Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Hyvä viltti voi taata onnellisen lentomatkan.

Kukapa ei haluaisi kertoa omasta lentopelostaan kaikille kanssamatkustajille? Ainakin British Airwaysin mielestä kaikki haluavat.

Yhtiö on alkanut testata lennoillaan peittoa, joka ilmoittaa värivaihtelulla, kuinka jännittynyt sen alla makaava ihminen on. Jos peitetty matkalainen on rentoutunut, viltti loistaa sinisenä. Jos peiton alla alkaa jänskättää, se muuttuu punaiseksi.

Lentoyhtiö on nimennyt peiton onnellisuusviltiksi ja kertonut sen muistuttavan mielialasormuksia. Paitsi että sen toiminta perustuu tieteeseen.

Näin viltti toimii: Kun lentokone suhahtaa korkeuksiin, matkalaiset laittavat päähänsä aivosähkökäyrää mittaavan pannan. Panta lähettää Bluetoothin avulla tiedon led-valolla päällystetylle peitolle, joka muuttaa väriään käyttäjän mielialan mukaan.

Kaikin puolin hyödyllinen keksintö

Yhtiön mukaan matkustajien tunnetilojen seuraaminen lisää heidän hyvinvointiaan matkoilla. Lisäksi sen pitäisi helpottaa lentohenkilökunnan työtä: vehkeen avulla on helppoa vältellä lennon kärttyisintä matkalaista.

Euforian takaavia peitteitä ei vielä käytetä tavallisilla lennoilla. Yhtiö haluaa ensin analysoida testilennoilta saamiaan tuloksia. Tähän mennessä he ovat päätelleet, että matkustajat ovat jännittyneitä matkan alussa, mutta rentoutuvat saadessaan ruokaa ja nukkuessaan. Kerrassaan yllättävää.

Suomessa onnellisuusvilttejä ei luultavasti tulla näkemään ainakaan vähään aikaan. Finnairin viestintä- ja yhteiskuntavastuujohtaja Arja Suomisen mukaan on epätodennäköistä, että he ottaisivat peiton käyttöönsä.

– Luulen, että satsaamme muihin tunnelmaa luoviin elementteihin ennen tällaisen peiton käyttöönottoa, Suominen kommentoi.

Cocktail jää saamatta, vaikka kuinka punastelisi

Vielä on epäselvää, mitä lentohenkilökunta tekee niille matkustajille, joiden viltti kertoo ahdistuksesta. Tarjoaa drinksun ja syleilee lohduttavasti? Yhtiön mukaan ainakaan ensimmäistä vaihtoehtoa ei tulla käyttämään. Toisesta ei ole sanottu vielä mitään.

Mielenkiintoisinta vilteissä on se, että niissä on vain kaksi väriä. Punainen saattaa tarkoittaa montaa asiaa. Vieressä hehkuva matkalainen saattaa olla peloissa – tai yhtä hyvin kiihottunut.

Lähde: CNN

Lue myös:

Matkaopas: Puristaako pohkeita lennolla

Matkaopas: Lentopelko hallintaan turvakurssilla