Bridget Jones saattaa olla mielikuvituksen tuotetta, mutta se ei vähennä hänen vaikutusvaltaisuuttaan. Bridget Jones -elokuvien ensimmäinen osa oli uranuurtaja. Kuva: Sanoma-arkisto / handout
Bridget Jones saattaa olla mielikuvituksen tuotetta, mutta se ei vähennä hänen vaikutusvaltaisuuttaan. Bridget Jones -elokuvien ensimmäinen osa oli uranuurtaja. Kuva: Sanoma-arkisto / handout

Suurten vaikuttajien joukkoon pääsivät myös Margaret Thatcher ja Beyoncé.

Ketkä seitsemän naista ovat vaikuttaneet naisten elämään eniten viimeisen 70 vuoden aikana? Britannian yleisradioyhtiön BBC:n Women's Hour -ohjelmassa etsittiin vastaus. Valinnan tehnyt tuomaristo keskittyi naisiin, jotka ovat vaikuttaneet brittinaisten elämään, mutta listalle pääsi muitakin kuin brittejä.

Vaikuttamisen aikajänteeksi oli valittu viimeiset 70 vuotta, sillä ensimmäinen Women's Hour -ohjelma lähetettiin 70 vuotta sitten.

Vain listauksen ensimmäinen nainen, Margaret Thatcher, nimitettiin ensimmäiselle sijalle, ja muut ovat sekalaisessa järjestyksessä.

Margaret Thatcher

Margaret Thatcherille suotiin brittinaisten elämään vaikuttaneiden naisten listalta ykkössija. Kuva: Reuters
Margaret Thatcherille suotiin brittinaisten elämään vaikuttaneiden naisten listalta ykkössija. Kuva: Reuters

Ison-Britannian ensimmäinen naispääministeri nauttii kotimaassaan kulttiasemasta. Valinnan tehnyt paneeli toteaa, että vuonna 1979 ensimmäisen kerran pääministeriksi valittu Thatcher vaikutti naisten elämään niin hyvässä kuin pahassa.

– Piti hänestä tai ei, ei pidä aliarvioida sitä, että tiedämme, että nainen voi toimia huippuvirassa, paneeliin kuuluva toimittaja Emma Barnett perustelee.

Thatcherin valinta listan kärkeen on herättänyt paljon kritiikkiä. Esimerkiksi Twitterin käyttäjä Jane Hersey moitti, että Thatcher on vaikuttanut naisten elämään tuhoamalla yhteisöjä ja perheitä sekä yksityistämällä palveluita. 

Germaine Greer

Australialainen feministi ja kirjailija Germaine Greer valittiin seitsemän eniten vaikuttaneen joukkoon mullistavien ajatustensa ja kirjojensa ansiosta. Women's Hourin paneelin mukaan Greer oli feminismin etulinjassa aikana, jona naisten oikeuksista ja tasa-arvosta ei ollut tietoakaan. Greerin tärkeimpiin kuuluva teos Haluan olla nainen julkaistiin vuonna 1970. 

Bridget Jones

Bridget Jones on vaikuttanut naisten elämään esimerkiksi Renée Zellwegerin näyttelemänä valkokangasversiona. Kuva: handout
Bridget Jones on vaikuttanut naisten elämään esimerkiksi Renée Zellwegerin näyttelemänä valkokangasversiona. Kuva: handout

Seitsemän eniten vaikuttaneen naisen listalle pääsi yksi mielikuvitusnainen, sillä tuomariston mukaan Bridget Jonesilla oli aikanaan valtava vaikutus siihen, miten naiset näkivät itsensä. Bridget Jones tuli tutuksi ja nousi suosioon 1990-luvulla Helen Fieldingin kirjojen ja niistä tehtyjen elokuvien ansiosta. 

Bridget Jonesin valinta listalle on herättänyt myös närää.

– Mikä hieno tapa heikentää kovasti töitä tehneiden naisten saavutuksia – fiktiiviselle hahmolle häviäminen, kirjoittaa nimimerkki Keithio1984 Twitterissä. 

Helen Brook

Jo edesmennyt Helen Brook ei ole kovin tunnettu nimi Britanniassakaan. Listalle hän pääsi, koska hän vaikutti aikanaan merkittävästi naimattomien naisten mahdollisuuteen saada ehkäisypillereitä. Brook perusti ensimmäisen ehkäisyklinikkansa vuonna 1964. 

Jayaben Desai

Jayaben Desai on mukana listalla, sillä hän johti 40 vuotta sitten yhtä Britannian suurimmista lakoista Grünwickin filminkehitystehtaalla. Tehtaan työntekijät olivat pääosin aasialaistaustaisia naisia. Huonoja työoloja vastustava lakko kesti peräti kaksi vuotta. 

