Syntyykö tämän trollin taidoilla verkkokansaa viihdyttäviä vitsejä? Kuva: Shutterstock
Syntyykö tämän trollin taidoilla verkkokansaa viihdyttäviä vitsejä? Kuva: Shutterstock

Kuinka moneen heistä olet törmännyt?

Viime päivinä on puhuttu paljon trollaamisesta eli muita vedättävien, ärsyttävien ja provosoivien kommenttien kirjoittelusta nettiin. Helsingin Sanomat uutisoi maanantaina Pietarista löytyvästä trollikeskittymästä, jossa yli 200 ihmistä kehuu työkseen Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia netissä. Mutta kyllä meillä Suomessakin osataan!

Toimiiko Marimekon yöpaita ehkäisykeinona? Voiko lapselle pukea keväällä golitzi-asun, vai onko fliissi parempi? Mitä ajatella saunaillassa telakoituvista miehistä? Voiko mies olla narsissi? Käykö polkupyörän pumppu suolihuuhteluun? Kuka voisi unohtaa näitä ikimuistoisia Vauva.fi-palstan aihe vapaa -osion keskustelunavauksia, klassisia esimerkkejä trollaamisesta.

Mekin olemme törmänneet verkossa muutamaan erilaiseen trolliin. Tässä he ovat:

1. Stand up -peikot

Nerokas trollaamisen ammattilainen, joka ansaitsisi jutuillaan Ismo Leikolalle annetun maailman hauskimman ihmisen tittelin. Viihdyttää toisia käyttäjiä kekseliäillä kommenteillaan. Stand up -peikko asuu Vauvan.fi:n Aihe vapaa -palstalla.

2. Politiikka-Petterit

Vänkää elämäntyökseen itselleen tärkeistä poliittisista aiheista, elää muiden ihmisten nujertamisesta. Siis verbaalisesta sellaisesta. Koska eihän nettikeskustelussa ole mitään ideaa, jos toista ei käännytä ajattelemaan samalla tavalla kuin itse? Viettää aikaansa Iltalehden keskustelupalstalla.

3. Irvikissat

Hänet löydät Helsingin Sanomien juttujen kommenteista. Erityisesti niistä artikkeleista, jotka käsittelevät feminismiä. Mutta entäs miehet, Irvikissat kirjoittavat. Kuka puolustaisi kaksilahkeisia sokeasti vihaavalta hameväeltä? Irvikissan tunnistaa viisastelevasta asenteesta, aivan suorasta irvailusta.

4. Törkyturvat

”Panisin, jos tissit olisivat isommat.” Törkyturvat näkevät maailman pornonpunaisten lasien läpi ja löytävät usein tiensä iltapäivälehtien juttukommentteihin.

5. Haukkujat

On siinä toimittaja Jenni Junkalallakin ammatti. Kirjoittaisit noita artikkeleitasi vapaa-ajallasi! Jostain syystä netissä nimettömästi haukkuvat kuvittelevat loukkaavansa kommenteillaan sitä, jolle ne on osoitettu. Haukkujia löytyy ihan joka paikasta – vaikkapa täältä Me Naisten sivuilta.

Listalla myös kiistanalainen viinipullo!

Hei sinä kotitaloutesi metatyöstä vastaava henkilö! Jos olet parhaillaan miettimässä talvikenkien kesähuoltoa tai sitä, missä välissä kastelet tomaatintaimet, lopeta: on aika pysähtyä hetkeksi suunnittelemaan kevätlahjoja opettajille ja päiväkodin henkilökunnalle. Sitä paitsi eikö talvikenkien kuuluisi olla jo kesäsäilössä?

Teimme osan metatyöstä puolestasi ja kysyimme ammattikasvattajilta, mitä he toivovat lahjaksi – ja mitä eivät toivo. Seuraavalta listalta valitsemaan! Kyllä-listalta, jos haluat ottaa varman päälle, Ehkä ei -listalta, jos tykkäät riskeistä ja haluat päästä eroon kotisi epämääräisistä pikkuesineistä.

Kyllä

Kukat ja kasvit. Kukapa niistä nyt ei tykkäisi.

”Kukan sijaan myös yrtti tai muu taimi on kiva, eikä tule kalliiksikaan!” Yläkoulun opettaja

Omatekoiset kortit ja tuotokset. Lämmittävät aina mieltä.

