Ties mitä hienoa vuoden 2017 värivalinta lupaa Kermit-sammakon uralle. Kuvat: Shutterstock ja Reuters
Ties mitä hienoa vuoden 2017 värivalinta lupaa Kermit-sammakon uralle. Kuvat: Shutterstock ja Reuters

Vehreydeksi ristitty vuoden 2017 Pantone-väri ei ehkä ole elegantti, mutta ainakin se tuo mieleen hyviä asioita.

Yhdysvaltalainen Pantonen väri-instituutti valitsee vuosittain hittivärin, jonka on määrä kuvastaa tulevaa vuotta ja sen trendejä. Tänä vuonna vuoden väri on nimeltään Greenery, joka suomeksi kääntyy Vehreydeksi. Pantonen mukaan väri edustaa kevään ensimmäisiä päiviä, luonnon rehevyyttä ja elinvoimaisuutta.

Toiminnanjohtaja Leatrice Eiseman sanailee värin taustasta Pantonen verkkosivuilla seuraavasti: ”Vehreys purskahtaa kohti vuotta 2017 tarjotakseen meille sitä varmuutta, jota kaipaamme myrskyisässä sosiaalisessa ja poliittisessa ilmapiirissä. Tyydyttäen kasvavan halumme piristää ja elävöittää Vehreys symboloi etsimäämme yhteyttä luontoon, toisiimme ja laajempaan merkitykseen.”

Brunch Magazinen Youtubeen lataamalla Pantonen videolla näkyy, millaisiin asioihin väri-instituutti itse yhdistää hittiväriksi julistamansa Vehreyden.

Kun uutinen uudesta, pirskahtelevasta vuoden väristä viime viikolla tuli, valitun värin kirkkaus ja iloisuus oli monelle yllätys. Twitter-käyttäjien mukaan poliittinen ilmapiiri olisi antanut aihetta paremminkin tummaan ja synkeään sävyyn. Kuten arvata saattaa, internetillä oli heti tarjota näkemyksiä siitä, mitä Vehreys todella edustaa.

Kermit on trendiväri

Muppet Show'sta tuttu sammakko on päässyt tapaamaan monia julkisuuden henkilöitä ja poliitikkoja yli 60-vuotisen uransa aikana, ja onpa se saanut oman tähden Hollywoodin Walk of Famellekin. Vuoden väriksi päätyminen on siis vain yksi uusi ranskalainen viiva Kermitin pitkässä saavutuslistassa. 

Viime aikoina Kermit on saanut meeminäkyvyyttä, kiitos espoolaisen Pinja Savolaisen. 17-vuotiaan Savolaisen Twitteriin postaamat Kermit-kuvat ovat levinneet ympäri maailmaa.

Kermit-meemien suosion ja Pantonen värivalinnan perusteella vuodesta 2017 taitaa tulla Kermitin vuosi. 

1960-luku vai guacamole

Kuluneen vuoden väri ruusukvartsi tuli lopulta varsin trendikkääksi, tai ainakin sisarsävy ruusukulta näkyi siellä sun täällä. Nähtäväksi jää, pääseekö myös kellertävä kirkkaanvihreä värittämään trendinenien elektroniikkaa, meikkejä ja vaatteita. Maailma ei välttämättä ole valmis siihen.

Colleen Pisaneschi ihmettelee, onko 1960-luku tullut takaisin.

Vuoden väriä valittaessa on saatettu katsella Muppeteja tai fiilistellä 1960-lukua – tai sitten väri on valittu nälkäisenä. 

Twitter-käyttäjä Lauren Henningerille Vehreys toi ensimmäisenä mieleen guacamolen. 

Mielenosoituksissa Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa otettiin kantaa kylteillä.

Vuosi sitten Donald Trump aloitti Yhdysvaltain presidentin virassa. Trumpin virkaanastumista seuraavana päivänä 30 maassa järjestettiin Naisten marssiWomen's March, jolla osoitettiin mieltä Trumpin politiikkaa vastaan ja naisten oikeuksien sekä ylipäätään ihmisoikeuksien puolesta. 

Trumpin ensimmäinen vuosi presidenttinä ei ole ollut naisten eikä monen muunkaan ihmisryhmän kannalta mikään lottovoitto, päinvastoin. Niinpä eilen lauantaina marssittiin taas. 

Katso kuvat Naisten marsseilta eri puolilta Yhdysvaltoja ja maailmaa:

Donald Trump nimitti hiljattain joitakin Yhdysvaltoihin tulleiden siirtolaisten lähtömaita persläpimaiksi. Kaliforniassa marssinut nainen vastasi kyltillä, jossa kertoi olevansa persläpimaiden ruokkimiseen osallistuva kasvitutkija. 

