Sanni Nikkilä, 19, Riikka Karjula, 20, ja Joonas Heinonen, 19, yrittivät tulkita poliitikkojen puhetta.
Sanni Nikkilä, 19, Riikka Karjula, 20, ja Joonas Heinonen, 19, yrittivät tulkita poliitikkojen puhetta.

Renationalisointi, kasvustrategian toimeenpano, selonteon tahtotila... Ja sitten ihmetellään, miksei politiikka innosta nuoria.

Sanni Nikkilä, 19, Riikka Karjula, 20, ja Joonas Heinonen, 19, äänestävät ensimmäistä kertaa eurovaaleissa. Helteisenä iltapäivänä he syventyivät tulkitsemaan politiikkaa.

”Sosiaalinen Eurooppa edellyttää, että jäsenmaiden sitoutumista Lissabonin kasvu- ja työllisyysstrategian toimenpanoon vahvistetaan.”
Kokoomuksen eurovaalisivut.

Riikka: Tyypillistä EU-kieltä, eli hirveästi termejä. Ärsyttävää ja epäselvää!

”Vaikka veronkevennykset eivät elvytysmielessä optimaalisesti toteudukaan, ne ovat silti tarpeellisia jo rakenteellisista syistä.”
Jan Vapaavuori blogissaan 16.2.
Joonas: Onko toi edes suomea?
Riikka: Luulisi, että poliitikot haluaisivat tulla edes vähän lähemmäksi ihmistä. Tämä kaveri ei onnistu siinä.

”Keskustalaisen talousneuvoston pääsihteerin ikääntymisraportti spekuloi varsin suorasukaisesti sillä, että tilanne ”voi tulla otolliseksi” työeläkerahastojen vallan siirtymiselle ja johtaa työ- ja kansaneläkkeiden yhdistämiseen. Juuri näinhän maalaisliitto vuonna 1956 teki.” Eero Heinäluoma blogissaan.
RIikka: Ei tää ainakaan mua puhuttele.
Sanni: Heinäluoma kuuluu samaan kategoriaan kuin Vanhanen. Ne puhuvat sanomatta mitään ja seuraavassa haastattelussa pyörtävät senkin.

”Yksikään merkittävä investointi maailmassa ei lähde nyt liikkeelle ja tämä rasittaa Suomen ja Saksan kaltaisia investointivetoisia tuotteita valmistavia vientimaita.” Matti Vanhanen Taloussanomissa 24.5.
Joonas: En tiedä, mitä investointivetoiset tuotteet tarkalleen ottaen ovat.
Riikka: Tämä on aika jees lausunto Matilta. Yllättävän selkeä.

”Kannettu vesi ei kaivossa pysy. Auttaa pitää kohtuudella, jatkuva letkun varressa eläminen ei ketään kehitä.”
Timo Soinin kommentti muiden EU-maiden auttamiseen Ylen vaalikoneessa.

Sanni: Soini ei ole mikään mun suosikkityyppi, mutta tämä on kyllä selkein kommentti tähän mennessä.
Joonas: Soini osaa puhua.

”Rva Halonen on ainoa, joka puolustaa North Stream -putkea, ja Suomi vaatii vain ympäristöselvityksiä. Sama asia, kuin jos mies katsoisi vain köyden turvallisuusluokitusta, mutta ei huomaisi, että se kulkee hänen kaulansa ympäri.”
Ari Vatasen kommentti Itämeren kaasuputken rakentamiseen Ylen vaalikoneessa.

Riikka: Kaikki eivät osaa puhua vertauskuvilla niin, että tajuaisi, mitä ne ajavat takaa.

– En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna, 26, kommentoi isänsä järjestämää yllätystä.

Suomi Love -ohjelman toisessa jaksossa nähtiin ja kuultiin lauantaina taas koskettavia tarinoita ja esityksiä. Yksi jakson liikuttavimmasta hetkistä oli, kun kempeleläinen Simo halusi ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Hennan ja hänen perheensä elämä ei ole ollut helppoa viime vuosina. Vuonna 2014 Hennan raskausoireet paljastuivat kallonpohjan syöpäkasvaimeksi. Lue lisää:

Jaksossa Simo-isä järjesti tyttärelleen yllätyksen: Henna pääsi kuuntelemaan livenä suosikkibiisinsä, Haloo Helsingin Vapaus käteen jää.

”Nyt kun on jaksamista sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena, Simo kertoi jaksossa.

Haloo Helsingin Ellin tekemät sanat sopivat Hennan elämään, jossa on ollut niin ala- kuin ylämäkiäkin.

Kun elämässä kaiken menettää
silloin vapaus on ainut mitä käteen jää
on ylämäki raskas askeltaa
mutta alamäkeen liian usein katoaa
jos se ei tapa niin se todellakin hajottaa
ei muistojen päälle kulta kerrosta saa
hymyile tai itket kuinka vaan
ole hetki niin kuin huomista ei olisikaan,
kertosäkeessä lauletaan.

Henna liikuttui isänsä järjestämästä yllätyksestä.

