Suomessa vuohifarmia ei varmasti saisi esseellä. Kuva: Shutterstock
Suomessa vuohifarmia ei varmasti saisi esseellä. Kuva: Shutterstock

Tästähän jokainen oravanpyörän jättämisestä haaveileva unelmoi.

Oletko aina haaveillut vuohifarmarin elämästä? Tai pyörittäväsi 210 vuotta vanhaa majataloa? Unelmasi voivat käydä toteen. Se tosin vaatii hyvät kirjailijanlahjat ja englannintaidon.

Kirjoituskilpailuista on tullut juttu Yhdysvalloissa. Niiden avulla velkaantuneet tai eläkeikää lähentelevät yrittävät jatkajaa elämäntyölleen.

Ensin 22 vuotta majataloa pyörittänyt Janice Sage päätti luovuttaa majatalon seuraavalle omistajalle nimenomaan kirjoituskilpailun avulla. Nyt vuohifarmarit Leslie ja Paul Spell haluavat valita samalla tavalla farminsa jatkajan ja Randy Silvers ja Carolyn Berry etsiä seuraavan omistajan hevostilalleen esseemittelössä.

Kuulostaa täydelliseltä! Jos kynä pysyy kädessä ja parin paperiarkin englanninkielinen sepustus syntyy helposti, oravanpyörän jättäminen voi olla lähellä. Kaikkiin näihin kirjoituskilpailuihin liittyy kuitenkin pieni juju.

Kilpailuiden järjestäjät pyytävät osallistumismaksua, jolla he saavat maksettua velkansa pois. Majatalon pitäjä esimerkiksi pyytää kilpailuun osallistuvilta 112 euron osallistumismaksua. Niitä hän toivoo saavansa yhteensä 7 500 kappaletta. Tästä kertyy muhkea 808 000 euron potti. Kilpailuiden järjestäjät ovat tosin vannoneet maksavansa poteilla uudelle omistajalle siirtyvän omaisuuden velat ja korostaneet haastatteluissa, että ketään ei yritetä huijata.

Vaikka farmille tai majataloon muuttaminen saattaa kuulostaa unelmien täyttymykseltä, sellaisen pyörittäminen ei ole lomailua. Tuoreen vuohifarmarin taas pitää opetella pitämään huolta 85 vuohesta ja tekemään vuohenmaidosta juustoa. Esimerkiksi Center Lovell Inn -majatalon emännöinti tai isännöinti taas vaatii sesonkiaikana 17 tunnin työpäiviä.

– Tämä on uutta jokaiselle, joka ei ole kasvattanut 14:ää lasta. Tämä aloitetaan nuorena, sillä tämä vaatii kestävyyttä, Sage kertoo Boston Globe -lehdelle.

Sage voitti itse majatalon vuonna 1993 kirjoituskilpailussa. Hän on jaksanut pyörittää sitä parikymmentä vuotta, joten ehkä siinä on jotain hohtoa.

Goat Dairy Essay -kilpailun sivut löydät täältä, Center Lovell Inn -majataloa voit ihastella täällä ja Rock Spring Farm -hevostilasta löydät lisää tietoa täältä.

Lähteet: Mashable, Fredericksburg

Lue myös:

Käsinkirjoittamisen taito rapistuu – saatko sinä tekstistäsi selvää?

Irti stressistä! Kuuntele 50 minuutin rentoutusharjoitus

Nyt upliftataan! Miten olisi 80-tuntinen työviikko?

Maailma on täynnä kirjahaasteita, mutta kuka oikeasti lukee vuodessa sata romaania, pelkästään klassikoita tai haluaa tieten tahtoen viettää aikaansa huonojen kirjojen parissa?

Lukeminen kannattaa aina. Kirjojen parissa ajan saa kulumaan viihdyttävästi, kirjoista voi oppia uutta ja niistä voi keksiä jutunjuurta muiden kanssa.

Mutta lukeminen on myös terveellistä ja se lisää elinvuosia. Viime aikoina julkaistuissa tutkimuksissa on saatu selvää näyttöä siitä, että kaunokirjallisuuden lukeminen vahvistaa muistia ja voi ehkäistä muistisairauksia.

Tutkijoille ei ole täysin selvinnyt, miksi juuri romaanien lukeminen vaikuttaa näin posiitivisesti muistiin, mutta sen epäillään johtuvan siitä, että lukiessaan ihminen samastuu ja eläytyy toisten ihmisten kohtaloihin. Hän on siis sosiaalinen, vaikka makoileekin yksin omalla kotisohvallaan.  

