Mökkinaapureista saa myös tykätä. Kuva: Shutterstock
Mökkinaapureista saa myös tykätä. Kuva: Shutterstock

Hyvät uutiset: nyt saa lopettaa narinan ärsyttävistä mökkinaapureista.

Vuoden mökkeilijäksi valittu Jouko Taskinen listasi Ylen aamu-tv:ssä, miten mökillä kuuluu käyttäytyä: Naapuriin olisi hyvä pitää sadan metrin hajurako sekä maalla että järvellä, lemmikit kiinni, musiikki hiljaiselle ja sitä rataa.

Meitä alkoi vähän ahdistaa tämä tyypillinen suomalainen epäyhteisöllisyys. Entä jos tänä kesänä päätettäisiin jo huvilalle ajaessa, ­että katsotaan tiettyjä asioita läpi sormien ja keskitytään vain nauttimaan lomasta. Tässä muutama tyypillinen tilanne ja ratkaisu ­ongelmaan.

”Onko sen pakko ajaa koko ajan vesi­skootterilla?”
Liftaa kyytiin. Voitte ajella yhdessä ­auringonlaskuun ja pysähtyä piknikille viereiseen saareen. Mikä parasta: sinun ei tarvitse investoida tuhansia euroja omaan vesijettiin eikä satasia bensoihin.

”En kestä, jos ne huudattavat stereoita ja juhlivat taas aamuun asti!”
Milloin sinusta tuli tuollainen tosikko? Mieti nyt. Juhlat, hyvää seuraa ja musiikkia. Nappaa kylmä valkoviinipullo kainaloon ja liity seuraan. Naapuruston mökkibileet ovat kuin parisuhdeloma. ­Satsaus tulevaisuuteen, jolla vältetään terapialaskut ja rajakäräjät.

”Ei tartte marjastaa meidän tontilla.”
Kyllä sitä mustikkaa metsässä riittää. Käy vastavierailulla naapurin mättäillä ja leivo piirakka tällekin.

”Sieltä se taas tulee ja tuppautuu ­kylään. sais ees hetken olla rauhassa.”
Älä tee kyläilystä numeroa. Ei sinun tarvitse vaivautua ylös riippukeinusta ja tarjota kuuden ruokalajin illallista. Mitä spontaanimpaa yhteiselo naapurin kanssa on, ­sitä vähemmän syntyy kiusallisia tilanteita. Kun kynnys yhteydenpitoon on matala, naapurista on tiukoissa tilanteissa myös apua.

”Minkä takia sen pitää soutaa aina ­meidän laiturin vierestä?”
Vesistöissä liikkuminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin. Naapurin paatti tuskin aiheuttaa pahaa kulumaa laiturillesi, ja kyttäämiseen tehoaa ystävällisyys. Vilkuta soutelijalle, ja vaihtakaa kuulumiset.

”Nyt se piski kiinni! Ja kissakin kulkee ­aina meidän pihalla.”
Tiesitkö, että lemmikkieläimet laskevat todistetusti verenpainetta ja muitakin stressin oireita? Pysähdy juttelemaan naapurin Rekun kanssa ja rapsuta Viirua korvan takaa. Huomaatko? Heti tuli rentoutuneempi olo!

”Tämä moottorisaha on minun. Ostakoot oman.”
Olisiko naapurilla vastavuoroisesti härveliä, jota sinä voisit lainata? Kaikkein viisaintahan teidän olisi ostaa yhteiset moottorisahat ja ruohonleikkurit. Kulut puolittuisivat.

Lue myös:

Suomalaiset mökkisäännöt: Pidä sata metriä välimatkaa naapuriin!

Mökkivieras, näin olet hyvä kyläilijä

Säännöt pettämiselle – näinkö se tehdään?

Jussi-gaalan vieraat tukivat tasa-arvoa ja häirinnän lopettamista pukeutumalla näyttäviin mustiin asuihin ja valkoisiin nauhoihin.

