Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Käsinkirjoittamisen taito on ruostunut käytön puutteessa nopeasti. Tarvitaanko kaunokirjoitusta enää edes mihinkään?

Mikä kättäni vaivaa?

Yritän kirjoittaa kiitoskorttia kaunolla. Kummalta näyttää. Aat ovat oudon litteitä. R on hukannut ylänyppylänsä.

Rakastin joskus näitä kiemuraisia kirjaimia. Kirjoitin loputtomasti päiväkirjaa ja lukuisia kirjeitä, ja käsialani oli muistaakseni ihan kelpoa. Kaivan kaapin perukoilta esiin kassillisen ystävältä saatuja, jo kellastuneita kirjeitäni parinkymmenen vuoden takaa. Viimeistään niistä näen tylyn totuuden – käsialani on aikuistuessa selvästi huonontunut. Vielä 1990-luvulla a-kirjaimeni olivat hyväntuulisen pyöreitä, ällissä oli selkeä lenkki ja ässät kuin pieniä taideteoksia.

Nykyään kirjoitan sekä ammatikseni että huvikseni, mutta aina tietokoneen tai puhelimen näppäimillä. Näpytän sujuvasti Facebook-päivityksiä, sähköposteja, tekstiviestejä ja twiittejä.

Mutta mitä on tapahtunut käsialalleni? Päätän testata sitä kunnolla ja kirjoitan nopeasti aanelosen täyteen ylhäältä alas. En saa joka sanasta tolkkua edes itse. Kun keskityn ankarasti, jälki on parempaa, mutta homma sujuu niin hitaasti, että vierestä katsovaa kahdeksanvuotiasta poikaani naurattaa. Jos käsinkirjoittamisen taitoni rapistuu tätä vauhtia, saanko vanhana enää edes nimikirjoitusta aikaiseksi? Allekirjoitanko pian kaikki paperit peukalonjäljellä kuten lukutaidottomat muinoin?

Näppiksen voittokulku

Rapistuvat kaunokirjaimet eivät huoleta vain minua. Tietoteknisen vallankumouksen aiheuttama ilmiö on maailmanlaajuinen. Jotkut, kuten amerikkalainen tulevaisuudentutkija William Crossman, ennustavat, että kirjoittaminen on ihmiskunnan historiassa vain ohimenevä vaihe, joka tulevaisuudessa korvataan puheen tietoteknisellä muuntelulla. Huomisen maailmassa allekirjoitusten tilalla aletaan käyttää biometrisiä tunnisteita, kuten sormenjälkiä.

Ehkä ajatus peukalolla allekirjoittamisesta ei olekaan niin kaukaa haettu.

Monissa Yhdysvaltojen osavaltioissa on jo antauduttu näppiksen ylivoiman edessä. Esimerkiksi Illinoisissa koululaisille ei enää opeteta lainkaan kaunoa, ainoastaan näppäimistöllä kirjoittamista. Suomessakin ylioppilastutkinto muuttuu vuonna 2016 osittain tieto­koneella tehtäväksi, kokonaan se naputellaan vuodesta 2019 lähtien. Hyvästi siis konseptipaperit ja leveät marginaalit, poikani sukupolvi ei teitä enää yo-kirjoituksissaan tarvitse.

Käsinkirjoittamisesta onkin kovaa vauhtia tulossa harvojen taitamaa luksusta. Mustekynävalmistaja Mont Blanc lanseerasi jokunen vuosi sitten platinalla silatut John Lennon -kynät. Muotisuunnittelija Sue Wong on luonut oman art deco -henkisen kirjoituspöytämalliston hifistelijöille. Louis Vuitton järjesti keväällä Pariisissa Correspondences-näyttelyn, jossa esiteltiin eri sukupolvien taiteilijoiden kirjeenvaihtoja.

Katoavat kirjaimet

Kasvatustieteen professori Leena Krokfors Helsingin yliopistosta on pohtinut kirjoittamista 70-luvulta saakka. Hän on muun muassa tehnyt oppimateriaaleja ja kouluttanut opettajia kaunokirjoituksesta.

Hän pitää käsinkirjoittamisen taitoa arvokysymyksenä. Miten tärkeää meille on tuottaa jotakin käsillä? Samaa voi miettiä vaikkapa virkkaamisen, sienestämisen tai piirtämisen kohdalla. Niitäkään taitoja emme välttämättä tarvitse mutta haluamme silti osata.

– En usko, että käsinkirjoittaminen katoaa kokonaan koskaan. Tiedon tallentaminen ja välittäminen ovat niin iso osa ihmisyyttä. Teknisiä laitteita ei ole kaikilla, kynä ja paperi sen sijaan toimivat kaikilla ja kaikkialla.

