Näin iisisti pääset kirjallisuuden suurkuluttajaksi.

Tiesithän, että nyt vietetään Kirjan vuotta? Joko siis olet lukenut Jussi Valtosen ylistetyn Finlandia-voittajaromaanin? Entäpä upeasti suomennetun Thomas Pyncheonin Painovoiman sateenkaaren? Tai edes Donna Tarttin kymmenen vuotta odotetun Tikli-jättiromaanin?

Jos vastaukset edellisiin kysymyksiin olivat ”No en ihan vielä ole ehtinyt”, ”Ai minkä?” ja ”Niin hitto sekin pitäis kyllä lukea”, niin ei huolta. Esimerkiksi Helsingin Sanomien Vuoden parhaat kirjat -kriitikkolistauksen kaltaiset luettelot tuottavat paineita himolukijoillekin. Ja lisäksi ovat vielä nämä kaikenlaiset haasteet, kuten nyt vaikkapa pääkaupunkiseudun kirjastojen leikkimielinen lukuhaaste – tosin leikkimielisenä saattaa olla vaikea pysyä, kun kahlaa läpi 50 kohdan listaa, jossa kehotetaan lukemaan muun muassa jokin kirjailijan 65-vuotiaana julkaisema kirja.

Koska lukeminen kuitenkin on mahtavaa puuhaa (ja koska tänäkään vuonna vuorokauteen ei ole tiettävästi lisätty ylimääräisiä tunteja), teimme sinulle realistisen lukuhaasteen, eli listan kirjoista, jotka joka tapauksessa luet ensi vuonna.

_ Puoliksi homehtunut dekkari kesämökin kirjahyllystä.

_ Kiireessä lentokentältä ennen lomamatkaa ostettu pokkari.

_ Harlekiini.

_ Laila Hirvisaaren/Raija Orasen/Kristiina Vuoren/Kaari Utrion historiallinen viihderomaani.

_ Kirja, jota kaverisi suositteli.

_ Satunnainen self help -opas (aihepiiri määräytyy sen mukaan, mihin elämän pulmaan tarvitset ratkaisua).

_ Kesken jäänyt kirja.

_ Jotain chick litiä.

Siitä vain ruksimaan! Pääset taatusti keulimaan suoritetulla lukuhaasteella jo ennen seuraavaa vuodenvaihdetta.

Lue myös:

Someilmiö villitsee – tässä hauskat kirja-arvostelut uudelleen nimetyistä kirjoista

Kadonnut-sarjan toinen kausi sukeltaa vanhan lapsikaappaustapauksen syövereihin.

IS TV-LEHTI: Kehutun brittiläisen Kadonnut-rikosdraaman toisella kaudella selvitellään kaappaustapausta yli vuosikymmenen takaa. 11-vuotias Alice Webster katosi jäljettömiin vuonna 2003 Saksassa, missä hänen isänsä oli komennuksilla brittien sotilastukikohdassa. Alice (Abigail Hardingham) palaa takaisin aikuisena ja kertoo olleensa vangittuna yhdessä ranskalaisen Sophie Giroux -nimisen tytön kanssa. 

Eläkkeellä oleva poliisi Julien Baptiste (Tchéky Karyo) alkaa tutkia tapausta uusien johtolankojen ilmestyttyä. Poliisi aloittaa rajat ylittävän yhteistyön löytääkseen Sophien. Julien Baptiste matkustaa Saksaan ja Irakiin löytääkseen vastauksia.

Karyon lisäksi pääosissa nähdään David Morrissey ja Keeley Hawes.

Sarjan ovat luoneet kirjoittajaveljekset Harry Williams ja Jack Williams, jotka ovat muun muassa Liar-sarjan takana.

Kadonnut, 2. kausi (kokonaan) C More -kanavalla

 

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

JOUSIMIES

Saat päivän haasteista energiaa. Mikään ei nyt saa sinua säikkymään. Johtajan rooli lankeaa tänään todennäköisesti sinulle.

 

KAURIS

Valitse sanasi tarkasti välttääksesi tarpeettoman draaman. Älä yritä pakottaa ketään muottiisi. Anna jokaiselle tilaa.

 

VESIMIES

Järjestelmällisyys ja suunnitelmallisuus pelastavat sinut kaaokselta. Pidä jalat maan pinnalla, sillä nyt ei ole aika haihatella.

 

KALAT

Pidä pää kylmänä. Päivä vaatii tilannetajua ja nopeaa toimintaa. Puhu totta, sillä valkoinen valhe saattaa saada ikävää jälkeä aikaan.

 

OINAS

Tee arkeasi helpottava ratkaisu. Sinun on aika päästää itsesi vähemmällä. Stressin hiipuminen nostaa huomattavasti elämänlaatuasi.

 

HÄRKÄ

Hoida tekemättömiä asioita pois alta. Kyseessä voi olla rahaan tai terveyteesi liittyvä kysymys. Kääri hihat hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta.

 

KAKSONEN

Kuuntele kaikkien mielipiteitä tuputtamatta omiasi. Joku, joka ei jaa näkemyksiäsi saattaa heittäytyä hankalaksi. Ole kärsivällinen.

 

RAPU

Älä päästä tunteitasi niskan päälle. Pidä rauha maassa ja vältä kytevä konflikti diplomatialla. Kompromissi tuo tilanteeseen ihmepelastuksen.

 

LEIJONA

Kaunista kotiasi tulevia pyhiä varten. Vietä laatuaikaa perheen kanssa ja päivitä kuulumisia. Valmistaudu tulevaan juhlakauteen.

 

NEITSYT

Joudut turvautumaan puheenlahjoihisi tänään. Saatat jumittua pitkään väittelyyn, jossa vahvat persoonat ottavat toisistaan mittaa.

 

VAAKA

Lähde tutustumaan uusiin maisemiin. Pitkä keskustelu ystävän tai perheenjäsenen kanssa avartaa näkökulmaasi. Haaveesi on askeleen lähempänä.

 

SKORPIONI

Ota keskenkeräiset rahakysymykset käsittelyyn. On aika hoitaa pois alta ne asiat, jotka eivät voi odottaa ensi vuoteen. Ole tehokas.