Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Tietokoneiden vallankumousta odotellessa on hyvää aikaa perhetyä mainioihin scifi-leffoihin.

Tekoäly on nyt virallisesti päihittänyt ihmisen. Ainakin jos mittapuuna pidetään Alan Turingin vuonna 1950 kehittämää koetta, jonka tarkoituksena on tulkita tekoälyn ihmismäisyyttä.

Brittiläinen Royal Society of London -tiedeakatemia julisti taannoin testin ensimmäiseksi läpäisijäksi keskusteluohjelman nimeltä Eugene Goostman. Äly esittelee itsensä 13-vuotiaaksi unkarilaiseksi pojaksi.

Jotkut tutkijat ovat kuitenkin sanoneet, että testivoittaja ei ansaitse titteliään ja ihmismäiseen keinoälyyn on vielä pitkä matka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oli testi läpäisty tai ei, kehittynyt tekoäly on totta ainakin elokuvissa. Tietokoneiden vallankumousta odotellessa kannattaa katsoa ainakin seuraavat scifi-pläjäykset!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Blade Runner (1982): replikantit

Ihmisten kaltaisia keino-olentoja, jotka uhkaavat maapallon tulevaisuutta. Ne ovat geneettisesti ihmisten kaltaisia, mutta teknisesti tuotettuja. Replikantit elävät vain neljä vuotta, jotta niille ei ehtisi kehittyä tunteita. Elokuvan juoni keskittyy olentojen tuhoamiseen, jota johtaa Rick Deckard. Leffan keskeinen teema on kloonaamisen ja tekoälyn luomisen moraalinen arveluttavuus.

I, Robot (2004): V.I.K.I.

Robotti, joka päättää alkaa suojella ihmisiä ihmisiltä itseltään. Elokuvassa robotit ovat muodostuneet yhteiskunnan osaksi, joka palvelee ihmistä. Koneet on ohjelmoitu noudattamaan robotiikan pääsääntöjä. Ne eivät saa vahingoittaa ihmisiä ja niiden on toteltava ihmisten käskyjä. Koneet kuitenkin nousevat vallankumoukseen, jonka pääsuunnittelijana V.I.K.I. toimii.

Linnunradan käsikirja liftareille (2005): Syvä Miete

Supertietokone, jonka tarkoituksena on saada vastaus ”Perimmäiseen Kysymykseen elämästä, maailmankaikkeudesta ja kaikesta muusta sellaisesta.” Laskettuaan asiaa 7,5 miljoonaa vuotta se sai vastaukseksi 42. Vastausta ei kuitenkaan voida tulkita, koska kukaan ei tiennyt mikä on Perimmäinen Kysymys. Tätä selvittämään rakennettiin toinen supertietokone: maapallo.

Ritari Ässä (2008): KITT

Ritari Ässän eli Michael Knightin uskollinen tekoälyllä höystetty menopeli. Sen prosessorilla on itsetietoisuus, jonka ansiosta KITT pystyy ajattelemaan, oppimaan ja kommunikoimaan. Kaaralla on hyvin herkkä ego, mutta se kykenee myös hersyvään huumoriin. Vuoden 2008 televisioelokuva perustuu 80-luvun hittisarjaan.

Her (2013): Samantha

Uuden tietokonekäyttöjärjestelmän ”sisin”, joka kehittyy käyttäjän tarpeiden mukaan. Elokuvan päähenkilö Theodore Twombly hankkii uuden tietokoneen, jossa Samantha asustaa. Hän on älykäs, herkkä ja hauska. Samanthan ihmismäisyys kasvaa elokuvan aikana valtaviin mittakaavoihin. Lopulta Theodore ja Samantha rakastuvat. Elokuva herättää kysymyksiä ihmisyydestä. Onko ajatteleva olento ihminen, vaikka sillä ei olisikaan ruumista?

Lähteet: University of Reading, Buzzfeed

Sisältö jatkuu mainoksen alla