Yllättävän monen elämä on ruoka-avun varassa. Kuvat: Vesa Ranta, kirjasta Lottovoittajien pöydässä
Yllättävän monen elämä on ruoka-avun varassa. Kuvat: Vesa Ranta, kirjasta Lottovoittajien pöydässä

Kirjailija Katariina Vuoren ja valokuvaaja Vesa Rannan teoksessa kurkistetaan sinne, minne normaalisti ei näy: tavallisen suomalaisen köyhän ihmisen elämään.

Suomessa on 800 000 tilastollisesti köyhää ihmistä. Siis ihan köyhää: sellaista, jolla ei ole koskaan varaa matkustaa pois kotoa tai joka ei pysty menemään mukaan, kun kaverit tapaavat kaupungilla. Toimittaja Katariina Vuori ja valokuvaaja Vesa Ranta ovat koonneet kirjaansa Lottovoittajien pöydässä tarinoita suomalaisten köyhien elämästä.

– Halusin tutustua paremmin omaan tilastolliseen viiteryhmääni. Olen itsekin elänyt melkein koko aikuisikäni köyhyysrajan alapuolella. Minulla köyhyys on johtunut yhdistelmästä freelancertyö, opiskelu, yksinhuoltajuus ja lapsen sairastelu, mutta tarinoita on hyvin erilaisia, Katariina kertoo.

Kirjassa esitellään esimerkiksi 22-vuotias Kati, joka pyöräilee talvella kymmenen kilometrin päähän hakemaan vanhaksi mennyttä mehuglögiä, kun saa ilmaiseksi. Tai eläkeläinen Riitta, joka haaveilee pääsevänsä joskus teatteriin. Kuvissa näkyy tavallisia koteja ja huomattavan vähän kasvoja: vain neljä haastatelluista suostui kuvaan niin, että hänet voi tunnistaa.

Millaisia lottovoittajia suomalaiset köyhät ovat?

– Kirjaan haastatellut ovat itse ilmoittautuneet mukaan, joten he ovat kaikki aktiivisia, yritteliäitä tyyppejä. Köyhyyden taustoja on yhtä paljon kuin köyhiäkin: yt:t, mielenterveysongelmat, ero, yksinhuoltajuus, sairaus... ja usein lumipalloefekti toimii. Kun alkaa mennä huonosti, mikään ei onnistu, Katariina kertoo.

Tyly Suomi

Katariinaa jäi kirjaprojektin jälkeen vaivaamaan se, miten tylysti yhteiskunta suhtautuu köyhiin. Kela tuntuu pitävän lähtökohtaisesti kaikkia huijareina, toimeentulotukea saa odottaa, hakijaa pompotellaan eikä hakemuksissa ole Kelan mielestä koskaan riittävästi liitteitä ja selvityksiä mukana. Varakkailta ei heru myötätuntoa vaan enemmän ”oma vika” -asennetta.

– Toisten auttaminen ja empatia on jotenkin täällä jätetty köyhimmille. Facebookin apuryhmissä ne ovat aina muita köyhiä, joilla riittää halua auttaa kaveria.

”Toisten auttaminen on jätetty Suomessa köyhimmille.”

Köyhyys myös syrjäyttää. Kun elämä pyörii rahan ja ruoka-avun ympärillä, jää voimavaroja vähemmän oman aseman parantamiseen tai yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Elämänhallinta kärsii, kun elämässä ei ole muuta odotettavaa kuin tuenmaksupäivä.

– Ei silloin halua mennä postilaatikolle, avata laskuja tai ajatella viikonpäiviä. Huomasin, että monien kanssa oli vaikeaa sopia haastattelupäivää viikon päähän – seuraavaa viikkoa odottaa lähinnä pelolla, että mikähän lasku silloin tulee.

