, joka ei Time-lehden mukaan alun perin innostunut Hettingerin ideasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Laite on nyt jopa kielletty joissakin yhdysvaltalaiskouluissa.

Yhdysvaltalaisissa kouluissa fidget spinnereistä on tullut supersuosittuja tänä keväänä, ja Ylen mukaan hyrriä himoitsevat nyt suomalaisetkin lapset, kiitos Youtuben. Koulut eivät ole ilmiöstä varauksettoman innoissaan. Mashable kertoo, että laite on nyt jopa kielletty joissakin yhdysvaltalaiskouluissa. Sen sijaan, että lapset olisivat hyrräilleet laitteilla hiljaa omissa pulpeteissaan, he ovat kisailleet siitä, kuka saa spinnerinsä pyörimään kovimpaan ja pisimpään.

Työpaikoilla ja kodeissa fidget spinnereitä ei tiettävästi vielä ole asetettu pannaan, joten hypistelyn ystävät voivat rauhassa tilata hyrrän itselleen verkosta. Kuka tietää, vaikka hypistelyhyrrän avulla voisi vieroittaa itsensä jatkuvasta kännykän näpertelystä. Se vasta olisikin innovaatio.

Vierailija

Tosiasioita ei ilmeisesti tälläkään palstalla sanoa ääneen, vai miksi kommenttini on poistettu? Äiskät pahoittivat liikaa mieltänsä vai?

Sisältö jatkuu mainoksen alla