Syöpää sairastava ei halua huolestuttaa läheisiään, mutta saattaa myös kokea myötätunnon tai erityiskohtelun ahdistavana.

Kukaan ei haluaisi kuulla sairastavansa syöpää, ja tuoreen tutkimuksen mukaan jopa neljännes syöpädiagnoosin saaneista ei halua huolestuttaa sairaudellaan läheisimpiä sukulaisiaan tai ystäviään.

Daily Mail uutisoi yksityisen terveydenhoitoyrityksen Bupan tekemästä kyselytutkimuksesta, jonka mukaan 25 prosenttia naisista ja 18 prosenttia miehistä oli harkinnut pitävänsä sairautensa omana tietonaan. Kyselystä ei kuitenkaan käy ilmi, kuinka moni sairastuneista oli lopulta tehnyt niin. Naisista neljä prosenttia oli harkinnut myös, ettei kertoisi puolisolleen. Miehistä vain prosentti oli pohtinut syöpänsä salaamista puolisoltaan.

Tärkein syy salailuajatuksiin oli, etteivät vastaajat halua huolestuttaa rakkaimpiaan. Jotkut taas eivät kestä sairauden aiheuttamaa myötätunnon tulvaa tai halua sairautensa vuoksi mitään erityiskohtelua.

Bupan syöpäsairauksista vastaava päällikkö Jayne Molyneux kertoo lehdelle, että jokainen potilas suhtautuu syöpädiagnoosiin omalla tavallaan.

– Yhä useampi potilas päättää kuitenkin pitää diagnoosin omana tietonaan ja suoriutua hoidoista omillaan, ainakin siihen saakka, kunnes on itse sinut asian kanssa.

Kyselyssä selvitettiin myös suhtautumista siihen, ettei läheinen kerro syövästään. Puolet vastanneista suhtautui syövän salaamiseen ymmärtävästi, mutta toinen puoli sanoi, että olisi surullista ja järkyttävää, jos heille ei kerrottaisi.

Lue myös:

Rintasyöpää sairastava Minttu: "En tiedä, kuinka moni mies kestäisi arpeani ja kaljuani"

Näin selvität, onko sinulla rintasyöpägeeni

Mitä puolisolta saa salata ja mitkä asiat pitäisi kertoa? Asiantuntija neuvoo

Näyttelijä Antti Holma paljastaa yksityiskohtia taloudenpidostaan uudessa rahaoppaassa Kaikki rahasta.

Näyttelijä Antti Holma oppi taloudellisuutta uransa alkuaikoina, kun tienestit olivat epäsäännöllisiä. Jossain kuussa palkkaa saattoi tulla 4000 euroa, minkä Antti pisti välittömästi sileäksi. Seuraavassa kuussa tilille tuli vain 120 euroa.

– Kun rahaa ei ollut enkä tiennyt, koska sitä tulee, pääni ympärillä oli koko ajan vanne, joka kiristi valtavasti. Tästä ajasta opin, ettei pidä katsoa, paljonko nyt on tilillä vaan miettiä, paljonko sinne on tulossa, Holma muistelee Julia Thurénin tuoreessa talousraamatussa Kaikki rahasta (Gummerus).

Thurén on haastatellut talousoppaaseen muitakin tunnettuja suomalaisia: raha-asioistaan avautuvat muiden muassa Vappu Pimiä, Iina Kuustonen, Maria Veitola ja Hjallis Harkimo.

Antti Holma kertoo kirjassa, kuinka hän on opetellut suunnittelemaan rahankäyttöä pitkällä tähtäimellä.

– En ole tarjoushaukka, mutta olen hirveän iloinen, jos saan jotain halvemmalla. Omistan kaikki kanta-asiakaskortit, koska minua harmittaa valtavasti, jos olisin saanut jonkun tuotteen kortin avulla kolme euroa halvemmalla. Ajattelen pikkuporvarillisesti, että taksiin pitää olla aina rahaa, Holma kertoo.

”Omistan kaikki kanta-asiakaskortit, koska minua harmittaa valtavasti, jos olisin saanut jonkun tuotteen kortin avulla kolme euroa halvemmalla.”

Holma mainitsee jemmaavansa rahaa säästötilille ja vakuutussäästötilille, johon hän laittoi könttäsumman myydessään asuntonsa. Lisäksi hänellä on vielä yksi sijoitusasunto Suomessa.

Lontoossa asuvalla näyttelijällä kuluu arjessa rahaa vähänlaisesti: huoneen vuokra on edullinen, eikä ruokalaskuun mene kuin joitakin kymppejä viikossa.

– Sen sijaan törsään tyhmiin juttuihin, kuten lentoluokan korottamiseen turistiluokasta bisnesluokkaan tai vaikka hienoon laukkuun. Jos haluan jotain isompaa, vaikkapa digijärkkärin, säästän siivun seuraavasta kolmesta palkkiosta, minkä jälkeen teen ostoksen, Holma kertoo kirjassa.

