Ties mitä hienoa vuoden 2017 värivalinta lupaa Kermit-sammakon uralle. Kuvat: Shutterstock ja Reuters
Ties mitä hienoa vuoden 2017 värivalinta lupaa Kermit-sammakon uralle. Kuvat: Shutterstock ja Reuters

Vehreydeksi ristitty vuoden 2017 Pantone-väri ei ehkä ole elegantti, mutta ainakin se tuo mieleen hyviä asioita.

Yhdysvaltalainen Pantonen väri-instituutti valitsee vuosittain hittivärin, jonka on määrä kuvastaa tulevaa vuotta ja sen trendejä. Tänä vuonna vuoden väri on nimeltään Greenery, joka suomeksi kääntyy Vehreydeksi. Pantonen mukaan väri edustaa kevään ensimmäisiä päiviä, luonnon rehevyyttä ja elinvoimaisuutta.

Toiminnanjohtaja Leatrice Eiseman sanailee värin taustasta Pantonen verkkosivuilla seuraavasti: ”Vehreys purskahtaa kohti vuotta 2017 tarjotakseen meille sitä varmuutta, jota kaipaamme myrskyisässä sosiaalisessa ja poliittisessa ilmapiirissä. Tyydyttäen kasvavan halumme piristää ja elävöittää Vehreys symboloi etsimäämme yhteyttä luontoon, toisiimme ja laajempaan merkitykseen.”

Brunch Magazinen Youtubeen lataamalla Pantonen videolla näkyy, millaisiin asioihin väri-instituutti itse yhdistää hittiväriksi julistamansa Vehreyden.

Kun uutinen uudesta, pirskahtelevasta vuoden väristä viime viikolla tuli, valitun värin kirkkaus ja iloisuus oli monelle yllätys. Twitter-käyttäjien mukaan poliittinen ilmapiiri olisi antanut aihetta paremminkin tummaan ja synkeään sävyyn. Kuten arvata saattaa, internetillä oli heti tarjota näkemyksiä siitä, mitä Vehreys todella edustaa.

Kermit on trendiväri

Muppet Show'sta tuttu sammakko on päässyt tapaamaan monia julkisuuden henkilöitä ja poliitikkoja yli 60-vuotisen uransa aikana, ja onpa se saanut oman tähden Hollywoodin Walk of Famellekin. Vuoden väriksi päätyminen on siis vain yksi uusi ranskalainen viiva Kermitin pitkässä saavutuslistassa. 

Viime aikoina Kermit on saanut meeminäkyvyyttä, kiitos espoolaisen Pinja Savolaisen. 17-vuotiaan Savolaisen Twitteriin postaamat Kermit-kuvat ovat levinneet ympäri maailmaa.

Kermit-meemien suosion ja Pantonen värivalinnan perusteella vuodesta 2017 taitaa tulla Kermitin vuosi. 

1960-luku vai guacamole

Kuluneen vuoden väri ruusukvartsi tuli lopulta varsin trendikkääksi, tai ainakin sisarsävy ruusukulta näkyi siellä sun täällä. Nähtäväksi jää, pääseekö myös kellertävä kirkkaanvihreä värittämään trendinenien elektroniikkaa, meikkejä ja vaatteita. Maailma ei välttämättä ole valmis siihen.

Colleen Pisaneschi ihmettelee, onko 1960-luku tullut takaisin.

Vuoden väriä valittaessa on saatettu katsella Muppeteja tai fiilistellä 1960-lukua – tai sitten väri on valittu nälkäisenä. 

Twitter-käyttäjä Lauren Henningerille Vehreys toi ensimmäisenä mieleen guacamolen. 

Viimeinkin on keskitty puhelinsovellus, jonka avulla naisen todellinen pärstäkerroin selviää!

