Mistä tuoreen kalan tunnistaa? Kuva: Shutterstock
Mistä tuoreen kalan tunnistaa? Kuva: Shutterstock

Mistä tunnistaa tuoreen kalan ja paljonko siitä pitää maksaa? Torioppaamme vastaa uusavutonta askarruttaviin kysymyksiin. Sillä mikäänhän ei ole ihanampaa kesäpuuhaa kuin torilla käynti.

Tuoreusaste epäilyttää. Saako torilta takuuvarmasti tuoretta?

Kalat, vihannekset ja marjat ovat tuoreita. Torilla myytävien ruokien valmistajat joutuvat käyttämään osittain pakastettuja raaka-aineita, kuten vaikkapa muikkuja. Tuoreita muikkuja olisi mahdoton saada tarvittava määrä.

Millainen kala kannattaa ostaa, mikä jättää tiskiin?

Kalan pinnan limamaisen kerroksen pitää olla kunnossa, kidusten punaiset ja silmien kirkkaat. Jos kalan limakerros on kuivunut tai silmät samentuneet, kala on alkanut vanhentua. Katso kalaa ostaessasi, että sitä säilytetään kylmässä.

Entäpä marjojen tuoreus?

Jos päivä on aurinkoinen ja kuuma, marjat eivät kestä kauan. Esimerkiksi mansikka saattaa nuupahtaa nopeasti ja herukat homehtua. Suuri osa torilla tuotteitaan myyvistä hakee sesonkiaikaan tuotteita kylmästä sitä mukaa, kun niitä myydään, jotta marjat pysyvät hyvinä.

Kuinka paljon saa maistella?

Pääsääntö: Yksi on maistamista, kaksi on syömistä! Jos et ole varma, onko maistelu tervetullutta, tarkkaile myyjää. Moni kauppias ei kiellä maistelua, mutta jos se on epätoivottua tai maistiaisia uppoaa suuhun liian monta, myyjä kyllä viestittää rajat katseella.

Hiton torilokit. Miten niiltä voi välttyä?

Valikoi syöntipaikaksesi sellainen, jossa pääset varjon alle. Suojaa ruokasi, kun olet ostamassa sitä, ja katso, etteivät linnut pääse hyökkäämään sen kimppuun. Turistit saattavat ruokkia lintuja, mutta niin ei pitäisi missään nimessä tehdä.

Onko torilla pakko tinkiä?

Tinkiminen ei kuulu enää torilla asioimiseen, vaikka aikaisemmin näin on ollut. Torilla on kiinteät hinnat, joista tingitään harvoin. Jos kuitenkin haluaa tinkiä, pitäisi se tehdä nätisti. Välillä mukavat myyjät voivat panna vaikka vähän hernettä kaupanpäällisiksi.

Pitäisikö kauppiaan kanssa rupatellakin?

Torilla voi vaihtaa kuulumiset ja keskustella vaikka tuotteista, resepteistä ja ilmoista. Torilla työskentelevillä ei kuitenkaan ole tarvetta rupatteluun, vaan sen tehdään asiakkaan takia. Aina sekään ei onnistu, jos on kiire palvella muita.

Onko pakko ottaa, mitä myyjä tarjoaa, vai voiko tuotteensa valikoida?

Moni haluaa valita itse ostamansa omenat, tomaatit ja päärynät. Herneet ja perunat jäävät yleensä myyjien hoidettavaksi. Moni paikka asettaa tuotteet niin, että asiakkaat saavat itse valita helposti ne.

Kuuluuko torilla maksaa käteisellä?

Maksuvälineellä ei ole merkitystä: käteinen ja kortti nykyään käyvät (monessa paikassa).

Vastaajana Helsingin kaupungin elintarviketarkastaja ja ruokamyrkytystiimin jäsen Pirkko Hokkanen sekä kolmannen polven torikauppias, Ritva Paju.

Lue myös:

Kuinka paljon torilla saa maistella?

Näin ruoka säilyy pilaantumatta mökkimatkalla

Älä pilaa eväsleipääsi – vältä yleinen moka

Etkö ymmärtänyt otsikkoa? Snäppi tarkoittaa Snapchattia ja wappi WhatsAppia. Päivitä lyhennesanavarastosi nuorten tasolle tämän lyhyen oppaan avulla. 

Alla on lista teinien käyttämistä lyhenteistä vuonna 2018. 

Ihs = Ihan sama

”Mä sain tänään äidilt kympin”
”No kuule ihs”

Rks = Rakas

”Oot mulle Toooooooooooooooosi RKS<3 Mä RKS:Tan sua<3”

Mp = Mielipide

”Mp mun uusista hiuksista?”

Gn = Hyvää yötä

”Gn valmiiks ja striikit” kun toivotat hyvää yötä etukäteen. 

Gm = Huomenta

”Gm vaa sullekki”

Emt = En mä tiedä

”Mitä teet huomenna?”
”Emt”

Bff = Paras ystävä (Best friends forever) 

"Sä oot mun bff"

"Niin säki mun"

Bf = Poikaystävä

”Mun bf jätti mut eilen”

Vkl = Viikonloppu

”Meen vkl mummol”

Käty = Kämppä tyhjänä

”Porukat lähti viikonlopuks mökille ja meil on nyt käty, vois mennä meille dokaa”

Tnä = Tänään

”Onks meil äikkää tnä?”

