Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Hyvä viltti voi taata onnellisen lentomatkan.

Kukapa ei haluaisi kertoa omasta lentopelostaan kaikille kanssamatkustajille? Ainakin British Airwaysin mielestä kaikki haluavat.

Yhtiö on alkanut testata lennoillaan peittoa, joka ilmoittaa värivaihtelulla, kuinka jännittynyt sen alla makaava ihminen on. Jos peitetty matkalainen on rentoutunut, viltti loistaa sinisenä. Jos peiton alla alkaa jänskättää, se muuttuu punaiseksi.

Lentoyhtiö on nimennyt peiton onnellisuusviltiksi ja kertonut sen muistuttavan mielialasormuksia. Paitsi että sen toiminta perustuu tieteeseen.

Näin viltti toimii: Kun lentokone suhahtaa korkeuksiin, matkalaiset laittavat päähänsä aivosähkökäyrää mittaavan pannan. Panta lähettää Bluetoothin avulla tiedon led-valolla päällystetylle peitolle, joka muuttaa väriään käyttäjän mielialan mukaan.

Kaikin puolin hyödyllinen keksintö

Yhtiön mukaan matkustajien tunnetilojen seuraaminen lisää heidän hyvinvointiaan matkoilla. Lisäksi sen pitäisi helpottaa lentohenkilökunnan työtä: vehkeen avulla on helppoa vältellä lennon kärttyisintä matkalaista.

Euforian takaavia peitteitä ei vielä käytetä tavallisilla lennoilla. Yhtiö haluaa ensin analysoida testilennoilta saamiaan tuloksia. Tähän mennessä he ovat päätelleet, että matkustajat ovat jännittyneitä matkan alussa, mutta rentoutuvat saadessaan ruokaa ja nukkuessaan. Kerrassaan yllättävää.

Suomessa onnellisuusvilttejä ei luultavasti tulla näkemään ainakaan vähään aikaan. Finnairin viestintä- ja yhteiskuntavastuujohtaja Arja Suomisen mukaan on epätodennäköistä, että he ottaisivat peiton käyttöönsä.

– Luulen, että satsaamme muihin tunnelmaa luoviin elementteihin ennen tällaisen peiton käyttöönottoa, Suominen kommentoi.

Cocktail jää saamatta, vaikka kuinka punastelisi

Vielä on epäselvää, mitä lentohenkilökunta tekee niille matkustajille, joiden viltti kertoo ahdistuksesta. Tarjoaa drinksun ja syleilee lohduttavasti? Yhtiön mukaan ainakaan ensimmäistä vaihtoehtoa ei tulla käyttämään. Toisesta ei ole sanottu vielä mitään.

Mielenkiintoisinta vilteissä on se, että niissä on vain kaksi väriä. Punainen saattaa tarkoittaa montaa asiaa. Vieressä hehkuva matkalainen saattaa olla peloissa – tai yhtä hyvin kiihottunut.

Lähde: CNN

Lue myös:

Matkaopas: Puristaako pohkeita lennolla

Matkaopas: Lentopelko hallintaan turvakurssilla

Dokumentti kertoo, miten 13 naista hyllytettiin avaruuslennolta ilman syytä, vaikka naiset pärjäsivät testeissä jopa paremmin kuin miehet.

IS TV-LEHTI: Kuinka monta naispuolista kuuluisaa astronauttia maailma tietää? Saattaisi tietää kerralla kolmetoista, mikäli projekti Mercury 13 olisi nähnyt päivänvalon. Jotakin kävi, ja päivänvaloon pääsikin Mercury 7, joukko astronauttimiehiä.

Netflixin Mercury 13 -alkuperäisdokumentissa kerrotaan varjoihin jätetty tarina. Vuonna 1961 kolmetoista naispilottia testattiin avaruuslentoa varten. NASA oli suunnitellut ihmisen lennättämistä avaruuteen jo vuodesta 1958 nimellä ”Projekti Mercury”.

Miksi avaruuteen pääsi lopulta vain miehiä, vaikka moni samoin testatuista naisista pärjäsi miehiä paremmin?

David Singtonin ja Heather Walshin ohjaamassa dokumentissa on yllättävän vahvaa ajankohtaista henkeä. Yhdysvalloilla oli kiire kilpailla avaruusmatkailussa Venäjän kanssa, mutta tasa-arvoa kohti kiirettä ei ollut. Loppujen lopuksi ensimmäinen naisavaruuslentäjä oli venäläinen Valentina Tereshkova vuonna 1963.

Salaisesti testatut naiset kertovat nyt kokemuksistaan, unelmistaan – ja suuresta pettymyksestä. Oli vaikea käsittää, miksei avaruuteen lähetetty parhaita yksilöitä sukupuolesta välittämättä. Hyvä veli -verkosto jyräsi naisastronautit alleen.

