Mistä tuoreen kalan tunnistaa? Kuva: Shutterstock
Mistä tuoreen kalan tunnistaa? Kuva: Shutterstock

Mistä tunnistaa tuoreen kalan ja paljonko siitä pitää maksaa? Torioppaamme vastaa uusavutonta askarruttaviin kysymyksiin. Sillä mikäänhän ei ole ihanampaa kesäpuuhaa kuin torilla käynti.

Tuoreusaste epäilyttää. Saako torilta takuuvarmasti tuoretta?

Kalat, vihannekset ja marjat ovat tuoreita. Torilla myytävien ruokien valmistajat joutuvat käyttämään osittain pakastettuja raaka-aineita, kuten vaikkapa muikkuja. Tuoreita muikkuja olisi mahdoton saada tarvittava määrä.

Millainen kala kannattaa ostaa, mikä jättää tiskiin?

Kalan pinnan limamaisen kerroksen pitää olla kunnossa, kidusten punaiset ja silmien kirkkaat. Jos kalan limakerros on kuivunut tai silmät samentuneet, kala on alkanut vanhentua. Katso kalaa ostaessasi, että sitä säilytetään kylmässä.

Entäpä marjojen tuoreus?

Jos päivä on aurinkoinen ja kuuma, marjat eivät kestä kauan. Esimerkiksi mansikka saattaa nuupahtaa nopeasti ja herukat homehtua. Suuri osa torilla tuotteitaan myyvistä hakee sesonkiaikaan tuotteita kylmästä sitä mukaa, kun niitä myydään, jotta marjat pysyvät hyvinä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuinka paljon saa maistella?

Pääsääntö: Yksi on maistamista, kaksi on syömistä! Jos et ole varma, onko maistelu tervetullutta, tarkkaile myyjää. Moni kauppias ei kiellä maistelua, mutta jos se on epätoivottua tai maistiaisia uppoaa suuhun liian monta, myyjä kyllä viestittää rajat katseella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hiton torilokit. Miten niiltä voi välttyä?

Valikoi syöntipaikaksesi sellainen, jossa pääset varjon alle. Suojaa ruokasi, kun olet ostamassa sitä, ja katso, etteivät linnut pääse hyökkäämään sen kimppuun. Turistit saattavat ruokkia lintuja, mutta niin ei pitäisi missään nimessä tehdä.

Onko torilla pakko tinkiä?

Tinkiminen ei kuulu enää torilla asioimiseen, vaikka aikaisemmin näin on ollut. Torilla on kiinteät hinnat, joista tingitään harvoin. Jos kuitenkin haluaa tinkiä, pitäisi se tehdä nätisti. Välillä mukavat myyjät voivat panna vaikka vähän hernettä kaupanpäällisiksi.

Pitäisikö kauppiaan kanssa rupatellakin?

Torilla voi vaihtaa kuulumiset ja keskustella vaikka tuotteista, resepteistä ja ilmoista. Torilla työskentelevillä ei kuitenkaan ole tarvetta rupatteluun, vaan sen tehdään asiakkaan takia. Aina sekään ei onnistu, jos on kiire palvella muita.

Onko pakko ottaa, mitä myyjä tarjoaa, vai voiko tuotteensa valikoida?

Moni haluaa valita itse ostamansa omenat, tomaatit ja päärynät. Herneet ja perunat jäävät yleensä myyjien hoidettavaksi. Moni paikka asettaa tuotteet niin, että asiakkaat saavat itse valita helposti ne.

Kuuluuko torilla maksaa käteisellä?

Maksuvälineellä ei ole merkitystä: käteinen ja kortti nykyään käyvät (monessa paikassa).

Vastaajana Helsingin kaupungin elintarviketarkastaja ja ruokamyrkytystiimin jäsen Pirkko Hokkanen sekä kolmannen polven torikauppias, Ritva Paju.

Lue myös:

Kuinka paljon torilla saa maistella?

Näin ruoka säilyy pilaantumatta mökkimatkalla

Älä pilaa eväsleipääsi – vältä yleinen moka

Sisältö jatkuu mainoksen alla