Syöpää sairastava ei halua huolestuttaa läheisiään, mutta saattaa myös kokea myötätunnon tai erityiskohtelun ahdistavana.

Kukaan ei haluaisi kuulla sairastavansa syöpää, ja tuoreen tutkimuksen mukaan jopa neljännes syöpädiagnoosin saaneista ei halua huolestuttaa sairaudellaan läheisimpiä sukulaisiaan tai ystäviään.

Daily Mail uutisoi yksityisen terveydenhoitoyrityksen Bupan tekemästä kyselytutkimuksesta, jonka mukaan 25 prosenttia naisista ja 18 prosenttia miehistä oli harkinnut pitävänsä sairautensa omana tietonaan. Kyselystä ei kuitenkaan käy ilmi, kuinka moni sairastuneista oli lopulta tehnyt niin. Naisista neljä prosenttia oli harkinnut myös, ettei kertoisi puolisolleen. Miehistä vain prosentti oli pohtinut syöpänsä salaamista puolisoltaan.

Tärkein syy salailuajatuksiin oli, etteivät vastaajat halua huolestuttaa rakkaimpiaan. Jotkut taas eivät kestä sairauden aiheuttamaa myötätunnon tulvaa tai halua sairautensa vuoksi mitään erityiskohtelua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Bupan syöpäsairauksista vastaava päällikkö Jayne Molyneux kertoo lehdelle, että jokainen potilas suhtautuu syöpädiagnoosiin omalla tavallaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Yhä useampi potilas päättää kuitenkin pitää diagnoosin omana tietonaan ja suoriutua hoidoista omillaan, ainakin siihen saakka, kunnes on itse sinut asian kanssa.

Kyselyssä selvitettiin myös suhtautumista siihen, ettei läheinen kerro syövästään. Puolet vastanneista suhtautui syövän salaamiseen ymmärtävästi, mutta toinen puoli sanoi, että olisi surullista ja järkyttävää, jos heille ei kerrottaisi.

Lue myös:

Rintasyöpää sairastava Minttu: "En tiedä, kuinka moni mies kestäisi arpeani ja kaljuani"

Näin selvität, onko sinulla rintasyöpägeeni

Mitä puolisolta saa salata ja mitkä asiat pitäisi kertoa? Asiantuntija neuvoo

Sisältö jatkuu mainoksen alla