Viime vuonna Holma kertoi bisnesluokkaharrastuksestaan myös Me Naisille.

– En ikinä säästä lennoissa, vaikka varmaan pitäisi oppia. Mutta mieluummin maksan, että voin marssia jonottamatta suoraan koneeseen ja pitää oman tilani, Holma perusteli.

”Olisin ihan hyvin voinut lainata rahaa ja elää enemmän.”

Hän mainitsi tuolloin myös katuvansa, ettei aikanaan ottanut enempää opintolainaa, vaan teki kaikki loma-ajat töitä tunnollisesti töitä ravintola-alalla ja matkusteli tosi vähän.

– Olisin ihan hyvin voinut lainata rahaa ja elää enemmän. Nuoruus on niin kertaluonteinen asia, ettei sitä olisi kannattanut kuluttaa baaritöihin.

Taannoin Antti Holma paljasti Facebookissa myös kurinalaisen vaatefilosofiansa, johon kuuluu iso läjä pelkästään mustia sukkia. Holma kertoi heittävänsä vuosittain kaikki sukkansa roskiin ja ostavansa tilalle uudet.

– Jos joskus löydän parittoman sukan, vien sen välittömästi ulos talosta, ulkoroskikseen. Näin se ei pääse levittämään entropiaansa jo valmiiksi sotkuiseen elämääni, Antti selitti.

– Luonto ei ehkä kiitä, mutta toisaalta en tee lapsia tähän lohduttomaan väestöräjähdykseen luonnonvaroja kuluttamaan, joten tasoissa ollaan, saatana.

Juha Sipilän hallituksen koulutusleikkaukset eivät ole tainneet kiiriä Rihannan korviin asti. 

Laulajatähti Rihanna ottaa Twitter-tilillään ja Guardian-lehden kolumnissaan kantaa koulutuksen puolesta. Tänään Rihannalta lähti asiasta twiitti muun muassa Suomen pääministerille Juha Sipilälle.

– Toivoin näkeväni Suomen GP for Education -konferenssissa Senegalissa helmikuussa, mutta vielä ehtii ilmoittautua GC Mandela 100 -tapahtumaan! Toivottavasti menette sinne ja anotte uutta rahaa Suomen hallitukselta. Kiitos! Rihannan twiitti kuuluu.

Asian perille menemistä edistääkseen Rihanna on ottanut haltuun ainakin yhden sanan verran Suomea: viestin lopun kiitos on kirjoitettu suomeksi. 

Toistaiseksi Sipilä ei ole vastannut twiittiin. Muut suomalaiset ovat kyllä kommentoineet Rihannan vetoomusta innokkaasti. Kaikki eivät tosin usko, että rahaa heruisi – Sipilän hallitushan tunnetaan koulutusleikkauksista. 

Guardian-lehden kolumnissaan Rihanna kehottaa taisteluun niiden neljännesmiljardin lapsen puolesta, jotka eivät pääse kouluun.

– Se, että miljoonat lapset tekisivät mitä vain päästäkseen kouluun, mutta heille ei anneta sitä mahdollisuutta, on asia, jota en voi hyväksyä, Rihanna lataa. 

”Tajuan nyt, että pidin usein kouluun pääsemistä itsestäänselvyytenä.”

Laulaja itse ei nuorempana nauttinut koulunkäynnistä. Laulaminen, liikunta ja kaikki paitsi kotiläksyt kiinnostivat enemmän.

– Tajuan nyt, että pidin usein kouluun pääsemistä itsestäänselvyytenä, Barbadoksella kasvanut Rihanna kirjoittaa. 

Hän kertoo kolumnissa myös erilaisista koulutusta edistävistä järjestöistä ja seminaareista, joissa on ollut mukana, ja mainitsee nimeltä maita, jotka eivät luvanneet rahaa koulutukselle helmikuussa Dakarissa, Senegalissa järjestetyssä konferenssissa. Konferenssissa anottiin rahoitusta säätiölle, joka rahoittaa koulutuksen paranemista kehittyvissä maissa. Suomi ei ollut mukana.

GC Mandela -tapahtuma, johon Rihanna nyt houkuttelee Sipilää ja kumppaneita, on festivaali, jolla kerätään rahaa köyhyyden vähentämiseen.

Vierailija

Rihanna twiittasi Juha Sipilälle – toivoo Suomen hallitukselta rahaa köyhyyden vähentämiseksi

Jos jokainen multimiljoonat viihdeteollisuudella tienannut antaisi puolet tai neljänneksen rahoistaan näille köyhille, ei tämmöisiä teennäisyyksiä tarvittaisi. Tai jos jokainen megarikas antaisi 10% varoistaan maailman köyhille, ei köyhiä olisi. Tarvitaan paljon köyhiä, jotta voi olla vähän rikkaita. Siinäpä ongelma.
Lue kommentti