11 kuukautta vanha Kromi-koira Iina Kuustosen hahmon Tove Hanssonin kainalossa. Kuva: MTV
11 kuukautta vanha Kromi-koira Iina Kuustosen hahmon Tove Hanssonin kainalossa. Kuva: MTV

Iina Kuustosen kainalossa esiintynyt rohkea, nuori shetlanninlammaskoira Kromi keskittyy tulevaisuudessa agilityyn.

Kingi-ohjelmassa nähty shetlanninlammaskoira Kromi sai eläintenystävät huolestumaan viikonloppuna. Oliko meluisa viihdeohjelma Iina Kuustosen esittämän Tove Hansson -hahmon kainalossa koiralle liikaa?

Ei, sanoo Kromi-koiran omistaja Iina Asunta, 24. Hän on koiraharrastaja, joka työskentelee Suomen Agilityliitossa.

Kingi-ohjelman tekijät ottivat uuden sketsiohjelmansa takia yhteyttä liittoon ja kertoivat etsivänsä agilitykoiraa, jonka piti olla reipas, ihmisystävällinen, perustottelevainen ja selvitä tilanteesta kuin tilanteesta. Iinalta löytyi kotoa kaksi sellaista: shetlanninlammaskoirat Xenon, kohta kolme vuotta, ja Kromi, 11 kuukautta.

– Lähetin Kromin kuvan, ja tuotantoyhtiö vastasi, että näyttelijä Iina Kuustonen oli tykännyt hänestä, Iina kertoo.

Ja niin Kromi päätyi viime lauantaina alkaneeseen Kingiin.

Kahdesti testattu kokemus

Osa Kingin katsojista ehti närkästyä siitä, että viihdeohjelmaan oli otettu koira tönittäväksi keskelle meluisaa studiota. Koiran omistajan mukaan kurjaa kokemuksessa ei ole ollut mikään muu kuin esiintymiseen liittynyt nettikirjoittelu.

– Ihmisiä on joka lähtöön. Ehkä sellaiset ovat kirjoitelleet kärkkäimmin, jotka mieltävät itsensä eläinten ystäviksi, mutta eivät kuitenkaan tunne koirien käyttäytymistä. He ovat voineet kauhistua, että voi mikä koiraparka, koska eivät ole osanneet tulkita koiran eleitä, Iina Asunta miettii.

– En väitä, että koiran paras paikka olisi lavalla, mutta tärkeää on, että vaikka koira säikähtäisikin siellä, vaikkapa tönimiskohdassa, se selviäisi siitä heti yli menemättä pelkotilaan. Se kertoo paljon koiran hermoista. En usko, että kukaan pystyy varjelemaan koiraansa säikähtämiseltä. Tällainen kokemus oli hyvä testi Kromille, koska haluaisin päästä hänen kanssaan agilityn MM-kilpailuihin, jotka järjestetään jäähallissa korvia huumaavan metelin keskellä. Koiran on osattava keskittyä sielläkin kaikista häiriöistä huolimatta.

– Moni on sanonut ohjelman jälkeen, että koirille järjestetyt luonnetestit ovat paljon pahempia kuin Kingissä esiintyminen. Niissä ihmiset hyökkäävät uhkaavasti koiraa kohtaan, jotta nähdään, miten koira reagoi tilanteeseen, Iina lisää.

Kromin omistaja kertoo, että ennen Kromin televisiodebyyttiä tilannetta harjoiteltiin kaksi kertaa.

– Testasimme, miten Kromi reagoi musiikkiin ja Iinan koreografiaan, joka sisälsi tätä ”tönimistä”. En nähnyt Kromissa pelon merkkejä, vaan jo harjoituksissa se leikki stressittömästi ja innoissaan. En antaisi koiraa tilanteeseen, jossa se kärsii, Iina Asunta sanoo.

– Koirat ovat minulle tärkeintä maailmassa. En tehnyt tätä rahan tai julkisuuden takia, en saa Kromin esiintymisestä penniäkään, enkä edes tiennyt, että nimeni paljastuu jossain, ajattelin vain, että tämä kuulostaa hauskalta kokemukselta.

Ei uraa koiranäyttelijänä

Iina Asunta kertoo, kuinka ohjelman lopulla juontaja Antti Holma talutti Kromin takahuoneeseen, jossa intoa puhkuva koira sai leikitystä ja palkintoja. Sen jälkeen Kromi palasi vielä studioyleisön luo hellittäväksi.

– Kromille koko päivä oli muutakin kuin viiden minuutin esitys. Kaikki paapoivat sitä takahuoneessa, ja lavakin oli kiva paikka, jossa sai leikkiä.