Performanssiryhmä oli pukeutunut muuriksi.

”Kaikkein vaikutusvaltaisimmat ihmiset elämässäni ovat aina olleet naisia”, laulaja Adele kertoo Instagramissa.

 

Best Sign 2018 @womensmarch #womensmarch #nohate #nazi #notwelcome

Henkilön Angela (@angela_marshall_831) jakama julkaisu

”Huomaattehan, miten vähän natseja marsseillamme on”, Denverissä nähty kyltti huomautti. 

Oprah Winfreyn Golden Globe -gaalassa pitämä puhe oli tehnyt vaikutuksen marssijoihin.

Norjalainen Kvinnefronten-feministijärjestö jakoi tämän kuvan Instagramissaan. Myös Norjassa marssittiin.

Tulevaisuus on kuulemma naisten. 

Wonder Woman oli suosittu hahmo marssilla.

 

mother earth 💚 . . . #womensmarch #wome

nsmarch2018 #womensmarchsj #womensmarchsanjose

Henkilön Maria Deloso (@mariaofthebear) jakama julkaisu

Ympäristönsuojelu oli yksi marssin teemoista. 

 

#womensmarch @badgalriri

Henkilön rihanna fenty (@beautyrobz) jakama julkaisu

Rihannan hittibiisi sai kyltissä uudet sanat.

Viime vuoden marssilta tutut vaaleanpunaiset hatut olivat suosittu asuste tänäkin vuonna.

”Aseilla on enemmän oikeuksia kuin vaginallani.”

Aasian-reissulla kaupunkikohteeksi valikoituu helposti Bangkok, mutta mitä jos lähtisitkin Vietnamin Ho Chi Minhiin? Vietnamissa ruoka on varmasti vähintään yhtä hyvää kuin Thaimaassa, ja kaupungin historia tuo reissuun koskettavan toisen tason.

Suuressa ja monipuolisessa Bangkokissa saa kulutettua useamman lomapäivän pelkästään kaupungin vilinää ihastelemalla.

Oletko nähnyt jo Chatuchakin viikonloppumarkkinat sekä Bangkokin hulppeimmat temppelit? Yövytkö aina samassa hotellissa ja syötkö tutuissa ravintoloissa? Jos aiot suunnata tuttuun Bangkokiin, tsekkaa nämä vinkit:

  1. Avani Riverside Bangkok Hotelissa voi yöpyä romanttisesti Chao Phraya -joen rannassa. Tämä luksushotelli on alueen edullisimpia, mutta katon maisema-allas on yksi Bangkokin parhaimpia. 2hh alkaen 120 €/yö. 257 Charoennakorn Road, Thonburi, 10600 Bangkok.
  2. Sühring on kahden saksalaiskokin perustama ravintola, joka on juuri valittu kaupungin parhaaksi. Se tarjoilee modernia saksalaista ruokaa kauniissa puitteissa. No.10, Yen Akat Soi 3, Chongnonsi, Yannawa, 10120 Bangkok.

Jos Bangkok kyllästyttää, matkusta Vietnamiin. Kiehtova Ho Chi Minh eli entinen Saigon hurmaa monipuolisuudellaan.

Nauti metropolin vilskeestä, herkullisesta ruuasta sekä kulttuurista ja tutustu maan mielenkiintoiseen historiaan.

Ho Chi Minhin kadut ovat vilkkaat. Kuva: Shutterstock
Ho Chi Minhin kadut ovat vilkkaat. Kuva: Shutterstock
  1. Naked by V myy skandinaaviseen tyyliin sopivaa vietnamilaista muotia. 26 Ly Tu Trong, 3. kerros, District 1.
  2. Vietnamin sota on läsnä kaupungin suosituimmassa nähtävyydessä War Remnants Museumissa, jonne pääsylippu maksaa alle euron. 28 Võ Văn Tần Phường 6 Quận 3, Ho Chi Minh City.
  3. Propaganda on hauskasti sisustettu bistro ja kahvila, jonne voi pistäytyä syömään tai vain drinkeille. 21 Han Thuyen Bến Nghé.
  4. L’usine on suosittu eurooppalaistyylinen kahvila ja putiikki. Kaupasta voi ostaa myös vietnamilaista suklaata ja teetä sekä vaatteita ja asusteita. 151/1 Đồng Khởi, Bến Nghé ja 70A-70B-68 Lê Lợi, Bến Thành.