Syöpää sairastava ei halua huolestuttaa läheisiään, mutta saattaa myös kokea myötätunnon tai erityiskohtelun ahdistavana.

Kukaan ei haluaisi kuulla sairastavansa syöpää, ja tuoreen tutkimuksen mukaan jopa neljännes syöpädiagnoosin saaneista ei halua huolestuttaa sairaudellaan läheisimpiä sukulaisiaan tai ystäviään.

Daily Mail uutisoi yksityisen terveydenhoitoyrityksen Bupan tekemästä kyselytutkimuksesta, jonka mukaan 25 prosenttia naisista ja 18 prosenttia miehistä oli harkinnut pitävänsä sairautensa omana tietonaan. Kyselystä ei kuitenkaan käy ilmi, kuinka moni sairastuneista oli lopulta tehnyt niin. Naisista neljä prosenttia oli harkinnut myös, ettei kertoisi puolisolleen. Miehistä vain prosentti oli pohtinut syöpänsä salaamista puolisoltaan.

Tärkein syy salailuajatuksiin oli, etteivät vastaajat halua huolestuttaa rakkaimpiaan. Jotkut taas eivät kestä sairauden aiheuttamaa myötätunnon tulvaa tai halua sairautensa vuoksi mitään erityiskohtelua.

Bupan syöpäsairauksista vastaava päällikkö Jayne Molyneux kertoo lehdelle, että jokainen potilas suhtautuu syöpädiagnoosiin omalla tavallaan.

– Yhä useampi potilas päättää kuitenkin pitää diagnoosin omana tietonaan ja suoriutua hoidoista omillaan, ainakin siihen saakka, kunnes on itse sinut asian kanssa.

Kyselyssä selvitettiin myös suhtautumista siihen, ettei läheinen kerro syövästään. Puolet vastanneista suhtautui syövän salaamiseen ymmärtävästi, mutta toinen puoli sanoi, että olisi surullista ja järkyttävää, jos heille ei kerrottaisi.

Lue myös:

Rintasyöpää sairastava Minttu: "En tiedä, kuinka moni mies kestäisi arpeani ja kaljuani"

Näin selvität, onko sinulla rintasyöpägeeni

Mitä puolisolta saa salata ja mitkä asiat pitäisi kertoa? Asiantuntija neuvoo

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Koira selviää talvesta itsetehdyn lämpimän takin avulla. Se syntyy vaikkapa vanhan villapaidan hihasta!

Suomessa on hurja määrä koiria, Kennelliiton mukaan noin 800 000, mutta silti lemmikkiliikkeiden takkivalikoima on melko suppea ja väritön. Kovilla pakkasilla harva koira pärjää enää ilman talvitakkia.

Onneksi karvaiselle kaverille voi tehdä talvitakin myös itse vanhasta villapaidasta leikkaamalla.  

Helpot ohjeet pienen koiran takkiin:

  1. Leikkaa vanhan villapaidan hiha irti niin, että saat siitä koiran selän pituisen palan. Jos haluat, että koiran takin selkäosa on pidempi ja vatsan puoli lyhyempi, leikkaa hiha hieman viistoon. Hiha-aukosta tulee koiran paidan kaula-aukko.
  2. Mallaa palaa koiran selkää vasten, jotta näet, mihin kohtaan voit leikata jalkojen mentävät aukot. 
  3. Tadaa, paita on valmis! Varmistathan, että takki on turvallinen käyttää: se ei saa kiristää mistään, eikä siitä saa roikkua lankoja tai muita osia, mistä koira voisi jäädä kiinni. 
 

😳 #genius #diy #diydogsweater

Henkilön Savin' like Jesus🙏🏽 (@modernbettyrubble) jakama julkaisu

Tee ison koiran takki näin:

  1. Valitse koiralle sopivan iso paita ja varmista, että koiran pää mahtuu kaula-aukosta sisään. Voit tarvittaessa leikata kaula-aukkoa suuremmaksi.
  2. Helpointa on leikata paita viittamaisesti niin, että koiran selkä ja rinta peittyvät.

Koiran talvitakin kuosin voi valita koiran luonteen mukaan. Tässäpä hieman inspiraatiota maailmalta!

TYYLITIETOISELLE

Instatähti poochofync näyttää, miten trenssi puetaan karvakaverille.

HIPPIHAUVALLE

Hippihauva ilahtuu psykedeelisestä kasarifleecestä tehdystä takista.

 

Bailey's newest sweater #tiedye #dogsweater #diydogsweater #imadeitmyself

Henkilön Kate (@katelitaker) jakama julkaisu

HIENOHELMALLE

Elegantille edustuskoiralle askarrellaan takki helmenharmaasta tai beigestä villapaidasta. Koristeeksi voi ommella rusetin hauvan lempiväriä kunnioittaen.

 

Dog sweater! #diy #handmade #dogsweater #diydogsweater #lambwool #purplebow

Henkilön Peony&Wildflower (@peonyandwildflowercrafts) jakama julkaisu

HUPSULLE

Hupsulle ja rämäpäiselle koiralle ommellaan takki lasten vanhasta värikkäästä paidasta.

UNIIKILLE

Uniikin turren paita koristellaan kangasmerkeillä, napeilla tai helmillä. Taitava kirjoo takkiin koiran nimen.