Ihokarvat aiheuttavat monelle naiselle päänvaivaa. Kuva Colourbox.
Ihokarvat aiheuttavat monelle naiselle päänvaivaa. Kuva Colourbox.

Mikä määrä ihokarvoja on naiselle liikaa?

Kylpyhuoneissa ja kauneushoitoloissa käydään sinnikästä sotaa ihokarvoja vastaan. Minkä takia? Keskustelupalstoilla kerrotaan vastaukseksi monia syitä. Karvat voivat olla inhottavia:

– Ihan kuvottaa, kun uimahallissa näkee vaikka minkälaista mörrimetsää.

Tai pelottavia:

– Tapasin ihanan ja kauniin naisen, mutta kävi ilmi, ettei hän ajele alapäätään. Hirvee ryijy! Mitä teen?

Tai sitten on parempi olo ilman:

– Reidet ja käsivarretkin ajan, vaikka karvat ovatkin vain haituvia. On mukavampi olo.

Monien mielestä karvat kuuluvat miehille, mutta eivät naisille. Mutta entä sitten, jos omat ihokarvat eivät häiritse naista ja puolestaan inhottavat miestä yli kaiken? Karvainen nainen ja karvaton mies kertovat.

Nanna Saarhelo:

”Minusta naisen ulkonäköä kontrolloidaan muutenkin ihan tarpeeksi, määritellään kaikkia pikkuasioita meikistä, kynsistä ja kengistä lähtien. Karvojen ajaminen on yksi oudoimmista jutuista. Naisella pitäisi mielellään olla pitkä tukka, mutta muualla ei mitään karvoitusta. Minun puolestani karvat saa ajaa, jos haluaa. Harmittaa vain, että on normi, että ne pitäisi ajaa. Ja paine tähän tuntuu tulevan ei vain miehiltä, vaan myös muilta naisilta.

Nuorempana mietin näitä asioita paljon. Olin joskus kaljukin, ja silloin törmäsin odotuksiin siitä, miltä naisen pitäisi näyttää. Silloin ei vielä kai ollut vaatimusta, ettei alapäässäkään saisi olla karvoja.

Mielestäni olisi kaikkien edun mukaista, jos katukuvassa näkyisi enemmän karvaisia naisia. Itsekin ajan silti kainalo- ja säärikarvat, jos menen kesällä vaikka juhliin, jossa on vieraita ihmisiä.”

Sami Takala:

”Inhoan rinta- ja vatsakarvojani, ja selkäkarvat ovat vielä pahempia. Ryhdyin sheivaamaan parikymppisenä. Miksen voisi siistiä vartaloani, ajanhan minä partanikin?

Haluan näyttää hyvältä ja tuntea oloni itsevarmaksi. Rinnan ja vatsan lisäksi kajoan kainaloihin ja intiimialueille. Olen kokeillut posliiniakin, mutta siistitty karvoitus alapäässä on seksikkäämpi. Jalka- ja käsikarvoissa menee raja: niistä en luovu!

Viime keväänä kyllästyin liki kymmenen vuotta kestäneeseen höyläämiseen. Nyt käyn valoimpulssihoidossa. Hoitoja on kuukausittain vuoden verran. Maksan noin 100 euroa käynniltä.

Uskon, että ensi kesänä pullistelen rannalla tätä kesää itsevarmempana. Karvatta.”

Missä sinun rajasi menee? Saako naisella olla karvoja? Keskustele!

Hyönteisruoka on saapunut Suomeen ja siitä povataan maailman ruokakriisin pelastajaa. Mutta miltä se maistuu? Vai maistuuko miltään?

”Hieman makea”, ”jännä jälkimaku”, ”yksinään vähän tunkkainen”, ”mielenkiintoisella tavalla huokoinen”.

Näin Me Naisten raati kuvaili Belgiassa kasvatettujen ja uunissa paahdettujen kokonaisten kotisirkkojen makua hyönteisruokatestissä.

Granolassa kotisirkat olivat silmällä selvästi havaittavissa kaurahiutaleiden, siementen, omenan ja puolukkajauheen seassa, mutta rapsakka suutuntuma katosi muun rouskeen sekaan eikä sirkkoja aamiaisjugurtissaan mitenkään maistanut tai tuntenut. Moni piti sirkkamysliä perushyvänä granolana.

– Ei tämä minua ällötä millään tavalla. Hyvää on, kommentoi yksi raatilainen.

– Nyt ollaan syvästi omien ennakkoluulojen kanssa tekemisissä, myönsi toinen, mutta pisteli reippaasti kipollisen sirkkagranolalla ryyditettyä jugurttia menemään.  

– En ostaisi maun takia. Ei mitenkään ihmeellinen, kommentoi kolmas.

Onko liian madventuresia vai maistuisiko sirkkamysli?
Onko liian madventuresia vai maistuisiko sirkkamysli?

Hyönteisruoan trendikkyys näkyykin tällä hetkellä sirkkaruoan hinnassa. Pieni 200 gramman paketti granolaa maksaa noin 9 euroa. Hintaa nostaa ehkä myös se, että kotimaisten sirkkojen kasvatus on vasta alussa ja sirkat tuodaan Suomeen muualta Euroopasta.

Trendin aallonharjalla

Suomessa jyllää tällä hetkellä pienimuotoinen hyönteisruokabuumi.

