Suomessa vuohifarmia ei varmasti saisi esseellä. Kuva: Shutterstock
Suomessa vuohifarmia ei varmasti saisi esseellä. Kuva: Shutterstock

Tästähän jokainen oravanpyörän jättämisestä haaveileva unelmoi.

Oletko aina haaveillut vuohifarmarin elämästä? Tai pyörittäväsi 210 vuotta vanhaa majataloa? Unelmasi voivat käydä toteen. Se tosin vaatii hyvät kirjailijanlahjat ja englannintaidon.

Kirjoituskilpailuista on tullut juttu Yhdysvalloissa. Niiden avulla velkaantuneet tai eläkeikää lähentelevät yrittävät jatkajaa elämäntyölleen.

Ensin 22 vuotta majataloa pyörittänyt Janice Sage päätti luovuttaa majatalon seuraavalle omistajalle nimenomaan kirjoituskilpailun avulla. Nyt vuohifarmarit Leslie ja Paul Spell haluavat valita samalla tavalla farminsa jatkajan ja Randy Silvers ja Carolyn Berry etsiä seuraavan omistajan hevostilalleen esseemittelössä.

Kuulostaa täydelliseltä! Jos kynä pysyy kädessä ja parin paperiarkin englanninkielinen sepustus syntyy helposti, oravanpyörän jättäminen voi olla lähellä. Kaikkiin näihin kirjoituskilpailuihin liittyy kuitenkin pieni juju.

Kilpailuiden järjestäjät pyytävät osallistumismaksua, jolla he saavat maksettua velkansa pois. Majatalon pitäjä esimerkiksi pyytää kilpailuun osallistuvilta 112 euron osallistumismaksua. Niitä hän toivoo saavansa yhteensä 7 500 kappaletta. Tästä kertyy muhkea 808 000 euron potti. Kilpailuiden järjestäjät ovat tosin vannoneet maksavansa poteilla uudelle omistajalle siirtyvän omaisuuden velat ja korostaneet haastatteluissa, että ketään ei yritetä huijata.

Vaikka farmille tai majataloon muuttaminen saattaa kuulostaa unelmien täyttymykseltä, sellaisen pyörittäminen ei ole lomailua. Tuoreen vuohifarmarin taas pitää opetella pitämään huolta 85 vuohesta ja tekemään vuohenmaidosta juustoa. Esimerkiksi Center Lovell Inn -majatalon emännöinti tai isännöinti taas vaatii sesonkiaikana 17 tunnin työpäiviä.

– Tämä on uutta jokaiselle, joka ei ole kasvattanut 14:ää lasta. Tämä aloitetaan nuorena, sillä tämä vaatii kestävyyttä, Sage kertoo Boston Globe -lehdelle.

Sage voitti itse majatalon vuonna 1993 kirjoituskilpailussa. Hän on jaksanut pyörittää sitä parikymmentä vuotta, joten ehkä siinä on jotain hohtoa.

Goat Dairy Essay -kilpailun sivut löydät täältä, Center Lovell Inn -majataloa voit ihastella täällä ja Rock Spring Farm -hevostilasta löydät lisää tietoa täältä.

Lähteet: Mashable, Fredericksburg

Lue myös:

Käsinkirjoittamisen taito rapistuu – saatko sinä tekstistäsi selvää?

Irti stressistä! Kuuntele 50 minuutin rentoutusharjoitus

Nyt upliftataan! Miten olisi 80-tuntinen työviikko?

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

JOUSIMIES

Saat päivän haasteista energiaa. Mikään ei nyt saa sinua säikkymään. Johtajan rooli lankeaa tänään todennäköisesti sinulle.

 

KAURIS

Valitse sanasi tarkasti välttääksesi tarpeettoman draaman. Älä yritä pakottaa ketään muottiisi. Anna jokaiselle tilaa.

 

VESIMIES

Järjestelmällisyys ja suunnitelmallisuus pelastavat sinut kaaokselta. Pidä jalat maan pinnalla, sillä nyt ei ole aika haihatella.

 

KALAT

Pidä pää kylmänä. Päivä vaatii tilannetajua ja nopeaa toimintaa. Puhu totta, sillä valkoinen valhe saattaa saada ikävää jälkeä aikaan.

 

OINAS

Tee arkeasi helpottava ratkaisu. Sinun on aika päästää itsesi vähemmällä. Stressin hiipuminen nostaa huomattavasti elämänlaatuasi.

 

HÄRKÄ

Hoida tekemättömiä asioita pois alta. Kyseessä voi olla rahaan tai terveyteesi liittyvä kysymys. Kääri hihat hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta.

 

KAKSONEN

Kuuntele kaikkien mielipiteitä tuputtamatta omiasi. Joku, joka ei jaa näkemyksiäsi saattaa heittäytyä hankalaksi. Ole kärsivällinen.

 

RAPU

Älä päästä tunteitasi niskan päälle. Pidä rauha maassa ja vältä kytevä konflikti diplomatialla. Kompromissi tuo tilanteeseen ihmepelastuksen.

 

LEIJONA

Kaunista kotiasi tulevia pyhiä varten. Vietä laatuaikaa perheen kanssa ja päivitä kuulumisia. Valmistaudu tulevaan juhlakauteen.

 

NEITSYT

Joudut turvautumaan puheenlahjoihisi tänään. Saatat jumittua pitkään väittelyyn, jossa vahvat persoonat ottavat toisistaan mittaa.

 

VAAKA

Lähde tutustumaan uusiin maisemiin. Pitkä keskustelu ystävän tai perheenjäsenen kanssa avartaa näkökulmaasi. Haaveesi on askeleen lähempänä.

 

SKORPIONI

Ota keskenkeräiset rahakysymykset käsittelyyn. On aika hoitaa pois alta ne asiat, jotka eivät voi odottaa ensi vuoteen. Ole tehokas.

 

 

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.