Kaurahiutaleista syntyy edullinen ja ympäristöystävällinen kuorinta-aine. Kuva: Shutterstock
Kaurahiutaleista syntyy edullinen ja ympäristöystävällinen kuorinta-aine. Kuva: Shutterstock

Pitäisi ainakin. Helppo tapa välttää kosmetiikan haitallisia muovirakeita on tehdä kuorintavoiteensa itse.

Kuorintavoiteiden sisältämät muovirakeet ovat nousseet puheenaiheeksi tänä syksynä. Niistä aiheutuu ympäristöongelmia, ja muovirakeet voivat jopa päätyä kalan mukana elimistöön.

Helsingin Sanomien

mukaan tutkijat myös uskovat, että mikromuovi kerää itseensä ympäristömyrkkyjä. Kosmetiikkateollisuudessakin on havahduttu muovirakeiden haitallisuuteen, ja muutosta on luvassa.

Onneksi ihon voi kuoria muovittomasti ja myrkyttömästi myös kotoa löytyvillä peruselintarvikkeilla! Hyviä luonnon kuorinta-aineita ovat esimerkiksi kahvinporot, kaurahiutaleet ja sokeri. Kotitekoinen kasvonaamio on myös edullinen, eivätkä aineet vie tilaa kylppärin kaapissa, sillä kaikki tarvittava löytyy jo valmiiksi keittiöstä.

Kuorinta-aineen perusohje

Kuorinta-aineita on kahdenlaisia: ”mekaanisesti” kuorivia, karheita aineita sekä ihoa pehmentäviä ja liuottavia aineita, joita ovat esimerkiksi hedelmähapot. Nämä kaksi voi myös yhdistää, esimerkiksi sekoittamalla kaurahiutaleita jogurttiin tai omenamehuun. Perussääntö on, että desilitra ryynejä, hiutaleita, pähkinöitä, siemeniä tai kuivattuja yrttejä sekoitetaan 0,5–1 desilitraan nestettä, esimerkiksi jogurttia, hunajaa, omenamehua tai kermaa. Ryynit voi jauhaa hienommiksi morttelissa tai kahvimyllyssä. Lopputuloksen pitäisi tuntua jämäkältä soseelta. Hiero kuorinta-ainetta iholle ja huuhdo vedellä. Älä hankaa liian kovaa, vaan pidä otteet hellävaraisina.

Suola- tai sokerikuorinta

2 dl hienoksi jauhettua merisuolaa tai sokeria

1 dl kasviöljyä, esimerkiksi oliiviöljyä

1 rkl hunajaa

1 dl tuoreita tai ½ dl kuivattuja yrttejä

n. 30 tippaa eteeristä öljyä

Sekoita kaikki ainekset astiassa. Yrtit saattavat vaatia pyöräytyksen tehosekoittimessa, jotta massasta tulee tasainen. Lisää öljyä, mikäli sekoitus tuntuu liian kuivalta. Tuotteen pitää olla helposti levittyvää. Säilyy noin kuusi kuukautta lasipurkissa huoneenlämmössä.

Peruskuorinnan sekä suolakuorinnan ohjeet Lisen Sundgrenin kirjasta Ihana kotikylpylä (Nemo).

Aromaterapeuttinen kasvojenkuorinta

1 rk hienoksi jauhettua mantelijauhoa

1 tl jogurttia

1 tl hunajaa tai kermaa

2–6 tippaa eteerisiä öljyjä

Sekoita aineet keskenään ja hiero kasvoille. Huuhtele vedellä.

Kuorinnan ohje Virpi Raipala-Cormierin kirjasta Luonnonkaunis (WSOY).

Kuori kuin Sara

Esimerkiksi julkkiskokki

Sara La Fountain

kuorii kasvonsa itse tekemällään kasvonaamiolla, johon tulee kaurahiutaleita, mantelijauhoa ja ruokosokeria. Katso naamion ohje täältä.

Muista myös apuvälineet!

Kasvojen ihon voi kuoria myös puuvillaisella musliiniliinalla, jota käytetään usein yhdessä kasvojen puhdistusaineen kanssa. Muulle keholle sopii kuivaharjaaminen, joka poistaa kuolleen ihosolukon tehokkaasti.

Lue myös:

Sara La Fountainin itse tehty kasvokuorinta, katso resepti

Pesetkö kasvosi tietämättäsi väärin? Vältä nämä kuusi tavallista virhettä

Testasimme: Mehiläisen myrkyllä kasvot sileiksi?

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VESIMIES

Saat paljon hyvää aikaan, jos etenet asioissa pikkuhiljaa ja kohtuudessa pysytellen. Hillitse rahanmenoa. Stressi hiljenee, kunhan et lipsu liiallisuuksiin.

 

KALAT

Mieti, mikä on tällä hetkellä mahdollista ja jatka siitä eteenpäin. Haistele uusia tuulia. Mieti, miten voisit vähentää rahankulutustasi.

 

OINAS

Pidä temperamenttisi kurissa, sillä muuten tiedossa on ongelmia. Harkitse sanojasi ennen kuin päästät sammakon suustasi. Rakkauselämässäsi myrskyää.

 

HÄRKÄ

Kuuntele, tarkkaile ja ota opiksi. Älä levittele henkilökohtaisuuksia suuren piirin tietoon. Suojele niin itseäsi kuin läheisiäsikin.

 

KAKSONEN

Panosta hyvinvointiisi. Vietä aikaa seurassa, jossa sinulla on turvallinen olo. Hetki on otollinen myös puhtaasti ulkonäöllisille muutoksille.

