Ettet vain kuulostaisi vahingossa hiukan uhkaavalta...

Vanhempien ihmisten väärinkäytetyt emojit (ei, se itkunauru-emoji ei sovi surullisiin yhteyksiin!) ja hassut ilmaukset sosiaalisessa mediassa naurattavat teinejä ja parikymppisiä. Myös välimerkeistä on monenlaisia tulkintoja. Suositun nuorten naisten Demi.fi-sivuston "Miks kaikki vanhemmat ihmiset kirjottaa netissä tällee..." -keskustelussa puhutaan ärsyttävästä kolmen pisteen käytöstä, jota vanhemmat ihmiset viljelevät vähän joka lauseen perässä.

"I will find u and kill u"

Vanhemmat eivät tunnu ymmärtävän, kuinka pahaenteiseltä kolme pistettä vaikuttavat. Nimimerkki Qualitymonkey huomauttaa, että kolme pistettä kuulostaa pelottavalta: "Tommonen "I will find u and I will kill u" -tyyppinen."

Nimimerkin BAMBI mielestä on erityisen ärsyttävää, kun kolme pistettä yhdistetään söpöilyyn esimerkiksi näin: "Tänään, tyttöjen kans, miten kivaa... :) Ei voi, kun sanoo, et.. Oon kyllä niin onnekas..<3 :) pitää olla niin kiitollinen.... :) ..elämän pienistä asioista...<3"

"Tosi kiva kuva..."

Ymmärtävätkö keski-ikäiset, että kolme pistettä vie tehoa kivalta kommentilta? "Mun täti käy kommentoimassa aina kaikkiin kuviin tai juttuihin, että 'Tosi kiva kuva...' 'Kivaa reissua teille...' 'Hauskaa synttäriä...' Eikä se tajua, että tuo ei kuulosta niin hyvältä/kivalta kuin se kuvittelee. :D Tai sitten se esittää, ettei se tajua...", kirjoittaa murupupu.

Nimimerkin surkuhupaisa täti kirjoitti hänen syntymäpäivänään Facebook-seinälle ytimekkäästi: "Onnea..."

Villein sukulainen yhdistää kolme pistettä huutomerkkiin, kuten Granninnan sukulainen: "Mun tädiltä tulee kanssa joihinkin iloisiin uutisiin näitä: 'Vai sellasta... Tosi kiva...!!'"

Sitten ovat vielä ne, jotka käyttävät kolmen pisteen sijasta kolmea pilkkua. "Se on se elämäm_koulu,,, joka tuo harkitsevia taukoja,,, puheeseen", nimimerkki hukkasukka ironisoi Demi.fissä. 

Voi tädit...

Siispä vinkki sinulle vanhempi, opettaja, kummitäti: jos haluat nuorentaa someilmettäsi, käytä kolmea pistettä harkiten!

T: Riitta

Kirjoitatko sinäkin näin netissä? Tälle keski-ikäiselle tavalle nuoret nauravat

Kyllä kirjoitan keski-ikäisesti ja minulle saakin nuoret nauraa. Nuorten ja keski-ikäisten kuulukin olla eri sukupolvea enkä häpeä yhtään sitä, että minusta näkee kumpaan kuulun. Aloitan kaikki Whatsapp- ja tekstiviestitkin tervehdyksellä ja lopetan T: Riitta. Kukaan nuori ei tee näin, mutta minussa tapa istuu tiukassa.
Lue kommentti
A

Kirjoitatko sinäkin näin netissä? Tälle keski-ikäiselle tavalle nuoret nauravat

En oo noin nuori enää mutta kyllähän jokaisen iästä riippumatta pitäs tollanen asia tajuta!:D Jos kirjottaa esim "olipas hieno päivä!" niin se kuulostaa siltä että päivä oli hieno. Kun taas "olipas hieno päivä... " kuulostaa sarkastiselta ja siitä saa käsityksen että päivä ei ollut hieno. Jos tarkottaa sitä mitä kirjottaa niin käyttää mieluummin huutomerkkejä, hymiöitä ja näitä emoji juttuja mitä lie tai vaikka pistettä. Mutta jos laittaa enemmän kun yhden pisteen niin itse käsitän sen joko...
Lue kommentti

Veljeni vartija -leffassa nähdään kliseistä rapkuvastoa ja tahattoman koomisia rakkauskohtauksia. Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien, kirjoittaa Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen.

