Mistä tuoreen kalan tunnistaa? Kuva: Shutterstock
Mistä tuoreen kalan tunnistaa? Kuva: Shutterstock

Mistä tunnistaa tuoreen kalan ja paljonko siitä pitää maksaa? Torioppaamme vastaa uusavutonta askarruttaviin kysymyksiin. Sillä mikäänhän ei ole ihanampaa kesäpuuhaa kuin torilla käynti.

Tuoreusaste epäilyttää. Saako torilta takuuvarmasti tuoretta?

Kalat, vihannekset ja marjat ovat tuoreita. Torilla myytävien ruokien valmistajat joutuvat käyttämään osittain pakastettuja raaka-aineita, kuten vaikkapa muikkuja. Tuoreita muikkuja olisi mahdoton saada tarvittava määrä.

Millainen kala kannattaa ostaa, mikä jättää tiskiin?

Kalan pinnan limamaisen kerroksen pitää olla kunnossa, kidusten punaiset ja silmien kirkkaat. Jos kalan limakerros on kuivunut tai silmät samentuneet, kala on alkanut vanhentua. Katso kalaa ostaessasi, että sitä säilytetään kylmässä.

Entäpä marjojen tuoreus?

Jos päivä on aurinkoinen ja kuuma, marjat eivät kestä kauan. Esimerkiksi mansikka saattaa nuupahtaa nopeasti ja herukat homehtua. Suuri osa torilla tuotteitaan myyvistä hakee sesonkiaikaan tuotteita kylmästä sitä mukaa, kun niitä myydään, jotta marjat pysyvät hyvinä.

Kuinka paljon saa maistella?

Pääsääntö: Yksi on maistamista, kaksi on syömistä! Jos et ole varma, onko maistelu tervetullutta, tarkkaile myyjää. Moni kauppias ei kiellä maistelua, mutta jos se on epätoivottua tai maistiaisia uppoaa suuhun liian monta, myyjä kyllä viestittää rajat katseella.

Hiton torilokit. Miten niiltä voi välttyä?

Valikoi syöntipaikaksesi sellainen, jossa pääset varjon alle. Suojaa ruokasi, kun olet ostamassa sitä, ja katso, etteivät linnut pääse hyökkäämään sen kimppuun. Turistit saattavat ruokkia lintuja, mutta niin ei pitäisi missään nimessä tehdä.

Onko torilla pakko tinkiä?

Tinkiminen ei kuulu enää torilla asioimiseen, vaikka aikaisemmin näin on ollut. Torilla on kiinteät hinnat, joista tingitään harvoin. Jos kuitenkin haluaa tinkiä, pitäisi se tehdä nätisti. Välillä mukavat myyjät voivat panna vaikka vähän hernettä kaupanpäällisiksi.

Pitäisikö kauppiaan kanssa rupatellakin?

Torilla voi vaihtaa kuulumiset ja keskustella vaikka tuotteista, resepteistä ja ilmoista. Torilla työskentelevillä ei kuitenkaan ole tarvetta rupatteluun, vaan sen tehdään asiakkaan takia. Aina sekään ei onnistu, jos on kiire palvella muita.

Onko pakko ottaa, mitä myyjä tarjoaa, vai voiko tuotteensa valikoida?

Moni haluaa valita itse ostamansa omenat, tomaatit ja päärynät. Herneet ja perunat jäävät yleensä myyjien hoidettavaksi. Moni paikka asettaa tuotteet niin, että asiakkaat saavat itse valita helposti ne.

Kuuluuko torilla maksaa käteisellä?

Maksuvälineellä ei ole merkitystä: käteinen ja kortti nykyään käyvät (monessa paikassa).

Vastaajana Helsingin kaupungin elintarviketarkastaja ja ruokamyrkytystiimin jäsen Pirkko Hokkanen sekä kolmannen polven torikauppias, Ritva Paju.

Lue myös:

Kuinka paljon torilla saa maistella?

Näin ruoka säilyy pilaantumatta mökkimatkalla

Älä pilaa eväsleipääsi – vältä yleinen moka

Tiistain Ensitreffit alttarilla jaksossa riidellään – taas. Siitä huolimatta yhden parin tulevaisuudessa pilkahtaa myös valoa. Varo juonipaljastuksia!

Kirjoitimme aikaisemmin, että Ensitreffit alttarilla -ohjelman Johannan ja Markuksen suhteesta ei oikein ota selvää.

Aikaisemmissa jaksoissa heillä on vaikuttanut menevän ihan mukavasti, ja kumpikin on todella halunnut saada suhteen toimimaan. Silti matkaan on mahtunut myös vastoinkäymisiä, erityisesti siksi, että heidän tapansa kommunikoida ovat hyvin erilaiset.

Tämän viikon jaksossa erilaiset viestintätavat räiskähtävät jälleen esille. Tarkoitus on viettää mukavaa kesäpäivää veneretkellä, mutta jo aiemmin päivällä käyty pieni riita kasvaa retken loppumetreillä suureksi.

