Kaurahiutaleista syntyy edullinen ja ympäristöystävällinen kuorinta-aine. Kuva: Shutterstock
Kaurahiutaleista syntyy edullinen ja ympäristöystävällinen kuorinta-aine. Kuva: Shutterstock

Pitäisi ainakin. Helppo tapa välttää kosmetiikan haitallisia muovirakeita on tehdä kuorintavoiteensa itse.

Kuorintavoiteiden sisältämät muovirakeet ovat nousseet puheenaiheeksi tänä syksynä. Niistä aiheutuu ympäristöongelmia, ja muovirakeet voivat jopa päätyä kalan mukana elimistöön.

Helsingin Sanomien

mukaan tutkijat myös uskovat, että mikromuovi kerää itseensä ympäristömyrkkyjä. Kosmetiikkateollisuudessakin on havahduttu muovirakeiden haitallisuuteen, ja muutosta on luvassa.

Onneksi ihon voi kuoria muovittomasti ja myrkyttömästi myös kotoa löytyvillä peruselintarvikkeilla! Hyviä luonnon kuorinta-aineita ovat esimerkiksi kahvinporot, kaurahiutaleet ja sokeri. Kotitekoinen kasvonaamio on myös edullinen, eivätkä aineet vie tilaa kylppärin kaapissa, sillä kaikki tarvittava löytyy jo valmiiksi keittiöstä.

Kuorinta-aineen perusohje

Kuorinta-aineita on kahdenlaisia: ”mekaanisesti” kuorivia, karheita aineita sekä ihoa pehmentäviä ja liuottavia aineita, joita ovat esimerkiksi hedelmähapot. Nämä kaksi voi myös yhdistää, esimerkiksi sekoittamalla kaurahiutaleita jogurttiin tai omenamehuun. Perussääntö on, että desilitra ryynejä, hiutaleita, pähkinöitä, siemeniä tai kuivattuja yrttejä sekoitetaan 0,5–1 desilitraan nestettä, esimerkiksi jogurttia, hunajaa, omenamehua tai kermaa. Ryynit voi jauhaa hienommiksi morttelissa tai kahvimyllyssä. Lopputuloksen pitäisi tuntua jämäkältä soseelta. Hiero kuorinta-ainetta iholle ja huuhdo vedellä. Älä hankaa liian kovaa, vaan pidä otteet hellävaraisina.

Suola- tai sokerikuorinta

2 dl hienoksi jauhettua merisuolaa tai sokeria

1 dl kasviöljyä, esimerkiksi oliiviöljyä

1 rkl hunajaa

1 dl tuoreita tai ½ dl kuivattuja yrttejä

n. 30 tippaa eteeristä öljyä

Sekoita kaikki ainekset astiassa. Yrtit saattavat vaatia pyöräytyksen tehosekoittimessa, jotta massasta tulee tasainen. Lisää öljyä, mikäli sekoitus tuntuu liian kuivalta. Tuotteen pitää olla helposti levittyvää. Säilyy noin kuusi kuukautta lasipurkissa huoneenlämmössä.

Peruskuorinnan sekä suolakuorinnan ohjeet Lisen Sundgrenin kirjasta Ihana kotikylpylä (Nemo).

Aromaterapeuttinen kasvojenkuorinta

1 rk hienoksi jauhettua mantelijauhoa

1 tl jogurttia

1 tl hunajaa tai kermaa

2–6 tippaa eteerisiä öljyjä

Sekoita aineet keskenään ja hiero kasvoille. Huuhtele vedellä.

Kuorinnan ohje Virpi Raipala-Cormierin kirjasta Luonnonkaunis (WSOY).

Kuori kuin Sara

Esimerkiksi julkkiskokki

Sara La Fountain

kuorii kasvonsa itse tekemällään kasvonaamiolla, johon tulee kaurahiutaleita, mantelijauhoa ja ruokosokeria. Katso naamion ohje täältä.

Muista myös apuvälineet!

Kasvojen ihon voi kuoria myös puuvillaisella musliiniliinalla, jota käytetään usein yhdessä kasvojen puhdistusaineen kanssa. Muulle keholle sopii kuivaharjaaminen, joka poistaa kuolleen ihosolukon tehokkaasti.

Lue myös:

Sara La Fountainin itse tehty kasvokuorinta, katso resepti

Pesetkö kasvosi tietämättäsi väärin? Vältä nämä kuusi tavallista virhettä

Testasimme: Mehiläisen myrkyllä kasvot sileiksi?

Joillakin niitä ei ole ollenkaan ja joillakin vaikka muille jakaa. Arvaatko hiusten perusteella, ketkä julkisuuden henkilöt ovat kuvissa?

 

Hyönteisruoka on saapunut Suomeen ja siitä povataan maailman ruokakriisin pelastajaa. Mutta miltä se maistuu? Vai maistuuko miltään?