Beyoncé

Tuomaristo kuuli Beyoncén musiikissa poliittisen viestin. Kuva: Reuters
Tuomaristo kuuli Beyoncén musiikissa poliittisen viestin. Kuva: Reuters

– Hän on musiikkeineen poliittinen aktivisti, tuomaristoon kuuluva näyttelijä Abi Morgan kehuu Beyoncéa.

Morganin mukaan Beyoncé on musiikillaan puoltanut feminismiä ja mustien oikeuksia. Emma Barnett puolestaan toteaa, että Beyoncé on vaikuttanut syvästi muun muassa siihen, miten ihmiset tanssivat ja mitä he ajattelevat itsestään.

Barbara Castle

Britti Barbara Castle on listan toinen poliitikko. Hänen suurimpiin saavutuksiinsa lukeutuu taistelu sen puolesta, että brittinaiset saisivat samasta työstä saman palkan kuin miehet. Tuomaristo perustelee Castlen valintaa listalle sillä, että hän on paitsi politiikassa toimivien naisten esikuva myös vaikuttanut joka ikiseen naiseen tekemänsä politiikan kautta. 

Ketkä naiset ansaitsisivat paikan vastaavalta listalta, jos sellainen tehtäisiin Suomessa? Kerro mielipiteesi kommenteissa.

Olisin halunnut listalle nykyn...

Ketkä seitsemän naista ovat vaikuttaneet naisten elämään eniten? Bridget Jones mukana brittien listalla

Minna chanth, Tarja Halonen, Armi Kuusela, Laila Kinnunen, Armi Ratia. ... tulee mieleen. Lenita Airisto, jotain Lenitan kaltaista kaipaisin nykypäivään - nyt kukaan ribyskalla sanoa totuutta. Sovinismi kukoistaa ja naisten euro vaan laskee. . Ja sais tälle kansalle niistä tennissukistakin huomauttaa!
Lue kommentti

Turhasta tavarasta luopuminen on vapauttavaa, mutta kulutuskäyttäytymistä pitäisi järkeistää jollakin ihan muulla tavalla.

Yhden roska on toisen aarre! Tällainen kaunis ajatus on monella kierrättäjällä mielessä. Valitettavasti se ei enää pidä paikkaansa.

Tavarat ovat yhä kertakäyttöisempiä, lähes roskaa jo syntymähetkellään. Sukkahousut kestävät yhden illan, koska sellainen on markkinoiden logiikka, ja Kiinasta saa tilattua melkein mitä vain eurolla tai parilla, kunhan ummistaa silmänsä hetkeksi laadulta, tekijänoikeuksilta, työoloilta, haitallisilta kemikaaleilta ja ympäristöltä.

Toki on myös aarteita, joista saa käytettynäkin hyvän hinnan – hittimerkkien lastenvaatteita, aikaa ja muotivirtauksia kestäviä huonekaluja, design-astioita, merkkikenkiä – mutta eivät ne ole roskaa myyjällekään. 

Konmari ei riitä

Japanilaisen järjestelyguru Marie Kondon Konmari-siivouskirjasta tuli jättihitti muutama vuosi sitten. Kirjassa kehotettiin heittämään pois kaikki, mikä ei tuota iloa – ja ihmisethän heittivät.

Siivosin itsekin konmaripäissäni silloisen huushollini. Tuloksena oli kassikaupalla roskaa, mutta myös paljon hyvää tavaraa, jonka suunnittelin myyväni pois halvalla opiskelijajärjestön kirpputorilla. 

Kauppa vain ei käynyt. Potentiaaliset ostajat olivat parikymppisiä, hyvin pienituloisia ja vasta muutama vuosi sitten omilleen muuttaneita, mutta heilläkin oli kaikilla niin paljon tavaraa, etteivät he halunneet mitään lisää edes ilmaiseksi. Sain myytyä ja annettua pois muutaman tavaran, ja loput kiikutin yliopistolla sijainneeseen kierrätyshuoneeseen, josta sai ottaa ilmaiseksi tavaraa. 

Poistuin keirrätyshuoneesta helpottuneena, mutta samalla itseäni inhoten. Olin päässyt eroon tavarasta, mutta tavara oli edelleen olemassa, ja luultavasti vain pieni osa siitä ilahdutti enää koskaan ketään.


Tavaroita lopuksi elämää

Konmari-ajattelu hillitsi ostohalujani jonkin aikaa, mutta nyt useampaa vuotta myöhemmin minulla on taas paljon enemmän tavaraa kuin oikeasti tarvitsen. Ja taas vain murto-osa tavaroista, jotka ovat minulle roskaa, on jollekulle aarteita.  

