Netti on räjäyttänyt suomalaisen ostosmahdollisuudet uudelle tasolle. Mutta miten siellä internetissä oikein ostellaan?

Halvempaa kosmetiikkaa, kivempia vaatteita, tv-sarjojen uusia
kausia dvd:llä ennen kuin ne on nähty Suomessa televisiossa. Erikoisia lankoja, leivontatarvikkeita, retrovauvanvaatteita. Musiikkia, ekotavaraa, kauppaketjuja, joita ei kotimaassa ole.

Internetshoppailu on moninkertaistanut suomalaisen kuluttajan
valinnanmahdollisuudet. Erityisesti netissä viihtyvät naiset
ovat innostuneita klikkailuostelemiseen, selvisi asiantuntijayhtiö
Smilehousen tekemästä kyselytutkimuksesta. Saman tutkimuksen
mukaan joulunalusshoppailu netissä kasvoi viime vuonna edellisvuodesta lähes 20 prosenttia. Ei ihme, sillä kaksi kolmesta
aktiivisesti nettiä käyttävästä naisesta ilmoitti aikovansa
ostaa lahjoja netistä.

Nettikaupat houkuttelevat ostajia yleensä kivijalkakauppoja
halvemmilla hinnoilla, ja ulkomaisissa kaupoissa suomalaista kuluttajaa tietysti kiehtoo erilainen tuotevalikoima.

Mihin kauppaan, häh?

Nettiostelun suurin ongelma tuppaa edelleen olemaan se, miten
löytää hyvä kauppa. Edulliset ja luotettavat sivustot kulkevat vähän kuin kansantaruina suusta suuhun, ja kaverin suositus onkin ehkä paras vinkki: jos on saanut, mitä on tilannut, ja maksaminen on hoitunut lailla ja kunnialla, kauppaa kannattaakin mainostaa.

Kotimaiset suuret nettikaupat myös panostavat mainontaan, ja
kaikki tietävät Verkkokauppa.comin ja Netanttilan.

Mutta hyvän kaupan voi löytää googlaamallakin, kun on muutama perustieto hallussa. Esimerkiksi se, että Saksa on halpa maa ja moni luomukosmetiikkamerkki on saksalaista alkuperää. Silloin kannattaa kirjoittaa tuotemerkki hakukenttään, lisätä perään sana shop ja tiirailla de-loppuisia sivustoja. Tai etsiä edullisia naisten uikkareita hakusanoilla women swimwear outlet.

Jos kaupan nimi lukee osoiterivissä ja siellä voi maksaa suojatussa yhteydessä (maksusivun osoite alkaa https-kirjainsarjalla) luottokortilla, pulju on lähes varmasti turvallinen. Luottokorttiyhtiöt nimittäin tsekkaavat yhteistyökumppaninsa eivätkä ala bisneksiin vehkeilijöiden kanssa.

Mitäs sitten?

Vaikka mielii ostoksille kotimaan rajojen ulkopuolelle, helpoimmalla pääsee, kun pysyttelee EU:n rajojen sisäpuolella. Jos halvan amerikandollarin houkutukset käyvät voittamattomiksi, kannattaa tullihässäkän lisäksi tarkistaa postituskulut ja etenkin toimitusajat. Joillakin isoilla yrityksillä, kuten Amazonilla, on omat verkkokauppansa sekä Yhdysvalloissa (Amazon.com) että Euroopassa (Amazon.co.uk), joten kannattaa asioida aina oman mantereen virtuaaliliikkeessä. Se selviää useimmiten jo siitä, millä valuutalla hinnat on ilmoitettu.

Eurooppalaisten nettikauppojen toimituskulut vaihtelevat 7 ja 12 euron välillä, kaupasta ja paketin koosta vähän riippuen. Brittikauppojen sivuilla on usein muuntimet, jotka vaihtavat hinnat automaattisesti euroiksi, joten kurssimatikkaa ei tarvitse hallita.

