Onko suussa pipi? Kuva: Shutterstock
Onko suussa pipi? Kuva: Shutterstock

Kuiva suu, kipeä rakkula tai verta vuotavat ikenet. Suun vaivat ovat usein inhottavia, mutta onneksi ne myös yleensä paranevat nopeasti.

Hammastahnamainoksissa hymyilee aina hohtavan valkoinen purukalusto. Mutta tummentumat tai vihlonta eivät suinkaan ole ainoita suuta kiusaavia vaivoja.

Avaa suu, sano AAAA ja katso, löytyisikö näistä vinkeistä apu johonkin tuttuun suuongelmaan?

Kipeä rakkula suussa

Suun limakalvoille ilmestyvät valkoiset haavaumat eli aftat ovat vaarattomia, mutta kipeitä rakkuloita. Viheliäisten aftojen syntymissyytä ei täysin tiedetä, mutta jos saat helposti aftoja, tarkista, onko käyttämässäsi hammastahnassa natriumlauryylisulfaattia. Se lisää joillakin aftojen syntymistä.

Aftat poistuvat lopulta itsestään, mutta ne voivat olla niin kipeitä, että jopa syöminen ja puhuminen vaikeutuvat.

Aftojen ja niiden aiheuttaman kivun hoitoon löytyy apteekista erilaisia valmisteita kuten suuvesiä, tabletteja ja geelejä. Jotkut ovat saaneet helpotusta kotikonsteista, kuten öljyyn kastetusta pumpulista. Hurjapäisimmät puhkaisevat itse rakon, sillä tuskallisen toimenpiteen jälkeen kipu yleensä helpottaa.

Palanut kieli tai kitalaki

Hörppy liian kuumaa juomaa saa suun kärähtämään. Palanut suu voi olla samaan aikaan arka ja tunnottoman oloinen.

Turhan kuuman kupillisen aiheuttama palovamma suussa paranee itsestään yleensä muutamassa päivässä. Jotkut ovat saaneet apua suolavedellä purskuttelusta. Sekoita lasilliseen vettä teelusikallinen suolaa ja purskuta liuosta suussa heti palovamman saatuasi.

Kuivuva suu

Yksinkertaisimmillaan suu voi tuntua kuivalta siksi, että päivän aikana on tullut nautittua liian vähän vettä. Kokeile siis ensimmäiseksi lisätä päivittäistä vedenjuontiasi. Myös ksylitolipurukumin pureskeleminen lisää syljen eritystä ja helpottaa kuivaa tunnetta suussa.

Jos vedenjuonnin lisääminen ei auta, kuiva suu saattaa johtua syljenerityksen vähenemisestä. Hammaslääkärisi voi auttaa selvittämään, kärsitkö kuivan suun tunteesta vai syljenerityksen vähenemisestä.

Apteekista on saatavilla erilaisia kostuttavia ja voitelevia suunhoitotuotteita, joista voi olla apua.

Jos kärsit kuivuvasta suusta, kannattaa vältellä vaahtoutuvia, natriumlauryylisulfaattia sisältäviä hammastahnoja ja alkoholia sisältäviä suuvesiä.

Verta vuotavat ikenet

Verta vuotavat ikenet kielivät yleensä ientulehduksesta.

Kiinnitä hampaita harjatessasi huomiota siihen, että puhdistat hampaiden pinnan lisäksi huolellisesti myös hampaan ja ikenen välisen rajan. Käytä lisäksi päivittäin hammaslankaa ja puhdista sillä hampaiden välit. Veren vuodon pitäisi vähentyä muutamassa päivässä. 

Jos ikenet hyvästä puhdistuksesta huolimatta vuotavat verta, juttele asiasta hammaslääkärin kanssa.

Lähteet: Womens Health, Terveyskirjasto

Lue myös:

 Yök! Arvaa kuinka monta bakteeria elää hammasharjassasi

Mistä aftat aiheutuvat, ja miten niistä pääsee eroon?

Juotko tarpeeksi vettä? Nämä oireet paljastavat sen

Muun muassa Pihla Viitala, Jessica Grabowsky ja Pamela Tola kertovat Ylelle työskentelystä ohjaaja Aku Louhimiehen kanssa. Louhimies vastaa syytöksiin julkaisemassaan vastineessa.

Ylen mukaan useat näyttelijät syyttävät ohjaaja Aku Louhimiestä, 49, alistavista ohjaustavoista ja metodeista. Yle on haastatellut juttuunsa Pihla Viitalaa, Pamela Tolaa, Matleena Kuusniemeä ja Jessica Grabowskyä. Myös Lotta Lehtikari, Saija Lentonen, Rebecca Viitala ja Manuela Bosco ovat kertoneet Ylelle kokemuksistaan.

Pihla Viitala muistelee artikkelissa Käsky-elokuvan kuvauksia. Viitalan mukaan Louhimies laittoi hänen iholleen torakoita, kuiski korvaan, kuinka huono Viitala oli sekä pakotti hänet syömään ruokaa, johon oli oksennettu. Lisäksi Viitala kertoo Louhimiehen muun muassa sylkeneen hänen tukkaansa.

– Louhimies ei luota siihen, että kärsimystä näytellään. Hän haluaa, että ihmiset oikeasti kärsivät, Pihla Viitala kertoo Ylelle.