Mutta mitähän sitä sitten lukisi, kun maailma on pullollaan lukemattomia kirjoja?

Me Naisten kirjahaasteessa löydät helposti uutta ja vähän yllättävääkin luettavaa.

Pelisäännöt ovat selvät: printtaa kirjalista talteen ja etsi sopivia teoksia kirjastoista, ystävien hyllyistä tai kirjakaupoista. Luettuasi kirjan, ruksaa suoritettu kohta ja tartu seuraavaan. Aikaa on vuosi ja rasteja 15.

Aika  alkaa än-yy-tee-nyt!  

1. Kirjan kannet ovat kirkkaan keltaiset.

2. Romaanin päähenkilöllä on sama nimi kuin parhaalla lapsuudenystävälläsi.

3. Kirjailija on kuuma.

4. Kirjan nimessä on adjektiivi.

5. Kirjailija on syntynyt samana vuonna kuin sinä (tai jos olet syntynyt 2000-luvulla, riittää, että kirjailija on syntynyt samalla vuosikymmenellä).

6. Kirjan kannessa on eläin.

7. Romaanissa on kuumaa seksiä.

8. Kirjaa voi värittää tai täyttää.

9. Romaani sijoittuu johonkin lämpöiseen maahan.

10. Kirja on kuuma puheenaihe ja tiedät tekeväsi vaikutuksen, kun luet sitä kahvilassa.

11. Kirjassa on alle 150 sivua.

12. Romaanin nimessä on vain yksi sana.

13. Kirjasta on tehty tv-sarja tai elokuva.

14. Kirjan nimessä on jossain muodossa sana rakkaus.

15. Kirja on kaunis ja sopii täydellisesti sohvapöydällesi/sisustukseesi.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VESIMIES

Älä sivuuta pieneltä vaikuttavaa ongelmaa. Etenkin terveyteen liittyvät kysymykset on parasta ottaa vakavasti. Satsaa tasapainoiseen ruokavalioon ja liikuntaan.

 

KALAT

Viilaa raha-asiasi kuntoon. Nyt ei kannata ottaa riskejä taloudellisissa kysymyksissä. Pelaa varman päälle ja odottele varmempia aikoja.

 

OINAS

Keskity kehittämään itseäsi ja auttamaan muita. Saat valtavasti irti ihmissuhteista, jos olet avoin. Vuorovaikutus on kaiken hyvän avain.

 

HÄRKÄ

Avoimuus ja rehellisyys ovat parhaat valttisi. Saat takaisin positiivisen energian, jota lähetät eteenpäin. Ajattele kaikkien yhteistä etua.

 

KAKSONEN

Sinulla on hyviä ideoita ja luovuutta vaikka millä mitalla. Jarruttele kuitenkin hieman vauhtiasi. Mieti tarkkaan, mitä mistäkin vedosta seuraa.

 

RAPU

Ota kaikki irti valokeilasta. Sinun on oltava tänään parhaimmillasi, sillä kohdallesi osuu muutama loistava tilaisuus. Älä anna niiden livahtaa ohitsesi.

 

LEIJONA

Tee aloite ja avaa keskustelua aiheesta, johon ei ole helppo tarttua. On aika puhdistaa ilmaa. Vietä aikaa perheen ja ystävien seurasta nauttien.

 

NEITSYT

Ota yhteyttä vanhoihin ystäviin. On aika palata menneisiin ja muistella yhdessä kokemianne asioita. Elämääsi tulvii nyt uusia ja kiinnostavia käänteitä.

 

VAAKA

Lähde liikkeelle. Sinulla riittää energiaa, joka kannattaa suunnata oikeaan kohteeseen. Älä jätä tänään mitään onnen varaan.

 

SKORPIONI

Satsaa kotiisi ajallisesti ja taloudellisesti. Mielenrauha on taattu, jos pidät ympäristösi hyvässä järjestyksessä. Simppeli on kaunista.

 

JOUSIMIES

Älä tee siirtoa ennen kuin olet varma asiastasi. Suodata tarkkaan jutut, joita sinulle kerrotaan. Joku ei kerro sinulle koko totuutta.

 

KAURIS

Ota koko kapasiteettisi käyttöön. Nyt ei ole aika pitää taitojasi piilossa yleisöltä. Saat rakentavaa palautetta tarkkanäköiseltä ystävältä.