Mistä tuoreen kalan tunnistaa? Kuva: Shutterstock
Mistä tuoreen kalan tunnistaa? Kuva: Shutterstock

Mistä tunnistaa tuoreen kalan ja paljonko siitä pitää maksaa? Torioppaamme vastaa uusavutonta askarruttaviin kysymyksiin. Sillä mikäänhän ei ole ihanampaa kesäpuuhaa kuin torilla käynti.

Tuoreusaste epäilyttää. Saako torilta takuuvarmasti tuoretta?

Kalat, vihannekset ja marjat ovat tuoreita. Torilla myytävien ruokien valmistajat joutuvat käyttämään osittain pakastettuja raaka-aineita, kuten vaikkapa muikkuja. Tuoreita muikkuja olisi mahdoton saada tarvittava määrä.

Millainen kala kannattaa ostaa, mikä jättää tiskiin?

Kalan pinnan limamaisen kerroksen pitää olla kunnossa, kidusten punaiset ja silmien kirkkaat. Jos kalan limakerros on kuivunut tai silmät samentuneet, kala on alkanut vanhentua. Katso kalaa ostaessasi, että sitä säilytetään kylmässä.

Entäpä marjojen tuoreus?

Jos päivä on aurinkoinen ja kuuma, marjat eivät kestä kauan. Esimerkiksi mansikka saattaa nuupahtaa nopeasti ja herukat homehtua. Suuri osa torilla tuotteitaan myyvistä hakee sesonkiaikaan tuotteita kylmästä sitä mukaa, kun niitä myydään, jotta marjat pysyvät hyvinä.

Kuinka paljon saa maistella?

Pääsääntö: Yksi on maistamista, kaksi on syömistä! Jos et ole varma, onko maistelu tervetullutta, tarkkaile myyjää. Moni kauppias ei kiellä maistelua, mutta jos se on epätoivottua tai maistiaisia uppoaa suuhun liian monta, myyjä kyllä viestittää rajat katseella.

Hiton torilokit. Miten niiltä voi välttyä?

Valikoi syöntipaikaksesi sellainen, jossa pääset varjon alle. Suojaa ruokasi, kun olet ostamassa sitä, ja katso, etteivät linnut pääse hyökkäämään sen kimppuun. Turistit saattavat ruokkia lintuja, mutta niin ei pitäisi missään nimessä tehdä.

Onko torilla pakko tinkiä?

Tinkiminen ei kuulu enää torilla asioimiseen, vaikka aikaisemmin näin on ollut. Torilla on kiinteät hinnat, joista tingitään harvoin. Jos kuitenkin haluaa tinkiä, pitäisi se tehdä nätisti. Välillä mukavat myyjät voivat panna vaikka vähän hernettä kaupanpäällisiksi.

Pitäisikö kauppiaan kanssa rupatellakin?

Torilla voi vaihtaa kuulumiset ja keskustella vaikka tuotteista, resepteistä ja ilmoista. Torilla työskentelevillä ei kuitenkaan ole tarvetta rupatteluun, vaan sen tehdään asiakkaan takia. Aina sekään ei onnistu, jos on kiire palvella muita.

Onko pakko ottaa, mitä myyjä tarjoaa, vai voiko tuotteensa valikoida?

Moni haluaa valita itse ostamansa omenat, tomaatit ja päärynät. Herneet ja perunat jäävät yleensä myyjien hoidettavaksi. Moni paikka asettaa tuotteet niin, että asiakkaat saavat itse valita helposti ne.

Kuuluuko torilla maksaa käteisellä?

Maksuvälineellä ei ole merkitystä: käteinen ja kortti nykyään käyvät (monessa paikassa).

Vastaajana Helsingin kaupungin elintarviketarkastaja ja ruokamyrkytystiimin jäsen Pirkko Hokkanen sekä kolmannen polven torikauppias, Ritva Paju.

Lue myös:

Kuinka paljon torilla saa maistella?

Näin ruoka säilyy pilaantumatta mökkimatkalla

Älä pilaa eväsleipääsi – vältä yleinen moka

Dokumentti kertoo, miten 13 naista hyllytettiin avaruuslennolta ilman syytä, vaikka naiset pärjäsivät testeissä jopa paremmin kuin miehet.

IS TV-LEHTI: Kuinka monta naispuolista kuuluisaa astronauttia maailma tietää? Saattaisi tietää kerralla kolmetoista, mikäli projekti Mercury 13 olisi nähnyt päivänvalon. Jotakin kävi, ja päivänvaloon pääsikin Mercury 7, joukko astronauttimiehiä.

Netflixin Mercury 13 -alkuperäisdokumentissa kerrotaan varjoihin jätetty tarina. Vuonna 1961 kolmetoista naispilottia testattiin avaruuslentoa varten. NASA oli suunnitellut ihmisen lennättämistä avaruuteen jo vuodesta 1958 nimellä ”Projekti Mercury”.

Miksi avaruuteen pääsi lopulta vain miehiä, vaikka moni samoin testatuista naisista pärjäsi miehiä paremmin?

