Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Hyvä viltti voi taata onnellisen lentomatkan.

Kukapa ei haluaisi kertoa omasta lentopelostaan kaikille kanssamatkustajille? Ainakin British Airwaysin mielestä kaikki haluavat.

Yhtiö on alkanut testata lennoillaan peittoa, joka ilmoittaa värivaihtelulla, kuinka jännittynyt sen alla makaava ihminen on. Jos peitetty matkalainen on rentoutunut, viltti loistaa sinisenä. Jos peiton alla alkaa jänskättää, se muuttuu punaiseksi.

Lentoyhtiö on nimennyt peiton onnellisuusviltiksi ja kertonut sen muistuttavan mielialasormuksia. Paitsi että sen toiminta perustuu tieteeseen.

Näin viltti toimii: Kun lentokone suhahtaa korkeuksiin, matkalaiset laittavat päähänsä aivosähkökäyrää mittaavan pannan. Panta lähettää Bluetoothin avulla tiedon led-valolla päällystetylle peitolle, joka muuttaa väriään käyttäjän mielialan mukaan.

Kaikin puolin hyödyllinen keksintö

Yhtiön mukaan matkustajien tunnetilojen seuraaminen lisää heidän hyvinvointiaan matkoilla. Lisäksi sen pitäisi helpottaa lentohenkilökunnan työtä: vehkeen avulla on helppoa vältellä lennon kärttyisintä matkalaista.

Euforian takaavia peitteitä ei vielä käytetä tavallisilla lennoilla. Yhtiö haluaa ensin analysoida testilennoilta saamiaan tuloksia. Tähän mennessä he ovat päätelleet, että matkustajat ovat jännittyneitä matkan alussa, mutta rentoutuvat saadessaan ruokaa ja nukkuessaan. Kerrassaan yllättävää.

Suomessa onnellisuusvilttejä ei luultavasti tulla näkemään ainakaan vähään aikaan. Finnairin viestintä- ja yhteiskuntavastuujohtaja Arja Suomisen mukaan on epätodennäköistä, että he ottaisivat peiton käyttöönsä.

– Luulen, että satsaamme muihin tunnelmaa luoviin elementteihin ennen tällaisen peiton käyttöönottoa, Suominen kommentoi.

Cocktail jää saamatta, vaikka kuinka punastelisi

Vielä on epäselvää, mitä lentohenkilökunta tekee niille matkustajille, joiden viltti kertoo ahdistuksesta. Tarjoaa drinksun ja syleilee lohduttavasti? Yhtiön mukaan ainakaan ensimmäistä vaihtoehtoa ei tulla käyttämään. Toisesta ei ole sanottu vielä mitään.

Mielenkiintoisinta vilteissä on se, että niissä on vain kaksi väriä. Punainen saattaa tarkoittaa montaa asiaa. Vieressä hehkuva matkalainen saattaa olla peloissa – tai yhtä hyvin kiihottunut.

Lähde: CNN

Lue myös:

Matkaopas: Puristaako pohkeita lennolla

Matkaopas: Lentopelko hallintaan turvakurssilla

Etkö ymmärtänyt otsikkoa? Snäppi tarkoittaa Snapchattia ja wappi WhatsAppia. Päivitä lyhennesanavarastosi nuorten tasolle tämän lyhyen oppaan avulla. 

Alla on lista teinien käyttämistä lyhenteistä vuonna 2018. 

Ihs = Ihan sama

”Mä sain tänään äidilt kympin”
”No kuule ihs”

Rks = Rakas

”Oot mulle Toooooooooooooooosi RKS<3 Mä RKS:Tan sua<3”

Mp = Mielipide

”Mp mun uusista hiuksista?”

Gn = Hyvää yötä

”Gn valmiiks ja striikit” kun toivotat hyvää yötä etukäteen. 

Gm = Huomenta

”Gm vaa sullekki”

Emt = En mä tiedä

”Mitä teet huomenna?”
”Emt”

Bff = Paras ystävä (Best friends forever) 

"Sä oot mun bff"

"Niin säki mun"

Bf = Poikaystävä

”Mun bf jätti mut eilen”

Vkl = Viikonloppu

”Meen vkl mummol”

Käty = Kämppä tyhjänä

”Porukat lähti viikonlopuks mökille ja meil on nyt käty, vois mennä meille dokaa”

Tnä = Tänään

”Onks meil äikkää tnä?”

Hme = Huomenna

”Mitä teet hme?”

Btw = Muuten

”btw, en tuu huomenna kouluu, koska oon kipee ): ”

Evm = Ei voi muistaa

"Mikä sen pojan nimi olikaa"
"Evm"

Oletko liian vanha katselemaan putkeen kymmeniä Youtube-videoita? Hyvä, sitten olet sopivan ikäinen kuuntelemaan podcasteja!

