Helsingissä aloittanut taksipalvelu Uber on aiheuttanut kohun jos toisenkin. Nyt yritystä syytetään seksismistä.

Tällä viikolla taksipalvelu Uber lanseerattiin Helsingissä. Palvelun ideana on, että mobiilisovelluksen avulla näkee lähistöllä olevat autot, joilta voi tilata kyydin. Kyydin pitäisi tulla nopeasti ja olla myös tavallista taksia halvempi. Matka myös maksetaan älypuhelimen avulla.

Kuulostaa siis melko hyvältä, ja moni Uberia ulkomailla käyttänyt kehuukin uudenlaista taksipalvelua toimivaksi. Nettisivujensa mukaan Uber toimii tällä hetkellä 50 maassa. Suomessa toiminta on vasta aluillaan ja kokeiluluontoista, mutta Uberin Pohjoismaiden-markkinoista vastaava pääjohtaja Jo Bertram sanoo Helsingin Sanomissa , että yritys tavoittelee Suomessakin kasvua.

Uberista puhuttaessa käytetään kuitenkin kerta toisensa jälkeen sanaa kiistelty. Suomessa osalta Uberin kuljettajista puuttuvat lain vaatimat taksiluvat. Yritys puolustautuu sillä, ettei sen toiminta ole taksiliikennettä, vaan kyydinjakopalvelua. Helsingin Sanomien haastatteleman Bertramin mukaan Uber jatkaa Suomessa keskusteluja viranomaisten kanssa. Yritystä on syytetty lakien rikkomisesta myös esimerkiksi Ranskassa ja Saksassa.

Taksikuskitkaan eivät ole olleet mielissään Uberin tulosta markkinoille. Taksiyrittäjät syyttävät palvelua epäreilusta kilpailusta ja hintojen polkemisesta. Kuljettajat ovat protestoineet lakkoilemalla ja osoittamalla mieltään. Osa kuljettajista on kuitenkin liittynyt Uberin riveihin.

Seksismin kehto

Eivätkä skandaalit tähän lopu.

Lokakuun lopulla yrityksen Lyonin-mainoskampanjassa Uber palkkasi kuljettajikseen seksikkäitä naisia ranskalaisesta seuralaispalvelusta. Kun BuzzFeed kirjoitti kampanjasta, Uber poisti mainoksensa.

Lisäksi Uberia on syytetty siitä, että se on laiminlyönyt kuljettajiensa taustojen tarkistamisen – minkä vuoksi asiakkaita on joutunut uhkaaviin tilanteisiin.

Sen sijaan, että Uber olisi pahoitellut ja luvannut tehdä asioille jotain, se on ylenkatsonut asiakkaidensa valituksia – toimitusjohtaja Steven Kalanick on jopa leveillyt sillä, että yrityksen menestyksen ansiosta hänellä riittää naisia. Hän on sutkauttanut, että siitä syystä Uberia voisi kutsua myös nimellä ”boob-er”, joka viittaa naisten rintavarustukseen. Silti miestä pidetään yhtenä tämän hetken menestyneimmistä yrittäjistä.

Piilaaksolaisen PandoDaily -sivuston perustaja ja päätoimittaja Sarah Lacy on kirjoittanut useaan otteeseen Uberin kohuista ja syyttänyt yritystä seksismistä ja naisvihasta.

– Minusta tuntuu yhä enemmän siltä, että naisena palvelun käyttö ei ole turvallista, etenkään öisin ja yksin, hän kirjoitti kolumnissaan ja kertoi poistaneensa sovelluksen puhelimestaan.

Uberin vastaus kolumniin oli, että muut taksikuskit ovat naisille isompi uhka ja että on Sarahin vika, jos naiset lopettavat Uberin käytön ja joutuvat taksikuskien ahdistelemiksi.

Lokaa journalistien niskaan?

Sarah Lacy on myös kritisoinut sijoittajia, jotka tukevat Uberin kyseenalaista toimintaa. Uber on arvioitu tällä hetkellä 18 miljardin dollarin arvoiseksi, mutta sen aggressiivisessa ja naisvihaan kannustavassa yrityskulttuurissa olisi Sarah Lacyn mukaan parantamisen varaa.