Mitään näyttelijänuraa Iina ei kuitenkaan aio Kromille luoda, vaan tulevaisuudessa keskitytään agilityyn.

– En osaa yhtään sanoa, tullaanko Kromia vielä näkemään Kingissä, mutta jos meitä kysytään, olemme valmiita. Agilitytreenaaminen alkaa sitten, kun Kromi on 1,5-vuotias.

Iina Asunnan toinen koira Xenon nähdään Kingin mainoksessa. Katso alla.

Lue myös:

Perustuvatko Kingi-hahmot näihin julkkiksiiin?

Odotettu Kingi alkoi – 8 vastausta mieltä askarruttaviin kysymyksiin

Riku Nieminen puolustaa Kingi-ohjelmaa: ”Emme tee Putouksen toisintoa”

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

JOUSIMIES

Tunteet mylläävät ja kysymyksiä nousee pintaan. Joku lähipiiristäsi tuottaa sinulle pettymyksen. Ole avoin muutoksille.

 

KAURIS

Saatat joutua kärsimään jonkun toisen tekemistä mokista. Tee selväksi, mitä mieltä olet. Laajenna horisonttiasi juuttumatta yksityiskohtiin.

 

VESIMIES

Valitse sanasi tarkkaan, kun sinulta kysytään mielipidettäsi. Joku saattaa loukkaantua, jos olet liian suora. Älä vaadi liikaa kerralla.

 

KALAT

Päivä sisältää paljon keskusteluja, jotka nostavat tunteesi pintaan. Yritä hillitä itsesi kiperissä tilanteissa. Syyttely ei auta ketään.

 

OINAS

Älä jää murehtimaan asiaa, jota et voi muuttaa. Ole valmis joustamaan periaatteistasi. Tiivis yhteistyö on avain onnistumiseen.

 

HÄRKÄ

Vietä laatuaikaa perheen tai sukulaisten kanssa. Saat heistä virtaa tulevia päiviä varten. Yllätä läheisesi iloisesti.

 

KAKSONEN

Joudut hankalaan välikäteen, jos et ole ollut täysin rehellinen läheisellesi. Viimeistään nyt on aika puhdistaa ilmaa ja kertoa, mitä odotat.

 

RAPU

Pysyttele kotona ja vietä aikaa perheen kanssa. Yritä olla haalimatta liikaa asioita hoitaaksesi. Kiire voi johtaa yhteenottoihin.

 

LEIJONA

Tunteet myrskyävät perhepiirissä. Nosta äänesi kuuluviin ja kerro, mitä mielessäsi liikkuu. Sinun ei tarvitse olla kaikille mieliksi.

 

NEITSYT

Päivä tuo mukanaan pettymyksen tunteita. Ota faktat sellaisinaan vastaan. Tosiasioiden kiertely vain vaikeuttaisi tilannetta.

 

VAAKA

Kerro rehellisesti, miltä sinusta tuntuu. Avoin keskustelu on paras tapa hoitaa ilmassa roikkuva kysymys. Valitse seurasi huolellisesti.

 

SKORPIONI

Älä tee elämästäsi tarpeettoman monimutkaista. Keskity perheeseen ja kotiin liittyviin asioihin. Rehellisyys pelastaa sinut kiusalliselta tilanteelta.

 

 

Mielenterveyden ongelmista puhuminen ei ole nyyhkyttämistä, oli diagnoosi mikä tahansa. Milloin ymmärrämme lopettaa kiistelyn siitä, kuka sairastaa oikein?

Viime vuosien aikana lievemmät mielenterveysongelmat ovat arkipäiväistyneet. Niistä kehdataan puhua, ne huomioidaan työpaikoilla ja kynnys hakea apua on madaltunut. On hyvä asia, ettei masennuksesta tai burn outista tarvitse enää potea häpeää.

Suomen psykologiliiton puheenjohtaja Tuomo Tikkanen sanoi muutama vuosi sitten Ylelle, että avoimuuden lisääntymisestä voi kiittää muun muassa julkkiksia.

– Julkisuuden henkilöt ovat kertoneet masennus- tai sairastumisjaksoistaan, ja ne kaikki lieventävät sitä pelkoa, jota on tunnettu mielenterveysongelmia kohtaan.

Sitten tulee psykiatri, Kellokosken sairaalan entinen ylilääkäri Ilkka Taipale ja töräyttää Helsingin Sanomien haastattelussa, että Kansallisteatterin Masennuskomedia-näytelmän päähenkilön tarina on ”tyypillistä naistenlehden kansikuvakamaa”.

