Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Tietokoneiden vallankumousta odotellessa on hyvää aikaa perhetyä mainioihin scifi-leffoihin.

Tekoäly on nyt virallisesti päihittänyt ihmisen. Ainakin jos mittapuuna pidetään Alan Turingin vuonna 1950 kehittämää koetta, jonka tarkoituksena on tulkita tekoälyn ihmismäisyyttä.

Brittiläinen Royal Society of London -tiedeakatemia julisti taannoin testin ensimmäiseksi läpäisijäksi keskusteluohjelman nimeltä Eugene Goostman. Äly esittelee itsensä 13-vuotiaaksi unkarilaiseksi pojaksi.

Jotkut tutkijat ovat kuitenkin sanoneet, että testivoittaja ei ansaitse titteliään ja ihmismäiseen keinoälyyn on vielä pitkä matka.

Oli testi läpäisty tai ei, kehittynyt tekoäly on totta ainakin elokuvissa. Tietokoneiden vallankumousta odotellessa kannattaa katsoa ainakin seuraavat scifi-pläjäykset!

Blade Runner (1982): replikantit

Ihmisten kaltaisia keino-olentoja, jotka uhkaavat maapallon tulevaisuutta. Ne ovat geneettisesti ihmisten kaltaisia, mutta teknisesti tuotettuja. Replikantit elävät vain neljä vuotta, jotta niille ei ehtisi kehittyä tunteita. Elokuvan juoni keskittyy olentojen tuhoamiseen, jota johtaa Rick Deckard. Leffan keskeinen teema on kloonaamisen ja tekoälyn luomisen moraalinen arveluttavuus.

I, Robot (2004): V.I.K.I.

Robotti, joka päättää alkaa suojella ihmisiä ihmisiltä itseltään. Elokuvassa robotit ovat muodostuneet yhteiskunnan osaksi, joka palvelee ihmistä. Koneet on ohjelmoitu noudattamaan robotiikan pääsääntöjä. Ne eivät saa vahingoittaa ihmisiä ja niiden on toteltava ihmisten käskyjä. Koneet kuitenkin nousevat vallankumoukseen, jonka pääsuunnittelijana V.I.K.I. toimii.

Linnunradan käsikirja liftareille (2005): Syvä Miete

Supertietokone, jonka tarkoituksena on saada vastaus ”Perimmäiseen Kysymykseen elämästä, maailmankaikkeudesta ja kaikesta muusta sellaisesta.” Laskettuaan asiaa 7,5 miljoonaa vuotta se sai vastaukseksi 42. Vastausta ei kuitenkaan voida tulkita, koska kukaan ei tiennyt mikä on Perimmäinen Kysymys. Tätä selvittämään rakennettiin toinen supertietokone: maapallo.

Ritari Ässä (2008): KITT

Ritari Ässän eli Michael Knightin uskollinen tekoälyllä höystetty menopeli. Sen prosessorilla on itsetietoisuus, jonka ansiosta KITT pystyy ajattelemaan, oppimaan ja kommunikoimaan. Kaaralla on hyvin herkkä ego, mutta se kykenee myös hersyvään huumoriin. Vuoden 2008 televisioelokuva perustuu 80-luvun hittisarjaan.

Her (2013): Samantha

Uuden tietokonekäyttöjärjestelmän ”sisin”, joka kehittyy käyttäjän tarpeiden mukaan. Elokuvan päähenkilö Theodore Twombly hankkii uuden tietokoneen, jossa Samantha asustaa. Hän on älykäs, herkkä ja hauska. Samanthan ihmismäisyys kasvaa elokuvan aikana valtaviin mittakaavoihin. Lopulta Theodore ja Samantha rakastuvat. Elokuva herättää kysymyksiä ihmisyydestä. Onko ajatteleva olento ihminen, vaikka sillä ei olisikaan ruumista?

Lähteet: University of Reading, Buzzfeed

Listalla myös kiistanalainen viinipullo!

Hei sinä kotitaloutesi metatyöstä vastaava henkilö! Jos olet parhaillaan miettimässä talvikenkien kesähuoltoa tai sitä, missä välissä kastelet tomaatintaimet, lopeta: on aika pysähtyä hetkeksi suunnittelemaan kevätlahjoja opettajille ja päiväkodin henkilökunnalle. Sitä paitsi eikö talvikenkien kuuluisi olla jo kesäsäilössä?

Teimme osan metatyöstä puolestasi ja kysyimme ammattikasvattajilta, mitä he toivovat lahjaksi – ja mitä eivät toivo. Seuraavalta listalta valitsemaan! Kyllä-listalta, jos haluat ottaa varman päälle, Ehkä ei -listalta, jos tykkäät riskeistä ja haluat päästä eroon kotisi epämääräisistä pikkuesineistä.

