Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Älä juokse vitamiinien ohi. Esimerkiksi lenkkipolulta kannattaa harhautua pusikon puolelle ja kerätä mukaan vaikka mustikan lehtiä.

Siinä vilahtaa puska C-, B- ja K-vitamiineja ja tuossa kasa terveellisiä fenolisia yhdisteitä sekä kivennäisaineita. Esimerkiksi näitä hyviä ainesosia on lenkkipolkujen varsilla puskevissa villiyrteissä. Niitä kannattaa hyödyntää kesän ruuanlaitossa.

Paras aika villiyrttien keräämiselle on touko–kesäkuussa, mutta heinäkuussakin ehtii hyvin. Etelä-Suomessa on nimittäin laskettu kasvavan 270–380 villiyrttiä. Käytännössä niitä löytää vähemmän; villiyrtteihin perehtyneet keräävät 30–80:tä lajiketta.

Jos lenkkisi kulkee metsässä, saat helposti mukaan ainakin mustikan lehtiä, vadelman lehtien versoja sekä litulaukkaa. Pihapiiristä tai muilta vähemmän metsäisiltä alueilta napsii nopeasti nokkosta ja voikukan lehtiä. Kaikkia näitä voi laittaa salaattiin.

– Myös voikukan ja apilan kukat tuovat salaatteihin väriä ja makua läpi kesän, vinkkaa professori Johanna Piippo Helsingin yliopiston kasvimuseosta.

Jotkin lehdistä kitkeröityvät kesän edetessä. Silloin yrtit kannattaa keittää kuin vihannekset, liottaa teehen tai käyttää leivontaan, vaikka nokkosmuffinsseihin.

Myös maitohorsman kukat, lehdet ja kukkavarret sopivat syötäviksi vielä heinäkuussa. Villiyrttikokki Sami Tallberg on esimerkiksi valmistanut horsman varsia parsan tapaan paistamalla ne voissa.

– Jotkut kietovat varsia lohen ympärille ja paistavat ne yhdessä, Piippo antaa vinkin.

Vähintään nokkosta Piippo syö päivittäin.

– Teen kasan nokkoslettuja ja syön niitä aamupalaksi viikon.

Aivan pientareilta yrttejä ei kannata napsia: jos nokkonen on kovin tummanvihreä, todennäköisesti koira on vieraillut puskassa.

Kerää näitä
Apilan kukka, kuusenkerkkä, käenkaali eli ketunleipä, lillukan lehti, litulaukka, maitohorsma, mustikan lehti, nokkonen, poimulehti, siankärsämön kukka ja lehti, vadelman lehti, voikukan kukka ja lehti. Villiyrttien väitetään pitävän silmät ja ihon kunnossa ja suojaavan rappeumasairauksilta.

Vältä näitä
Myrkkykatko, myrkkykoiso, kielo, leinikin kukat, näsiä ja hevonhierakka. Älä kerää yrttejä, joita et tunnista. Moni yrtti aiheuttaa ihottumaa, hengen­ahdistusta ja vatsanväänteitä.

Listalla myös kiistanalainen viinipullo!

Hei sinä kotitaloutesi metatyöstä vastaava henkilö! Jos olet parhaillaan miettimässä talvikenkien kesähuoltoa tai sitä, missä välissä kastelet tomaatintaimet, lopeta: on aika pysähtyä hetkeksi suunnittelemaan kevätlahjoja opettajille ja päiväkodin henkilökunnalle. Sitä paitsi eikö talvikenkien kuuluisi olla jo kesäsäilössä?

Teimme osan metatyöstä puolestasi ja kysyimme ammattikasvattajilta, mitä he toivovat lahjaksi – ja mitä eivät toivo. Seuraavalta listalta valitsemaan! Kyllä-listalta, jos haluat ottaa varman päälle, Ehkä ei -listalta, jos tykkäät riskeistä ja haluat päästä eroon kotisi epämääräisistä pikkuesineistä.

Kyllä

Kukat ja kasvit. Kukapa niistä nyt ei tykkäisi.

”Kukan sijaan myös yrtti tai muu taimi on kiva, eikä tule kalliiksikaan!” Yläkoulun opettaja

Omatekoiset kortit ja tuotokset. Lämmittävät aina mieltä.