Voi räkä, miten ärsyttävää – taas naisella on niin paljon meikkiä, ettei treffeillä osaa sanoa, onkohan se oikeasti edes kovin kaunis. Ensitreffejä uimahalliinkaan ei kai saa ehdottaa, joten mikä avuksi?

Älypuhelimille lanseerasin hiljattain meikinpoistosovellus MakeApp. Sen tarkoituksena on auttaa näkemään, miltä esimerkiksi treffikumppanin nassu näyttäisi ilman meikkiä. Ensin ladataan kuva kasvoista, sitten painetaan meikinpoistonappia ja voilà – muutamassa sekunnissa paljastuu se visusti piilotettu todellisuus.

Pakkohan sovellusta oli testata! Näin se toimi:

Latasin ilmaisen sovelluksen puhelimelleni. Ensimmäisessä valikossa näkyvät kännykän gallerian kuvat sekä kamerapainike, jonka kautta voi ottaa uuden otoksen. Kuvan valitsemisen jälkeen päätetään, halutaanko meikkiä lisätä vai ottaa pois, ja sitten sovellus tekee työnsä.

Tässä vaiheessa koko sovellus kaatui android-älypuhelimellani, eikä meikinpoisto onnistunut. Uusi yritys iPhonella onnistui, ja kahden testikuvan jälkeen tulokset olivat tällaisia:

Näyttää siltä, että huulipunan ja muun meikin poistamisen jälkeen sovellus lisäsi jonkin verran varjoja ja epätasaisuuksia sekä muutti ihon sävyn hiukan harmaammaksi. Myös hiukset menettivät jostain syystä prosessissa väriä ja kiiltoa.

Ihan totuudenmukainen tulos ei tietenkään ollut. Muokkauksen jälkeen jäi fiilis, että uusi kuva on pikemminkin väsynyt ja harmaa kuin meikittömän freesi.

Lue myös: Meikittömyys ja meikitön meikki ovat hot! Ota mallia superstaroilta

Ei ehkä ihmekään, että moni ei ole ottanut uutta sovellusta lämmöllä vastaan. Koska idea auttaa miehiä selvittämään naisten ”todelliset kasvot” on monien mielestä hölmö, on muun muassa Twitterissä alettu jo vitsailla sovelluksen kustannuksella.

Hashtagilla #makeapp löytyy monia sovelluksella muokattuja kuvia sekä itsetehtyjä kuvapareja, joiden avulla vitsaillaan ”valtavista muutoksista” ja ”totuuden paljastumisesta”. Myös meikkaamattomat miehet ja naiset ovat ottaneet sovelluksen testiin.

Mitä mieltä itse olet? Kerro kommenteissa, onko sovellus mielestäsi hauska vai huti! 

Kymmenosaisessa sarjassa selvitellään Suomen hämmentäviä, elämää hankaloittavia ja jopa huvittavia määräyksiä.

IS TV-LEHTI: Ostan baarista tuopin olutta ja haluan juoda sen ravintolan ulkoterassilla, mutta en saa viedä juomaa terassille itse.

Tässä hyvä esimerkki monien ihmeellisten sääntöjen Suomesta.

Nyt näitä erikoisia, hämmentäviä, elämää hankaloittavia ja jopa huvittavia määräyksiä selvitetään uudessa Sääntö-Suomi-ohjelmassa, jota juontaa Jussi Heikelä.

– Ohjelman idea on kertoa suomalaisten sääntöuskovaisuudesta. Meillä saattaa olla jopa vähemmän määräyksiä kuin muualla maailmassa, mutta se, miten me niihin suhtaudumme, on pirun poikkeuksellista, Heikelä sanoo.

– Suomi on ihan kärkimaita – ellei jopa paras – ohjeiden noudattamisessa ilman, että niitä voisi vapaasti soveltaa. Sääntöjen seuraamisessa suomalaiset ovat todella hyviä!

”Meillä säännöt jättävät ihmiskohtalot toissijaisiksi.”

