Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Älä juokse vitamiinien ohi. Esimerkiksi lenkkipolulta kannattaa harhautua pusikon puolelle ja kerätä mukaan vaikka mustikan lehtiä.

Siinä vilahtaa puska C-, B- ja K-vitamiineja ja tuossa kasa terveellisiä fenolisia yhdisteitä sekä kivennäisaineita. Esimerkiksi näitä hyviä ainesosia on lenkkipolkujen varsilla puskevissa villiyrteissä. Niitä kannattaa hyödyntää kesän ruuanlaitossa.

Paras aika villiyrttien keräämiselle on touko–kesäkuussa, mutta heinäkuussakin ehtii hyvin. Etelä-Suomessa on nimittäin laskettu kasvavan 270–380 villiyrttiä. Käytännössä niitä löytää vähemmän; villiyrtteihin perehtyneet keräävät 30–80:tä lajiketta.

Jos lenkkisi kulkee metsässä, saat helposti mukaan ainakin mustikan lehtiä, vadelman lehtien versoja sekä litulaukkaa. Pihapiiristä tai muilta vähemmän metsäisiltä alueilta napsii nopeasti nokkosta ja voikukan lehtiä. Kaikkia näitä voi laittaa salaattiin.

– Myös voikukan ja apilan kukat tuovat salaatteihin väriä ja makua läpi kesän, vinkkaa professori Johanna Piippo Helsingin yliopiston kasvimuseosta.

Jotkin lehdistä kitkeröityvät kesän edetessä. Silloin yrtit kannattaa keittää kuin vihannekset, liottaa teehen tai käyttää leivontaan, vaikka nokkosmuffinsseihin.

Myös maitohorsman kukat, lehdet ja kukkavarret sopivat syötäviksi vielä heinäkuussa. Villiyrttikokki Sami Tallberg on esimerkiksi valmistanut horsman varsia parsan tapaan paistamalla ne voissa.

– Jotkut kietovat varsia lohen ympärille ja paistavat ne yhdessä, Piippo antaa vinkin.

Vähintään nokkosta Piippo syö päivittäin.

– Teen kasan nokkoslettuja ja syön niitä aamupalaksi viikon.

Aivan pientareilta yrttejä ei kannata napsia: jos nokkonen on kovin tummanvihreä, todennäköisesti koira on vieraillut puskassa.

Kerää näitä
Apilan kukka, kuusenkerkkä, käenkaali eli ketunleipä, lillukan lehti, litulaukka, maitohorsma, mustikan lehti, nokkonen, poimulehti, siankärsämön kukka ja lehti, vadelman lehti, voikukan kukka ja lehti. Villiyrttien väitetään pitävän silmät ja ihon kunnossa ja suojaavan rappeumasairauksilta.

Vältä näitä
Myrkkykatko, myrkkykoiso, kielo, leinikin kukat, näsiä ja hevonhierakka. Älä kerää yrttejä, joita et tunnista. Moni yrtti aiheuttaa ihottumaa, hengen­ahdistusta ja vatsanväänteitä.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VAAKA
Voit saada päivästä paljon irti. Odottamaton käänne saa sinut hetkeksi eksyksiin. On aika tutustua paremmin äskettäin tapaamaasi ihmiseen.


SKORPIONI
Tarjoa apuasi ihmiselle, joka on ollut tukenasi menneisyydessä. Ystävällisyytesi pelastaa hänen päivänsä. Ihmissuhteissa on kääntymässä uusi lehti.


JOUSIMIES
Rakkauselämäsi vie nyt valtaosan huomiostasi. Täytä päiväsi asioilla ja ihmisillä, jotka saavat sinut loistamaan. Hyvinvointisi on etusijalla.


KAURIS
Nyt ei ole aika lainata kaverille rahaa. Pidä omaisuudestasi huolta. Voit tarjota neuvoja ja kokemuksen ääntä hänen avukseen.


VESIMIES
Älä vain odottele, että muutokset tapahtuisivat itsestään. Ole valmis panostamaan asiaasi. Päivä tuo elämääsi romantiikkaa.


KALAT
Hoida sovitut asiat nopeasti. Päivällä on varallesi vielä yllätyksiä. Vanhentunut ja hankala puheenaihe nousee uudestaan pintaan.


OINAS
Sinulla on vaikeuksia pysyä paikoillasi. Liikunnallinen haaste tekee sinulle hyvää. Kanavoi energiasi hyödylliseen tai hauskaan tekemiseen.


HÄRKÄ
Yritä olla joustava ja hyväntuulinen. Pääset paljon helpommalla, jos onnistut tulemaan toimeen kaikkien kanssa. Diplomatia on tänään paras aseesi.


KAKSONEN
Nyt ei ole hyvä hetki ihmissuhdesotkujen selvittämiselle. Anna pölyn laskeutua ensin. Keskitä kaikki energiasi välillä itseesi.


RAPU
On aika höristää korvia ja kiinnostua uusista asioista. Lähde liikkeelle, sillä aktiivisuus on avainsana. Seikkailu odottaa sinua.


LEIJONA
Älä kiirehdi väärällä hetkellä. Kärsivällisyys avaa eteesi enemmän mahdollisuuksia kuin osaat kuvitellakaan. Vielä ei ole aika toimia.


NEITSYT
Ole mukana koko sydämelläsi. Nyt ei ole aika tehdä mitään hutiloiden. Satsaa kaikkesi peliin ja katso, mihin se vie sinut.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Tilaajille
Kuolema on läsnä ambulanssin ensihoitajan Mika Länsisolan jokaisessa työvuorossa. Kuva: Satu Kemppainen
Kuolema on läsnä ambulanssin ensihoitajan Mika Länsisolan jokaisessa työvuorossa. Kuva: Satu Kemppainen

Yli miljoona suomalaista tekee henkisesti raskasta työtä, jossa on vaara kyynistyä. Ensihoitaja Mika Länsisola kertoo, miten työ on muuttanut häntä.

Kutsumusammatti. Palkitseva ja mielenkiintoinen työ, jolla on merkitystä. Samalla kuitenkin duuni, jossa joutuu päivittäin kasvotusten esimerkiksi kurjuuden, sairauden, päihteiden ja syrjäytymisen kanssa.

Joka neljännellä suomalaisella on henkisesti raskas työ, kertoo Työterveyslaitoksen...