Podcasteja riittää koko kesäksi, ja tarjonnasta ei ole pulaa. Jotta sinun olisi helpompi haarukoida hyvää kuunneltavaa, tässä täkyiksi muutama mainio kotimainen podcast ja niiden tekijöiden suositukset. Podcastien nimet ovat linkkejä kuuntelunautintoon. Kuulokkeet esiin.

Nokkelointia! Kasper & Mikko: Suomen suosituin podcast

Kasper Strömman ja Mikko Pykäri juovat viikottaisen juoman ja höpöttävät mukavia nokkelasti. Tarinaa riittää, puhe soljuu viihdyttävästi.

Kasperin vinkit:

Lilla drevet

”Satiiripodcast, joka käsittelee ajankohtaisia asioita. Aika paljon ruotsalaista politiikkaa, jota en sinänsä seuraa aktiivisesti – mutta Lilla drevet puhuu siitä niin hauskasti, että tekee mieli kuunnella silti. Poddaamassa neljä lempikoomikkoani/sarjakuvataiteilijaa, yleensä pari-kolme paikalla.”

Alex och Sigge

”Vanhimpia ruotsalaisia podcasteja. Nauhoittaa viikoittain, ja koska tehneet yli 300 jaksoa, tarkoittaa että ovat tehneet noin kuusi vuotta yhdessä. Yllättävän hyvin kestänyt aikaa, vielä riittää juttua. Podcast myös jatkuu vaikka Sigge hiljattain muutti Amerikkaan.”

80 väldigt goda mackor

”'80 oikein hyvää voileipää'. Joka jaksossa tehdään VOILEIPÄ ja puhutaan siitä. Tai no, oikeastaan siinä puhutaan kyllä kaikesta muusta, mutta se voileipä toimii viitekehyksenä. Viihdyttävä puhehan tässäkin on pääosassa, kiitos mielenkiintoisten henkilöiden.”

Kuva: Supla
Kuva: Supla

Naisten juttuja! Lettukestit

Laura Ollilan ja Tiia Heralan Lettukesteissä puhutaan seksistä, parisuhteista, naisista ja miehistä ja vastaillaan aikuisten Dear Eki -henkisiin kysymyksiin. Viime aikoina pohdinnassa esimerkiksi ero sekä pissa/kakkaleikit.

Lauran suositukset:

Juha Vuorisen podcastit

”Elintasopakolaisena tunnetun Vuorisen erinäiset podcast-ohjelmat on tullut kuunneltua. Päällimmäisenä on jäänyt mieleen Kaunokirjallisuuden Karvakuonot, koska tykkään hauskoista ja karvaisista miehistä.”

Rosvoradio

”Suosittelen myös Jete Ollisen juontamaa Rosvoradiota, jossa haastatellaan entisiä rikollisia.”

Puhetta rahasta! #Rahapodi

Jo perinteikäs, paljon kuunneltu talouspuheen vuo Nordnetin Miikka Luukkoselta ja Martin Paasilta: rennohkosti sijoittamisesta, säästämisestä, talouspolitiikasta ja nykyään paljosta muustakin aiheen ympäriltä. 

Miikka vinkkaa:

Motley Foolin podcastit

”Näitä suosittelisimme ulkomaisista talousaiheisista podcasteista.”

Pörssipäivä

”Yle Areenasta löytyvä Pörssipäivä on myös ihan jees, jos vieraat ovat se ykkösjuttu!”

Animal Spirits Podcast

”Eräs kuuntelija vinkkasi tämän jenkkiläisen podcastin. Rahapodin tyyppinen, mutta sisällöltään vähän haastavampi.”

Sivistystä & kirjoja! Sivumennen

Jonna Tapanaisen ja Johanna Laitisen innostunut kirjapodcast, jossa rönsyillään kirjoista mukavasti yhteiskunnallisiin teemoihin. Tätä kuunnellessa päättää aina alkaa lukea hulluna. 

Jonnan vinkit:

Where should we begin? with Esther Perez

”'Kun valitset kumppanin, valitset tarinan.' Belgialaisen parisuhdeterapeutin Esther Perelin podcastissa todelliset pariskunnat kertovat suhteestaan ja sen ongelmakohdista. Perel saa pariskunnat avautumaan ja konsultoi heitä viisaasti hurmaavalla aksentillaan.”

On Being

”Jenkkitoimittaja Krista Tippett on ihana ja älykäs keskustelunvetäjä, joka vieraineen pohdiskelee pelottomasti elämän suuria kysymyksiä. Mietittyä ja ajatuksia herättävä puhetta.”

Omaa luokkaa

Mia Haglund ja Taija Roiha puhuvat feministisessä podcastissaan fiksusti yhteiskunnasta, kulttuurista ja ajan virtauksista.”