Helsingissä aloittanut taksipalvelu Uber on aiheuttanut kohun jos toisenkin. Nyt yritystä syytetään seksismistä.

Tällä viikolla taksipalvelu Uber lanseerattiin Helsingissä. Palvelun ideana on, että mobiilisovelluksen avulla näkee lähistöllä olevat autot, joilta voi tilata kyydin. Kyydin pitäisi tulla nopeasti ja olla myös tavallista taksia halvempi. Matka myös maksetaan älypuhelimen avulla.

Kuulostaa siis melko hyvältä, ja moni Uberia ulkomailla käyttänyt kehuukin uudenlaista taksipalvelua toimivaksi. Nettisivujensa mukaan Uber toimii tällä hetkellä 50 maassa. Suomessa toiminta on vasta aluillaan ja kokeiluluontoista, mutta Uberin Pohjoismaiden-markkinoista vastaava pääjohtaja Jo Bertram sanoo Helsingin Sanomissa , että yritys tavoittelee Suomessakin kasvua.

Uberista puhuttaessa käytetään kuitenkin kerta toisensa jälkeen sanaa kiistelty. Suomessa osalta Uberin kuljettajista puuttuvat lain vaatimat taksiluvat. Yritys puolustautuu sillä, ettei sen toiminta ole taksiliikennettä, vaan kyydinjakopalvelua. Helsingin Sanomien haastatteleman Bertramin mukaan Uber jatkaa Suomessa keskusteluja viranomaisten kanssa. Yritystä on syytetty lakien rikkomisesta myös esimerkiksi Ranskassa ja Saksassa.

Taksikuskitkaan eivät ole olleet mielissään Uberin tulosta markkinoille. Taksiyrittäjät syyttävät palvelua epäreilusta kilpailusta ja hintojen polkemisesta. Kuljettajat ovat protestoineet lakkoilemalla ja osoittamalla mieltään. Osa kuljettajista on kuitenkin liittynyt Uberin riveihin.

Seksismin kehto

Eivätkä skandaalit tähän lopu.

Lokakuun lopulla yrityksen Lyonin-mainoskampanjassa Uber palkkasi kuljettajikseen seksikkäitä naisia ranskalaisesta seuralaispalvelusta. Kun BuzzFeed kirjoitti kampanjasta, Uber poisti mainoksensa.

Lisäksi Uberia on syytetty siitä, että se on laiminlyönyt kuljettajiensa taustojen tarkistamisen – minkä vuoksi asiakkaita on joutunut uhkaaviin tilanteisiin.

Sen sijaan, että Uber olisi pahoitellut ja luvannut tehdä asioille jotain, se on ylenkatsonut asiakkaidensa valituksia – toimitusjohtaja Steven Kalanick on jopa leveillyt sillä, että yrityksen menestyksen ansiosta hänellä riittää naisia. Hän on sutkauttanut, että siitä syystä Uberia voisi kutsua myös nimellä ”boob-er”, joka viittaa naisten rintavarustukseen. Silti miestä pidetään yhtenä tämän hetken menestyneimmistä yrittäjistä.

Piilaaksolaisen PandoDaily -sivuston perustaja ja päätoimittaja Sarah Lacy on kirjoittanut useaan otteeseen Uberin kohuista ja syyttänyt yritystä seksismistä ja naisvihasta.

– Minusta tuntuu yhä enemmän siltä, että naisena palvelun käyttö ei ole turvallista, etenkään öisin ja yksin, hän kirjoitti kolumnissaan ja kertoi poistaneensa sovelluksen puhelimestaan.

Uberin vastaus kolumniin oli, että muut taksikuskit ovat naisille isompi uhka ja että on Sarahin vika, jos naiset lopettavat Uberin käytön ja joutuvat taksikuskien ahdistelemiksi.

Lokaa journalistien niskaan?

Sarah Lacy on myös kritisoinut sijoittajia, jotka tukevat Uberin kyseenalaista toimintaa. Uber on arvioitu tällä hetkellä 18 miljardin dollarin arvoiseksi, mutta sen aggressiivisessa ja naisvihaan kannustavassa yrityskulttuurissa olisi Sarah Lacyn mukaan parantamisen varaa.

