Ei ole samantekevää, millaisen lampun valossa ajelet.

Illan pyörälenkillä siihen havahtuu: ai niin, se valo.

– Kaupungissa valo unohtuu helpommin. Vaikka itse näkisi katulampun valossa, muut eivät välttämättä näe sinua, muistuttaa Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin erityisasiantuntija Timo Kärkkäinen.

Pyörän valo on pakollinen pimeällä ja silloin, kun näkyvyys on huono. Valon saa kiinnittää mihin tahansa – myös pyöräilijään tai kypärään – kunhan se on vähintään 30 sentin ja enintään 130 sentin korkeudella maasta. Takavalon on oltava punainen.

Muista valokaupoilla nämä: valon pitää olla riittävän tehokas, ja on hyvä, jos kirkkautta voi säätää. Kaupungissa tarvitaan himmeämpää valoa kuin pimeällä tiellä. Näppärää on, jos lampun saa irroitettua varkaiden varalta. Kumilenkillä kiinnitettävä parin euron valo riittää, jos se on tarpeeksi kirkas – tehon riittävyydestä päättää poliisi. Lampun vilkkuminen ei ole suositeltavaa.

– Ajatellaan, että vilkkuva valo erottuu, mutta se saattaa häiritä vastaantulijoita.

Lokakuun alusta lähtien pyörään on saanut asentaa suuntavilkut. Turhaa hifistelyä? Ei hätää: suuntamerkkiä saa näyttää edelleen myös kädellä.


Jokanaisen budjettivalo. Silikoninarulla kiinnitettävä huomiovalo on helppo kiinnittää ja irrottaa tarpeen mukaan. Bi Light Mini-LED -lamppusetti, 5,90 €, XXL.

 


Supervalo maastopyöräilijälle. Huipputehokas ajovalo vaikeisiin keleihin. Settiin kuuluu myös takavalo ja langaton kaukosäädin. Magicshine MS-616C 5000 Multi Kit Rear Xbatt -ajovalo, 149 €, XXL.

 


Ladattava ja säädettävä. USB-ladattavassa etuvalossa on kuusi eri valaisuvaihtoehtoa. Moon Meteor 200s -etuvalo, 59,90 €, Velosport.

 


Kun minivalo ei riitä. Etuvalo toimii AA-paristoilla, ja sen kirkkautta voi säätää viiteen eri asentoon. Moon Nova 80 -etuvalo, 22,90 €, Velosport.

 

Kadonnut-sarjan toinen kausi sukeltaa vanhan lapsikaappaustapauksen syövereihin.

IS TV-LEHTI: Kehutun brittiläisen Kadonnut-rikosdraaman toisella kaudella selvitellään kaappaustapausta yli vuosikymmenen takaa. 11-vuotias Alice Webster katosi jäljettömiin vuonna 2003 Saksassa, missä hänen isänsä oli komennuksilla brittien sotilastukikohdassa. Alice (Abigail Hardingham) palaa takaisin aikuisena ja kertoo olleensa vangittuna yhdessä ranskalaisen Sophie Giroux -nimisen tytön kanssa. 

Eläkkeellä oleva poliisi Julien Baptiste (Tchéky Karyo) alkaa tutkia tapausta uusien johtolankojen ilmestyttyä. Poliisi aloittaa rajat ylittävän yhteistyön löytääkseen Sophien. Julien Baptiste matkustaa Saksaan ja Irakiin löytääkseen vastauksia.

Karyon lisäksi pääosissa nähdään David Morrissey ja Keeley Hawes.

Sarjan ovat luoneet kirjoittajaveljekset Harry Williams ja Jack Williams, jotka ovat muun muassa Liar-sarjan takana.

Kadonnut, 2. kausi (kokonaan) C Moren suoratoistopalvelussa.

 

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

JOUSIMIES

Saat päivän haasteista energiaa. Mikään ei nyt saa sinua säikkymään. Johtajan rooli lankeaa tänään todennäköisesti sinulle.

 

KAURIS

Valitse sanasi tarkasti välttääksesi tarpeettoman draaman. Älä yritä pakottaa ketään muottiisi. Anna jokaiselle tilaa.

 

VESIMIES

Järjestelmällisyys ja suunnitelmallisuus pelastavat sinut kaaokselta. Pidä jalat maan pinnalla, sillä nyt ei ole aika haihatella.

 

KALAT

Pidä pää kylmänä. Päivä vaatii tilannetajua ja nopeaa toimintaa. Puhu totta, sillä valkoinen valhe saattaa saada ikävää jälkeä aikaan.

 

OINAS

Tee arkeasi helpottava ratkaisu. Sinun on aika päästää itsesi vähemmällä. Stressin hiipuminen nostaa huomattavasti elämänlaatuasi.

 

HÄRKÄ

Hoida tekemättömiä asioita pois alta. Kyseessä voi olla rahaan tai terveyteesi liittyvä kysymys. Kääri hihat hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta.

 

KAKSONEN

Kuuntele kaikkien mielipiteitä tuputtamatta omiasi. Joku, joka ei jaa näkemyksiäsi saattaa heittäytyä hankalaksi. Ole kärsivällinen.

 

RAPU

Älä päästä tunteitasi niskan päälle. Pidä rauha maassa ja vältä kytevä konflikti diplomatialla. Kompromissi tuo tilanteeseen ihmepelastuksen.

 

LEIJONA

Kaunista kotiasi tulevia pyhiä varten. Vietä laatuaikaa perheen kanssa ja päivitä kuulumisia. Valmistaudu tulevaan juhlakauteen.

 

NEITSYT

Joudut turvautumaan puheenlahjoihisi tänään. Saatat jumittua pitkään väittelyyn, jossa vahvat persoonat ottavat toisistaan mittaa.

 

VAAKA

Lähde tutustumaan uusiin maisemiin. Pitkä keskustelu ystävän tai perheenjäsenen kanssa avartaa näkökulmaasi. Haaveesi on askeleen lähempänä.

 

SKORPIONI

Ota keskenkeräiset rahakysymykset käsittelyyn. On aika hoitaa pois alta ne asiat, jotka eivät voi odottaa ensi vuoteen. Ole tehokas.