Jerrie Cobb läpäisi monivaiheisen testin ensimmäisenä amerikkalaisnaisena ja monessa testissä Mercury 7 -miehiä paremmin tuloksin. Tästä innostunut Nasan testaaja Randy Lovelace kutsui 19 naista yksityisesti rahoitettuihin testeihin. Naisten keveys voisi olla valttikortti avaruudessa.

Naisista 13 selvitti ensivaiheen fyysiset testit. Kaikki olivat ansiokkaita ammattilentäjiä. Testit käsittivät muun muassa röntgenkuvauksia, vatsahappotutkimuksen ja refleksitestejä sähköiskujen avulla. Korviin suihkutettiin jäävettä ja seurattiin, kuinka nopeasti sisäkorva toipui. Keuhkoja tarkkailtiin pyöräilyrasitustesteillä.

Monien mielestä kyseessä oli suora sukupuolinen syrjintätapaus.

Osa naisista jatkoi testauksen seuraaviin osiin, ja muutamat irtisanoutuivat jo töistään. Nasa kuitenkin lopetti testauksen kesken kaiken. Jerrie Cobb teki kaikkensa saadakseen testiohjelman jatkumaan. Hän jopa vetosi presidentti John F. Kennedyyn. Monien mielestä kyseessä oli suora sukupuolinen syrjintätapaus.

Seurasi julkista keskustelua naisista avaruudessa. NASA:n edustajat todistivat, ettei yhteiskunnan sosiaaliseen järjestykseen kuulu hyväksyä naisia astronauteiksi. Peräänkuulutettiin armeijapohjaa ja insinööriopintoja. Vuonna 1962 naisia ei vielä päästetty ilmavoimien kouluihin. Pelättiin myös kuukautiskierron vaikutuksia avaruudessa.

Kun kosmonautti Valentina Tereshkova lensi avaruuteen, sukupuolikeskustelu kiihtyi. Life-lehden toimittaja Clare Boothe Luce julkaisi kolmentoista Mercury-kokelaan valokuvat ensimmäistä kertaa mediassa.

Kului silti vielä 20 vuotta siihen, että ensimmäinen amerikkalaisnainen, Sally Ride, pääsi avaruuteen. Eileen Collins oli ensimmäinen rakettilentäjä vuonna 1995. Yli 30 vuotta Lovelacen testauksen jälkeen yksitoista naista 13 ehdokkaasta tapasi ensi kerran toisensa. Collins kutsui heidät katsomaan lähtöään – maailma oli viimein valmis.

Mercury 13, Netflix

Janne Katajan ja Ulla-vaimon liitto on päättynyt. 

Juontajana, koomikkona ja näyttelijänä tunnettu Janne Kataja kertoi eilen illalla Instagramissa, että hän ja vaimonsa ovat eronneet. 

”Olemme hyvässä yhteishengessä ja ystävyydessä todenneet vaimoni kanssa, että meidän ihmissuhteemme toimii parhaiten kun emme jaa jokapäiväistä arkeamme”, hän perustelee. 

Janne Kataja ja hänen Ulla-vaimonsa ehtivät Ilta-Sanomien mukaan olla yhdessä liki kymmenen vuotta. Heillä on kaksi kouluikäistä lasta. 

Kuten monessa muussakin viimeaikaisessa eroilmoituksessa, myös Jannen päivityksessä korostetaan ystävyyttä ja perhe-elämän jatkuvuutta:

”Olemme päättäneet erota ja jatkaa hyvinä ystävinä, sekä tasavertaisina lastemme kasvattajina tätä meidän perhe-elämäämme.”

Janne paljastaa Instagram-postauksessaan, että perhe on jo jonkin aikaa elänyt kahdessa kodissa. 

Viime marraskuussa Janne kertoi Me Naisille, ettei parisuhteelle ole jäänyt ylettömästi aikaa monenlaisten töiden pyörityksessä.

– Rehellisesti sanoen hoidan parisuhdettani ajoittain valitettavan huonosti. Paras tapa hemmotella kumppania on mahdollisimman seesteinen ja onnellinen arki. Nykyisillä aikatauluillani en ole onnistuneen arjen tae, hän sanoi. 

Toisaalta hän tuumi, että joidenkin rakkaustarinoiden kuuluukin päättyä.

– Olen hyvin kompleksinen ihminen. Joskus on supervaikea olla varma, rakastanko minä. Sen tiedän, että omia lapsia pystyn rakastamaan. Väsyneenä ja kiukkuisena toisen ihmisen eleet ja tavat ottavat päähän. Silloin mietin, että vika on itsessäni, ja kykyni rakastaa on rajoittunut, hän pohti.