Suomessakin käytettävää triklosaania sisältävät puhdistustuotteet kielletään Yhdysvalloissa Minnesotan osavaltiossa.

Geek.comin mukaan 75 prosenttia Yhdysvalloissa myytävistä antibakteerisista käsisaippuoista sisältää triklosaani-nimistä ainetta. Tammikuusta 2017 alkaen triklosaania sisältävien puhdistusaineiden myynti kuluttajille kielletään Minnesotan osavaltiossa. Vuodesta 2017 triklosaania saa löytyä enää esimerkiksi sairaaloissa käytetyistä saippuoista. Myös muut osavaltiot ovat miettineet triklosaanikieltoa.

Haitallisena pidetty triklosaani tuhoaa bakteereita ja sienikasvustoja, minkä vuoksi sitä käytetään muun muassa käsisaippuoissa, deodoranteissa ja hammastahnoissa. Triklosaanin haitallisista vaikutuksista ihmisiin ei ole selvää näyttöä, mutta sen on väitetty vaikuttavan hormonitoimintaan ja allergisoivan. WWF:n mukaan triklosaani vaikuttaa haitallisesti vesistöihin.

Moni Suomessakin myytävä hygienia- ja puhdistustuote sisältää triklosaania. Triklosaani eli Triclosan voi löytyä ainesosaluettelosta myös nimellä Irgasan, Ster-Zac tai Cloxifenolum. Suomen Hammaslääkäriliitto antoi jo vuonna 2007 suosituksen, ettei suosittele triklosaania sisältäviä hammastahnoja yleiseen käyttöön.

Lue myös:

Voiko suuvesi aiheuttaa sydänkohtauksen?