”Hieman makea”, ”jännä jälkimaku”, ”yksinään vähän tunkkainen”, ”mielenkiintoisella tavalla huokoinen”.

Näin Me Naisten raati kuvaili Belgiassa kasvatettujen ja uunissa paahdettujen kokonaisten kotisirkkojen makua hyönteisruokatestissä.

Granolassa kotisirkat olivat silmällä selvästi havaittavissa kaurahiutaleiden, siementen, omenan ja puolukkajauheen seassa, mutta rapsakka suutuntuma katosi muun rouskeen sekaan eikä sirkkoja aamiaisjugurtissaan mitenkään maistanut tai tuntenut. Moni piti sirkkamysliä perushyvänä granolana.

– Ei tämä minua ällötä millään tavalla. Hyvää on, kommentoi yksi raatilainen.

– Nyt ollaan syvästi omien ennakkoluulojen kanssa tekemisissä, myönsi toinen, mutta pisteli reippaasti kipollisen sirkkagranolalla ryyditettyä jugurttia menemään.  

– En ostaisi maun takia. Ei mitenkään ihmeellinen, kommentoi kolmas.

Onko liian madventuresia vai maistuisiko sirkkamysli?
Onko liian madventuresia vai maistuisiko sirkkamysli?

Hyönteisruoan trendikkyys näkyykin tällä hetkellä sirkkaruoan hinnassa. Pieni 200 gramman paketti granolaa maksaa noin 9 euroa. Hintaa nostaa ehkä myös se, että kotimaisten sirkkojen kasvatus on vasta alussa ja sirkat tuodaan Suomeen muualta Euroopasta.

Trendin aallonharjalla

Suomessa jyllää tällä hetkellä pienimuotoinen hyönteisruokabuumi.

Fazerin leipomosta kerrotaan, että he eivät ole aina saaneet sirkkajauhoa Hollannista niin paljon ja nopeasti, kuin heidän leipurinsa sitä taikinaansa tarvitsisivat. Kaikki sirkkaleivät menevät ja illalla kyselijöille pitää tarjota 'ei oota'.

Se ei ole ihme.  Hyönteisleipä maistuu nimittäin pelkän Oivariinin kanssa erinomaiselta. Sen sirkkajauhopitoisuus on kolme prosenttia, ja kuulostaa hämmästyttävältä, että yhteen pieneen leipään on silti käytetty 70 kotisirkkaa.  

Näyttää ja maistuu vastaleivotulta leivältä, mutta sisältää 70 kotisirkkaa jauhettuna. Kuva: Fazer
Näyttää ja maistuu vastaleivotulta leivältä, mutta sisältää 70 kotisirkkaa jauhettuna. Kuva: Fazer

– Olin vähän varautunut, ennen kuin laitoin leivän suuhuni, mutta tämähän on hyvää, testiryhmäläinen kehuu.

– Siemenet tekevät leivästä rapsakan. Kivalla tavalla vähän pähkinäinen ja paahteinen maku.

– Leipä on niin hyvää, että unohdin sirkat kokonaan. Olen pääosin kasvisyöjä, joten en ehkä kuitenkaan ota sitä jokapäiväiseen käyttöön.

Hyönteisten tunteet

Sirkkaleipää ja sirkoista valmistettuja einespihvejä mutustellessaan voikin miettiä tuntevatko hyönteiset ja sattuuko niihin.

Ympäristön kannalta hyönteissyöntiä pidetään kuitenkin niin paljon parempana ratkaisuna kuin perinteistä lihansyöntiä, että sen myötä vegaanius on saanut uuden muodon: entovegaani sallii ruokavalioonsa hyönteiset ja hyönteisperäiset tuotteet, mutta ei lihaa, kalaa tai maitotuotteita.

Ilmeisesti kaikki valmistajatkaan eivät pidä kotisirkkoja liharuokana, sillä kaupan einesaltaassa myytävät sirkkajauheella ryyditetyt pihvit on nimetty kasvispihveiksi. Ne sisältävät 83% kasviksia ja 4,6% kasvatetun kotisirkan jauhetta, ja saavat raadilta kehuja.

– Tämähän on miellyttävä tuttavuus einespihvien joukossa.

– Tuhti, ruokaisa, täyttävä eikä lainkaan kuiva. Kiva, että pinaatti, parsakaali ja kaikki ainekset  – paitsi kotisirkka – maistuvat.

Hyönteispihvit voittavat pinaattiletut ja monet kasvispihvit niin maussa kuin proteiinipitoisuudessa.
Hyönteispihvit voittavat pinaattiletut ja monet kasvispihvit niin maussa kuin proteiinipitoisuudessa.

Testasimme tuotteet: Fazer Sirkkaleipä 250g, 3,99e, Veljekset Mattilan Sirkka-kasvispihvit 300g, 3,98e ja Samu sirkkagranola 200g, 8,90e