Tosiasioiden sisäistäminen vie valitettavan paljon aikaa, mutta alan pikkuhiljaa tajuta: jokaiseen tavaraan pitäisi sitoutua loppuiäksi. Tavaroiden heittäminen pois ei ratkaise niiden ylituotantoa ja laatuongelmia. Pitää ostaa vain parasta, tarpeellisinta ja ihaninta, ja sitäkin harvoin.

Ehkä osaan jättää seuraavan tavaran ostamatta.

Haastattelin hiljattain Kati Välimäkeä, joka kirjaa ylös ja kuvaa jokaisen tavaran, joka tulee hänen kotinsa kynnyksen yli. Hän on todennut, että paras tapa hillitä turhan tavaran kertymistä on se, ettei päästä kotiinsa turhaa tavaraa. Kati on oikeilla jäljillä.

Ostohalujen hillintään tarjotaan usein lääkkeeksi sitä, että ostoksia tehdessä pitäisi pohtia, tarvitseeko ostamiaan tavaroita todella. Se voi auttaa jonkin verran, mutta tarpeita on ihan liian helppo keksiä. Parempi kysymyslitania ennen kaupan kassan tai Facebook-kirppiksen kommenttikentän lähestymistä  olisi seuraava:

Haluanko sitoutua tähän tavaraan loppuiäkseni tai kunnes tavara on kulunut puhki?

Rakastanko ja tarvitsenko tätä niin paljon, että haluan muuttaa tämän myös seuraavaan ja sitä seuraavaan ja sitä seuraavaankin asuntooni?

Lupaanko olla antamatta tavaraa ilmaiseksi kiertoon ja myydä sen vain, jos joku todella haluaa sen ja maksaa siitä hyvän hinnan?

Tällaisen seulan läpäisisi aika harva tavara. 

Harmi vain, että hienolla kysymyspatteristolla ei saa kotia minimalisoitua yhtä kätevästi kuin vaikka Konmari-metodilla, eli heittämällä puolet omaisuudestaan kaatopaikalle. 

Tavarasta luopuminen on parhaimmillaan kivaa ja vapauttavaa. Se, että joutuu säilömään asunnossaan kaikkia niitä tavaroita, jotka on joskus heikomman harkinnan hetkenä ostanut, ei ole kivaa, mutta se on opettavaista. 

Ehkä osaan jättää seuraavan tavaran ostamatta.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

VESIMIES

Luota siihen, miltä sinusta tuntuu. Ammenna viisautta menneisyyden kokemuksistasi. Ne osoittavat sinulle oikean suunnan.

 

KALAT

Älä laita liikkeelle muutoksia, jos et ole varma asiastasi. Sinun on selvitettävä taustat ja tiedettävä, mitä haluat. Luota vaistoosi ja kykyihisi.

 

OINAS

Jännitys vetää sinua puoleensa. Yritä hillitä itseäsi, sillä nyt ei ole aika hypätä sokkona uusiin kuvioihin. Löydät kipinää elämääsi myös riskittömästi.

 

HÄRKÄ

Tarkastele työmarkkinoita sopivien tilaisuuksien varalta. Älä silti ryntää tekemään päätöksiä. Mielesi saattaa muuttua nyt tiehään tahtiin.

 

KAKSONEN

Pidä pää kylmänä, niin vältyt mokilta. Tunteenpurkaus voisi saada sinut tekemään järjettömiä päätöksiä. Etene asioissa yksi etappi kerrallaan.

 

RAPU

Pyri tulemaan kaikkien kanssa toimeen. Positiivinen asenne on paras valttisi. Välttele konflikteja ja ole valmis ahkeroimaan tavoitteidesi eteen.

 

LEIJONA

Piristä arkeasi pienillä asioilla. Rahaa ei tarvitse kulua suuria summia, jotta voisit pitää hauskaa. Älä ota muiden miellyttämisestä paineita.

 

NEITSYT

Saat tarjouksen, joka on liian hyvä ollakseen totta. Kysele lisää, kunnes kaikki on sinulle selvää. Vielä ei ole aika lyödä asioita lukkoon.

 

VAAKA

Odottamaton käänne saa sinut epävarmaksi. Tuleva näyttää olevan vaakalaudalla. Älä hermostu pienistä takaiskuista, sillä peli ei ole vielä pelattu.

 

SKORPIONI

Pidä tunteesi piilossa. Kuuntele ja ota opiksi kaikesta, mitä näet ympärilläsi. Paina tärkeiltä tuntuvat yksityiskohdat mieleen tulevaa varten.

 

JOUSIMIES

Luvassa on onnellisia käänteitä. Ota muutokset vastaan ja katso, mihin tie vie sinut. Ole ennen kaikkea rehellinen itsellesi.

 

KAURIS

Saatat joutua kiivaaseen väittelyyn tänään. Käyttäydy fiksusti ja peräänny, jos tilanne kuumenee turhan paljon. Älä hakeudu konflikteihin.