Fazerin leipomosta kerrotaan, että he eivät ole aina saaneet sirkkajauhoa Hollannista niin paljon ja nopeasti, kuin heidän leipurinsa sitä taikinaansa tarvitsisivat. Kaikki sirkkaleivät menevät ja illalla kyselijöille pitää tarjota 'ei oota'.

Se ei ole ihme.  Hyönteisleipä maistuu nimittäin pelkän Oivariinin kanssa erinomaiselta. Sen sirkkajauhopitoisuus on kolme prosenttia, ja kuulostaa hämmästyttävältä, että yhteen pieneen leipään on silti käytetty 70 kotisirkkaa.  

Näyttää ja maistuu vastaleivotulta leivältä, mutta sisältää 70 kotisirkkaa jauhettuna. Kuva: Fazer
Näyttää ja maistuu vastaleivotulta leivältä, mutta sisältää 70 kotisirkkaa jauhettuna. Kuva: Fazer

– Olin vähän varautunut, ennen kuin laitoin leivän suuhuni, mutta tämähän on hyvää, testiryhmäläinen kehuu.

– Siemenet tekevät leivästä rapsakan. Kivalla tavalla vähän pähkinäinen ja paahteinen maku.

– Leipä on niin hyvää, että unohdin sirkat kokonaan. Olen pääosin kasvisyöjä, joten en ehkä kuitenkaan ota sitä jokapäiväiseen käyttöön.

Hyönteisten tunteet

Sirkkaleipää ja sirkoista valmistettuja einespihvejä mutustellessaan voikin miettiä tuntevatko hyönteiset ja sattuuko niihin.

Ympäristön kannalta hyönteissyöntiä pidetään kuitenkin niin paljon parempana ratkaisuna kuin perinteistä lihansyöntiä, että sen myötä vegaanius on saanut uuden muodon: entovegaani sallii ruokavalioonsa hyönteiset ja hyönteisperäiset tuotteet, mutta ei lihaa, kalaa tai maitotuotteita.

Ilmeisesti kaikki valmistajatkaan eivät pidä kotisirkkoja liharuokana, sillä kaupan einesaltaassa myytävät sirkkajauheella ryyditetyt pihvit on nimetty kasvispihveiksi. Ne sisältävät 83% kasviksia ja 4,6% kasvatetun kotisirkan jauhetta, ja saavat raadilta kehuja.

– Tämähän on miellyttävä tuttavuus einespihvien joukossa.

– Tuhti, ruokaisa, täyttävä eikä lainkaan kuiva. Kiva, että pinaatti, parsakaali ja kaikki ainekset  – paitsi kotisirkka – maistuvat.

Hyönteispihvit voittavat pinaattiletut ja monet kasvispihvit niin maussa kuin proteiinipitoisuudessa.
Hyönteispihvit voittavat pinaattiletut ja monet kasvispihvit niin maussa kuin proteiinipitoisuudessa.

Testasimme tuotteet: Fazer Sirkkaleipä 250g, 3,99e, Veljekset Mattilan Sirkka-kasvispihvit 300g, 3,98e ja Samu sirkkagranola 200g, 8,90e

Illan Suomi Love -jaksossa Simo haluaa yllättää tyttärensä Hennan. – Haluan sanoa hänelle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään.

Lauantai-iltana esitettävässä Suomi Love -jaksossa kempeleläinen Simo haluaa ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Simo kertoo jaksossa, että hänellä on aina ollut läheiset välit tyttäreensä.

– Henna on aina ollut isän tyttö. Ehkä isältä saa joitain asioita helpommin periksi, Simo kertoo Suomi Love -jaksossa hänen ja tyttärensä suhteesta.

Keväällä 2014 Simo sai kuulla ilouutisen, kun Henna ja tämän puoliso Jani kertoivat odottavansa lasta.

– Se oli todellinen ilouutinen. Todella mahtava tunne, Simo muistelee.

”Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain.”

Kesän edetessä Henna alkoi kuitenkin saada erikoisia oireita. Simo ajatteli niiden liittyvän raskauteen.

– Kun vaikeudet jatkuivat, Henna hakeutui kesäkuun lopulla OYKSiin. Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain. Se oli valtava isku perheelle ja kaikille, Simo kertoo ohjelmassa liikuttuneena.

Samana päivänä, kun Henna sai tietää kasvaimesta, hän ja Jani saivat toisenkin uutisen. He saivat tietää, että syksyllä syntyvä lapsi on tyttö.

– Hennalla oli elokuun alussa ensimmäinen leikkaus, ja tyttö kasvoi mahassa. Sitten 1.lokakuuta syntyi Emppu-tyttö sädehoitojen keskellä.

”Hän ei anna periksi.”

Simon mukaan kasvain on yhä olemassa.

– Mutta kun Hennan luonteen tietää, niin hän ei anna periksi. Hän on ollut koko ajan sillä asenteella, että kyllä täältä tullaan.

Simo haluaa yllättää tyttärensä Haloo Helsingin Vapaus käteen jää -kappaleella. Kappale on Hennalle tärkeä – ja se oli myös Hennan ja Janin hääkappale vuonna 2015.

”Haluan sanoa Hennalle, että isä välittää omasta tyttärestään.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.

Suomi Love TV1:llä la kello 21.15.