Loppu lottovoittohöpinälle

Perheellisiä köyhiä huolestutti eniten se, miten lapsen käy, kun koulussa aletaan vertailla kännyköitä tai harrastaa. Katariina Vuori miettii, että pari ilmaispaikkaa harrastusporukassa tekisi ihmeitä: silloin köyhän lapsi voisi tehdä muutakin kuin mennä kesällä aina samalle kesäleirille, jossa muutkin ovat köyhiä.

Lottovoittajan Katariina halusi kirjan nimeen siksi, että häntä ärsyttävät perinteiset hokemat, joilla ihmisten hätä ohitetaan: On lottovoitto syntyä Suomeen! Huonomminkin voisi mennä!

– Olen asunut pitkiä aikoja ulkomailla, esimerkiksi Afrikassa ja Lähi-idässä, ja käyttänyt siellä julkista terveydenhuoltoa. Se on ollut heittämällä parempaa ja halvempaa kuin meillä. Mutta meillä ei saisi valittaa vaan pitäisi pitää yllä kuvitelmaa siitä, että täällä kaikki on paremmin. Ei sillä mikään mene eteenpäin! Ja jos päättäjät ovat niin pihalla, että he luulevat köyhyyden tarkoittavan 2000 euron kuukausipalkkaa, kuinka he pystyvät tekemään todellisuutta vastaavia päätöksiä?

Kuulutko sinä ”lottovoittajiin”? Kerro kokemuksistasi kommenttikentässä.

2000€/kk Sairas- ja kansaneläk...

Katariina Vuori tuntee suomalaisten köyhien arjen: ”Olen itsekin elänyt melkein koko aikuisikäni köyhyysrajan alapuolella”

Miksi näitä kuvia, ei näy Yle:n uutisissa, senhän pitäisi uutisoida suurtyöttömyydestä ja taloudellisen väkivallan seurauksista. On häpeällistä Suomelle, että verovuodot vuotavat ja kansaa seisotetaan nälissään pakkasessa, hoitamattomien sairauksien kanssa.
Lue kommentti
Emilia Bottas ehti kilpailla uintiuransa aikana kolmissa olympialaisissa. ”Otan ratsastuksen kilpailu kerrallaan. Nautin, että pääsen kilpailemaan.” Kuva: Jonna Öhrnberg

Vuoden alussa kilpauinnin lopettanut uimari harjoittelee nykyään tavoitteellisesti esteratsastusta.

Emilia Bottas, 25,kilpailee seuraavaksi Helsinki International Horse Show´ssa Helsingin Jäähallissa.

– Olen ollut aikaisemmin katsomassa näitä kisoja yleisössä. Onhan se vähän erilainen areena kuin kesän kilpailuissa, joihin otin osaa. Jännittää kyllä.

Emilia harjoittelee oman valmentajan kanssa Tuusulassa, josta on löytynyt sopiva talli kilpahevosille. Tällä hetkellä Emilia treenaa hevosten kanssa melkein päivittäin.

– Minulla oli uinnin aikaan terveysongelmia ja otin ratsastuksen alkuun siihen rinnalle toiseksi lajiksi. Enhän sitten osannut ottaa sitä niin kevyesti. Olen sellainen, että en voi lähteä muuten vain aamulenkille, vaan minulla pitää olla jokin tavoite.

Tavoitteellisesta harjoittelusta huolimatta Emilia arvelee, että elämä on nyt rennompaa kuin uintiuran aikaan.

– Uinti on kestävyyslaji, jossa kaikki on kiinni omasta kropasta. Ratsastuksessa myös hevosella ja ajatustyöllä on paljon merkitystä. Uinnin aikaan en voinut täyttää kalenteria ikinä liian täyteen tai tehdä vapaalla yhtään kroppaa kuormittavia juttuja. Nyt en ole esimerkiksi yöunistani niin tarkka.

Molemmilla omat kisat

Emilia asuu pääosin Helsingissä. F1-kuljettajana ajava puoliso Valtteri Bottas käy tapaamassa vaimoaan paljon Suomessa.

