Mökkinaapureista saa myös tykätä. Kuva: Shutterstock
Mökkinaapureista saa myös tykätä. Kuva: Shutterstock

Hyvät uutiset: nyt saa lopettaa narinan ärsyttävistä mökkinaapureista.

Vuoden mökkeilijäksi valittu Jouko Taskinen listasi Ylen aamu-tv:ssä, miten mökillä kuuluu käyttäytyä: Naapuriin olisi hyvä pitää sadan metrin hajurako sekä maalla että järvellä, lemmikit kiinni, musiikki hiljaiselle ja sitä rataa.

Meitä alkoi vähän ahdistaa tämä tyypillinen suomalainen epäyhteisöllisyys. Entä jos tänä kesänä päätettäisiin jo huvilalle ajaessa, ­että katsotaan tiettyjä asioita läpi sormien ja keskitytään vain nauttimaan lomasta. Tässä muutama tyypillinen tilanne ja ratkaisu ­ongelmaan.

”Onko sen pakko ajaa koko ajan vesi­skootterilla?”
Liftaa kyytiin. Voitte ajella yhdessä ­auringonlaskuun ja pysähtyä piknikille viereiseen saareen. Mikä parasta: sinun ei tarvitse investoida tuhansia euroja omaan vesijettiin eikä satasia bensoihin.

”En kestä, jos ne huudattavat stereoita ja juhlivat taas aamuun asti!”
Milloin sinusta tuli tuollainen tosikko? Mieti nyt. Juhlat, hyvää seuraa ja musiikkia. Nappaa kylmä valkoviinipullo kainaloon ja liity seuraan. Naapuruston mökkibileet ovat kuin parisuhdeloma. ­Satsaus tulevaisuuteen, jolla vältetään terapialaskut ja rajakäräjät.

”Ei tartte marjastaa meidän tontilla.”
Kyllä sitä mustikkaa metsässä riittää. Käy vastavierailulla naapurin mättäillä ja leivo piirakka tällekin.

”Sieltä se taas tulee ja tuppautuu ­kylään. sais ees hetken olla rauhassa.”
Älä tee kyläilystä numeroa. Ei sinun tarvitse vaivautua ylös riippukeinusta ja tarjota kuuden ruokalajin illallista. Mitä spontaanimpaa yhteiselo naapurin kanssa on, ­sitä vähemmän syntyy kiusallisia tilanteita. Kun kynnys yhteydenpitoon on matala, naapurista on tiukoissa tilanteissa myös apua.

”Minkä takia sen pitää soutaa aina ­meidän laiturin vierestä?”
Vesistöissä liikkuminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin. Naapurin paatti tuskin aiheuttaa pahaa kulumaa laiturillesi, ja kyttäämiseen tehoaa ystävällisyys. Vilkuta soutelijalle, ja vaihtakaa kuulumiset.

”Nyt se piski kiinni! Ja kissakin kulkee ­aina meidän pihalla.”
Tiesitkö, että lemmikkieläimet laskevat todistetusti verenpainetta ja muitakin stressin oireita? Pysähdy juttelemaan naapurin Rekun kanssa ja rapsuta Viirua korvan takaa. Huomaatko? Heti tuli rentoutuneempi olo!

”Tämä moottorisaha on minun. Ostakoot oman.”
Olisiko naapurilla vastavuoroisesti härveliä, jota sinä voisit lainata? Kaikkein viisaintahan teidän olisi ostaa yhteiset moottorisahat ja ruohonleikkurit. Kulut puolittuisivat.

Lue myös:

Suomalaiset mökkisäännöt: Pidä sata metriä välimatkaa naapuriin!

Mökkivieras, näin olet hyvä kyläilijä

Säännöt pettämiselle – näinkö se tehdään?

The Telegraph -lehti pyysi asiantuntijoiden arviot siitä, millaisia ihmisiä käytävä- ja ikkunapaikoilla mieluiten istuvat ovat.

Aina istumapaikkaansa lentokoneessa ei pääse valitsemaan, mutta kun pääsee, minkä paikan otat? Brittiläinen The Telegraph pureutuu pitkässä artikkelissaan tähän dilemmaan. 

Lehden mukaan tilastot osoittavat siihen suuntaan, että aavistuksen yli puolet ihmisistä valitsee ikkunapaikan ilot, jos pääsee valitsemaan ikkuna- ja käytäväpaikan välillä. Loput ovat vannoutuneita käytäväpaikkaihmisiä. 