Seuraa klassista riitelydialogia.

– Niin mut mä en ymmärrä, kerro mulle syy, miksi sä halusit... Et se sua nyt alkoi mietityttään uudestaan, Johanna ihmettelee.

– Miksi tästä pitää nyt vääntää, en mä oo tätä vääntämässä enää yhtään mitään, Markus yrittää.

– Sähän alotit uudestaan! Johanna tulistuu.

– No enhän mä oo enää sanonut yhtään mitään, ei mua kiinnosta tää homma, Markus mutisee.

– Ei mua kiinnosta tommonen hiljaisuus! Johanna syyttää.

– Sua ei kiinnosta hiljaisuus. Sitten kun sä räyhäät, niin sua kiinnostaa räyhääminen. Sit kun sua ei kiinnosta, niin tässä pitäis mennä sun mukaan joka asiassa, Markus tuskailee.

”Sua ei kiinnosta hiljaisuus. Sitten kun sä räyhäät, niin sua kiinnostaa räyhääminen.”

Lopulta Markus saa tarpeekseen riitelystä ja yrittää lähteä pois tilanteesta.

– Mä meen nyt jonnekin, ei tästä tule hevonv****a tästä hommasta.

– Miks näin typerästä asiasta lähtee tämmönen, mä en ymmärrä, Johanna jatkaa vielä.

– Älä minulta kysy, mä oon täs nyt yrittänyt ja yrittänyt, Markus sanoo.

– Aivan juu, sinä oot yrittänyt, Johanna toteaa kuivasti.

Seuraavaksi Markus turvautuu klassikkolausahdukseen:

– Älä nyt oo tommonen marttyyri.

– Itte sää, älä viitti hei, Johanna vastaa.

Videoklippi riidasta on katsottavissa MTV:n julkaisemassa ennakkojutussa.

Nyt käsi sydämelle. Kuulostaako tutulta? Tästähän parisuhderiidoissa lopulta on kyse. Jokin pieni asia saa kinan käyntiin, mutta todellisuudessa riidellään ihan jostain muusta: huomiosta, hyväksynnästä, rakkaudesta. Kumpikin haluaisi jo tehdä sovinnon, mutta kuitenkaan ei tee mieli antaa ihan kokonaan periksi.

Johanna ja Markus keskustelivat kommunikointitavoistaan edellisessä jaksossa psykologi Tony Dunderfeltin vastaanotolla. Riitojenkin keskellä molemmilla on vahva tahto saada suhde toimimaan. Kuukauden avioliiton jälkeen näyttää siltä, että yhteys alkaa löytyä.

– Kun se alku oli niin vaikea, en ikinä ajatellut, että me olisimme tässä tilanteessa. Että olen löytänyt tämmöisen systeemin kautta ihmisen, kenestä oikeasti välitän ja tykkään, niin onhan se aika hurjaa, Johanna sanoo jaksossa.

Mikään ei valaise lokakuista päivää kirkkaammin kuin asenneröyhtäys 1950-luvulta.

Et saa vaativia työtehtäviä, jos sinulla on silmäpussit. 

Harmaantuminen ei saa näkyä. 

Käytä hametta, jos haluat vaikuttaa menestyneeltä.

Muun muassa näin Menesty tyylillä – Bisnespukeutumisen uusi aika -kirjan (Alma Talent) kasanneet Minna Kiistala ja Jani Niipola opettavat Helsingin Sanomissa

– Jos ei tarvitse miettiä hoitamattomia kynsinauhoja tai silmäpakoa sukkahousuissa, voi keskittyä tärkeiden työasioiden hoitamiseen, Kiistala kuvailee lehden haastattelussa.

En ole urani aikana käyttänyt sekuntiakaan kynsinauhojeni pohtimiseen. Tuskin on muuten Juha Sipiläkään.  

Kaksikko antaa myös joukon järkeviä (miehille suunnattuja) pukeutumisvinkkejä, mutta nämä muut... Voi hyvä jumala.

Voin vakuuttaa, etten ole urani aikana käyttänyt sekuntiakaan kynsinauhojeni pohtimiseen. Tuskin on muuten Juha Sipiläkään.  

Silmäpussit eivät estäneet Bill Clintonia saamasta ihan merkittäviä työtehtäviä (ne olivat ihan toisenlaiset pussit, jotka tuhosivat hänen uransa).

Ja harmaantuminen – ei edes mennä tähän. Jos vilkaisee Maailman varakkaimpien ihmisten -listaa, harmaa vyöryy päälle. Mutta ei siinä joukossa toki naisiakaan juuri näy.

Johtuu varmaan siitä, että he eivät ole tajunneet käyttää niitä hameita. Vai tuleeko mieleen mitään muuta mahdollista selitystä?