Paljon on puhuttu siitä, miten tärkeää kaunokirjoittamisen oppiminen on esimerkiksi lasten hienomotoriikalle ja aivojen muotoutumiselle. Jos sitä ei enää tulevaisuudessa tarvitse lainkaan opetella, mitä meille tapahtuu? 

– Ihmislaji ei kuole, jos käsinkirjoittaminen loppuu, Leena Krokfors kuittaa.

Hän uskoo aivojen muuntautumiskykyyn. Esimerkiksi motorisia taitoja voi oppia eri tavoin. Lisäksi tutkija muistuttaa, että yhdenmukainen kaunokirjoitus ylipäätään on melko tuore luomus. Suomeen yhtenäinen mallikirjaimisto saatiin pitkän taistelun jälkeen vasta 1932.

Taistelun? Kyllä, Leena sanoo. Ennen käsiala oli yhteiskunnallisen aseman mitta, joka kuvasti kirjoittajansa yksilöllisyyttä ja sosiaalista asemaa. Vallasväki mietti tarkkaan jokaista silmukkaa.

Yhtenäinen kirjoitustapa koettiin ylä­luokan piirissä liian tasapäistäväksi, ja sitä vastustettiin kiivaasti.

Kun kaunokirjoitustaitoa sitten alettiin opettaa samalla tavoin kaikille, sen merkitys sosiaalisen aseman korostajana katosi. Ehkä kohta palaamme lähtötilanteeseen, ja harvinaistuva taito saa takaisin samantyyppisen statuksen kuin sillä ennen oli.

Kolmen miljoonan dollarin kirje

Professori Leena Krokfors ei kuitenkaan enteile isoa muutosta kaunokirjoituksen asemassa ainakaan kovin pian. Hän muistuttaa taidon monista hyvistä vaikutuksista. Se kehittää käden ja silmän yhteistyötä ja syventää ajattelua, koska on hitaampaa kuin tekstin naputtaminen koneella. Lisäksi se jättää maailmaan yksilöllisen, kauniin jäljen. 

Ajatellaan vaikkapa sitä käsinkirjoitettua kirjettä, jonka Albert Einstein tammikuussa 1954 lähetti ystävälleen. Viesti myytiin viime vuonna nettihuutokauppa eBayssa yli kolmella miljoonalla dollarilla. Vaikea kuvitella, että kukaan koskaan pulittaisi vastaavaa summaa yhdestäkään twiitistä tai sähköpostista.

– Minusta käsin kauniisti kirjoittaminen on tärkeä taito, jonka soisin säilyvän, Leena sanoo.

Eräs keino kaunokirjoituksen yllä­pitämiseen voisi hänestä olla, että sen opetustapaa uudistettaisiin.

– Oppimisen pitäisi olla hauskempaa, vähemmän tiukkapipoista ja sääntöihin sidottua.

Entä se oma, ruostumaan päässyt kaunokirjoitustaito? Katoaako kerran opittu käytön puutteessa pysyvästi?

Ei, lohduttaa Leena ja antaa muutaman käytännön vinkin.

– Harjoita kättä usein mutta pieninä annoksina, aloita vaikka joulukorteista. Hanki itsellesi lahjaksi upea muistikirja ja siihen sopiva kynä. Tee ensi palaverissa muistiinpanot siihen. Jätä läppäri kerrankin kotiin. 

Tunne näkyy

"Nuorena minulla oli kirjekavereita ja kirjoitin päiväkirjaa. Kirjoittaminen oli rentouttavaa ja sujui nopeasti. Hiljattain huomasin, etten enää osaa kirjoittaa kunnolla nimeäni kaupan kassalla enkä saanut tolkkua omista muistilapuistani. Siksi päätin alkaa kirjoittaa enemmän käsin. Aluksi se oli kankeaa, hienomotoriikka on selvästi kärsinyt.

Vähitellen kirjoittaminen on kuitenkin alkanut sujua. Se on naputtamista hitaampaa ja rauhallisempaa, ja tunteet ovat enemmän läsnä. Nuoruuden päiväkirjoista voin yhä nähdä silloiset tunnelmani. Kiukuttavimmat asiat ovat sensuroituneet mahdottomiksi lukea, koska tunteen palossa raapustetusta käsialasta ei enää saa selvää."

Tuulia Kupari, 36, on vapaa kirjoittaja ja Minimalismin ilo -blogin pitäjä.

Kaunis kiinnostaa

"Lähdin mukaan Suomen kalligrafiayhdistyksen toimintaan, koska olen huolissani kauniin kirjoittamisen taidosta. Olen opiskellut kalligrafiaa maailmalla ja kiertänyt Suomen kouluissa esittelemässä sitä. Olen huomannut, ettei alakouluikäisten oppilaiden kirjoitukselta edes edellytetä samaa yhtenäistä rytmiä kuin omina kouluaikoinani.

