Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Älä juokse vitamiinien ohi. Esimerkiksi lenkkipolulta kannattaa harhautua pusikon puolelle ja kerätä mukaan vaikka mustikan lehtiä.

Siinä vilahtaa puska C-, B- ja K-vitamiineja ja tuossa kasa terveellisiä fenolisia yhdisteitä sekä kivennäisaineita. Esimerkiksi näitä hyviä ainesosia on lenkkipolkujen varsilla puskevissa villiyrteissä. Niitä kannattaa hyödyntää kesän ruuanlaitossa.

Paras aika villiyrttien keräämiselle on touko–kesäkuussa, mutta heinäkuussakin ehtii hyvin. Etelä-Suomessa on nimittäin laskettu kasvavan 270–380 villiyrttiä. Käytännössä niitä löytää vähemmän; villiyrtteihin perehtyneet keräävät 30–80:tä lajiketta.

Jos lenkkisi kulkee metsässä, saat helposti mukaan ainakin mustikan lehtiä, vadelman lehtien versoja sekä litulaukkaa. Pihapiiristä tai muilta vähemmän metsäisiltä alueilta napsii nopeasti nokkosta ja voikukan lehtiä. Kaikkia näitä voi laittaa salaattiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Myös voikukan ja apilan kukat tuovat salaatteihin väriä ja makua läpi kesän, vinkkaa professori Johanna Piippo Helsingin yliopiston kasvimuseosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jotkin lehdistä kitkeröityvät kesän edetessä. Silloin yrtit kannattaa keittää kuin vihannekset, liottaa teehen tai käyttää leivontaan, vaikka nokkosmuffinsseihin.

Myös maitohorsman kukat, lehdet ja kukkavarret sopivat syötäviksi vielä heinäkuussa. Villiyrttikokki Sami Tallberg on esimerkiksi valmistanut horsman varsia parsan tapaan paistamalla ne voissa.

– Jotkut kietovat varsia lohen ympärille ja paistavat ne yhdessä, Piippo antaa vinkin.

Vähintään nokkosta Piippo syö päivittäin.

– Teen kasan nokkoslettuja ja syön niitä aamupalaksi viikon.

Aivan pientareilta yrttejä ei kannata napsia: jos nokkonen on kovin tummanvihreä, todennäköisesti koira on vieraillut puskassa.

Kerää näitä
Apilan kukka, kuusenkerkkä, käenkaali eli ketunleipä, lillukan lehti, litulaukka, maitohorsma, mustikan lehti, nokkonen, poimulehti, siankärsämön kukka ja lehti, vadelman lehti, voikukan kukka ja lehti. Villiyrttien väitetään pitävän silmät ja ihon kunnossa ja suojaavan rappeumasairauksilta.

Vältä näitä
Myrkkykatko, myrkkykoiso, kielo, leinikin kukat, näsiä ja hevonhierakka. Älä kerää yrttejä, joita et tunnista. Moni yrtti aiheuttaa ihottumaa, hengen­ahdistusta ja vatsanväänteitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla