Onko suussa pipi? Kuva: Shutterstock
Onko suussa pipi? Kuva: Shutterstock

Kuiva suu, kipeä rakkula tai verta vuotavat ikenet. Suun vaivat ovat usein inhottavia, mutta onneksi ne myös yleensä paranevat nopeasti.

Hammastahnamainoksissa hymyilee aina hohtavan valkoinen purukalusto. Mutta tummentumat tai vihlonta eivät suinkaan ole ainoita suuta kiusaavia vaivoja.

Avaa suu, sano AAAA ja katso, löytyisikö näistä vinkeistä apu johonkin tuttuun suuongelmaan?

Kipeä rakkula suussa

Suun limakalvoille ilmestyvät valkoiset haavaumat eli aftat ovat vaarattomia, mutta kipeitä rakkuloita. Viheliäisten aftojen syntymissyytä ei täysin tiedetä, mutta jos saat helposti aftoja, tarkista, onko käyttämässäsi hammastahnassa natriumlauryylisulfaattia. Se lisää joillakin aftojen syntymistä.

Aftat poistuvat lopulta itsestään, mutta ne voivat olla niin kipeitä, että jopa syöminen ja puhuminen vaikeutuvat.

Aftojen ja niiden aiheuttaman kivun hoitoon löytyy apteekista erilaisia valmisteita kuten suuvesiä, tabletteja ja geelejä. Jotkut ovat saaneet helpotusta kotikonsteista, kuten öljyyn kastetusta pumpulista. Hurjapäisimmät puhkaisevat itse rakon, sillä tuskallisen toimenpiteen jälkeen kipu yleensä helpottaa.

Palanut kieli tai kitalaki

Hörppy liian kuumaa juomaa saa suun kärähtämään. Palanut suu voi olla samaan aikaan arka ja tunnottoman oloinen.

Turhan kuuman kupillisen aiheuttama palovamma suussa paranee itsestään yleensä muutamassa päivässä. Jotkut ovat saaneet apua suolavedellä purskuttelusta. Sekoita lasilliseen vettä teelusikallinen suolaa ja purskuta liuosta suussa heti palovamman saatuasi.

Kuivuva suu

Yksinkertaisimmillaan suu voi tuntua kuivalta siksi, että päivän aikana on tullut nautittua liian vähän vettä. Kokeile siis ensimmäiseksi lisätä päivittäistä vedenjuontiasi. Myös ksylitolipurukumin pureskeleminen lisää syljen eritystä ja helpottaa kuivaa tunnetta suussa.

Jos vedenjuonnin lisääminen ei auta, kuiva suu saattaa johtua syljenerityksen vähenemisestä. Hammaslääkärisi voi auttaa selvittämään, kärsitkö kuivan suun tunteesta vai syljenerityksen vähenemisestä.

Apteekista on saatavilla erilaisia kostuttavia ja voitelevia suunhoitotuotteita, joista voi olla apua.

Jos kärsit kuivuvasta suusta, kannattaa vältellä vaahtoutuvia, natriumlauryylisulfaattia sisältäviä hammastahnoja ja alkoholia sisältäviä suuvesiä.

Verta vuotavat ikenet

Verta vuotavat ikenet kielivät yleensä ientulehduksesta.

Kiinnitä hampaita harjatessasi huomiota siihen, että puhdistat hampaiden pinnan lisäksi huolellisesti myös hampaan ja ikenen välisen rajan. Käytä lisäksi päivittäin hammaslankaa ja puhdista sillä hampaiden välit. Veren vuodon pitäisi vähentyä muutamassa päivässä. 

Jos ikenet hyvästä puhdistuksesta huolimatta vuotavat verta, juttele asiasta hammaslääkärin kanssa.

Lähteet: Womens Health, Terveyskirjasto

Lue myös:

 Yök! Arvaa kuinka monta bakteeria elää hammasharjassasi

Mistä aftat aiheutuvat, ja miten niistä pääsee eroon?

Juotko tarpeeksi vettä? Nämä oireet paljastavat sen

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Paula Vesala kertoi Enbuske, Veitola, Salminen -ohjelmassa oppineensa Yhdysvalloissa, että kohtauksiin voi pyytää turvahenkilön paikalle.

Paula Vesala kertoi torstai-iltana Enbuske, Veitola, Salminen -show'ssa, että on kokenut seksuaalista häirintää urallaan. Hän ei eritellyt, onko ahdistelua tapahtunut liittyen hänen muusikon, näyttelijän vai näytelmäkirjailijan uraansa.

– Ehkä mä voin puhua koko taiteen kentästä, jolla olen operoinut. Olen kokenut kyllä monenlaista ahdistelua. Se on tosi laaja ilmiö, Vesala kertoi ohjelmassa.

”Voi pyytää turvahenkilön paikalle.”

Juontaja Maria Veitola kysyi Vesalalta, miten sellaisista tilanteista voi selvitä.

– Mä olen oppinut Amerikassa koulussa, että on hyvä etukäteen sanoa, että pyytää turvahenkilön paikalle, kun on lähestymässä tällainen kohtaus, jossa kaipaa turvallista ilmapiiriä. Usein kuvausryhmässä on vaikka vanhempi naishenkilö, joka pysyy huoneessa ja varmistaa, ettei mennä asiattomuuksiin.

Lue myös: Ohjaja Heidi Linden kertoo seksuaalisesta ahdistelusta Suomen elokuvapiireissä: ”Moni on niin traumatisoitunut, että on jättänyt alan”

Tällä hetkellä Vesala nähdään valkokankaalla Aku Louhimiehen ohjaamassa Tuntematon sotilas -elokuvassa. Elokuvassa on yksi kohtaus, jossa Vesala on saunassa Rokkaa näyttelevän Eero Ahon kanssa. Vesala otti aikaisemmin Twitterissä kantaa kohtaukseen liittyvään uutisointiin. Esimerkiksi Ilta-Sanomat uutisoi kohtauksesta otsikolla Paula Vesala rohkeassa saunakohtauksessa uudessa Tuntemattomassa sotilaassa.

– Sanokaas mulle, kuka suomalainen saunoo vaatteet päällä puolison kanssa? Ja jos ollaankin saunassa alasti, onko se ”yllättävää ja rohkeaa”? Vesala ihmetteli viime viikolla Twitterissä.

”Olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun.”

Nyt Vesala kertoi EVS-ohjelmassa saamastaan palautteesta.

– Mä olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun, koska olen esiintynyt elokuvassa ilman vaatteita. Toivoisin, ettei siihen liittyisi häpeän tunnetta, mitä siihen liittyy.