Kyllä

Kukat ja kasvit. Kukapa niistä nyt ei tykkäisi.

”Kukan sijaan myös yrtti tai muu taimi on kiva, eikä tule kalliiksikaan!” Yläkoulun opettaja

Omatekoiset kortit ja tuotokset. Lämmittävät aina mieltä.

”Silloin tuntee, että on tullut tehtyä jotain hyvää, kun oppilas itse haluaa muistaa omilla askartelutuotoksillaan. Näitä ei tosin tule säästettyä.” Alakoulun opettaja

Suklaa ja muut herkut. Jakavat mielipiteitä.

”Mukavimpia ovat yhteisesti kaikille ryhmän aikuisille tuodut kakut tai muut herkut.” Lastentarhanopettaja

”Mä olen sanonut, että ei kiitos suklaata, en sitten tiedä, kuinka tahditonta se on.” Luokanopettaja

Lahjakortit. Otetaan tyytyväisinä vastaan, oli sitten hemmotteluhoitoon tai kauppaan.

Viinipullo. Ilahduttaa yleensä, mutta kiistanalainen kysymys silti.

Kahvi tai tee. Ei läheskään niin kiistanalainen!

Ei mitään. Taas kiistanalainen!

”Ei me ihan oikeasti odoteta, että jotain pitää tuoda. Kiva yllätys, mutta eivät useimmat tuo lahjoja.” Lastentarhanopettaja

Leffalippu. Mukava muistaminen.

Kirja. Miksei?

Joku yllättävä. Riski, mutta riskit ovat elämän suola.

Oppilaskunnan hallitukselta tuli kerran kesäinen torkkupeitto, ihana lahja!” Yläkoulun opettaja

Ehkä ei

Kynttilät. Osa tykkää, osa ei. Väärä sesonki juuri nyt.

Tuikkulyhdyt. Sama homma.

Muki. 

Pehmolelut.

”Esimerkiksi lumiukko tai koirakäsilaukku.”

Koriste-esineet. Makuasioita, myös konmaritus saattaa haiskahtaa taustalla.

”Otetaan hymyillen vastaan, mutta harvemmin päätyvät käyttöön.” Yläkoulun opettaja

Kirppiskama.

Kasmir on aiemminkin kertonut kokemastaan epävarmuudesta. Kuva: Heli Blåfield
Kasmir on aiemminkin kertonut kokemastaan epävarmuudesta. Kuva: Heli Blåfield

Laulaja Kasmir kertoo jumaloivansa avopuolisoaan, mutta tunteneensa pariskunnan ikäeron takia riittämättömyyttä.

Vain elämää -ohjelmassa keskustellaan tällä viikolla seksin merkityksestä parisuhteessa. 

Kasmir-nimellä esiintyvä laulaja Thomas Kirjonen, 33, avaa rohkeasti omaa tilannettaan:

– Omassa elämässäni parisuhteessa jossain kohtaa mun halut saattavat olla ihan olemattomat. Siinä ei ole mitään sellaista, että rakkaus olisi kuollut, mutta kyllähän seksi on kumminkin tosi tärkeä osa parisuhdetta. 

Mira Luoti, jonka päivää tällä viikolla vietetään, on Kasmirin kanssa samoilla linjoilla seksin tärkeydestä. 

– Kun lapset tulee, niin joutuu rakentamaan sen ihan uudelleen. Siitä täytyy pitää huolta, hän lisää.

”Olin tosi epävarma meidän parisuhteen alussa.”

Ikäero ja epävarmuus

Kasmir kertoo jaksossa myös tunteneensa parisuhteen aluksi epävarmuutta omasta riittävyydestään. 

– Jumaloin mun avopuolisoa, hän on kaikin tavoin kaunis ihminen. Mutta se ikäero siinä, olin tosi epävarma meidän parisuhteen alussa. 

Kasmir on Iltalehden mukaan seurustellut pari vuotta nyt 21-vuotiaan Julian kanssa. Kasmir harmittelee olleensa välillä ”tosi perseestä”, koska epävarmuus nostaa usein ihmisen ikävimmät piirteet esiin.

Kasmir on aiemminkin puhunut avoimesti epävarmuuden ja riittämättömyyden tunteista. Me Naisten haastattelussa hän kertoi hiljattain kuittailusta, jota sai kavereiltaan kaljuunnuttuaan nuorena.

– Vaikka ihmiset eivät tarkoittaisi pahaa, herkkään paikkaan osuvat sanat satuttavat. Pilkka myrkytti mieltäni ja aiheutti ujoutta ja epävarmuutta. Itsetuntooni jäi syvä särö.