Tänä vuonna Jussi-gaalassa nähtiin poikkeuksellisen paljon mustia iltapukuja. Jussit jakava Filmiaura ry. toivoi, että vieraat, jotka haluavat tukea tasa-arvoa ja seksuaalisen häirinnän ja vallankäytön lopettamiseta elokuva-alalla, kantaisivat gaalassa valkoista nauhaa esimerkiksi rintapielessä tai ranteessa. Tukensa pystyi osoittamaan myös pukeutumalla mustaan.

Tyylikkäästi mustiin pukeutuivat esimerkiksi Malla Malmivaara ja Heidi Lindén.

Näyttelijä Alina Tomnikov esitteli gaalassa miesystävänsä, valokuvaaja Lauri Laukkasen.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi osoitti kunnioituksensa tasa-arvokampanjaan käyttämällä valkoista nauhaa rintapielessään.

Myös Laura Birn pukeutui mustaan. 


Anna Paavilainen ja Minttu Mustakallio Jussi-gaalan punaisella matolla.

Krista Kososen look oli dramaatinen ja näyttävä. Krista voitti parhaan naispääosan Jussin.

Maryam Razavin elämässä puhaltavat nyt uudet tuulet, sillä hän erosi vastikään näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammesta.

Pihla Viitala juhli miesystävänsä Alexander Schimphin kanssa.

Selma Vilhusen ohjaama dokumentti Hobbyhorse revolution voitti parhaan dokumenttielokuvan palkinnon.

Elena Leeve valitsi ylleen mustaa samettia.

Milka Ahlroth juhli housupuvussa.

Eero Aho juhli vaimonsa Teresa Meriläisen kanssa.

Suomalais-tanskalainen näyttelijä ja tanssija Sara Soulién asu oli läpikuultava, mutta silti tyylikäs.

Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa pääroolin tehnyt Eero Aho osoitti Jussi-gaalassa täyden tukensa naisnäyttelijöiden ulostuloille.

Näyttelijä Eero Aho on Jussi-gaalassa ehdolla parhaasta miespääosasta Tuntematon sotilas -elokuvasta. Gaalan punaisella matolla nähtiin kuitenkin vakava mies, jonka oli vaikea päästä juhlatunnelmaan.

– Tunnelmat ovat todella ristiriitaiset, hän myönsi.

Aiemmin tällä viikolla joukko eturivin naisnäyttelijöitä kertoi Ylen haastattelussa kokemuksistaan ohjaaja Aku Louhimiehen elokuvien kuvauksissa. Muun muassa Pamela Tola, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala syyttivät Louhimiestä alistavasta, nöyryyttävästä ja sadistisesta kohtelusta.

Louhimies on ohjannut uuden Tuntemattoman sotilaan, jolla on Jussi-gaalassa 10 ehdokkuutta. Aihe puhuttikin laajasti myös gaalan punaisella matolla.

”Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.”

– Haluan osoittaa tukeni kaikille näille naisille ja heidän ulostuloilleen. Olen järkytyksellä seurannut sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua, jossa osa on leimannut heidät ja kyseenalaistanut heidän kokemuksensa, Aho sanoi.

– Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.

Samaan aikaan Aho halusi kuitenkin myös juhlistaa hänen ja koko Tuntemattoman sotilaan työryhmän tekemää työtä.

– Tilanne on tosiaan hyvin ristiriitainen. Tämä on kuitenkin suomalaisen elokuvan juhla. Olemme muiden elokuvan näyttelijöiden kanssa tästä puhuneet, ja todenneet, että meidän ei tarvitse hävetä mitään, hän totesi.

Parhaasta ohjauksesta ehdolla olevaa Aku Louhimiestä ei ainakaan Jussi-gaalan punaisella matolla häntä näkynyt, eikä Aholla ei ollut asiasta sen parempaa tietoa.

– En tiedä, onko hän tulossa.