Ohjelmaa suunniteltaessa Heikelä tutustui suomalaisten sääntöjen lisäksi myös muiden maiden määräyksiin, ja huomasi selvän poikkeavuuden.

– Suomessa ohjeita seurataan pilkulleen, vaikka joku kärsisi. Meillä säännöt jättävät ihmiskohtalot toissijaisiksi. Katolisissa maissa taas perhe ja lähimmäiset tulevat ennen sääntöjä ja järjestelmää, Heikelä sanoo.

Kompleksinen suhtautuminen määräyksiin ja lakeihin johtuu pitkälti suomalaisten rehellisyydestä.

– Jossain päin maailmaa saatettaisiin suuttua siitä jääräpäisyydestä, jolla suomalaiset pitävät kiinni säännön noudattamisesta. Meiltä puuttuu tietty pelinlukutaito.

Ohjelmassa tavalliset kansalaiset kertovat kokemuksistaan sääntöviidakossa, ja katugallupeissa kuullaan lisää kansan mielipiteistä kaavoihin ja käytäntöihin.

– Haimme ilmoituksen avulla ihmisten omia kertomuksia, ja tarinoita tulee minulle vieläkin, vaikka kuvaukset olivat jo kesällä. Suomessa riittää näitä keissejä, Heikelä sanoo.

Jaksoissa käsiteltäviä teemoja ovat yrittäjyys, eläimet, terveys, liikkuminen, arki, ruoka, asuminen, yhteisöt, yhteiskunta ja maankäyttö.

– Kiersin ympäri Suomen tapaamassa ihmisiä, jotka kokevat sääntöjen vuoksi vääryyttä. Jaksoissa selvitellään asioita ja ehdotan ratkaisuja. Toivottavasti ohjelma tuo myös painetta päättäjille nyt, kun näitä ongelmia nostetaan esiin, Heikelä toivoo.

Ensimmäisessä jaksossa puhutaan alkoholin tarjoilusta, junalippujen outouksista, mutta myös vakavistakin aiheista.

– Käsittelemme ratsastusonnettomuudessa vaikeasti vammautuneen Saara Auvisen, 23, tapausta. Vakuutusyhtiö ei suostu maksamaan korvauksia. Tällaiset tapaukset ovat sarjan raskaampaa antia.

 Sääntö-Suomi, MTV3 ti klo 21.00

PirjoLiisa

Tänään tv:ssä: Sääntö-Suomi-uutuussarjan juontaja Jussi Heikelä: ”Seuraamme Suomessa ohjeita pilkulleen, vaikka joku kärsisi”

Et oo sitten tainnut kauheesti matkustella. Taidat myöskin olla ylipainoinen vetelys jos oluen tiskiltä hakeminen tuottaa noin suuria ongelmia. Itse haen mielummin kaljani tiskiltä, kuin odotan ensin tarjoilijan saapumista, sitten kaljani saapumista, sitten uudestaan tarjoilijan saapumista, että voin pyytää laskun ja sitten vielä sen laskun saapumista.
Lue kommentti
Vierailija

Tänään tv:ssä: Sääntö-Suomi-uutuussarjan juontaja Jussi Heikelä: ”Seuraamme Suomessa ohjeita pilkulleen, vaikka joku kärsisi”

Suomalaisen ravintolakulttuurin ongelma ei ole se että kaljaa ei saa viedä itse pöytään. Ongelma on se että se kalja tarttee itse hakea tiskiltä. En ole missään muussakaan maassa nähnyt edes yhden tähden paikoissa kansan kanniskelevan kaljaa tiskiltä terassille, vaan tarjoilijat hakee tilaukset pöydästä ja toimittaa tavaran perille. Suomesta puuttuu pöytiintarjoilu ja se on ay-liikkeen syytä. Se on todellinen ongelma. Se että jalkakäytävällä ei saa kanniskella kaljaa, on ihan ok, joskin...
Lue kommentti