Uberin johdossa Sarahin kirjoituksia ei ole katsottu hyvällä. Varapääjohtaja Emil Michael meni jopa vihjaamaan BuzzFeedin toimittajalle lounaalla, että yritys alkaisi mustamaalata journalisteja, joka kirjoittavat kriittisiä artikkeleita Uberin toiminnasta. Erityisesti Sarahia.

Johtaja pahoitteli sanomisiaan myöhemmin, ja muutenkin Uber näyttää aloittaneen kasvojenkohotuskampanjan, mutta nähtäväksi jää, olivatko kohut tosiaan tässä.

Lähteet: Helsingin Sanomat , BuzzFeed , PandoDaily

Lue myös:

Suomeen laajentuva taksiyritys toimitti kissanpentuja työpaikalle

Naisille kehitetty oma taksipalvelu – milloin myös Suomessa?

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

KAKSONEN

On aika kääriä hihat ja ryhtyä hommiin. Lähde osallistumaan sinne, missä tapahtuu. Päivä tuo tiellesi lukuisia innostavia haasteita.

 

RAPU

Ole oma itsesi. Persoonallisuutesi valloittaa ja jää mieleen tänään. Tapaat nyt paljon ihmisiä, ja ilmassa on myös romantiikkaa.

 

LEIJONA

Ole tarkkana tekemisistäsi. Ylilyönnit vievät sinut nopeasti ongelmiin, joten pysy kohtuudessa. Älä jätä mitään sattuman varaan.

 

NEITSYT

Ole avoin tunteistasi puhuessasi. On aika vakavoitua ja laatia lähitulevaisuutta varten aukoton suunnitelma. Määrätietoisuus vie sinut pitkälle.

 

VAAKA

Hoida tekemättömät asiat loppuun. Stressi pysyy kurissa, jos pidät kiinni aikatauluista. Hankkiudu eroon tavaroista, joita et tarvitse enää.

 

SKORPIONI

Voit vaikuttaa asioihin paljon asenteellasi. Joudut tekemisiin hankalan ihmisen kanssa. Älä anna hänen vetää sinua mukaan negatiivisuuteensa.

 

JOUSIMIES

Palaa menneisiin mielessäsi. Siitä on hyötyä nykyhetken ongelmien setvimisessä. Älä tee hätiköityjä johtopäätöksiä.

 

KAURIS

On aika tehdä päätöksiä. Kyseessä voi olla tärkeään ihmissuhteeseen liittyvä kysymys. Luota vaistoosi suuntaa hakiessasi.

 

VESIMIES

Tunteet nousevat nopeasti pintaan tänään etenkin, jos et valitse sanojasi huolella. Pidä mielipiteesi omana tietonasi, niin vältät draaman.

 

KALAT

Saat yllättävän lahjan. On aika juhlistaa hyviä uutisia rakkaassa seurassa. Rakkauselämäsi menee kaiken muun edelle.

 

OINAS

Pidä tauko kiireisestä arjestasi. Omistaudu hyvälle kirjalle tai muulle rentouttavalle tekemiselle. Hemmottele itseäsi parhaasi mukaan.

 

HÄRKÄ

Tee parhaasi tullaksesi juttuun kaikkien kanssa. Sukulaisten tai perheenjäsenten kannattaa olla erityisen hienotunteinen. Joku yrittää tehdä sinusta syntipukkia.

 

Aineenopettaja Riina Solja joutui käyttämään oljenkorsia vain kahdessa Haluatko miljonääriksi -visan kysymyksessä.

Haluatko miljonääriksi -ohjelman kolmannen kauden viimeinen jakso huipentui lohjalaisen Riina Soljan 60 000 euron arvoiseen suoritukseen. 31-vuotias aineenopettaja nappasi laajalla yleissivistyksellään koko kauden isoimman potin.

60 000 euron arvoisessa kysymyksessä piti tietää, mikä perinne liittyy kiinteästi Wienin filharmonikkojen uudenvuoden konsertin Radetzky-marssiin. Riinalle kysymys oli helppo.

– Täs on yks tämmönen uuden vuoden perinne, mikä itellä on. Tekis mieli sanoa, et voidaaks me hyräillä ja taputtaa tässä mukana, mitä ne tekee aina siellä Wienissä, Riina iloitsi juontaja Jaajo Linnonmaalle ennen voitokasta vastaustaan.