Uberin johdossa Sarahin kirjoituksia ei ole katsottu hyvällä. Varapääjohtaja Emil Michael meni jopa vihjaamaan BuzzFeedin toimittajalle lounaalla, että yritys alkaisi mustamaalata journalisteja, joka kirjoittavat kriittisiä artikkeleita Uberin toiminnasta. Erityisesti Sarahia.

Johtaja pahoitteli sanomisiaan myöhemmin, ja muutenkin Uber näyttää aloittaneen kasvojenkohotuskampanjan, mutta nähtäväksi jää, olivatko kohut tosiaan tässä.

Lähteet: Helsingin Sanomat , BuzzFeed , PandoDaily

Lue myös:

Suomeen laajentuva taksiyritys toimitti kissanpentuja työpaikalle

Naisille kehitetty oma taksipalvelu – milloin myös Suomessa?

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Koira selviää talvesta itsetehdyn lämpimän takin avulla. Se syntyy vaikkapa vanhan villapaidan hihasta!

Suomessa on hurja määrä koiria, Kennelliiton mukaan noin 800 000, mutta silti lemmikkiliikkeiden takkivalikoima on melko suppea ja väritön. Kovilla pakkasilla harva koira pärjää enää ilman talvitakkia.

Onneksi karvaiselle kaverille voi tehdä talvitakin myös itse vanhasta villapaidasta leikkaamalla.  

Helpot ohjeet pienen koiran takkiin:

  1. Leikkaa vanhan villapaidan hiha irti niin, että saat siitä koiran selän pituisen palan. Jos haluat, että koiran takin selkäosa on pidempi ja vatsan puoli lyhyempi, leikkaa hiha hieman viistoon. Hiha-aukosta tulee koiran paidan kaula-aukko.
  2. Mallaa palaa koiran selkää vasten, jotta näet, mihin kohtaan voit leikata jalkojen mentävät aukot. 
  3. Tadaa, paita on valmis! Varmistathan, että takki on turvallinen käyttää: se ei saa kiristää mistään, eikä siitä saa roikkua lankoja tai muita osia, mistä koira voisi jäädä kiinni. 
 

😳 #genius #diy #diydogsweater

Henkilön Savin' like Jesus🙏🏽 (@modernbettyrubble) jakama julkaisu

Tee ison koiran takki näin:

  1. Valitse koiralle sopivan iso paita ja varmista, että koiran pää mahtuu kaula-aukosta sisään. Voit tarvittaessa leikata kaula-aukkoa suuremmaksi.
  2. Helpointa on leikata paita viittamaisesti niin, että koiran selkä ja rinta peittyvät.

Koiran talvitakin kuosin voi valita koiran luonteen mukaan. Tässäpä hieman inspiraatiota maailmalta!

TYYLITIETOISELLE

Instatähti poochofync näyttää, miten trenssi puetaan karvakaverille.

HIPPIHAUVALLE

Hippihauva ilahtuu psykedeelisestä kasarifleecestä tehdystä takista.

 

Bailey's newest sweater #tiedye #dogsweater #diydogsweater #imadeitmyself

Henkilön Kate (@katelitaker) jakama julkaisu

HIENOHELMALLE

Elegantille edustuskoiralle askarrellaan takki helmenharmaasta tai beigestä villapaidasta. Koristeeksi voi ommella rusetin hauvan lempiväriä kunnioittaen.

 

Dog sweater! #diy #handmade #dogsweater #diydogsweater #lambwool #purplebow

Henkilön Peony&Wildflower (@peonyandwildflowercrafts) jakama julkaisu

HUPSULLE

Hupsulle ja rämäpäiselle koiralle ommellaan takki lasten vanhasta värikkäästä paidasta.

UNIIKILLE

Uniikin turren paita koristellaan kangasmerkeillä, napeilla tai helmillä. Taitava kirjoo takkiin koiran nimen.