Kaurahiutaleista syntyy edullinen ja ympäristöystävällinen kuorinta-aine. Kuva: Shutterstock
Kaurahiutaleista syntyy edullinen ja ympäristöystävällinen kuorinta-aine. Kuva: Shutterstock

Pitäisi ainakin. Helppo tapa välttää kosmetiikan haitallisia muovirakeita on tehdä kuorintavoiteensa itse.

Kuorintavoiteiden sisältämät muovirakeet ovat nousseet puheenaiheeksi tänä syksynä. Niistä aiheutuu ympäristöongelmia, ja muovirakeet voivat jopa päätyä kalan mukana elimistöön.

Helsingin Sanomien

mukaan tutkijat myös uskovat, että mikromuovi kerää itseensä ympäristömyrkkyjä. Kosmetiikkateollisuudessakin on havahduttu muovirakeiden haitallisuuteen, ja muutosta on luvassa.

Onneksi ihon voi kuoria muovittomasti ja myrkyttömästi myös kotoa löytyvillä peruselintarvikkeilla! Hyviä luonnon kuorinta-aineita ovat esimerkiksi kahvinporot, kaurahiutaleet ja sokeri. Kotitekoinen kasvonaamio on myös edullinen, eivätkä aineet vie tilaa kylppärin kaapissa, sillä kaikki tarvittava löytyy jo valmiiksi keittiöstä.

Kuorinta-aineen perusohje

Kuorinta-aineita on kahdenlaisia: ”mekaanisesti” kuorivia, karheita aineita sekä ihoa pehmentäviä ja liuottavia aineita, joita ovat esimerkiksi hedelmähapot. Nämä kaksi voi myös yhdistää, esimerkiksi sekoittamalla kaurahiutaleita jogurttiin tai omenamehuun. Perussääntö on, että desilitra ryynejä, hiutaleita, pähkinöitä, siemeniä tai kuivattuja yrttejä sekoitetaan 0,5–1 desilitraan nestettä, esimerkiksi jogurttia, hunajaa, omenamehua tai kermaa. Ryynit voi jauhaa hienommiksi morttelissa tai kahvimyllyssä. Lopputuloksen pitäisi tuntua jämäkältä soseelta. Hiero kuorinta-ainetta iholle ja huuhdo vedellä. Älä hankaa liian kovaa, vaan pidä otteet hellävaraisina.

Suola- tai sokerikuorinta

2 dl hienoksi jauhettua merisuolaa tai sokeria

1 dl kasviöljyä, esimerkiksi oliiviöljyä

1 rkl hunajaa

1 dl tuoreita tai ½ dl kuivattuja yrttejä

n. 30 tippaa eteeristä öljyä

Sekoita kaikki ainekset astiassa. Yrtit saattavat vaatia pyöräytyksen tehosekoittimessa, jotta massasta tulee tasainen. Lisää öljyä, mikäli sekoitus tuntuu liian kuivalta. Tuotteen pitää olla helposti levittyvää. Säilyy noin kuusi kuukautta lasipurkissa huoneenlämmössä.

Peruskuorinnan sekä suolakuorinnan ohjeet Lisen Sundgrenin kirjasta Ihana kotikylpylä (Nemo).

Aromaterapeuttinen kasvojenkuorinta

1 rk hienoksi jauhettua mantelijauhoa

1 tl jogurttia

1 tl hunajaa tai kermaa

2–6 tippaa eteerisiä öljyjä

Sekoita aineet keskenään ja hiero kasvoille. Huuhtele vedellä.

Kuorinnan ohje Virpi Raipala-Cormierin kirjasta Luonnonkaunis (WSOY).

Kuori kuin Sara

Esimerkiksi julkkiskokki

Sara La Fountain

kuorii kasvonsa itse tekemällään kasvonaamiolla, johon tulee kaurahiutaleita, mantelijauhoa ja ruokosokeria. Katso naamion ohje täältä.

Muista myös apuvälineet!

Kasvojen ihon voi kuoria myös puuvillaisella musliiniliinalla, jota käytetään usein yhdessä kasvojen puhdistusaineen kanssa. Muulle keholle sopii kuivaharjaaminen, joka poistaa kuolleen ihosolukon tehokkaasti.

Lue myös:

Sara La Fountainin itse tehty kasvokuorinta, katso resepti

Pesetkö kasvosi tietämättäsi väärin? Vältä nämä kuusi tavallista virhettä

Testasimme: Mehiläisen myrkyllä kasvot sileiksi?