 

RAPU

Käy kaikki vaihtoehtosi läpi. Turvaudu kokemukseesi ja hoksottimiisi. On aika ottaa haltuun uusi projekti, joka voi viedä sinut pitkälle.

 

LEIJONA

On hyvä hetki uusien taitojen opetteluun ja itsesi kehittämiseen. Kohtele jokaista vastaantulevaa ihmistä hyvin, niin saat kokea ilahduttavia yllätyksiä.

 

NEITSYT

On aika kiinnostua uusista asioista. Älä aseta mielikuvituksellesi turhia rajoja. Mieti, mitä juuri sinä odotat ja toivot tulevalta.

 

VAAKA

Luota vaistoihisi, kun joudut pelaamaan riskillä. Joudut tänään vastakkain arvaamattoman ihmisen kanssa. Yritä parhaasi mukaan ymmärtää häntä.

 

SKORPIONI

Puhu ideoistasi ja odotuksistasi. Kuuntele korvat tarkkana hyviä neuvoja, joita nyt on tarjolla. Joku yllättää sinut erikoisella tarjouksella.

 

JOUSIMIES

Keskity itseesi ja tavoitteisiisi. On hyvä hetki kodin järjestelemiseen ja omien tarpeittesi miettimiseen. Romantiikka valaisee päivääsi.

 

KAURIS

Kuuntele ja tarkkaile kärpäsenä katossa. On turhaa kantaa huolta asioista, joihin et voi vaikuttaa. Anna muutosten tulla omassa tahdissaan.

 

 

– Idiootit ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, sanoo Italiassa asuva Ella Kanninen.

Helsingin Sanomat kertoi tammikuun alussa , että seksuaalista ahdistelua vastustava #metoo-kampanja sai Italiassa aikaan raivoisan vastareaktion (HS 1.1.). Artikkelin mukaan saapasmaassa ei ole tavatonta, että miehet kouraisevat tavatessa tuttavallisesti naispuolisia kavereitaan takapuolesta.

Italiassa viisitoista vuotta asunut juontaja Ella Kanninen, 43, ei tunnista nykyistä kotimaataan kuvauksesta.

"En näe tässä asiassa kulttuurieroja."

– Huono käytös, kuten toiseen ihmiseen käsiksi käyminen, on yhtä huonoa niin Italiassa kuin kaikkialla muuallakin. Seksuaalinen ahdistelu on vallankäyttöä ja kiusaamista, joka on kaikissa muodoissaan tuomittavaa. En näe tässä asiassa kulttuurieroja, Ella sanoo.

Italialainen kulttuuri on toki suomalaista kehollisempaa. Lämmin ilmasto mahdollistaa kevyen vaatetuksen, hyvältä näyttäminen ja pikku flirtti ovat tärkeää.

Ellasta ne eivät täytä ahdistelun määritelmää. 

– Ystäväpiirini Italiassa on laaja, tunnen naisia leipomotyöntekijöistä tv-toimittajiin. Olemme keskustelleet tästä aiheesta paljon. Yhdelläkään meistä ei ole miespuolisia tuttuja, jotka tervehtisivät käymällä luvatta kiinni. Se olisi yhtä tökeröä Italiassa kuin Suomessakin, Ella toteaa. 

– Poskisuudelmat sen sijaan kuuluvat asiaan niin miesten kuin naistenkin välillä. Samoin toisen ulkonäöstä heitetyt kohteliaisuudet tai viheltely kadulla, kun viehättävä nainen kulkee ohi. Ne ovat kuitenkin eri asioita kuin vallankäyttö ja törkeä ahdistelu, juontaja korostaa.

"Hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni."

Käsi polvella

Italiassa tv-alan töitä monta vuotta tehnyt Ella muistaa omalta uraltaan vain yhden arveluttavan tapahtuman.

– Kymmenisen vuotta sitten olin lounaalla miespuolisen tv-pomon kanssa. Lounaan lopuksi hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni. Tartuin siihen, siirsin sen hänen omalle polvelleen ja totesin, että minulla on poikaystävä. Asiaan ei palattu, eikä torjuminen vaikuttanut töihini millään lailla, Ella kertoo.

– Tämä olisi voinut sattua missä tahansa muuallakin. Idiootit, jotka eivät kunnioita toisten ihmisten koskemattomuutta tai reviiriä, ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, Ella toteaa.

"Aloimme ystäväni kanssa karjua niin, että heppu säikähti."

Reippaalla otteella

Lisäksi Ellalle on eri puolilla Eurooppaa metrossa ja busseissa sattunut tilanteita, joissa joku on hivuttautunut ruuhkan varjolla vaivihkaa selvästi liian lähelle aivan takapuolen taakse ”hinkuttamaan”.

– Paras suhtautumistapa on kääntyä ympäri, katsoa tyyppiä silmiin ja kysyä napakasti: Mitä luulet tekeväsi? Se yleensä auttaa, oltiinpa missä tahansa. Varpaille tallominen on myös hyvä keino, Ella nauraa.

– Joskus on käynyt niinkin, että kyseessä on todella ollut viaton kanssamatkustaja, joka pelästyy silminnähden reaktiotani. Silloin ei auta kuin pahoitella. 

Italiassa viettämiensä vuosien aikana Ella on huomannut, että tasa-arvo etenee koko ajan. Naisen asemasta ja esimerkiksi perheväkivallasta puhutaan paljon, samoin miesten ja naisten palkkaeroista.

– Suomea ja Pohjoismaita pidetään Italiassa tasa-arvon mallimaina, Ella Kanninen sanoo.