Toimitukseen monet kaupat käyttävät kuriirifirmoja, joten paketti saatetaan toimittaa ovelle asti. Silloin kannattaa toimitusosoitteeksi ilmoittaa se paikka, jossa päivisin aikaansa viettää. Suosituista ja hyvistä kaupoista tavara tulee perille viikossa, usein jo parissa arkipäivässä.

Lue myös:

6 käytännön kysymystä nettishoppailusta

Parhaat nettikaupat

Nettihuutokaupoissa shoppailun alkeet

Mitä tapahtui ysärilegendoille vuosituhanteen vaihteen jälkeen? Otimme selvää. 

Ressu Redford sai juuri levytyssopimuksen

Tanssi- ja iskelmämusiikkilaulaja Ressu Redford tuli tunnetuksi Bogart-yhtyeensä kanssa 1980-luvulla. 1990-luvulla mies teki läpimurron soolouralla. Nykyään hän kiertelee ympäri Suomea ja vetää Bogartin aikaisia hittejä. Hän tuottaa uutta musiikkia jatkuvasti ja teki levytyssopimuksenkin hiljattain. 

– Ei tässä kohtaa ruveta hidastelemaan. Vasta sitten, kun ihmisiä ei käy enää keikoilla, hän toteaa. 

”Ilman harrastuksia ei jaksa hyppiä ja pomppia keikoilla.”

– Onhan se hienoa, kun kaikkien näiden vuosien jälkeen saa tehdä musiikkia. Olen kehittynyt biisintekijänä ja muutenkin kehittynyt monella muulla tavalla. En ole samalla tavalla itsepäinen kuin ennen, vaikkei sekään ominaisuus ole hävinnyt, hän naurahtaa. 

Oman musiikkinsa lisäksi hän tekee paljon biisejä muille artisteille sekä tuottaa ääniä mainoksiin. Myös harrastuksille jää aikaa. 

– Ilman harrastuksia ei jaksa hyppiä ja pomppia keikoilla, toteaa juuri kuntosalilta saapunut Ressu. 

Ressu Redford nyt ja vuonna 1996. Kuvat: Kati Laukkanen ja Jorma Puusa

Waldo suunnittelee promovaatteita ja keikkailee

– 1990-luvulla musiikin teko oli paljon totisempaa touhua. Paineet oli suuret. Ensimmäisen hitin jälkeen oli paineita tuleeko toisestakin hitti ja miten levyt myy, Waldo's People:n Waldo eli Marko Reijonen muistelee. 

Waldo lopetti keikkailun 2000-luvun vaihteessa. Kun ohjelmatoimisto sai hänet pitkän suostuttelun jälkeen tekemään comebackin vuonna, hän on keikkaillut vain suurimmissa 90´s tapahtumissa. 

– Meillä on faneja kahdessa polvessa, kyseessä on niin sanottu äidit ja tyttäret -ilmiö. Vanhemmat muistavat rantarokin aikaisia hittejä kuten Feel So Good ja U Drive Me Crazy, ja nuoremmat muistavat tasan 10 vuotta sitten listaykkösenä soineen Back again -hitin ja Lose Controllin vuoden 2009 euroviisuista. 

– Aion nauttia matkasta niin kauan kuin se tuntuu hyvältä.

Musiikinteon lisäksi hän juontaa tuuraajana Radio Novan Retroperjantaita. Kesällä ohjelman pääjuontajan Oku Luukkaisen lomaillessa ohjelmassa mennään teemalla Waldo & Kesäkaverit. Päätyönään Waldo myy ja suunnittelee promovaatteita.

Waldo nyt ja vuonna 1995. Kuvat: Mikko Räsänen ja Pekka Tynell

Janne Porkka juontaa yhä

Onnenpyörä-ohjelmaa juontanut Janne Porkka on ollut nyt viihdealalla yli 30 vuotta. Hän tekee edelleen niin juontokeikkoja kuin imitaattorin, stand up -koomikon ja seremoniamestarin hommia. 

– Esiintymään oppii vain esiintymällä ja laittamalla itsensä epämukaviin tilanteisiin. Olen onnellinen, koska olen saanut olla tällä alalla jo niin pitkään, hän kertoo. 

