Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Hyvä viltti voi taata onnellisen lentomatkan.

Kukapa ei haluaisi kertoa omasta lentopelostaan kaikille kanssamatkustajille? Ainakin British Airwaysin mielestä kaikki haluavat.

Yhtiö on alkanut testata lennoillaan peittoa, joka ilmoittaa värivaihtelulla, kuinka jännittynyt sen alla makaava ihminen on. Jos peitetty matkalainen on rentoutunut, viltti loistaa sinisenä. Jos peiton alla alkaa jänskättää, se muuttuu punaiseksi.

Lentoyhtiö on nimennyt peiton onnellisuusviltiksi ja kertonut sen muistuttavan mielialasormuksia. Paitsi että sen toiminta perustuu tieteeseen.

Näin viltti toimii: Kun lentokone suhahtaa korkeuksiin, matkalaiset laittavat päähänsä aivosähkökäyrää mittaavan pannan. Panta lähettää Bluetoothin avulla tiedon led-valolla päällystetylle peitolle, joka muuttaa väriään käyttäjän mielialan mukaan.

Kaikin puolin hyödyllinen keksintö

Yhtiön mukaan matkustajien tunnetilojen seuraaminen lisää heidän hyvinvointiaan matkoilla. Lisäksi sen pitäisi helpottaa lentohenkilökunnan työtä: vehkeen avulla on helppoa vältellä lennon kärttyisintä matkalaista.

Euforian takaavia peitteitä ei vielä käytetä tavallisilla lennoilla. Yhtiö haluaa ensin analysoida testilennoilta saamiaan tuloksia. Tähän mennessä he ovat päätelleet, että matkustajat ovat jännittyneitä matkan alussa, mutta rentoutuvat saadessaan ruokaa ja nukkuessaan. Kerrassaan yllättävää.

Suomessa onnellisuusvilttejä ei luultavasti tulla näkemään ainakaan vähään aikaan. Finnairin viestintä- ja yhteiskuntavastuujohtaja Arja Suomisen mukaan on epätodennäköistä, että he ottaisivat peiton käyttöönsä.

– Luulen, että satsaamme muihin tunnelmaa luoviin elementteihin ennen tällaisen peiton käyttöönottoa, Suominen kommentoi.

Cocktail jää saamatta, vaikka kuinka punastelisi

Vielä on epäselvää, mitä lentohenkilökunta tekee niille matkustajille, joiden viltti kertoo ahdistuksesta. Tarjoaa drinksun ja syleilee lohduttavasti? Yhtiön mukaan ainakaan ensimmäistä vaihtoehtoa ei tulla käyttämään. Toisesta ei ole sanottu vielä mitään.

Mielenkiintoisinta vilteissä on se, että niissä on vain kaksi väriä. Punainen saattaa tarkoittaa montaa asiaa. Vieressä hehkuva matkalainen saattaa olla peloissa – tai yhtä hyvin kiihottunut.

Lähde: CNN

Lue myös:

Matkaopas: Puristaako pohkeita lennolla

Matkaopas: Lentopelko hallintaan turvakurssilla

Tiistain Ensitreffit alttarilla jaksossa riidellään – taas. Siitä huolimatta yhden parin tulevaisuudessa pilkahtaa myös valoa. Varo juonipaljastuksia!

Kirjoitimme aikaisemmin, että Ensitreffit alttarilla -ohjelman Johannan ja Markuksen suhteesta ei oikein ota selvää.

Aikaisemmissa jaksoissa heillä on vaikuttanut menevän ihan mukavasti, ja kumpikin on todella halunnut saada suhteen toimimaan. Silti matkaan on mahtunut myös vastoinkäymisiä, erityisesti siksi, että heidän tapansa kommunikoida ovat hyvin erilaiset.

Tämän viikon jaksossa erilaiset viestintätavat räiskähtävät jälleen esille. Tarkoitus on viettää mukavaa kesäpäivää veneretkellä, mutta jo aiemmin päivällä käyty pieni riita kasvaa retken loppumetreillä suureksi.

Seuraa klassista riitelydialogia.

– Niin mut mä en ymmärrä, kerro mulle syy, miksi sä halusit... Et se sua nyt alkoi mietityttään uudestaan, Johanna ihmettelee.

– Miksi tästä pitää nyt vääntää, en mä oo tätä vääntämässä enää yhtään mitään, Markus yrittää.

– Sähän alotit uudestaan! Johanna tulistuu.

– No enhän mä oo enää sanonut yhtään mitään, ei mua kiinnosta tää homma, Markus mutisee.

– Ei mua kiinnosta tommonen hiljaisuus! Johanna syyttää.

– Sua ei kiinnosta hiljaisuus. Sitten kun sä räyhäät, niin sua kiinnostaa räyhääminen. Sit kun sua ei kiinnosta, niin tässä pitäis mennä sun mukaan joka asiassa, Markus tuskailee.

”Sua ei kiinnosta hiljaisuus. Sitten kun sä räyhäät, niin sua kiinnostaa räyhääminen.”

Lopulta Markus saa tarpeekseen riitelystä ja yrittää lähteä pois tilanteesta.

– Mä meen nyt jonnekin, ei tästä tule hevonv****a tästä hommasta.

– Miks näin typerästä asiasta lähtee tämmönen, mä en ymmärrä, Johanna jatkaa vielä.

– Älä minulta kysy, mä oon täs nyt yrittänyt ja yrittänyt, Markus sanoo.

– Aivan juu, sinä oot yrittänyt, Johanna toteaa kuivasti.

Seuraavaksi Markus turvautuu klassikkolausahdukseen:

– Älä nyt oo tommonen marttyyri.

– Itte sää, älä viitti hei, Johanna vastaa.

Videoklippi riidasta on katsottavissa MTV:n julkaisemassa ennakkojutussa.

Nyt käsi sydämelle. Kuulostaako tutulta? Tästähän parisuhderiidoissa lopulta on kyse. Jokin pieni asia saa kinan käyntiin, mutta todellisuudessa riidellään ihan jostain muusta: huomiosta, hyväksynnästä, rakkaudesta. Kumpikin haluaisi jo tehdä sovinnon, mutta kuitenkaan ei tee mieli antaa ihan kokonaan periksi.

Johanna ja Markus keskustelivat kommunikointitavoistaan edellisessä jaksossa psykologi Tony Dunderfeltin vastaanotolla. Riitojenkin keskellä molemmilla on vahva tahto saada suhde toimimaan. Kuukauden avioliiton jälkeen näyttää siltä, että yhteys alkaa löytyä.

– Kun se alku oli niin vaikea, en ikinä ajatellut, että me olisimme tässä tilanteessa. Että olen löytänyt tämmöisen systeemin kautta ihmisen, kenestä oikeasti välitän ja tykkään, niin onhan se aika hurjaa, Johanna sanoo jaksossa.

Mikään ei valaise lokakuista päivää kirkkaammin kuin asenneröyhtäys 1950-luvulta.

Et saa vaativia työtehtäviä, jos sinulla on silmäpussit. 

Harmaantuminen ei saa näkyä. 

Käytä hametta, jos haluat vaikuttaa menestyneeltä.

Muun muassa näin Menesty tyylillä – Bisnespukeutumisen uusi aika -kirjan (Alma Talent) kasanneet Minna Kiistala ja Jani Niipola opettavat Helsingin Sanomissa

– Jos ei tarvitse miettiä hoitamattomia kynsinauhoja tai silmäpakoa sukkahousuissa, voi keskittyä tärkeiden työasioiden hoitamiseen, Kiistala kuvailee lehden haastattelussa.

En ole urani aikana käyttänyt sekuntiakaan kynsinauhojeni pohtimiseen. Tuskin on muuten Juha Sipiläkään.  

Kaksikko antaa myös joukon järkeviä (miehille suunnattuja) pukeutumisvinkkejä, mutta nämä muut... Voi hyvä jumala.

Voin vakuuttaa, etten ole urani aikana käyttänyt sekuntiakaan kynsinauhojeni pohtimiseen. Tuskin on muuten Juha Sipiläkään.  

Silmäpussit eivät estäneet Bill Clintonia saamasta ihan merkittäviä työtehtäviä (ne olivat ihan toisenlaiset pussit, jotka tuhosivat hänen uransa).

Ja harmaantuminen – ei edes mennä tähän. Jos vilkaisee Maailman varakkaimpien ihmisten -listaa, harmaa vyöryy päälle. Mutta ei siinä joukossa toki naisiakaan juuri näy.

Johtuu varmaan siitä, että he eivät ole tajunneet käyttää niitä hameita. Vai tuleeko mieleen mitään muuta mahdollista selitystä?