Tältä näyttävät Legon naiskemisti ja Mattelin urabarbi. Kuvat: Lego ja Mattel
Tältä näyttävät Legon naiskemisti ja Mattelin urabarbi. Kuvat: Lego ja Mattel

Lego ja Mattel vastasivat kritiikkiin: pian kaupoista saa tasa-arvoisempia leluja, joiden pitäisi kannustaa nuoria tyttöjä menestymään.

Kiitos ruotsalaisen geologin Ellen Kooijmanin, legoilla leikkivät voivat elokuusta lähtien ostaa vaikka fossiileita tutkivan naispuolisen paleontologin. Lego ilmoitti kesäkuussa 2014 julkaisevansa Kooijmanin aloitteesta sarjan, josta löytyvät paleontologin lisäksi naistähtitieteilijä ja -kemisti.

Yhtiötä on arvosteltu epätasa-arvoisista leluista. Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa kiersi 7-vuotiaan Charlotte-tytön kirje yritykselle. Kirjeessään hän vaati, että Lego ei tekisi tytöille pelkkiä pinkkejä palikoita.

Myös lelujätti Mattel aikoo panostaa yhä enemmän Barbie-nukkejensa välittämään naiskuvaan. Vartalonsa mittasuhteista kuulu missinukke on jo nähty lukemattomissa eri ammateissa, ja uusin lisä on yrittäjäbarbi.

Sen on suunnitellut Mattelin varta vasten kokoama, oikean elämän uranaisista koostuva ryhmä. Siihen kuuluu muun muassa poliitikko-asianajaja ja koodaavien tyttöjen Girls Who Code -järjestön perustanut Reshma Saujani. Mattel toivoo, että urabarbin avulla nuoret tytöt innostuisivat yrittämisestä.

Lue myös:

Joukkorahoitus onnistui – tavis-Barbie on kohta totta

Vuoden 1981 legotyttö palasi julkisuuteen