Onko suussa pipi? Kuva: Shutterstock
Onko suussa pipi? Kuva: Shutterstock

Kuiva suu, kipeä rakkula tai verta vuotavat ikenet. Suun vaivat ovat usein inhottavia, mutta onneksi ne myös yleensä paranevat nopeasti.

Hammastahnamainoksissa hymyilee aina hohtavan valkoinen purukalusto. Mutta tummentumat tai vihlonta eivät suinkaan ole ainoita suuta kiusaavia vaivoja.

Avaa suu, sano AAAA ja katso, löytyisikö näistä vinkeistä apu johonkin tuttuun suuongelmaan?

Kipeä rakkula suussa

Suun limakalvoille ilmestyvät valkoiset haavaumat eli aftat ovat vaarattomia, mutta kipeitä rakkuloita. Viheliäisten aftojen syntymissyytä ei täysin tiedetä, mutta jos saat helposti aftoja, tarkista, onko käyttämässäsi hammastahnassa natriumlauryylisulfaattia. Se lisää joillakin aftojen syntymistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aftat poistuvat lopulta itsestään, mutta ne voivat olla niin kipeitä, että jopa syöminen ja puhuminen vaikeutuvat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aftojen ja niiden aiheuttaman kivun hoitoon löytyy apteekista erilaisia valmisteita kuten suuvesiä, tabletteja ja geelejä. Jotkut ovat saaneet helpotusta kotikonsteista, kuten öljyyn kastetusta pumpulista. Hurjapäisimmät puhkaisevat itse rakon, sillä tuskallisen toimenpiteen jälkeen kipu yleensä helpottaa.

Palanut kieli tai kitalaki

Hörppy liian kuumaa juomaa saa suun kärähtämään. Palanut suu voi olla samaan aikaan arka ja tunnottoman oloinen.

Turhan kuuman kupillisen aiheuttama palovamma suussa paranee itsestään yleensä muutamassa päivässä. Jotkut ovat saaneet apua suolavedellä purskuttelusta. Sekoita lasilliseen vettä teelusikallinen suolaa ja purskuta liuosta suussa heti palovamman saatuasi.

Kuivuva suu

Yksinkertaisimmillaan suu voi tuntua kuivalta siksi, että päivän aikana on tullut nautittua liian vähän vettä. Kokeile siis ensimmäiseksi lisätä päivittäistä vedenjuontiasi. Myös ksylitolipurukumin pureskeleminen lisää syljen eritystä ja helpottaa kuivaa tunnetta suussa.

Jos vedenjuonnin lisääminen ei auta, kuiva suu saattaa johtua syljenerityksen vähenemisestä. Hammaslääkärisi voi auttaa selvittämään, kärsitkö kuivan suun tunteesta vai syljenerityksen vähenemisestä.

Apteekista on saatavilla erilaisia kostuttavia ja voitelevia suunhoitotuotteita, joista voi olla apua.

Jos kärsit kuivuvasta suusta, kannattaa vältellä vaahtoutuvia, natriumlauryylisulfaattia sisältäviä hammastahnoja ja alkoholia sisältäviä suuvesiä.

Verta vuotavat ikenet

Verta vuotavat ikenet kielivät yleensä ientulehduksesta.

Kiinnitä hampaita harjatessasi huomiota siihen, että puhdistat hampaiden pinnan lisäksi huolellisesti myös hampaan ja ikenen välisen rajan. Käytä lisäksi päivittäin hammaslankaa ja puhdista sillä hampaiden välit. Veren vuodon pitäisi vähentyä muutamassa päivässä. 

Jos ikenet hyvästä puhdistuksesta huolimatta vuotavat verta, juttele asiasta hammaslääkärin kanssa.

Lähteet: Womens Health, Terveyskirjasto

Lue myös:

 Yök! Arvaa kuinka monta bakteeria elää hammasharjassasi

Mistä aftat aiheutuvat, ja miten niistä pääsee eroon?

Juotko tarpeeksi vettä? Nämä oireet paljastavat sen

Sisältö jatkuu mainoksen alla