Jannen mukaan media- ja televisioala on muuttunut 1990-luvulta. 

–  Ennen tehtiin televisiota katsoja edellä. Silloin ei ollut niin paljon kilpailua, kun ei ollut YouTubea tai Netflixiä. 

– Nyt on alkamassa ysärijuontajien comeback, ja esimerkiksi Marco Bjurström palaa ruutuun. On ymmärretty, ettei kaikkien juontajien tarvitse olla nuoria. 

Vapaa-ajallaan Janne pelaa jääkiekkoa, käy kuntosalilla ja kalastaa. 

Janne nyt ja vuonna 1998. Vanha kuva: Pia Inberg

Movertonilta uusi juhannusbiisi

Vuonna 1994 perustettu Movetron avasi uransa liki 100 000 kappaletta myyneellä Romeo ja Julia -esikoisalbumillaan.  Movetron valmistautuu kesään ja juhannukseen julkaisemalla uuden Missä on diileri -biisin. Tarttuva ralli on tuttuun tapaan Movetronin Jukka Tanttarin  sävellys ja sanoitus ja Timo Löyvän sovitus.

Movertonin Päivi Lepistö kertoi Me Naisille hiljattain äitinsä muistisairaudesta.


Curre Lindström nauttii eläkepäivistään naisystävänsä kanssa

Curt ”Curre” Lindström luotsasi Leijonat vuoden 1995 legendaariseen MM-voittoon. Nykyään hän viettää leppoisia eläkepäiviä. Lindström asuu osan vuodesta Thaimaan Hua Hinissä ja osan Tukhomassa. 

Rinnalleen Curre on löytänyt 38-vuotiaan Wan-rakkaan.  Pari tapasi Wanin kotimaassa Thaimaassa, jossa nainen työskenteli hotellissa. Curre kertoi Ilta-Sanomille kiinnostuneensa Wanista hyvin nopeasti. 

Curren jäähyväiset viimeisen ottelun jälkeen. Kuva: Ari-Veikko Peltonen

 

Ymmärrätkö nuorisolaisten somepäivityksiä? Mitä ovat squad goals ja mistä tulee sana bae? Kokosimme teinien käyttämät sanat vuonna 2018. 

Fobba = Poliisi

”Tääl on fobbii.” (= Tääl on kyttii)

Leijua = Kehua itseään

”Onks sun ain pakko leijuu?”

Feidata = Häipyä/jättää tulematta paikalle

”Taas se feidas.”

Bro = Ystävä, jota pidetään veljenä

”Wazzup bro”

Spessu = Erityinen

”Ei ollu mikää spessu se bööna, ni pistin mäkeen.”

Bööna = Tyttö/nainen

"Hyvännäköinen bööna tuolla terassilla"

Haippi (hype) = Asian hehkutusta

”Kyl levy myy jos haippii riittää”

Bae = Before anyone else, kaikista rakkain

"Oot mun bae????"

Goals = Tavoite, haave

”Teiän suhde on kyl goals!!”

Blehat = Aurinkolasit

”Jätkäl on siistit blehat.”

Buli = Iso tai kova juttu

”Tää biisi on kyl buli.”

Fiilata = Samaistua toisen ajatuksiin tai mielipiteisiin

”Fiilaan sua kun mun mutsi on kans sellanen.”

Fäijöni = Muotia (fashion)

”Aika fäijönii toi sun paita!”

Lit = Mahtavaa

”Eiliset bileet oli kyl lit.”

Mintis = Hyvässä kunnossa, näyttää hyvältä

”Jos sä haluut tietää oot sä mintissä
voit käydä peilaa mun Lincolnin grillistä.”

Snaijata = Tajuta

”Jos et snaijaa, sori siis tajuu, niin buudi on äässi.”

Squad = Kaveriporukka

”Hengataanks tänään squadin kaa?”

Wörtti = Vaivan arvoinen (worth it)

”Oliks wörtti kaljareissu?”
”Joo wörtti oli kukaa ei puklannu.”