– Ihan meni sanattomaksi, ja itku pääsi. En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna kertoi esityksen jälkeen.

Jos et nähnyt Simon yllätystä ja Haloo Helsingin esitystä, katso se tästä:

 

 

Kun entiset kommunistit tapaavat ruokakurssilla selviää, että kaikki nuoruuden ihanteet ovat hävinneet.

IS TV-LEHTI:  Alkukesän aurinkoisena päivänä lehti on koivussa kauneimmillaan, ja ilmassa leijailee alkavan suven toivo. Rauhallisessa suomalaisessa maalaismaisemassa kulkee venäläisen ajoneuvovalmistajan vanha auto. Se kulkee hitaasti, mutta vie määränpäähän kaksi nauravaa matkaajaa.

Maailmalla asustelleen Natalian (Kaija Pakarinen) ja porvarillisen rouvan Veeran (Riitta Havukainen) perässä huomattavasti paremmalla ja uudemmalla kulkupelillä kruisailee Veeran aviomies, rahalle arvoa antava Tom (Antti Virmavirta).

Kolmikko on matkalla nuoruuden toverinsa Katjan (Heidi Herala) kartanohotellille. Heitä odottavat nuorena musiikkitaidoillaan naisia hurmannut, sittemmin rauhan löytänyt Ilja (Taneli Mäkelä), salaisuutta kantava Miska (Sari Mällinen) ja suorapuheinen Juri (Erkki Saarela).

He näkivät toisensa viimeksi kesälukiossa 70-luvulla ollessaan vasemmistoaatteen omaavia nuoria.

Venäläisen ruoan kurssi kokoaa heidät yhteen nyt, 40 vuotta myöhemmin elokuvassa Nuoruustango. Nopeasti ruokaperinteet unohtuvat, kun muistot ja nuoruuden kiihko tulevat pintaan. On aika selvittää asioita ja paljastaa salaisuuksia.

Nuoruustango pohjautuu Heidi Köngäksen ja Taina Westin Kalliolle kukkulalle -tv-elokuvaan (1993). Yle Areenassa katseltavissa oleva Kalliolle kukkulalle sijoittuu 70-luvulle, jolloin valveutunut nuoriso tiesi, kenen joukoissa seistään.

”Tajusin, ettei Suomesssa ole juurikaan puhuttu, mitä meille tapahtui 90-luvun alussa, kun koko sosialistinen maailmanleiri romahti.”

Kun Heidi ja Taina kirjoittivat kommunistipoliitikon elämästä kertovaa Punainen kolmio -draamasarjaa (2015), heille tuli samalla idea tehdä elokuva siitä, mitä Kalliolle kukkulalle -nuorille kuuluu nyt kuusikymppisinä.

– Tajusin, ettei Suomesssa ole juurikaan puhuttu, mitä meille tapahtui 90-luvun alussa, kun koko sosialistinen maailmanleiri romahti. Huomasin, että ihmiset ovat jääneet vähän hämmennyksen valtaan, koska on käsittelemättömiä asioita, Nuoruustangon ohjaaja Heidi Köngäs sanoo.

Elokuvassa 70-luvun vasemmistoaatteen nuoret pohtivat Neuvostoliiton hajoamisen merkitystä. Merkityksellisempiä ovat kuitenkin vuosikymmenien henkilökohtaiset asiat.

Kiertolaisena maailmalla elänyt Natalia on yksi, jolla on selvittämättömiä juttuja menneisyydestä.

– Selvittämättömät asiat ovat suuri taakka. Ei pitäisi odottaa, vaan ottaa ratkaiseva askel, kun on vielä aikaa, Kaija Pakarinen miettii.

”Oli viitekehyksenä kommunismi tai mikä tahansa, loppupeleissä ihmiset kaipaavat rakkautta ja hyväksytyksi tulemista.”

Elokuva pisti näyttelijät pohtimaan monenlaista.

– Iän myötä on tajunnut, mitkä asiat ovat oikeasti tärkeitä. Oli viitekehyksenä kommunismi tai mikä tahansa, loppupeleissä ihmiset kaipaavat rakkautta ja hyväksytyksi tulemista, Riitta Havukainen sanoo.

Kaija kertoo olevansa onnellinen roolihenkilönsä puolesta.

– Natalia on itseäni pidemmällä siinä, että on päässyt turhasta eroon. Mitä kevyemmillä materialistisilla kantamuksilla elämäänsä elää, sitä enemmän voi tulla oikeasti tärkeää sisältöä. Se juuri ratkaisee näillä kilometreillä, Kaija muistuttaa.

”Kroppa vanhenee, mutta sielu käy aina vaan rippikoulua”

Hurtin huumorin avulla Nuoruustango on oiva muistutus, että niin kauan kuin henki pihisee, on toivoa.

– Ei ole syytä ajatella, että elämä loppuisi tietyn ikäisenä. Kroppa vanhenee, mutta sielu käy aina vaan rippikoulua, ohjaaja nauraa.

Kotikatsomo: Nuoruustango, TV1 su klo 21.05