Näiden naisten tärkein sanoma on: älä anna kenenkään lannistaa itseäsi.

Ei vuosi 2016 läpeensä huono ole ollut. Netissä ilmiöksi muodostunut kehopositiivisuus (eng. body-positivity) oli iloinen pristysruiske monien synkkien uutisten keskellä. Kehopositiivisuuden ilosanoma on yksinkertaistettuna se, että jokainen kelpaa omana itsenään.

Moni maailmankuulu nainen tsemppasi kanssasisariaan uskomaan tähän sanomaan. Refinery29-sivusto listasi vuoden parhaat lausunnot.

1. Serena Willliams

Tennistähti Serena Williams on jo vuosia saanut kuulla, että hänen vartalonsa olisi liian miehekäs. SELF-lehden syyskuun numerossa hän kommentoi saamaansa palautetta napakasti.

– Rakastan vartaloani, enkä halua muuttaa siinä mitään. Kenenkään muun ei tarvitse pitää kropastani. Haluan ainoastaan, että minun annetaan olla oma itseni.

Näin meistä jokaisen kannattaisi ajatella!

2. Danielle Brooks

Orange Is The New Black -sarjassa näyttelevä Danielle Brooks kirjoitti puhuttelevan esseen Refinery29-sivustolle siitä, kuinka pluskokoiset naiset ansaitsevat tulla nähdyiksi.

– Me haluamme shoppailla, olla tyylikkäistä, tuntea olomme seksikkäiksi. Haluamme nähdä itsemme lehdissä – emme ainoastaan sitaateissa vaan kansissa. Haastan tähän erityisesti naisjohtajat: ole nainen, joka tukee kaikkia muita naisia.

3. Jennifer Aniston

Näyttelijä Jennifer Anistonin avoin kirje raskausuteluista herätti viime kesänä sympatiaa ympäri maailmaa. Jennifer totesi olevansa väsynyt valvontaan, syyttelyyn ja esineellistämiseen, jota joutuu kokemaan päivittäin.

– Vastustan sitä, että minusta tehdään jotenkin vähäpätöisempi siksi, että vartaloni muuttuu tai että söin hampurilaisen ja minusta otettiin kuva oudosta kulmasta, jonka seurauksena olen joko raskaana tai lihava, hän kirjoitti.

Kirjeessään Jennifer kehotti kaikkia olemaan omien elämiensä ja kehojensa herroja:

– Olemme kokonaisia kumppanin kanssa tai ilman, lapsen kanssa tai ilman lasta. Saamme itse päättää, mikä on kaunista, kun kyse on kehoistamme. Se päätös on vain ja ainoastaan meidän.

Lue myös: Ei, en ole raskaana, minulla vain on maha – kiitos kysymästä, törppö!

4. Tess Holliday

Kun plusmalli Tess Holliday oli kesällä raskaana, hän sai kuulla ihmisiltä huolestuneita kommentteja tulevan lapsensa terveydestä. Hän kirjoitti napakkasanaisen vastineen Facebookiin. Hänen mielestään paino on ainoastaan yksilön oma asia, johon kellään muulla ei ole nokan koputtamista.

– On ok kehottaa ihmistä suksimaan kuuseen, jos hän antaa sinulle pyytämättä neuvoja siitä, mikä on sinulle ’parasta’, hän kiteytti.

Lue myös: Huippumalli Tess Holliday teki historiaa – vaatekoko 52

5. Anne Hathaway

Hollywood-tähti Anne Hathaway synnytti esikoispoikansa tämän vuoden maaliskuussa. Kesällä hän tsemppasi muita raskaudesta palautuvia ja painoaan pohdiskelevia Instagramissaan.

– Painonnousussa raskauden aikana (tai muulloin) ei ole mitään hävettävää. Ei ole häpeä, jos kilojen pudottaminen vie kauemmin kuin ajattelit (jos ylipäätään haluat pudottaa niitä), Anne kirjoitti.

Hän muistutti, että kehon muutokset ovat normaali osa elämää.

– Keho muuttuu. Keho kasvaa. Keho kutistuu. Se on rakkautta. Älä anna kenenkään väittää sinulle toisin.

6. Amy Schumer

Amy Schumer poseerasi lähes alastomana Pirellin tämän vuotisessa kalenterissa, jonka kuvasi legendaarinen valokuvaaja Annie Leibovitz.

– En ole koskaan tuntenut itseäni kauniimmaksi tai pitänyt itsestäni enemmän. Rakastan vartaloani, Schumer kommentoi kalenterikuvaansa Lontoon pressitilaisuudessa.

Amyn luonnollinen kuva sai innostuneen vastaanoton. Näyttelijää kiitettiin erityisesti siitä, että hän esiintyy siinä rehellisesti omana itsenään.

Lue myös: Kaikki mitä tarvitset! Maailman hauskimman naisen 10 + 1 elämänohjetta

7. Ronda Rousey

Judoka Ronda Rousey kehotti kesällä Refinery29-sivustolla kaikkia rakastamaan itseään täysillä. Hänen mielestään täydellisen ulkomuodon tavoittelu saattaa pahimmillaan estää tavoittelemasta tärkeämpi haaveita.

– Sinun ei tarvitse olla täydellinen, jotta kelpaat. Virheesi – sinun epäonnistuneet yrityksesi olla paras tai edes keskinkertainen – tekevät sinusta aidon. Ne tekevät sinusta paremman.

8. Hillary Clinton

Vaikka olisi matkalla Yhdysvaltain ensimmäiseksi naispresidentiksi, saattaa joutua kohtaamaan käsittämättömiä kysymyksiä omasta ruokavaliostaan. Kun Hillary Clinton nautiskeli kampanjansa aikana jäätelöannoksestaan, eräs toimittaja kysyi häneltä, kuinka monta kaloria annos sisältää.

Hillary tyytyi vain buuaamaan ja toteamaan kysymykseen ainoastaan: – Älä viitsi.

Lue myös: Jokaisella on oikeus syödä ilman laihdutuspuhetta – 7 hyvää sääntöä ruokapöytään

9. Demi Lovato

Bulimiasta koko ikänsä kärsinyt laulaja Demi Lovato kertoi Glamour-lehdelle, että oman itsensä hyväksymisessä on tärkeintä uskaltaa avata suunsa. Hänen mielestään jokaisen pitäisi uskaltaa puhua läheisilleen elämän suurimmistakin vaikeuksista.

– Itse sanon heille suoraan: ’Kaverit, tämä ei ole mikään iso juttu, mutta minun tekee juuri nyt todella paljon mieli oksentaa. Minun oli vain kerrottava’. Kun asiasta puhuu, siltä vie voiman pois.

10. Ashley Graham

Malli Ashley Graham uskoo vakaasti positiivisten sanojen voimaan. Siksi hän ennen isoja koitoksia toistaa itselleen kelpaavansa juuri sellaisenaan.

– Jos katsoo itseään peilistä ja kutsuu itseään rumaksi, kamalaksi ja lihavaksi, niihin sanoihin alkaa uskoa. Meidän on ihan oikeasti alettava kohdella itseämme vähän paremmin. Minä pyrin siihen vahvistamalla itseäni peilin edessä, hän kertoi Refinery29-sivustolle.

Lue myös: Mietelause, tsemppitaulu, jaksuhali – positiivisuus on iso trendi, mutta onko siitä apua?

Parinmuodostuksen suurimmat vaikeudet liittyvät seksuaalisen kipinän löytämiseen. Sen vuoksi lähentymistä harjoitellaan Ensitreffit alttarilla -sarjan kulisseissa tarvittaessa asiantuntijan kanssa.

Ensitreffit alttarilla -sarjassa sinkkujen olkapäänä toimii koko kauden ajan joukko rakkauden asiantuntijoita. Nyt viidennellä kaudella mukana ovat seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen, psykologi ja kirjailija Tony Dunderfelt sekä parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow.

Sinkut voivat kääntyä tukijoukkojen puoleen milloin tahansa, mutta sarjan kulisseissa tapahtuu myös rakkausvalmennusta, jota ei paljasteta katsojille sarjassa.

”Ollaan reilusti puhuttu seksuaalisuudesta ja siitä, mitä kaikkea se sisältää.”

Tony Dunderfelt on sarjassa asiantuntijana nyt kolmatta kautta. Hän paljastaa Me Naisille, että hän on kaikilla kolmella kaudella järjestänyt ohjelmaan osallistuneille miehille erilaisia kosketusharjoituksia. Hän opettaa miehiä kahdenkeskisesti ymmärtämään naisen psykologiaa.

– Harjoituksiin kuuluu yksinkertaisia vinkkejä siitä, miten naista lähestytään ja kosketetaan – myös seksuaalisella tavalla. Ollaan reilusti puhuttu seksuaalisuudesta ja siitä, mitä kaikkea se sisältää, Dunderfelt kertoo.