Cheekistä kertova uutuusdraama Veljeni vartija on vuoden huonoimpia elokuvia. Katsojan täytyy rakastaa Cheekiä todella antaumuksella pitääkseen elokuvasta.

Elokuvan kehnous yllättää. Ohjaaja JP Siili on nimittäin ohjannut yhden maamme parhaimmista nuorisodraamoista, Hymypojan. Toinen yllätys on se, miten Antti Holman kaltainen taituri voi hutaista näin onnettoman suorituksen. Holma tekee kaksoisroolin Cheekinä eli Jare Henrik Tiihosena ja hänen kaksoisveljenään Jere Tiihosena. Veljeksiä pikkupoikina ja yläasteikäisenä näyttelevät eri näyttelijät. Holma hyppää kaksosten rooleihin jo, kun he ovat teini-ikäisiä. 35-vuotias mies ei tosin vain väänny teiniksi.

Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien. Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen. Omituinen ratkaisu, joka ei toimi. Ja kun filosofointi on vielä yhtä latteaa kuin Facebookissa jaettavat aforismit, katsoja punastuu myötähäpeästä.

Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen.

Holma tosiaan näyttelee kumpaakin veljeksistä. Maailmallahan näitä kaksoisrooleja on jo nähty. Viimeksi kohistiin Brian Helgelandin ohjaamasta rikoselokuvasta Legend, joka kertoi brittiläisistä Krayn gangsteriveljeksistä Ronniesta ja Reggiestä. Tom Hardy hoiti kaksoisroolin suvereenisti.

Nyt katsoja pääsee ihmettelemään, riittääkö meillä tekniikka kaksoisroolin toteuttamiseen. Parhaiten sitä pääsee arvioimaan kohtauksissa, joissa veljekset ottavat fyysisesti mittaa toisistaan. Ja onnistuuhan se.

Tahattoman koomiset rakkauskohtaukset

Rapskeneä kuvataan kliseisesti. Kuvasto on suoraan rapvideoista: bileitä, nopeita autoja ja veneitä, kauniita naisia ja samppanjaa. Aivan kuin kesällä ensi-iltansa saaneessa Benny Boomin ohjaamassa Tupac Shakurin elämäkerrassa All Eyez On Me. Vaikutelma on niin korni, että naurattaa. Tahattoman koomisia ovat myös elokuvan rakkauskohtaukset. Ne ovat tukehtua omaan pateettisuuteensa. Mitään oma tai ennen näkemätöntä elokuvasta on turha etsiä.

Kuvasto on suoraan rapvideoista.

Dialogi ei taivu teinien suuhun. Mukaan on toki siroteltu teinislangia ja rapsanastoa. Niitä lukuun ottamatta Cheek puhuu kuin keski-ikäinen mies.

Elokuva raastaa myös sisäinen ristiriita. Jare ja Jere kuvataan jo yläasteikäisistä väkivaltaisiksi. Väkivaltaa kuvataan ihannoiden, eikä leffan lopussa nähtävä väkivallan vastainen saarna tunnu kovin vakuuttavalta.

Kaiken kaikkiaan elokuva antaa Cheekistä vastenmielisen kuvan. Se tuskin on ollut elokuvantekijöiden tarkoitus.

Veljeni vartija * 1/2

Ensi-ilta 31.1.2018.

Katso elokuvan traileri:

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja työkerhon omistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos