Me Naiset
|
Jenni Junkala
Ylisuorittaja vai muuten vain stressaantunut? Kuva: Shutterstock
Ylisuorittaja vai muuten vain stressaantunut? Kuva: Shutterstock

Täydellisyyden tavoittelu ei nimittäin ole yhtään niin auvoinen asia kuin voisi kuvitella.

Tässäpä työhaastattelun vakiokysymys: Mikä on huono puolesi? Ja vastaus siihen: Olen perfektionisti. Haluan tehdä työni täydellisesti. Välillä se on vähän rasittavaa, mutta minkäs teet. Heh heh.

Kukapa tähän ei olisi sortunut? No ei ehkä kannattaisi. Perfektionismi, asioiden tekeminen mahdollisimman hyvin, ei nimittäin ole niin hyvä asia kuin voisi kuvitella. Tuoreen tutkimuksen mukaan ihminen, joka on perfektionisti, saattaa olla hyvin ahdistunut ja masentunut ja tekee muita todennäköisemmin itsemurhan. Vuosikymmeniä perfektionismin vaikutuksia tutkineen Gordon Flettin mukaan harva ymmärtää, kuinka tuhoisaa perfektionismi voi olla.

Ehkä siitä ei kannattaisikaan olla ylpeä, vaan pyrkiä eroon? Science of Us -sivuston mukaan 90-luvulla julkaistu tutkimus todistaa, että toisin kuin voisi kuvitella, menestyneet ihmiset ovat harvoin perfektionisteja. Uraa luovalla ei ole aikaa jäädä ahdistumaan omista virheistään, kuten perfektionistit tekevät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuore tutkimus julkaistiin yhdysvaltalaisen psykologian ammattijärjestön APA:n tiedejulkaisussa Review of General Psychology.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lisää ylisuorittamisesta:

Hei suorittaja: Perfektionismi on yhtä vaarallista kuin tupakointi tai ylipaino

Shindo opettaa suorittajan rentoutumaan

8 syytä lopettaa stressin kanssa flirttailu

Sisältö jatkuu mainoksen alla