Pihla Viitala esitti punavankia vuoteen 1918 sijoittuvassa Käsky-elokuvassa. Kuvassa myös toinen pääosanäyttelijä Samuli Vauramo. Kuva: Helsinki Filmi Oy
Pihla Viitala esitti punavankia vuoteen 1918 sijoittuvassa Käsky-elokuvassa. Kuvassa myös toinen pääosanäyttelijä Samuli Vauramo. Kuva: Helsinki Filmi Oy

Viitalan ikävin muisto elokuvan kuvauksista liittyy lapsinäyttelijään. Viitalan mukaan Louhimies kuiskasi lapsen korvaan, että tämän vanhempi oli juuri kuollut. Tarkoituksena oli saada lapsinäyttelijä itkemään. Kaksi muuta Käskyn työryhmän jäsentä vahvistaa, että Louhimies esitti vanhemman kuoleman totena.

Louhimies sanoo, ettei koskaan tekisi näin lapsinäyttelijälle.

– Lapsille ei saa missään oloissa valehdella. Heille kurjienkin kohtausten pitää olla vain leikkiä, hän sanoo Ylelle.

Louhimies kiistää myös, että muut asiat olisivat tapahtuneet Viitalan kuvaamalla tavalla.

Jessica Grabowsky 8-pallo-elokuvassa.
Jessica Grabowsky 8-pallo-elokuvassa.


Jessica Grabowsky kertoo Ylelle 8-pallo-elokuvan kuvauksista. Elokuvassa on kohtaus, jossa Eero Ahon roolihahmo kuristaa Graboswkyn roolihahmoa. Louhimies oli Grabowskyn mukaan raivonnut: ”Sä et kurista oikeasti, sormet ei mene ihoon, mä näen että te näyttelette!”

– Kun hakataan, niin hakataan, Grabowsky kuvaa Louhimiehen metodia.

Myös Kristo Salminen näytteli 8-pallossa. Hän vahvistaa Ylelle toisen tilanteen, jossa Louhimies oli halunnut Grabowskyn potkaisevan häntä oikeasti rintakehään.

Aku Louhimies vastaa Facebookissa julkaisemassaan vastineessa kollegoidensa syytöksiin.

”Toisen tunteita ja muistoja en voi enkä halua kiistää. Ylen jutussa haastateltujen kokemuksista ja niihin liittyvistä tilanteista tunnistan osan, osasta minulla on hyvin toisenlainen näkemys.”

Hän kirjoittaa olevansa pahoillaan.

”-- koen, että olen ohjaajana epäonnistunut työilmapiirin luomisessa ja tunnen surua siitä, että kunnioittamani ja työni kannalta ratkaisevan tärkeät näyttelijät ovat kokeneet yhteistyömme niin ahdistavana. Toivoisin, että he olisivat voineet puhua minulle aikaisemmin. Ja tietenkin toivon, että olisin nähnyt tarkemmin. Olen vilpittömän pahoillani siitä, että en ole tässä onnistunut.”

Aku Louhimies on palkittu useilla Jussi- ja Venla-palkinoilla sekä elokuvataiteen valtionpalkinnolla. Vuonna 2017 presidentti myönsi hänelle Pro Finlandia -mitalin.

Ylen jutun voit lukea kokonaan täältä. Juttuun on kuultu näyttelijöiden lisäksi myös kuvausryhmien jäseniä. Aku Louhimiehen vastineen voi lukea kokonaisuudessaan hänen Facebook-sivuiltaan.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

KALAT

On aika palata vanhan haaveesi pariin. Tuttu kasvo menneisyydestä ottaa tänään yhteyttä. Ammenna viisautta kokemuksistasi.

 

OINAS

Ota vastuu omiin käsiisi. Sinun on aika näyttää kaikille, mihin pystyt. Omien kykyjesi aliarvioiminen olisi paha virhe.

 

HÄRKÄ

Tarvitset lisää tietoa sinua kiinnostavasta asiasta. Et voi välttyä nyt kilpailuasemaan joutumiselta. Sinun on aika näyttää, mihin pystyt.

 

KAKSONEN

Löydät itsesi tilanteesta, joka saa sinut katsomaan asioita uudessa valossa. On aika kokeilla jotain uutta. Edessäsi on suuritöinen urakka.

 

RAPU

Valitse uudet projektit tarkalla silmällä. Ota asioista selvää, jotta panostuksesi ei valuisi hukkaan. On tärkeää, että pidät huolta jaksamisestasi.

 

LEIJONA

Sinulla on nyt hyvä vauhti päällä. Laita liikkeelle muutoksia. Sinulle on tarjolla lukuisia mahdollisuuksia, joita ei kannata jättää väliin.

 

NEITSYT

Älä ota tarpeettomia riskejä. Pelaa varman päälle etenkin terveyteesi ja rahaan liittyvissä kysymyksissä. Luota maalaisjärkeen ratkaisuissasi.

 

VAAKA

Ole huolellinen rahan kanssa. Päätön sinne ja tänne juoksentelu voi saada aikaan pahaa jälkeä. Ota luovuutesi käyttöön ongelmakohdissa.

 

SKORPIONI

Kääri hihat ja lähde liikkeelle. Ymmärrät tänään jotain tärkeää omista toiveistasi ja odotuksistasi. Tulevaisuus näyttää äkkiä hieman selkeämmältä.

 

JOUSIMIES

Älä vaivaa päätäsi sillä, ovatko kaikki kanssasi samoilla linjoilla. Et voi olla kaikille mieliksi. Luota itseesi ja tee omaa juttuasi.

 

KAURIS

Mieti tarkkaan, mihin olet ryhtymässä. Älä polta itseäsi loppuun tekemällä toisten rästihommia. Auktoriteettihahmojen kanssa on oltava varuillaan.

 

VESIMIES

Käänny luotettavan ihmisen puoleen, kun avun tarve iskee. Tarvitset vaihtoehtoja. Ole realistinen ja aloita pitävän suunnitelman laatimisella.