Hme = Huomenna

”Mitä teet hme?”

Btw = Muuten

”btw, en tuu huomenna kouluu, koska oon kipee ): ”

Evm = Ei voi muistaa

"Mikä sen pojan nimi olikaa"
"Evm"

Oletko liian vanha katselemaan putkeen kymmeniä Youtube-videoita? Hyvä, sitten olet sopivan ikäinen kuuntelemaan podcasteja!

Podcasteja riittää koko kesäksi, ja tarjonnasta ei ole pulaa. Jotta sinun olisi helpompi haarukoida hyvää kuunneltavaa, tässä täkyiksi muutama mainio kotimainen podcast ja niiden tekijöiden suositukset. Podcastien nimet ovat linkkejä kuuntelunautintoon. Kuulokkeet esiin.

Nokkelointia! Kasper & Mikko: Suomen suosituin podcast

Kasper Strömman ja Mikko Pykäri juovat viikottaisen juoman ja höpöttävät mukavia nokkelasti. Tarinaa riittää, puhe soljuu viihdyttävästi.

Kasperin vinkit:

Lilla drevet

”Satiiripodcast, joka käsittelee ajankohtaisia asioita. Aika paljon ruotsalaista politiikkaa, jota en sinänsä seuraa aktiivisesti – mutta Lilla drevet puhuu siitä niin hauskasti, että tekee mieli kuunnella silti. Poddaamassa neljä lempikoomikkoani/sarjakuvataiteilijaa, yleensä pari-kolme paikalla.”

Alex och Sigge

”Vanhimpia ruotsalaisia podcasteja. Nauhoittaa viikoittain, ja koska tehneet yli 300 jaksoa, tarkoittaa että ovat tehneet noin kuusi vuotta yhdessä. Yllättävän hyvin kestänyt aikaa, vielä riittää juttua. Podcast myös jatkuu vaikka Sigge hiljattain muutti Amerikkaan.”

80 väldigt goda mackor

”'80 oikein hyvää voileipää'. Joka jaksossa tehdään VOILEIPÄ ja puhutaan siitä. Tai no, oikeastaan siinä puhutaan kyllä kaikesta muusta, mutta se voileipä toimii viitekehyksenä. Viihdyttävä puhehan tässäkin on pääosassa, kiitos mielenkiintoisten henkilöiden.”

Kuva: Supla
Kuva: Supla

Naisten juttuja! Lettukestit

Laura Ollilan ja Tiia Heralan Lettukesteissä puhutaan seksistä, parisuhteista, naisista ja miehistä ja vastaillaan aikuisten Dear Eki -henkisiin kysymyksiin. Viime aikoina pohdinnassa esimerkiksi ero sekä pissa/kakkaleikit.

Lauran suositukset:

Juha Vuorisen podcastit

”Elintasopakolaisena tunnetun Vuorisen erinäiset podcast-ohjelmat on tullut kuunneltua. Päällimmäisenä on jäänyt mieleen Kaunokirjallisuuden Karvakuonot, koska tykkään hauskoista ja karvaisista miehistä.”

Rosvoradio

”Suosittelen myös Jete Ollisen juontamaa Rosvoradiota, jossa haastatellaan entisiä rikollisia.”

Puhetta rahasta! #Rahapodi

Jo perinteikäs, paljon kuunneltu talouspuheen vuo Nordnetin Miikka Luukkoselta ja Martin Paasilta: rennohkosti sijoittamisesta, säästämisestä, talouspolitiikasta ja nykyään paljosta muustakin aiheen ympäriltä. 

Miikka vinkkaa:

Motley Foolin podcastit

”Näitä suosittelisimme ulkomaisista talousaiheisista podcasteista.”

Pörssipäivä

”Yle Areenasta löytyvä Pörssipäivä on myös ihan jees, jos vieraat ovat se ykkösjuttu!”

Animal Spirits Podcast

”Eräs kuuntelija vinkkasi tämän jenkkiläisen podcastin. Rahapodin tyyppinen, mutta sisällöltään vähän haastavampi.”

Sivistystä & kirjoja! Sivumennen

Jonna Tapanaisen ja Johanna Laitisen innostunut kirjapodcast, jossa rönsyillään kirjoista mukavasti yhteiskunnallisiin teemoihin. Tätä kuunnellessa päättää aina alkaa lukea hulluna. 

Jonnan vinkit:

Where should we begin? with Esther Perez

”'Kun valitset kumppanin, valitset tarinan.' Belgialaisen parisuhdeterapeutin Esther Perelin podcastissa todelliset pariskunnat kertovat suhteestaan ja sen ongelmakohdista. Perel saa pariskunnat avautumaan ja konsultoi heitä viisaasti hurmaavalla aksentillaan.”

On Being

”Jenkkitoimittaja Krista Tippett on ihana ja älykäs keskustelunvetäjä, joka vieraineen pohdiskelee pelottomasti elämän suuria kysymyksiä. Mietittyä ja ajatuksia herättävä puhetta.”

Omaa luokkaa

Mia Haglund ja Taija Roiha puhuvat feministisessä podcastissaan fiksusti yhteiskunnasta, kulttuurista ja ajan virtauksista.”