– Meillä on yllättävän paljon yhteistä aikaa. Meille on ollut alusta asti selvää, että menemme molemmat kohti omia tavoitteitamme. Valtteri on tukenut minua aina. Mitään perheen perustamissuunnitelmia meillä ei vielä vähään aikaan ole, Valtterinkin ura on vasta juuri päässyt kunnolla käyntiin.

Vaimonsa Horse Show -debyyttiä Valtteri ei omien kisojen vuoksi pääse katsomaan. Emiliakin ehtii kiertää miehensä mukana tänä vuonna vain neljät formulakilpailut. Seuraavaksi hän matkustaa Abu Dhabiin.

Emilia on tottunut näkemään aitiopaikalta, miten mies valmistautuu kilpailuihin.

– Osaan kyllä itse urheilijana antaa hänelle suoritusrauhan, mutta olemme välillä kisapaikoillakin tiiviisti yhdessä. Näen asiat vähän eri näkövinkkelistä kuin glamourisesta kulmasta.

Kaakkois-Aasiasta löytyy saaria sekä
täydellisestä löhölomasta haaveilevalle että
aktiivireissaajalle, joka haluaa saada hien
pintaan tai vatsanpohjan kutisemaan. Siitä vain valitsemaan seuraavan reissun kohdetta!

Pidätän jännittyneenä hengitystäni, kun kurkkaan jyrkän koralliriutan reunalta tummansiniseen syvyyteen. Vaikka vesi on kirkasta kuin juomalasissa, en näe pohjaa. Vierelläni on onneksi kokenut paikallinen snorklausopas, ja ympärilläni ui kaloja kaikissa sateenkaaren väreissä. Unohdan nopeasti jännitykseni ja pystyn rentoutumaan.

Olen Indonesian koillisimmassa kolkassa, Sulawesin kyljessä sijaitsevalla pikkusaarella, Bunakenilla, enkä ole koskaan nähnyt näin hienoja vedenalaisia maisemia. Kaakkois-Aasiaa kierrellessäni olen huomannut, että jokaisella paratiisisaarella on omat parhaat puolensa. Bunaken on vedenalaisen maailman ykköskohde. Indonesian Bali sopii aktiivilomailijalle. Malesian Tiomanilla päivät kuluvat vaalealla hiekkarannalla loikoillen. Monipuolista tekemistä kaipaava suuntaa Filippiinien Boholille.

Akvaariossa Bunakenilla

Jos vedenalainen maailma innostaa, on matka Bunakenille vaivan väärti. Saarelle päästyään tietää olevansa kaukana kaikesta. Ravintoloita on vain pari, eikä kuumakivihierontaa tai banana splitiä tarjoilla täällä. Ruuat kuuluvat usein majoitusten hintoihin, ja listalla on usein mitäpä muutakaan kuin kalaa. Bunaken on yksi maailman parhaista sukelluskohteista, eikä snorklaajakaan jää ilman upeita elämyksiä. Suomalaisomistuksessa olevan Living Colours -resortin edustalla voi nähdä jopa harvinaisia merilehmiä. Päivät kuluvat merellä, ja illalla kokoonnutaan rantabaariin juomaan oluet ja kuuntelemaan musiikkia. Halukkaat voivat rentoutua saunassa. Ihan kuin olisi kesämökillä!

► Bunaken, Indonesia, 2 lentoa Helsinki-Singapore-Manado sekä puolen tunnin laivamatka.

► Myös matkatoimistot, kuten Aventura ja Kaleva Travels.

Bunakenilla näyttää tältä, ihan oikeasti.
Bunakenilla näyttää tältä, ihan oikeasti.

Vaijeriliitoa ja kummituseläimiä Boholilla

Filippiinien Panglao on täydellinen kohde, jos lomalla ei jaksa loikoilla paria päivää pidempään. Panglaon saarella on vitivalkoista hiekkaa, turkoosia vettä ja hienoja vedenalaisia maastoja, mutta kun rantaelämä alkaa kyllästyttää, voi tutustua läheisen emosaaren aktiviteetteihin. Boholilla voi suppailla joessa iltahämärällä, kun tulikärpäset loistavat rannalla seisovien puiden lehvistössä. Täällä voi myös liitää ilmassa puunlatvojen korkeudella vaijerin varassa, viilentyä vesiputouksessa tai nähdä harvinaisen kummituseläimen.

