Kuvat: Jenni Janakka
Kuvat: Jenni Janakka

Jenni Janakka kannustaa naisia olemaan röyhkeämpiä. ”Röyhkeys on sitä, että antaa arvoa omille tuntemuksilleen ja omille kokemuksilleen.”

– Suppeat käsitykset ja raamit siitä, millaista on olla nainen tai mies, rajoittavat yksilön mahdollisuuksia toimia ja elää omaa elämäänsä.

Näin toteaa asennemuijaksi itseään tituleeraava freelance-kirjoittaja ja puhetaiteilija Jenni Janakka, 31.

– Lain puitteissa tasa-arvo onnistuu Suomessa periaatteessa hyvin. Eniten ongelmia on kulttuurissa. Siinä, miten elämme jokapäiväistä arkea ja teemme valintoja, Jenni sanoo.

Siksi hän haluaa puhua siitä, mitä asialle voi tehdä.

Hyvän esimerkin rajoittavista käsityksistä antaa vuonna 2008 Padovan yliopistossa Italiassa tehty tutkimus, jossa miehiä ja naisia laitettiin pelaamaan shakkia internetissä. Naiset osoittautuivat hyviksi pelaajiksi, mutta kun heille kerrottiin, että he pelaavat miestä vastaan, heidän tasonsa romahti.

Naisten itseluottamus siis riippui siitä, ketä vastaan he pelasivat. Ilmiön nimi on stereotypiauhka: testitilanteessa ihminen pelkää vahvistavansa omaa ryhmäänsä koskevaa stereotypiaa ja tulee peloissaan toteuttaneeksi juuri sen.

– Kulttuurissamme on oletus, että miehet ovat enemmän matemaattis-loogisia. Kasvamme kulttuuriin perheen ja ystävien muodostamassa yhteisössä ja opimme tavat ja mallit sieltä. Ne tavat ja mallit vaikuttavat todella paljon siihen, että lähdemme suorittamaan elämää sillä tavalla kuin luulemme, että pitää tehdä.

Moni nainen elääkin onnistuneesti sellaista elämää, jota hänen oletetaan elävän – ei sellaista elämää, jota hän itse haluaa elää.

Häpeästä röyhkeyteen

Jenni on kokenut sellaisen vaiheen myös itse ollessaan parikymppinen. Arki junnasi ja hänellä oli pitkään paha olla. Se sai tekemään ison elämänmuutoksen, jossa menivät uusiksi parisuhdetilanne, työ ja tulevaisuuden suunnitelmat.

Hän oli lukenut teini-ikäisenä Erlend Loen kirjan Supernaiivi. Siinä päähenkilö tekee listoja ja purkaa niiden avulla ongelmiaan. Se innoitti myös Jennin kokeilemaan menetelmää. Nykyään hän rakastaa listoja.

– Kun olin todella synkissä vesissä, aloin kirjoittaa ylös asioita, jotka tuottavat minulle iloa. Siellä oli kaikkea kirsikkatomaateista Dave Matthews Bandiin, mitä tahansa, jonka tunnistin varmasti tuottavan iloa.

”Kun katsoin listaa, tajusin, että se on täysin erilainen maailma kuin missä elin.”

Synkimmässäkin elämänvaiheessaan Jenni keksi listaansa sata iloa tuottavaa asiaa.

– Kun katsoin listaa, tajusin, että se on täysin erilainen maailma kuin missä elin ja missä olin ihmissuhteissani ja työelämässä. Se oli tosi hieno kokemus, koska sen jälkeen rupesin kyseenalaistamaan kaikkea ja todella kuuntelemaan itseäni.

Sen jälkeen Jenni on suositellut menetelmää kaikille ystävilleen.

Keväällä Jenni piti Howtomo-naisverkostolle luennon otsikolla ”Naisen häpeä – ja vitut siitä”. Häpeä rajoittaa turhaan elämää, joten sille kannattaa haistattaa pitkät.

Kun Jenni mietti, mikä on häpeän vastakohta, mieleen tuli röyhkeys. Hyvä luennon aihe sekin. Röyhkeydellä Jenni tarkoittaa positiivista uskoa omaan potentiaaliin. Lokakuun lopussa pidettävän Röyhkeyskoulu-luennon paikat täyttyivät nopeasti.

– Naiset oppivat luulemaan, että pitää sulautua massaan. Röyhkeyskoululla haluan tuoda esille sen, että herkullisinta on diversiteetti.

Jenni nostaa esille tutkimukset, joissa on esimerkiksi havaittu, että parhaiten menestyvät yritykset, joiden johtoryhmässä on sekä miehiä että naisia. Hänen mielestään myös naisverkostojen lisääntyminen on hienoa, sillä ne tuovat näkyväksi sitä, että naisella on mahdollisuus olla mitä vain: yrittäjä, uraohjus, menestyjä miesvaltaisella alalla.

”Naiset oppivat luulemaan, että pitää sulautua massaan.”