David Singtonin ja Heather Walshin ohjaamassa dokumentissa on yllättävän vahvaa ajankohtaista henkeä. Yhdysvalloilla oli kiire kilpailla avaruusmatkailussa Venäjän kanssa, mutta tasa-arvoa kohti kiirettä ei ollut. Loppujen lopuksi ensimmäinen naisavaruuslentäjä oli venäläinen Valentina Tereshkova vuonna 1963.

Salaisesti testatut naiset kertovat nyt kokemuksistaan, unelmistaan – ja suuresta pettymyksestä. Oli vaikea käsittää, miksei avaruuteen lähetetty parhaita yksilöitä sukupuolesta välittämättä. Hyvä veli -verkosto jyräsi naisastronautit alleen.

Jerrie Cobb läpäisi monivaiheisen testin ensimmäisenä amerikkalaisnaisena ja monessa testissä Mercury 7 -miehiä paremmin tuloksin. Tästä innostunut Nasan testaaja Randy Lovelace kutsui 19 naista yksityisesti rahoitettuihin testeihin. Naisten keveys voisi olla valttikortti avaruudessa.

Naisista 13 selvitti ensivaiheen fyysiset testit. Kaikki olivat ansiokkaita ammattilentäjiä. Testit käsittivät muun muassa röntgenkuvauksia, vatsahappotutkimuksen ja refleksitestejä sähköiskujen avulla. Korviin suihkutettiin jäävettä ja seurattiin, kuinka nopeasti sisäkorva toipui. Keuhkoja tarkkailtiin pyöräilyrasitustesteillä.

Monien mielestä kyseessä oli suora sukupuolinen syrjintätapaus.

Osa naisista jatkoi testauksen seuraaviin osiin, ja muutamat irtisanoutuivat jo töistään. Nasa kuitenkin lopetti testauksen kesken kaiken. Jerrie Cobb teki kaikkensa saadakseen testiohjelman jatkumaan. Hän jopa vetosi presidentti John F. Kennedyyn. Monien mielestä kyseessä oli suora sukupuolinen syrjintätapaus.

Seurasi julkista keskustelua naisista avaruudessa. NASA:n edustajat todistivat, ettei yhteiskunnan sosiaaliseen järjestykseen kuulu hyväksyä naisia astronauteiksi. Peräänkuulutettiin armeijapohjaa ja insinööriopintoja. Vuonna 1962 naisia ei vielä päästetty ilmavoimien kouluihin. Pelättiin myös kuukautiskierron vaikutuksia avaruudessa.

Kun kosmonautti Valentina Tereshkova lensi avaruuteen, sukupuolikeskustelu kiihtyi. Life-lehden toimittaja Clare Boothe Luce julkaisi kolmentoista Mercury-kokelaan valokuvat ensimmäistä kertaa mediassa.

Kului silti vielä 20 vuotta siihen, että ensimmäinen amerikkalaisnainen, Sally Ride, pääsi avaruuteen. Eileen Collins oli ensimmäinen rakettilentäjä vuonna 1995. Yli 30 vuotta Lovelacen testauksen jälkeen yksitoista naista 13 ehdokkaasta tapasi ensi kerran toisensa. Collins kutsui heidät katsomaan lähtöään – maailma oli viimein valmis.

Mercury 13, Netflix

Janne Katajan ja Ulla-vaimon liitto on päättynyt. 

Juontajana, koomikkona ja näyttelijänä tunnettu Janne Kataja kertoi eilen illalla Instagramissa, että hän ja vaimonsa ovat eronneet. 

”Olemme hyvässä yhteishengessä ja ystävyydessä todenneet vaimoni kanssa, että meidän ihmissuhteemme toimii parhaiten kun emme jaa jokapäiväistä arkeamme”, hän perustelee. 

Janne Kataja ja hänen Ulla-vaimonsa ehtivät Ilta-Sanomien mukaan olla yhdessä liki kymmenen vuotta. Heillä on kaksi kouluikäistä lasta. 

Kuten monessa muussakin viimeaikaisessa eroilmoituksessa, myös Jannen päivityksessä korostetaan ystävyyttä ja perhe-elämän jatkuvuutta:

”Olemme päättäneet erota ja jatkaa hyvinä ystävinä, sekä tasavertaisina lastemme kasvattajina tätä meidän perhe-elämäämme.”

Janne paljastaa Instagram-postauksessaan, että perhe on jo jonkin aikaa elänyt kahdessa kodissa. 

Viime marraskuussa Janne kertoi Me Naisille, ettei parisuhteelle ole jäänyt ylettömästi aikaa monenlaisten töiden pyörityksessä.

– Rehellisesti sanoen hoidan parisuhdettani ajoittain valitettavan huonosti. Paras tapa hemmotella kumppania on mahdollisimman seesteinen ja onnellinen arki. Nykyisillä aikatauluillani en ole onnistuneen arjen tae, hän sanoi. 

Toisaalta hän tuumi, että joidenkin rakkaustarinoiden kuuluukin päättyä.

– Olen hyvin kompleksinen ihminen. Joskus on supervaikea olla varma, rakastanko minä. Sen tiedän, että omia lapsia pystyn rakastamaan. Väsyneenä ja kiukkuisena toisen ihmisen eleet ja tavat ottavat päähän. Silloin mietin, että vika on itsessäni, ja kykyni rakastaa on rajoittunut, hän pohti.