Järein asein taistoon katupölyä vastaan! Kuva Shutterstock
Järein asein taistoon katupölyä vastaan! Kuva Shutterstock

Kasvojen eteen vedettävä paperinen hengityssuojain on tuttu näky paitsi hammaslääkäreillä myös aasialaisilla turisteilla. Mutta suojaako se myös katupölyltä?

Kyllä ja ei, vastaa allergianeuvoja Johanna Värmälä Allergia- ja astmaliitosta.

– Paperinen hengityssuojain on parempi kuin ei mitään, mutta se ei suojaa kaikkein pienimmiltä hiukkasilta, jotka menevät syvälle hengitysteihin. Huivi ajaa kutakuinkin saman asian.

Jos haluaa hengityssuojaimelta oikeasti tehokasta suojaa, Värmälä kehottaa suuntaamaan rautakauppaan ja hankkimaan sieltä pölysuodattimen, jonka suodatusteho on luokkaa P2.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kannattaa valita suojain, jossa on uloshengitysventtiili, joka helpottaa hengittämistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Värmälän tarkoittamia suojaimia löytää ihan tavallisista rautakaupoista. Katupöly aiheuttaa keväisin nuhaoireita, hengenahdistusta ja silmien kutinaa muillekin kuin allergikoille ja astmaatikoille.

Aasialaisilla turisteilla näkee usein myös kankaisia, värikkäin kuosein koristeltuja maskeja. Niiden tehoa Värmälä ei osaa arvioida, mutta uumoilee niiden olevan samaa luokkaa kuin huivin tai paperisen.

Aasialaiset pitävätkin suojainta usein myös kohteliaisuudesta: he eivät halua tartuttaa esimerkiksi flunssaansa muihin. Tosin paperinen suoja ei kuitenkaan estä täysin viruksiakaan leviämästä.

Lue myös:

Tämä maski vapauttaa japanilaiset haukkaamaan hampurilaisensa häpeilemättä

Allergian siedätyshoito pelotti ja väsytti – mutta kannatti

Sisältö jatkuu mainoksen alla