Jos penkkirivillä on kolme rinnakkaista paikkaa, aniharva valitsee keskimmäisen, sillä siinä saa huonot puolet niin ikkuna- kuin käytäväpaikastakin. Keskellä istuvalla ei ole omaa rauhaa eikä ylimääräistä tilaa, ei maisemia eikä mahdollisuutta jaloitella kanssamatkustajia häiritsemättä. 

Lue myös: Kuulutko tietämättäsi heihin? Nämä ovat vihatuimmat lentomatkustajatyypit

Persoonallisuustesti

The Telegraphin mukaan istumapaikan valinta lentokoneessa on pienimuotoinen persoonallosuustesti. Lehti haastatteli peräti kahta psykologia, Becky Spelmania ja Jo Hemmingsiä, siitä, mitä istumapaikan valinta kertoo ihmisestä. Selvisi, että vaikka mitä:

Valitsitko ikkunapaikan? Psykologien mukaan...

  • Olet muita itsekkäämpi – sinua ei haittaa olla muille häiriöksi. 
  • Olet ehkä kokenut matkustaja, jolla on itsevarmuutta pyytää muita väistämään, jotta pääset esimerkiksi vessaan.
  • Pidät siitä, että tilanne on hallinnassasi. 
  • Ärsyynnyt helposti, ja viihdyt siksi parhaiten omassa kuplassasi.

Valitsitko käytäväpaikan? Psykologien mukaan...

  • Olet muita seurallisempi ja sovinnollisempi tyyppi. 
  • Toisaalta saatat olla varautunut luonne. Ainakin olet huomaavainen muita kohtaan etkä ärsyynny helposti.
  • Olet levoton matkustaja, etkä todellakaan mikään lentokoneessa nukkumisen mestari.
  • Voi myös olla, että kärsit pienestä rakosta tai ahtaanpaikankammosta, ja siksi käytäväpaikka miellyttää sinua eniten. 

Kysely

Millä paikalla istut mieluiten lentokoneessa?

Haksi

Valitsetko lentokoneessa ikkuna- vai käytäväpaikan? Psykologit paljastavat, mitä se kertoo sinusta

No pyh! Valitsen plus ikkunapaikan siksi kun on jalkatilaa, sieltä näkee hienot maisemat, ja on seinä johon nojata, kun nukkuminen on muuten istualtaan lähes mahdotonta. Bussissa otan yleensä käytäväpaikan, ettei jalat räjähdä. Nämä ovat täysin fyysisiä syitä, eikä niillä ole mitään tekemistä luonteeni kanssa. Tai on sen verran, etten nauti itseni kiduttamisesta.
Lue kommentti

Uutuussarja Farang imaisee mukaansa Thaimaan synkkään kuumuuteen.

IS TV-LEHTI: Ola Rapace näyttelee Malin Lind Lagerlöfin ja Stefan Thunbergin uudessa trillerisarjassa ruotsalaista rikollista, joka pakenee kotimaastaan Thaimaan lämpöön.

Koukuttavassa sarjassa Rickard elää Phuketin saarella ja puuhailee laittomuuksia. Perheensä hylännyt, rikostoverinsa kavaltanut mies ei voi palata koskaan enää Ruotsiin. Lomaheilanakin elantoaan ansaitseva mies säikähtää, kun tajuaa, että hänen tyttärensä on saapunut etsintäreissulle.

15-vuotias Thyra (Louise Nyvall) ei ole nähnyt isäänsä kymmeneen vuoteen. Rickard seuraa varjoista Thyran käänteitä, ja kun tytär sotkeutuu huumehankaluuksiin, kuohahtaa isänvaisto.

Tunnelma on synkkä, hikinen ja nuhruinen – siis vahvasti aito. Skandinoirin ja Thaimaan lämmön kontrasti on kiehtova.

Sarjassa katsotaan aurinkoisen lomasaaren pimeälle puolelle ja hämäräkujille. Tunnelma on synkkä, hikinen ja nuhruinen – siis vahvasti aito. Skandinoirin ja Thaimaan lämmön kontrasti on kiehtova.

Näin tumman ei tarinan alun perin tosin pitänyt olla. Tuottaja Anna Wallmark Avelin on kertonut, että Rapacen piti näytellä poliisia, joka ratkoo turistien aurinkorantapulmia kepeään sävyyn ja romanttisessa hengessä.

Ei tullut kepeää sävyä – tuli Farang, jossa paratiisielämä on vain päälle liimattua kulissia. Kahdeksanosaisen sarjan aikana isä ja tytär joutuvat hengenvaaraan. Vangitsevuutta lisää jokaisen jakson lopun cliffhanger, joka usuttaa katsomaan äkkiä lisää.

Farang, MTV3 su klo 22.30