Sarjan tuottaja Onerva Österberg on kertonut aiemmin Me Naisille, että seksi ei juurikaan ole osa näkyvää ohjelmantekoa, sillä ohjelmaa ei ole käsikirjoitettu, eikä ennalta ole sovittu, mitä kaikkea siinä käsitellään.

– Olemme tehneet ohjelmaa hyvin pitkälti parien ehdoilla. Meillä on se linja, että jos parit eivät halua puhua asiasta, emme utele siitä, hän sanoo.

Dunderfeltin kosketusharjoituksien ajatus on opastaa ujompia miehiä, jos he eivät tiedä mikä on sallittua tämän kaltaisessa ohjelmassa.

– He voivat myös kysyä minulta apua, että mitä voisi nyt tehdä paremmin, jos seksi ei ole toiminut aiemmissa suhteissa, Dunderfelt sanoo.

”He voivat kysyä apua, mitä voisi nyt tehdä paremmin, jos seksi ei ole toiminut.”

Dunderfeltin mukaan aiempien kausien suhteissa suurimmat kompastuskivet ovat juurikin liittyneet läheisyyden ja kipinän puuttumiseen. Pareilla saattaa olla parinmuodostusvaiheessa paljon yhteistä, mutta valitettavasti papereilla yhteensopiminen ei aina riitä.

– Nykysuhteiden vaikeudet liittyvät siihen, että parien välillä ei ole kipinää. Ennen riitti, että puolisolla oli hyvä työ.

Se on suurin vaikeus myös sarjan ammattilaisten työssä: läheisyyttä ja kipinää ei voi testata etukäteen.

 

Laura Nerg ja hänen puolisonsa kyllästyivät Suomen kylmään talveen. Nyt oululaispari on muuttamassa runsaaksi puoleksi vuodeksi Espanjan auringon alle.

25-vuotias Laura Nerg ja hänen aviomiehensä Ville ovat jo pidempään haaveilleet ulkomaille muutosta. Toteutus on kuitenkin jäänyt uupumaan, kunnes pariskunta viime helmikuussa kyllästyi Suomen sääoloihin ja teki päätöksen Espanjaan muuttamisesta. Tarkoituksena on asua seitsemän kuukautta Torreviejassa, Costa Blancan alueella.

– Viime talvi oli niin pitkä, kylmä ja synkkä, että alkoi kyllästyttää. Mietimme, että miksei nyt, Laura kertoo.

Aikaisemmin parin ajatuksena oli lähteä ulkomaille töihin. Heistä kuitenkin tuntui, ettei arki ulkomailla olisi tarpeeksi erilaista.

– Ajattelimme, että miksemme vaan säästäisi rahaa ja lähtisi ulkomaille ihan lomalle. Lisää innostusta antoi, kun serkkuni oli poikaystävänsä kanssa viime talven maailmanympärimatkalla. Siitä tuli olo, että miksemme mekin pystyisi lähtemään, jos hekin pystyivät.

Laura ja Ville ovatkin helmikuusta saakka säästäneet ja tehneet järjestelyjä muuttoa varten. Lähtö koittaa lokakuun alussa.

Loman tarpeessa

Kylmän talven lisäksi lomantarve vaikutti päätökseen. Laura ei ole vielä koskaan päässyt viettämään palkallista kesälomaa. Aika on mennyt tiiviisti yhteisöpedagogin opintojen ja työnteon parissa.

– Viime talvena olin jo hyvin väsynyt. Aina, kun olen ollut lomalla, olen opiskellut. Ja kun en ole opiskellut, olen ollut töissä. Samalla olen yrittänyt ehtiä harrastamaan.

”Aina, kun olen ollut lomalla, olen opiskellut. Ja kun en ole opiskellut, olen ollut töissä.”

Lauran määräaikainen työsopimus ohjaajana kehitysvammapuolella on juuri päättynyt. Ville puolestaan on päättänyt matkan vuoksi irtisanoutua vakituisesta työstään keittiövuoromestarina.

Pitkä tehtävälista

Työkuvioiden lisäksi on pitänyt selvittää kaikkea asuntoasioista autovakuutukseen. Pariskunnan kaksi koiraa, sekarotuinen Pipsa ja lapinporokoira Pihla, ovat lähdössä mukaan Torreviejaan, mikä on osaltaan lisännyt kohtia tehtävälistaan.

– On vaatinut muutamia eläinlääkärikäyntejä ja soittoja Eviraan, jotta olemme saanut koirille kaikki tarvittavat rokotukset, passit ja sirut kuntoon, Laura luettelee.

– Isoin homma on ollut hankkia kaikki tarvittavat dokumentit sekarotuiselle koiralle.

Koirat vaikuttivat myös päätökseen matkustaa Euroopan halki autolla lentämisen sijaan. Samalla Laura ja Ville saavat autonsa käyttöön myös Espanjassa.

”Oulun omakotitaloon on löytynyt matkan ajaksi vuokralainen ja Torreviejasta puolestaan järjestyi asunto suomalaisen vuokranvälitysfirman kautta.”

Asumisjärjestelyt niin Suomen kuin Espanjankin päässä on jo hoidettu. Oulun omakotitaloon on löytynyt matkan ajaksi vuokralainen ja Torreviejasta puolestaan järjestyi asunto suomalaisen vuokranvälitysfirman kautta. Nyt Laura pyrkii saamaan Suomen-kodin tyhjäksi ennen matkaa: osa tavaroista myydään, osa laitetaan varastoon odottamaan kevättä.

Kaiken kaikkiaan valmistelut ovat Lauran mukaan hoituneet melko vaivattomasti siitäkin huolimatta, että järjesteltävänä olivat myös parin vastikään vietetyt häät.

Hänen mukaansa kunkin asian hoitamiseen on yleensä riittänyt yksi puhelinsoitto.

”En edelleenkään tiedä, olenko muistanut hoitaa kaiken.”

– Pitää muistaa irtisanoa sähkösopimus, jätesopimus ja netti. Ja huolehtia, että puhelinliittymät toimivat ulkomailla ja niin edelleen. En kyllä edelleenkään tiedä, olenko muistanut hoitaa kaiken, Laura nauraa.

Kohde Googlesta

Hektisten viime vuosien jälkeen Laura odottaa Espanjassa asumiselta aikaa ajatella ja nauttia elämästä. Myös harrastusmahdollisuudet ovat liikunnalliselle pariskunnalle tärkeitä. Laura harrastaa ilma-akrobatiaa ja Ville kehonrakennusta.

Urheilun lisäksi pari suunnittelee paikallisen kielen ja kulttuurin opiskelua sekä ympäristöön ja ruokakulttuuriin tutustumista. Laura aikoo kirjoittaa Espanjasta myös blogia, jolle on antanut nimeksi Aurinkoa kiitos! Hän kertookin odottavansa eniten juurikin aurinkoa ja lämpöä.

– Siellä on vuodessa keskimäärin 320 aurinkoista päivää. Se ratkaisi kohteen valinnan.

”Internet osasi kertoa, että Torreviejassa on pieni suomalaisyhteisö, muttei mahdotonta määrää turisteja talvisin.”

Aurinkoisten päivien määrä selvisi googlettamalla. Internet osasi kertoa myös, että Torreviejassa on pieni suomalaisyhteisö, muttei mahdotonta määrää turisteja talvisin.

– Kohde piti valita niin, että siellä on sen verran suomalaisia tai turisteja, että siellä puhutaan englantia. Emme puhu kummoisesti espanjaa, joten emme me voisi mennä asumaan ihan natiiviespanjalaiseen paikkaan, Laura selvittää.

Ennen Torreviejaan päätymistä pari oli asettanut kriteeriksi lämpimän sään lisäksi sijainnin EU-alueella. Kiinnostus Espanjaa kohtaan oli herännyt jo aiemmilla reissuilla.

Kannustusta läheisiltä

Epätavalliseen irtiottoon on Lauran ja Villen lähipiirissä suhtauduttu innostuneesti.

– Ajattelin, että meidän vanhemmat olisivat sillä tavalla, että ”eihän tuollaista voi tehdä”, mutta kaikki ovat sanoneet, että ehdottomasti kannattaa lähteä, että ihan huippu juttu, Laura kertoo.

”Kaikki ovat sanoneet, että ehdottomasti kannattaa lähteä, että ihan huippujuttu.”

Reilu puoli vuotta Torreviejassa on tarkoitus elää säästöjen turvin. Oulun kodista saatavat vuokratulot pariskunta aikoo jättää sivuun kotiinpaluuta varten. Sen kummemmin pariskunta ei ole vielä valmistautunut Suomeen paluuseen.

– Mietimme sitä sitten vasta myöhemmin. Meillä on siihen seitsemän kuukautta aikaa.