– ’Minulla oli burn out, mutta minä toivuin’. Se on ihan eri asia, jos kansikuvajulkkikset kertoisivat sairastuneensa skitsofreniaan ja toipuneensa vähän, mutta sairastavansa sitä edelleen, Taipale sanoo Helsingin Sanomille ja jatkaa:

– En pidä siitä, että julkkikset nyyhkyttävät, hän toteaa tehdäkseen asian vielä selkeämmäksi.

”En pidä siitä, että julkkikset nyyhkyttävät.”

Siinäpä kannustava kommentti kaikille mielenterveytensä kanssa kamppaileville! Julkisuuden henkilö, joka on kohdannut mielenterveyden ongelmia ja saanut niihin mahdollisesti myös diagnoosin ja hoitoa, leimataan nyyhkyttäjäksi. Ikään kuin hän valittaisi turhasta. Jos ei tule verta, ei voi sattua.

Taipaleen kommentti on jatkoa aina silloin tällöin päätään nostavalle väittelylle siitä, kenellä on oikeus valittaa ja kuka on tarpeeksi sairas saadakseen kertoa siitä. Kesällä muun muassa pohdittiin, onko Anna-Leena Härkösen uutuusromaanin päähenkilö ”uskottavasti masentunut”, jos hän käy jumpassa ja elämä näyttää päällisin puolin hyvältä.

Taipale on toki oikeassa siinä, että burn out ja skitsofrenia ovat kaksi eri asiaa, ja hän on tärkeällä asialla vaatiessaan, että vaikeasti mielisairaiden sosiaalinen asema pitää saada kuntoon.

Kummastakaan sairaudesta puhuminen ei silti sulje toista pois. Lievempien mielenterveyden ongelmien esiin tuominen ei ole vakavampia ongelmia väheksyvää, mutta Taipale tulee kyllä nyyhkytyskommentillaan väheksyneeksi kaikkia muita mielenterveyden ongelmia paitsi niitä vaikeimpia.

Aika monelle tulee elämässään vaihe, jolloin mielenterveys joutuu koetukselle. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Monella se uusii ja osalla kroonistuu.

Burn out tai raskauden jälkeinen masennus saattaa olla vaikein asia, jonka ihminen joutuu elämässään kokemaan. Vaikka häpeä ei enää niin suuri kuin joskus aiemmin, kynnys hakea apua saattaa silti olla korkea. Nyyhkyttäjäksi leimaaminen ei varsinaisesti auta asiaa.

Burn out tai raskauden jälkeinen masennus saattaa olla vaikein asia, jonka ihminen joutuu kokemaan.

Sillä, että mielenterveytensä kanssa vaikka vain väliaikaisestikin kamppaileva uskaltaa hakea ja saa apua jo varhaisessa vaiheessa, voidaan ehkäistä ongelmien pahenemista ja yhteiskunnalle aiheutuvia kustannuksia.

Mielenterveyden ongelmat ovat edelleen yleisin työkyvyttömyyseläkkeiden syy. Niiden vuoksi myönnettyjen työkyvyttömyyseläkkeiden määrä on kuitenkin vähentynyt kymmenen vuoden aikana kolmanneksella, vaikka masennustilastot voivat edelleen paksusti.

Voikin kysyä, kuinka suuri merkitys on sillä, että mielenterveydestä on viime vuosina viimein alettu puhua avoimemmin ja että lieviä tai ohimeneviäkään ongelmia ei väheksytä?

Sitä paitsi sen burn outin syvimmässä alhossa saattaa auttaa jo pelkästään tieto siitä, että muutkin ovat tästä toipuneet.

Vierailija

Nyyhkyttäjäksi leimaaminen on viimein asia, jota mielenterveytensä kanssa kamppaileva kaipaa

Mielen sairaus on sairaus siinä kuin muutkin, ja on hyvä että siitä puhutaan. Nostan myös hattua jokaiselle joka "tulee kaapista" sairautensa kanssa. Mutta olen siitä Taipaleen kanssa samaa mieltä että iltapäivä- ja naistenlehdet ovat täynnä näitä "tunnettu tähti avautuu: kärsin masennuksesta/unettomuudesta/ahdistuksesta"- juttuja. Monessa jutussa kuitenkin puhutaan ihan muusta kuin sairaudesta, on ollut väsymystä, kiirettä töissä, ikäviä sattumuksia elämässä, jotka sinänsä ovat ihan tavallisia...
Lue kommentti