”Silloin tuntee, että on tullut tehtyä jotain hyvää, kun oppilas itse haluaa muistaa omilla askartelutuotoksillaan. Näitä ei tosin tule säästettyä.” Alakoulun opettaja

Suklaa ja muut herkut. Jakavat mielipiteitä.

”Mukavimpia ovat yhteisesti kaikille ryhmän aikuisille tuodut kakut tai muut herkut.” Lastentarhanopettaja

”Mä olen sanonut, että ei kiitos suklaata, en sitten tiedä, kuinka tahditonta se on.” Luokanopettaja

Lahjakortit. Otetaan tyytyväisinä vastaan, oli sitten hemmotteluhoitoon tai kauppaan.

Viinipullo. Ilahduttaa yleensä, mutta kiistanalainen kysymys silti.

Kahvi tai tee. Ei läheskään niin kiistanalainen!

Ei mitään. Taas kiistanalainen!

”Ei me ihan oikeasti odoteta, että jotain pitää tuoda. Kiva yllätys, mutta eivät useimmat tuo lahjoja.” Lastentarhanopettaja

Leffalippu. Mukava muistaminen.

Kirja. Miksei?

Joku yllättävä. Riski, mutta riskit ovat elämän suola.

Oppilaskunnan hallitukselta tuli kerran kesäinen torkkupeitto, ihana lahja!” Yläkoulun opettaja

Ehkä ei

Kynttilät. Osa tykkää, osa ei. Väärä sesonki juuri nyt.

Tuikkulyhdyt. Sama homma.

Muki. 

Pehmolelut.

”Esimerkiksi lumiukko tai koirakäsilaukku.”

Koriste-esineet. Makuasioita, myös konmaritus saattaa haiskahtaa taustalla.

”Otetaan hymyillen vastaan, mutta harvemmin päätyvät käyttöön.” Yläkoulun opettaja

Kirppiskama.

Kasmir on aiemminkin kertonut kokemastaan epävarmuudesta. Kuva: Heli Blåfield
Kasmir on aiemminkin kertonut kokemastaan epävarmuudesta. Kuva: Heli Blåfield

Laulaja Kasmir kertoo jumaloivansa avopuolisoaan, mutta tunteneensa pariskunnan ikäeron takia riittämättömyyttä.

Vain elämää -ohjelmassa keskustellaan tällä viikolla seksin merkityksestä parisuhteessa. 

Kasmir-nimellä esiintyvä laulaja Thomas Kirjonen, 33, avaa rohkeasti omaa tilannettaan:

– Omassa elämässäni parisuhteessa jossain kohtaa mun halut saattavat olla ihan olemattomat. Siinä ei ole mitään sellaista, että rakkaus olisi kuollut, mutta kyllähän seksi on kumminkin tosi tärkeä osa parisuhdetta. 

Mira Luoti, jonka päivää tällä viikolla vietetään, on Kasmirin kanssa samoilla linjoilla seksin tärkeydestä. 

– Kun lapset tulee, niin joutuu rakentamaan sen ihan uudelleen. Siitä täytyy pitää huolta, hän lisää.

”Olin tosi epävarma meidän parisuhteen alussa.”

Ikäero ja epävarmuus

Kasmir kertoo jaksossa myös tunteneensa parisuhteen aluksi epävarmuutta omasta riittävyydestään. 

– Jumaloin mun avopuolisoa, hän on kaikin tavoin kaunis ihminen. Mutta se ikäero siinä, olin tosi epävarma meidän parisuhteen alussa. 

Kasmir on Iltalehden mukaan seurustellut pari vuotta nyt 21-vuotiaan Julian kanssa. Kasmir harmittelee olleensa välillä ”tosi perseestä”, koska epävarmuus nostaa usein ihmisen ikävimmät piirteet esiin.

Kasmir on aiemminkin puhunut avoimesti epävarmuuden ja riittämättömyyden tunteista. Me Naisten haastattelussa hän kertoi hiljattain kuittailusta, jota sai kavereiltaan kaljuunnuttuaan nuorena.

– Vaikka ihmiset eivät tarkoittaisi pahaa, herkkään paikkaan osuvat sanat satuttavat. Pilkka myrkytti mieltäni ja aiheutti ujoutta ja epävarmuutta. Itsetuntooni jäi syvä särö.