► Bohol ja Panglao, Filippiinit, 2 lentoa Helsinki-Hongkong-Cebu ja 1,5 tunnin laivamatka.

Boholilla voit bongata tämän vekkulin hahmon.
Boholilla voit bongata tämän vekkulin hahmon.

Joogaa ja surffausta Balilla

Vaikka Bali mielletään helposti rantalomakohteeksi, saarella kannattaa suunnata sen keskiosassa sijaitsevaan Ubudiin. Kylä on hyvinvointimatkaajien suosiossa, ja monet saapuvat tänne The Yoga Barn -joogakeskukseen. Tuntien välissä voi haukata raakaruokaa ja ihailla riisipeltomaisemia. Yövy Swasti Eco Cottages -nimisessä keitaassa ja käy Mudra-ravintolassa hienommalla illallisella. Jos jooga ei tunnu omalta lajilta, Ubudista voi lähteä pyöräretkelle tai paeta rannoille surffaamaan. Suomalaisen Asenne Surfin seuraava surffileiri järjestetään Balilla marraskuussa.

► Bali, Indonesia, 2 lentoa Helsinki-Singapore-Bali.

► Myös matkatoimistot kuten Tjäreborg ja TUI.

Jokaisella Balin-kävijällä on muistona ainakin yksi kuva Ubudin riisipelloista.
Jokaisella Balin-kävijällä on muistona ainakin yksi kuva Ubudin riisipelloista.

Tioman on perinteinen paratiisisaari

Kaakkois-Aasiassa on paljon pieniä paratiisisaaria, mutta harvoille niistä on helppoa yhteyttä Suomesta. Malesian itäpuolella sijaitsevalla Tiomanilla on kauniita valkoisia hiekkarantoja, hyvät snorklausnäkymät, puissa hyppiviä apinoita, maassa kömpiviä varaaneja sekä oma lentokenttä, ja siksi tänne on vaivaton tulla. Majoitukseen panostavan ykkösvalinta on Japamala-hotelli, jolla on oma pieni ranta ja tasokkaat bungalowit. Edullisempaa yösijaa etsivän kannattaa suunnata pohjoiseen Salang-rannalle, jossa snorklaaja voi nähdä värikkäiden kalojen lisäksi kilpikonnia.

► Pulau Tioman, Malesia, Helsinki-Singapore-Tioman.

Tiomanin saarella on monta rantaa, joista voi valita mieleisensä. Hiljaisemmilla poukamilla on vähemmän palveluita.
Tiomanin saarella on monta rantaa, joista voi valita mieleisensä. Hiljaisemmilla poukamilla on vähemmän palveluita.

+ 3 suosikkia

Reppureissaajille sopii mainiosti Koh Lipe Thaimaassa. Saarella on valkoisia hiekkarantoja, upeita snorklausmaastoja sekä letkeää iltaelämää.

► Helsinki-Singapore-Langkawi ja tunnin laivamatka.

Perheiden suosikkisaari on Pho Quoc Vietnamissa. Kyseessä on uusi kohde Thaimaan saaret kolunneelle, helpon valmismatkan ystävälle.

► matkatoimistot kuten Aurinkomatkat, Tjäreborg ja TUI.

Omatoimimatkaajat uskaltautuvat Filippiinien Boracaylle. Saari on valkohiekkainen Kaakkois-Aasian “Kanaria” kaikkine palveluineen.

► Helsinki-Hongkong-Manila-Caticlan ja 15 minuutin venematka.

Lue myös Me Naisten toimittajan Annakaisan Adventurista-blogia! Annakaisa on opintovapaalla ja kiertelee Aasiaa ja Australiaa.