Me Naiset
|
Marjut Laukia
Hupparimieheen kohdistui ennakkoluuloja hänen ihonvärinsä takia. Kuva: Shutterstock
Hupparimieheen kohdistui ennakkoluuloja hänen ihonvärinsä takia. Kuva: Shutterstock

Vähemmistövaltuutetun julkaisemalla videolla halutaan herätellä ihmisiä pohtimaan ennakkoluulojaan.

Nuori mies kävelee Helsingin kaduilla. Vastaan tulee ihmisiä, jotka tuijottavat, väistävät ja kääntyvät katsomaan perään. Nuori on tummaihoinen.

Vähemmistövaltuutetun julkaisema video on osa Euroopan unionin LIGHT ON -projektia, jossa tutkitaan ja nostetaan esiin rasistisia symboleita ja puhetapoja. Tarkoituksena on saada jokainen pohtimaan omia ennakkoluulojaan – miten itse reagoisit videon nuoreen mieheen?

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet kertoo tiedotteessa, että vieraaksi tai vääränlaiseksi katsotut ihmiset elävät aivan toisenlaisessa kaupungissa ja toisenlaisessa yhteiskunnassa kuin valtaväestö.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jokapäiväisiin tilanteisiin ja kohtaamisiin ujuttautuva arkipäiväinen asenteellisuus voi pahimmillaan äityä rasismiksi. Video saa meidät kysymään, miten asenteiden kärjistymistä voi ehkäistä, jos jopa tavalliseen nuoreen ihmiseen suhtaudutaan kadulla näin kielteisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Katuvideoiden syksy

Ihmisten suhtautuminen kanssakulkijoihin on herättänyt jo aiemmin tänä syksynä myös kansainvälistä huomiota. Hollaback! järjestö testasi videollaan, kuinka paljon huomiota kaduilla farkuissa ja t-paidassa kävelevä nainen saa. Kymmenen tunnin aikana perään huudeltiin yli sata kertaa. Aiheesta tehdyn videon tarkoituksena oli kiinnittää huomiota katuahdisteluun, jotta kaikki saisivat kulkea kaduilla ilman ahdistavaa huomiota.

Toisella videolla puolestaan testattiin, millaista huomiota humalaista näyttelevä nainen saa miehiltä. Video osoittautui myöhemmin näyttelijöiden jujuttamisella ja editoinnilla aikaansaaduksi huijaukseksi – alusta asti video herätti rajua kritiikkiä, minkä vuoksi se lopulta poistettiin YouTubesta.

Katso vähemmistövaltuutetun video:

Lue myös:

Testattu! Tässä suurkaupungissa naista häiriköidään yli sata kertaa päivässä

Nainen näytteli humalaista ja miehet ehdottelivat – video osoittautui huijaukseksi

Pete Parkkonen kertoo koulukiusaamisesta: "Olen kokenut rasismia ja nimittelyä"

Testaa, miten suvaitsevainen olet!

Sisältö jatkuu mainoksen alla