Koululaiset ovat olleet kalligrafiasta innoissaan. Vierailuilla minua pyydetään uudelleen ja uudelleen näyttämään taululla 'sitä vanhan ajan kaunoa'. Hieno asia minusta on myös se, että kansalaisopistojen kalligrafiakurssit ovat jatkuvasti täynnä. Se kertoo halusta osata kirjoittaa kauniisti. Asiaan pitäisi panostaa enemmän, esimerkiksi Italiassa voi saada kalligrafia­oppia jo peruskoulutasolla."

Marika Koskimäki-Ketelä, 38, on valokuvaaja, kuvataiteilija ja Suomen kalligrafiayhdistyksen puheenjohtaja.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

JOUSIMIES

Älä tee itsestäsi numeroa. Hoida hommasi kaikessa hiljaisuudessa ja etene hitaasti, mutta varmasti kohti tavoitteitasi. Ota mielikuvitus avuksi.

 

KAURIS

Ole koko sydämelläsi mukana siinä, mitä teet. Et voi epäonnistua, jos olet rehellinen itsellesi. Anna vaistosi johdattaa sinua eteenpäin.

 

VESIMIES

Nyt ei ole aika kuuluttaa tunteitasi kaikkien korviin. Vetäydy tarkkailemaan, mitä ympärilläsi on meneillään. Vältä hätiköityjä johtopäätöksiä.

 

KALAT

Kohdallesi osuu tarjous, jota kannattaa tarkastella suurennuslasin kanssa. Mieti, kuka siitä hyötyy. Valppaus voi säästää sinut narutetuksi tulemiselta.

 

OINAS

Ole kriittinen kuuntelija, sillä liikkeellä on vääristelyä tietoa. Ota asioista itsenäisesti selvää. Joku yrittää johtaa sinua tahallaan harhaan.

 

HÄRKÄ

Vanha tuttu menneisyydestä voi olla sinulle suureksi avuksi tänään. Kysy ujostelematta vastapalvelusta, sillä hän on sinulle sellaisen velkaa.

 

KAKSONEN

Yhteistyö on tänään paras mahdollinen voimavarasi. Puhalla työkavereiden tai ystävien kanssa yhteen hiileen. Lopputulos yllättää teidät positiivisesti.

 

RAPU

Älä jätä hyvää ideaa vain puheen tasolle. On aika kääriä hihat ja ryhtyä toimeen. Ota tarjottu apu vastaan avoimin mielin.

 

LEIJONA

Nostata juhlatunnelmaa. Joku lähipiiristäsi saattaa kaivata apua jouluaskareissa. Valmistaudu tuleviin pyhiin turhia stressaamatta.

 

NEITSYT

Perhepiirissä nousee pintaan erimielisyyksiä. Erityisesti rahakysymykset saattavat aiheuttaa kränää. Ole kärsivällinen ja anna jokaiselle tilaa.

 

VAAKA

Vietä aikaa kotona nostalgisissa merkeissä. On hyvä hetki kuluneen vuoden muistojen summaamiselle. Nauti laatuajasta rakkaittesi kanssa.

 

SKORPIONI

Keskity itseesi ja siihen, mitä haluat saavuttaa. Pidä päämääräsi päällimmäisinä mielessäsi. Muista, että ratkaisusi vaikuttavat myös ihmisiin ympärilläsi.

 

 

Oletko samassa tuloluokassa Kerttu Niskasen, Manuela Boscon vai kenties Jutta Gustafsbergin kanssa?  

0–5 000 euroa tienasivat juontaja Axl Smith, laulaja Petra Gargano ja pyöräilijä Lotta Lepistö.

5 001–10 000 euroa tienasivat malli, yrittäjä Lotta Näkyvä ja hiihtäjä Kerttu Niskanen.

10 001–15 000 euroa tienasivat tanssija Jukka Haapalainen ja kestävyysjuoksija Alisa Vainio.

15 001–20 000 euroa tienasivat malli Kirsi Pyrhönen, laulaja James Nikander, eli Musta Barbaari, ja laulaja Jannika Wirtanen, eli Jannika B.

20 001–25 000 euroa tienasivat entinen alppihiihtäjä Kalle Palander ja räppäri Sini-Maria Makkonen, eli Sini Sabotage.

25 001–30 000 euroa tienasivat Miss Suomi 2016 Shirly Karvinen ja laulaja Jonna Tervomaa.

Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.
Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.

30 001–35 000 euroa tienasivat ruokakirjailija, bloggaaja Hanna Gullichsen ja lumilautailija Enni Rukajärvi.