Tällaisilla kysymyksillä ja vastauksilla Riina sai pottinsa. Vain 10 000 euron kysymyksestä hänellä ei ollut aavistustakaan. 

Olisitko itse pärjännyt yhtä hyvin? Oikeat vastaukset kysymyksiin löytyvät jutun lopusta.

100 euroa

1. Mistä roolistaan näyttelijä Carrie Fisher muistetaan ylivoimaisesti parhaiten?
a) Prinsessa Leia
b) Prinsessa Paukku
c) Prinsessa Tuhnu
d) Prinsessa Pieru

300 euroa

Riina käytti 50:50-oljenkortensa jo toisessa kysymyksessä.

2. Mikä seuraavista valtioista on pinta-alaltaan kaikkein suurin?
a) Chile
b) Kenia
c) Intia
d) Kanada

500 euroa

3. Missä tv-sarjassa seurattiin mafiaperheen elämää New Jerseyssä?
a) Greyn anatomia
b) House
c) West Wing
d) Sopranos

700 euroa

4. Popedan Kersantti Karoliina -hitistäkin hänet voi muistaa eli kenestä tuli Suomen ensimmänen naispuolustusministeri 1990?
a) Riitta Uosukainen
b) Hannele Pokka
c) Elisabeth Rehn
d) Anneli Taina

1 000 euroa

5. Missä osassa Suomea sijaitsee yksi maamme suurimmista järvistä Inarijärvi?
a) Ahvenanmaalla
b) Hämeessä
c) Lapissa
d) Savossa

2 000 euroa

6. Kenen kanssa Adolf Hitler avioitui ennen kuolemaansa?
a) Eva Braun
b) Margaretha Zelle
c) Magdalene Dietrich
d) Eva Perón

3 000 euroa

7. Mikä on supernova?
a) Tähden räjähdys
b) Makea jälkiruoka
c) Jyrkkä vesiputous
d) Juutalainen päähine

5 000 euroa

8. Mikä on Bulgarian pääkaupunki?
a) Victoria
b) Alexandra
c) Sofia
d) Estelle

7 000 euroa

9. Millainen olento Edward Cullen on suositussa Twilight-elokuvasarjassa?
a) Etsivä
b) Pastori
c) Päätön ratsumies
d) Vampyyri

10 000 euroa

10 000 euron kysymyksessä Riina käytti kilauta kaverille -oljenkorren ja soitti enolleen Olaville. Eno ei lähtenyt arvailemaan, joten Riina joutui kysymään oikeaa vastausta vielä yleisöltä.

10. Missä talvikisoissa Suomen jääkiekkomaajoukkue sai ensimmäisen olympiamitalin?
a) Innsbruckissa 1972
b) Lake Placidissa 1980
c) Calgaryssa 1988
d) Naganossa 1998

15 000 euroa

11. Minkä yhtyeen kappaleiden säveltäjänä ja perustajajäsenenä Kerkko Koskinen on tullut tunnetuksi?
a) Apocalyptica
b) Mamba
c) Ultra Bra
d) JVG

30 000 euroa

12. Mikä eläin on kuhankeittäjä?
a) Kovakuoriainen
b) Lintu
c) Kala
d) Päiväperhonen

60 000 euroa

13. Mikä perinne liittyy kiinteästi Wienin filharmonikkojen uudenvuoden konsertin Radetzky-marssiin?
a) Yleisö laulaa mukana
b) Yleisö taputtaa mukana
c) Yleisö viheltää mukana
d) Yleisö poistuu marssin aikana

Ohjelmassa nähtiin myös 200 000 euron kysymys, joka olisi ollut historian suurin tietovisavoitto Suomessa. Siinä kysyttiin, minkä ikäinen Edvard VI oli, kun hänet kruunattiin Englannin kuninkaaksi.

Riina olisi sanonut 7-vuotias, mutta jätti kilpailun kesken, koska ei ollut varma vastauksestaan. Hyvä niin, sillä oikea vastaus on 9-vuotias.

Me Naiset kuuluu ohjelmaa esittävän Nelosen kanssa samaan Sanoma-konserniin.

Oikeat vastaukset: 1a, 2d, 3d, 4c, 5c, 6a, 7a, 8c, 9d, 10c, 11c, 12b, 13b