Kuva ja video: Nelonen
Kuva ja video: Nelonen

Mira Luodin Vain elämää -päivänä kuultiin Dannyn vahva tulkinta yhdestä PMMP:n suosituimmista kappaleista.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään PMMP-yhtyeestä tutun Mira Luodin päivää. Torstaina oman tulkintansa Miran tuotannosta esittivät Arttu Wiskari, Danny ja Kasmir.

Danny tulkitsi jaksossa PMMP:n koskettavan Lautturi-kappaleen. Biisi on Miralle hyvin henkilökohtainen.

– Lautturi on Paulan isälleen kirjoittama laulu, mutta myös itsellekin isäni menettäneenä hyvin koskettava ja kaunis laulu, Mira kertoi.

Saman kappaleen on tulkinnut aiemmin Vain elämää -ohjelmassa Jenni Vartiainen. Sarjan kolmannella kaudella Jenni esitti kappaleen Paula Vesalan päivänä.

Danny kertoi valinneensa kappaleen sen syvällisyyden takia.

– Valitsin laulun, jossa teidän sielujen syvyys todella tuli esille suorastaan pelottavalla tavalla. Hyvin tyylikkäästi ja kauniisti tehty se maailma, Danny kertoi ennen esitystä.

Katso Dannyn veto kokonaisuudessaan tästä: 

Dannyn tulkinta kappaleesta iski ja kovaa. Mira herkistyi Dannyn tulkinnasta jo ennen ensimmäistä kertosäettä. Myös muut artistit seurasivat esitystä kyyneleet silmissään.

– En voinut olla miettimättä sitä, kuinka monta ystävää ja elämän rakkautta sinä olet joutunut saattamaan haudan lepoon. En tiedä, miten pystyit laulamaan sen, Kasmir sanoi esityksen jälkeen Dannylle.

Kappaleen kuultuaan Vain elämää -artistit istuvat hiljaisina ja liikuttuneina pöydän ääressä. Mira totesi, että esitys veti hänet sanattomaksi. Kameroille hän kertoi Dannyn tulkinnan herättäneen paljon muistoja:

– Tuli itsellekin kova ikävä. Mietin omaa isää, veljeä ja isovanhempia. Uskon, että rakkaat ihmiset toivat voimaa tähän hetkeen. Tästä jää hieno muisto, Mira sanoi.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Semijees! Jätän tämän vain tähän.

Olemme todenneet moneen otteeseen, että kyllä on suomen kieli ihmeellinen.

Kielemme pysyy rakastettavan samanlaisena vuodesta toiseen, ja toisaalta se kehittyy huimaa vauhtia. Kieltämme on vuosien varrella piristetty lukemattomilla erihienoilla sutkautuksilla ja perin ajatuksia herättävillä sanonnoilla.

Mutta jos hyvää niin huonoakin! Jokaisella vuosikymmenellä suomen kieleen pesiytyy hämmentävän paljon muotisanontoja. Eli siis ylikäytettyjä kaskuja, jotka kiertävät kulovalkean tavoin suusta suuhun ja aiheuttavat samalla tuskastunutta kyllästymistä.

Listasimme 9 tämän hetken piinallisinta muotisanontaa, joiden soisimme jo kernaasti siirtyvän historian havinaan:

1. Tehdä matka itseensä. ”Jos joku vielä sanoo tekevänsä ’matkaa itseensä’, puolestani saa ihan jäädäkin sinne.”

2. Jätän tämän vain tähän. ”Minkä ja mihin? Sano suoraan hyvä ihminen!”

3. Ihan sama. ”En todellakaan usko, että on.”

4. Taklata. ”Kaikkea nykyään taklataan, kun ihan vain yritetään estää jotain. Miksi ihmeessä?”

5. Kuka ottaa kopin tästä? ”Työelämän rasittavin kiertoilmaus.”

6. Speksit. ”Tarkoittaa siis yksityiskohtia. Voitaisiinko puhua ihan niistä itsestään?”

7. Semi. ”Semijees, semisiisti, semisti. Kaikki yhtä hämmentäviä sananparsia minulle.”

8. Tätä pitää vielä jumpata. ”Käytetään silloin, kun mitä tahansa asiaa pitää kehittää. Tulee ihan liikaa mieleen jotkut ylipirteät jumppapirkot.”

9. Menikö tunteisiin? ”Aivan varmasti meni.”

Mitkä muotisanat tai -sanonnat ärsyttävät sinua? Kerro kommenteissa!