35 001–40 000 euroa tienasivat mentalisti Noora Karma ja pikaluistelija Mika Poutala.

40 001–45 000 euroa tienasivat malli ja yrittäjä Janina Fry, juontaja sekä koreografi Marco Bjurström ja laulaja Ilkka Lipsanen, eli Danny.

45 001–50 000 euroa tienasivat juontaja ja muusikko Tapio Huuska, eli Cristal Snow, ja tubettaja Maiju Voutilainen, eli Mansikkka.

50 001–55 000 euroa tienasivat näyttelijä Manuela Bosco ja tubettaja Maria Verho, eli Mariieveronica.

55 001–60 000 euroa tienasivat näyttelijä Pihla Viitala ja muusikko Iiro Rantala.

60 001–65 000 euroa tienasivat yrittäjä Kaarina Kivilahti, mallitoimiston johtaja Laila Snellman sekä yrittäjä, juontaja ja malli Anne Kukkohovi.

Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.
Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.

65 001–70 000 euroa tienasivat näyttelijä Lena Meriläinen ja sarjakuvapiirtäjä Juba Tuomola

70 001–75 000 euroa tienasivat juontaja Anni Hautala ja näyttelijät Antti Holma sekä Antti Luusuaniemi

75 001–80 000 euroa tienasivat juontaja Esko Eerikäinen ja laulaja Saara Aalto.

80 001–85 000 euroa tienasivat näyttelijä Lauri Tilkanen ja bloggaaja Sara Vanninen.

85 001–90 000 euroa tienasivat tanssija, koreografi Jorma Uotinen ja juontajat Jenni Alexandrova ja Kimmo Vehviläinen.

90 001–95 000 euroa tienasivat kehonrakentaja Jari ”Bull” Mentula, kansanedustaja Jani Toivola ja fitness-malli Eevi Teittinen.

95 001–100 000 euroa tienasivat juontaja Jone Nikula ja stand up -koomikko Heli Sutela.

100 001–105 000 euroa tienasivat yrittäjä Jutta Gustafsberg ja radiojuontaja, toimittaja sekä kirjailija Anna Perho.

Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.
Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.

105 001–110 000 euroa tienasivat juontaja Sami Kuronen, näyttelijä Tiina Lymi ja ohjaaja Antti Jokinen.

110 001–115 000 euroa tienasivat yrityskouluttaja Juhani ”Tami” Tamminen ja sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla.

115 001–120 000 euroa tienasivat koomikko Krisse Salminen, ex-jääkiekkoilija Jere Karalehti, radiojuontaja Juha Perälä ja psykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio.

120 001–125 000 euroa tienasivat bloggaaja Natalia Tolmatsova ja laulaja Sanni Kurkisuo.

125 001–130 000 euroa tienasivat muusikko Tuure Kilpeläinen ja näyttelijä Kari Ketonen.

130 001–135 000 euroa tienasivat räppäri, kirjailija Henri Pulkkinen ja näyttelijä Aku Hirviniemi.

135 001–140 000 euroa tienasivat laulaja Thomas Kirjonen, eli Kasmir, ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa.

140 001–145 000 euroa tienasi juontaja Vappu Pimiä.

145 001–150 000 euroa tienasi ohjaaja Aku Louhimies.

150 001–155 000 euroa tienasivat laulajat Toni Wirtanen ja Olli Lindholm sekä juontaja Janne Kataja.

Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.
Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.

155 001–160 000 euroa tienasivat stand up -koomikko Sami Hedberg ja laulaja Maija Vilkkumaa.

160 001–165 000 euroa tienasivat tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtola ja laulaja Paula Koivuniemi.

165 001–170 000 euroa tienasi radio- ja tv-juontaja Jari ”Jaajo” Linnonmaa.

170 001–175 000 euroa tienasivat näyttelijä Esko Salminen ja huutokauppakeisari Aki Palsanmäki.

175 001–180 000 euroa tienasivat laulajat Kimmo Laiho, eli Elastinen, ja Jenni Vartiainen sekä ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

180 001–185 000 euroa tienasi laulaja Elisa Tiilikainen, eli Elli Haloo.

185 001–190 000 euroa tienasivat tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius.

190 001–195 000 euroa tienasi entinen painija ja olympiavoittaja Jouko Salomäki.

195 001–200 000 euroa tienasivat laulaja Juha Tapio ja juontaja, toimittaja Tuomas Enbuske.

Yli 200 000 euroa tienasivat muiden muassa räppäri Jare Tiihonen (201 411 euroa), eli Cheek, kirjailija Laura Lindstedt (201 590 euroa) ja laulaja Kaija Kokkola, eli Kaija Koo (313 464 euroa).

Tulot perustuvat vuoden 2016 verotietoihin. Lähde: Ilta-Sanomat.