”Silloin tuntee, että on tullut tehtyä jotain hyvää, kun oppilas itse haluaa muistaa omilla askartelutuotoksillaan. Näitä ei tosin tule säästettyä.” Alakoulun opettaja

Suklaa ja muut herkut. Jakavat mielipiteitä.

”Mukavimpia ovat yhteisesti kaikille ryhmän aikuisille tuodut kakut tai muut herkut.” Lastentarhanopettaja

”Mä olen sanonut, että ei kiitos suklaata, en sitten tiedä, kuinka tahditonta se on.” Luokanopettaja

Lahjakortit. Otetaan tyytyväisinä vastaan, oli sitten hemmotteluhoitoon tai kauppaan.

Viinipullo. Ilahduttaa yleensä, mutta kiistanalainen kysymys silti.

Kahvi tai tee. Ei läheskään niin kiistanalainen!

Ei mitään. Taas kiistanalainen!

”Ei me ihan oikeasti odoteta, että jotain pitää tuoda. Kiva yllätys, mutta eivät useimmat tuo lahjoja.” Lastentarhanopettaja

Leffalippu. Mukava muistaminen.

Kirja. Miksei?

Joku yllättävä. Riski, mutta riskit ovat elämän suola.

Oppilaskunnan hallitukselta tuli kerran kesäinen torkkupeitto, ihana lahja!” Yläkoulun opettaja

Ehkä ei

Kynttilät. Osa tykkää, osa ei. Väärä sesonki juuri nyt.

Tuikkulyhdyt. Sama homma.

Muki. 

Pehmolelut.

”Esimerkiksi lumiukko tai koirakäsilaukku.”

Koriste-esineet. Makuasioita, myös konmaritus saattaa haiskahtaa taustalla.

”Otetaan hymyillen vastaan, mutta harvemmin päätyvät käyttöön.” Yläkoulun opettaja

Kirppiskama.

Kasmir on aiemminkin kertonut kokemastaan epävarmuudesta. Kuva: Heli Blåfield
Kasmir on aiemminkin kertonut kokemastaan epävarmuudesta. Kuva: Heli Blåfield

Laulaja Kasmir kertoo jumaloivansa avopuolisoaan, mutta tunteneensa pariskunnan ikäeron takia riittämättömyyttä.

Vain elämää -ohjelmassa keskustellaan tällä viikolla seksin merkityksestä parisuhteessa. 

Kasmir-nimellä esiintyvä laulaja Thomas Kirjonen, 33, avaa rohkeasti omaa tilannettaan:

– Omassa elämässäni parisuhteessa jossain kohtaa mun halut saattavat olla ihan olemattomat. Siinä ei ole mitään sellaista, että rakkaus olisi kuollut, mutta kyllähän seksi on kumminkin tosi tärkeä osa parisuhdetta. 

Mira Luoti, jonka päivää tällä viikolla vietetään, on Kasmirin kanssa samoilla linjoilla seksin tärkeydestä. 

– Kun lapset tulee, niin joutuu rakentamaan sen ihan uudelleen. Siitä täytyy pitää huolta, hän lisää.

”Olin tosi epävarma meidän parisuhteen alussa.”

Ikäero ja epävarmuus

Kasmir kertoo jaksossa myös tunteneensa parisuhteen aluksi epävarmuutta omasta riittävyydestään. 

– Jumaloin mun avopuolisoa, hän on kaikin tavoin kaunis ihminen. Mutta se ikäero siinä, olin tosi epävarma meidän parisuhteen alussa. 

Kasmir on Iltalehden mukaan seurustellut pari vuotta nyt 21-vuotiaan Julian kanssa. Kasmir harmittelee olleensa välillä ”tosi perseestä”, koska epävarmuus nostaa usein ihmisen ikävimmät piirteet esiin.

Kasmir on aiemminkin puhunut avoimesti epävarmuuden ja riittämättömyyden tunteista. Me Naisten haastattelussa hän kertoi hiljattain kuittailusta, jota sai kavereiltaan kaljuunnuttuaan nuorena.

– Vaikka ihmiset eivät tarkoittaisi pahaa, herkkään paikkaan osuvat sanat satuttavat. Pilkka myrkytti mieltäni ja aiheutti ujoutta ja epävarmuutta. Itsetuntooni jäi syvä särö.