Aavedatan Marko ja Jupe Keskitalo johdattavat kummituskierrokselle Tampereen teatterissa. Kuva: Tampereen teatteri
Aavedatan Marko ja Jupe Keskitalo johdattavat kummituskierrokselle Tampereen teatterissa. Kuva: Tampereen teatteri

Moni väittää, että Tampereen Teatterissa kummittelee. Nyt siellä voi osallistua paranormaaleja ilmiöitä tutkivalle kierrokselle.

Suomalainen paranormaalien ilmiöiden tutkimusryhmä Aavedata on jo hyvän tovin tuottanut YouTube-kanavalleen videoita. Niissä tutustutaan kotimaisiin kohteisiin, joissa on väitetty kummittelevan. Tutkimuksia on suoritettu muun muassa Turun linnassa, Aleksanterin teatterissa ja Brinkhallin kartanossa.

Aavedatan päätutkijoina toimiva veljespari Marko ja Jupe Keskitalo on jo muutamaan kertaan virittänyt muun muassa infrapunakamerasta, ääninauhureista ja ghostbox-laitteesta muodostuvan välineistönsä Tampereen Teatteriin.

Teatteri on yli 100-vuotias rakennus, ja se on ehtinyt lukuisten ensi-iltojen lisäksi todistaa myös sotien kauhut. Teatteri toimi kansalaissodan aikana vankityrmänä.

Teatterilaisten mukaan useat ihmiset ovat vuosien saatossa kertoneet kokeneensa rakennuksen tiloissa erilaisia yliluonnollisia aistimuksia. Myös Keskitalot sanovat tallentaneensa talosta mielenkiintoista materiaalia.

– Esimerkiksi kellarissa sijaitsevassa naisten pukuhuoneessa veljeni nosti yhtäkkiä erikoisesti kättään. Tutustuimme myöhemmin keräämäämme aineistoon ja näimme, että sillä hetkellä, kun Jupen käsi nousi ylös, nauhalta kuului ääni: ”Kädestä pidän kii”. Kun Jupe kysyi: ”Menitkö tästä äsken”, saimme vastauksen: ”Menin”, Marko Keskitalo kertoo.

Huumorintajuinen aave

Marko sanoo, että alakerran tarpeistovarastossa ja käytävällä on kuulunut avunpyyntöjä, ja moni on kokenut siellä epämiellyttävää ja tukalaa oloa. Markon mukaan juuri näissä tiloissa säilytettiin punavankeja sodan aikana.

– Eilenkin yksi teatterilainen kertoi, että sotilaspukuinen henkilö oli kävellyt häntä vastaan portaikossa keskellä päivää. Lavan yllä kulkevalla Huokausten sillalla on sen sijaan on joku huumorintajuinen kaveri. Kun kysyimme siellä: ”Ootko täällä”, saimme vastauksen: ”Ootko ite”. Olen itsekin ammatiltani näyttelijä, ja silloin ajattelin, että jos kuoleman jälkeen on mahdollista, niin minäkin varmaan menisin kujeilemaan.

Kummitusvideot ovat olleet YouTubessa suosittuja, ja nyt Tampereen teatteri järjestääkin yhteistyössä Aavedatan kanssa kummituskierroksia tiloissaan. Kysyntä on ollut suurta, ja teatteri suunnitteleekin järjestävänsä lisää kierroksia huhtikuulle.

Marko ei ihmettele suosiota.

– Kokemukseni mukaan melkein jokaisella ihmisellä on jokin yliluonnollinen kokemus tai tarina kerrottavanaan. Varmasti tällä alalla on paljon huijareitakin, mutta esimerkiksi Englannissa ja Saksassa paranormaaleja ilmiöitä tutkitaan virallisesti ihan yliopistotasolla.

Markon mukaan Suomessa ollaan asian suhteen vielä lapsen kengissä, ja monet leimaavat tutkimukset foliohattumeiningiksi.

– Onhan tämä kuitenkin aika äärigenreä ja arka asia monelle. Kyllä itsekin ensin mietin, että mitähän muut nyt ajattelevat. Sitten ymmärsin, että mitä väliä sillä on. Me emme väitä, että kummituksia on, emmekä sitä, että niitä ei ole. Me tutkimme asiaa. Sata vuotta sitten ajatus kännyköistäkin olisi ollut aivan älytön. Ehkä jonain päivänä nämäkin asiat ovat itsestään selviä.

Lue myös:

Ovatko nämä 7 maailman pelottavinta hotellia?

– En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna, 26, kommentoi isänsä järjestämää yllätystä.

Suomi Love -ohjelman toisessa jaksossa nähtiin ja kuultiin lauantaina taas koskettavia tarinoita ja esityksiä. Yksi jakson liikuttavimmasta hetkistä oli, kun kempeleläinen Simo halusi ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Hennan ja hänen perheensä elämä ei ole ollut helppoa viime vuosina. Vuonna 2014 Hennan raskausoireet paljastuivat kallonpohjan syöpäkasvaimeksi. Lue lisää:

Jaksossa Simo-isä järjesti tyttärelleen yllätyksen: Henna pääsi kuuntelemaan livenä suosikkibiisinsä, Haloo Helsingin Vapaus käteen jää.

”Nyt kun on jaksamista sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena, Simo kertoi jaksossa.

Haloo Helsingin Ellin tekemät sanat sopivat Hennan elämään, jossa on ollut niin ala- kuin ylämäkiäkin.

Kun elämässä kaiken menettää
silloin vapaus on ainut mitä käteen jää
on ylämäki raskas askeltaa
mutta alamäkeen liian usein katoaa
jos se ei tapa niin se todellakin hajottaa
ei muistojen päälle kulta kerrosta saa
hymyile tai itket kuinka vaan
ole hetki niin kuin huomista ei olisikaan,
kertosäkeessä lauletaan.

Henna liikuttui isänsä järjestämästä yllätyksestä.

– Ihan meni sanattomaksi, ja itku pääsi. En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna kertoi esityksen jälkeen.

Jos et nähnyt Simon yllätystä ja Haloo Helsingin esitystä, katso se tästä:

 

 

Kun entiset kommunistit tapaavat ruokakurssilla selviää, että kaikki nuoruuden ihanteet ovat hävinneet.

IS TV-LEHTI:  Alkukesän aurinkoisena päivänä lehti on koivussa kauneimmillaan, ja ilmassa leijailee alkavan suven toivo. Rauhallisessa suomalaisessa maalaismaisemassa kulkee venäläisen ajoneuvovalmistajan vanha auto. Se kulkee hitaasti, mutta vie määränpäähän kaksi nauravaa matkaajaa.

Maailmalla asustelleen Natalian (Kaija Pakarinen) ja porvarillisen rouvan Veeran (Riitta Havukainen) perässä huomattavasti paremmalla ja uudemmalla kulkupelillä kruisailee Veeran aviomies, rahalle arvoa antava Tom (Antti Virmavirta).

Kolmikko on matkalla nuoruuden toverinsa Katjan (Heidi Herala) kartanohotellille. Heitä odottavat nuorena musiikkitaidoillaan naisia hurmannut, sittemmin rauhan löytänyt Ilja (Taneli Mäkelä), salaisuutta kantava Miska (Sari Mällinen) ja suorapuheinen Juri (Erkki Saarela).

He näkivät toisensa viimeksi kesälukiossa 70-luvulla ollessaan vasemmistoaatteen omaavia nuoria.

Venäläisen ruoan kurssi kokoaa heidät yhteen nyt, 40 vuotta myöhemmin elokuvassa Nuoruustango. Nopeasti ruokaperinteet unohtuvat, kun muistot ja nuoruuden kiihko tulevat pintaan. On aika selvittää asioita ja paljastaa salaisuuksia.

Nuoruustango pohjautuu Heidi Köngäksen ja Taina Westin Kalliolle kukkulalle -tv-elokuvaan (1993). Yle Areenassa katseltavissa oleva Kalliolle kukkulalle sijoittuu 70-luvulle, jolloin valveutunut nuoriso tiesi, kenen joukoissa seistään.

”Tajusin, ettei Suomesssa ole juurikaan puhuttu, mitä meille tapahtui 90-luvun alussa, kun koko sosialistinen maailmanleiri romahti.”

Kun Heidi ja Taina kirjoittivat kommunistipoliitikon elämästä kertovaa Punainen kolmio -draamasarjaa (2015), heille tuli samalla idea tehdä elokuva siitä, mitä Kalliolle kukkulalle -nuorille kuuluu nyt kuusikymppisinä.

– Tajusin, ettei Suomesssa ole juurikaan puhuttu, mitä meille tapahtui 90-luvun alussa, kun koko sosialistinen maailmanleiri romahti. Huomasin, että ihmiset ovat jääneet vähän hämmennyksen valtaan, koska on käsittelemättömiä asioita, Nuoruustangon ohjaaja Heidi Köngäs sanoo.

Elokuvassa 70-luvun vasemmistoaatteen nuoret pohtivat Neuvostoliiton hajoamisen merkitystä. Merkityksellisempiä ovat kuitenkin vuosikymmenien henkilökohtaiset asiat.

Kiertolaisena maailmalla elänyt Natalia on yksi, jolla on selvittämättömiä juttuja menneisyydestä.

– Selvittämättömät asiat ovat suuri taakka. Ei pitäisi odottaa, vaan ottaa ratkaiseva askel, kun on vielä aikaa, Kaija Pakarinen miettii.

”Oli viitekehyksenä kommunismi tai mikä tahansa, loppupeleissä ihmiset kaipaavat rakkautta ja hyväksytyksi tulemista.”

Elokuva pisti näyttelijät pohtimaan monenlaista.

– Iän myötä on tajunnut, mitkä asiat ovat oikeasti tärkeitä. Oli viitekehyksenä kommunismi tai mikä tahansa, loppupeleissä ihmiset kaipaavat rakkautta ja hyväksytyksi tulemista, Riitta Havukainen sanoo.

Kaija kertoo olevansa onnellinen roolihenkilönsä puolesta.

– Natalia on itseäni pidemmällä siinä, että on päässyt turhasta eroon. Mitä kevyemmillä materialistisilla kantamuksilla elämäänsä elää, sitä enemmän voi tulla oikeasti tärkeää sisältöä. Se juuri ratkaisee näillä kilometreillä, Kaija muistuttaa.

”Kroppa vanhenee, mutta sielu käy aina vaan rippikoulua”

Hurtin huumorin avulla Nuoruustango on oiva muistutus, että niin kauan kuin henki pihisee, on toivoa.

– Ei ole syytä ajatella, että elämä loppuisi tietyn ikäisenä. Kroppa vanhenee, mutta sielu käy aina vaan rippikoulua, ohjaaja nauraa.

Kotikatsomo: Nuoruustango, TV1 su klo 21.05