Sano se ääneen

Vuonna 2010 Tiina Teräs teki Helsingin yliopistossa tutkimuksen, jossa hän kuvasi kolmen päivän ajan päiväkodin elämää. Hän laski, mistä lapset saavat kehuja. Tytöt saivat kehuja kiltteydestä, vaatteista ja ulkonäöstä, pojat reippaudesta ja tekemisistään.

– Poikalapset saivat kehuja aktiivisuudesta, tytöt ulkonäöstä eli passiivisuudesta. Tytöt ja naiset eivät saa samanlaista kannustusta aktiivisuuteen ja itse tekemiseen samalla lailla kuin pojat ja miehet. Se jää kulttuurissamme helposti huomaamatta, Jenni sanoo.

Röyhkeyttä voi kuitenkin opetella. Ensimmäinen askel on itsensä kuunteleminen. Voi vaikka tehdä sadan kohdan listan tai vain miettiä, mitä haluaa ja ei halua tehdä.

– Röyhkeys on sitä, että antaa arvoa omille tuntemuksilleen ja omille kokemuksilleen.

”Poikalapset saivat kehuja aktiivisuudesta, tytöt ulkonäöstä eli passiivisuudesta.”

Omat halut ja tuntemukset pitää Jennin mukaan myös sanoa ääneen, jotta ne eivät jää pään sisälle epämääräiseksi ajatusmössöksi.

Jennin mukaan naisten kiltti tyttö -syndrooma näkyy etenkin siinä, että meidät on opetettu pelkäämään konflikteja. Pelkäämme, että jos sanomme tai ilmaisemme jotain, se on väärin.

Epäkohtien tuominen esiin ei kuitenkaan aina tarkoita konfliktia, eivätkä konfliktit toisaalta kestä ikuisesti. Yleensä ihmisten välisessä kanssakäymisessä pyritään sovintoon ja siihen, että kaikki menisi mukavasti.

Toisaalta Jenni huomauttaa, että kiltteyden vastakohta ei ole riidanhaluisuus.

– Kiltteys on sitä, että on auktoriteettimyönteinen. Ei haasta, vaan tottelee täysin toisen toiveita. Jos kasvamme kilteiksi, kasvamme arvailemaan, mitä toinen ihminen haluaa. Kiltin tytön vastakohta on omanarvontuntoinen, päättäväinen tyttö.

Äänestä naista nainen

Kärsitkö sinäkin kiltin tytön syndroomasta? Jenni teki listan, joka avasi hänen silmänsä

Hyvää, jämäkkää perusfeminismiä, tarvitaan edelleen. Kyllä feministikin saa olla kiltti, kun pitää itsestä huolta ja on oma itsensä. Ei feminismi vaadi mitään röyhkeyttä, vaan omana itsenä olemista. Eivät muut sukupuolet ole, sen enempää perillä mistään. - Aina voi aloittaa, esim. äänestämällä naista. Se on naisten puolten pitämistä.
Lue kommentti
”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg

Alina Tomnikoville taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki.

Elokuva-alan ihmiset kokoontuivat eilen The Guardian Angel – Suojelusenkeli -elokuvan kutsuvierasensi-iltaan.

Perjantaina järjestettävään Jussi Gaalaan valmistautuvat näyttelijät kommentoivat hyvin varovasti Aku Louhimiehen käytöksestä noussutta kohua ja me too -keskustelua.

Putouksen myötä koko kansan tähdeksi noussut Alina Tomnikov sanoo, että on kuullut tapahtuneista alan sisäpiirissä.

– Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa. Minusta oli todella tärkeää, että tämä tematiikka nousi nyt esille.

– Minulle itselleni taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki. Siihen tarvitaan turvallisuuden tunne. Jos pelottaa syntyy vain keskinkertaista kakkaa.

”Toivoisin, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.”

Pamela Tola oli yksi näyttelijöistä, jotka kertoivat maanantaina Ylellä Louhimiehen ohjausmetodeista. Ensi-illassa hän ei halunnut kommentoida asiaa.

– Haluaisin keskittyä tänään juhlistamaan tätä elokuvaa, pienen roolin Arto Halosen ohjaamassa, kansainvälisessä elokuvassa tekevä Tola totesi ystävällisesti.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi puolestaan kertoi, että hänellä on tapahtuneista syytöksistä vain toisen käden tietoa.

– Olen yhtä lailla samojen tietojen varassa kuin moni muukin. Yleisesti toivon, että tämä tilanne johtaisi siihen, ettei tällaista enää tapahtuisi. Toivoisin, että koko elokuva-alalla ja yhteiskunnassa olisi sellainen tilanne, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.

Elokuvaohjaaja Jörn Donnerin mukaan Aku Louhimies ei ole ainoa ohjaaja, joka käyttää valtaansa näyttelijöiden nöyryyttämiseen.

Elokuvaohjaaja, kirjailija ja poliitikko Jörn Donner ottaa Helsingin Sanomien mielipidesivuilla kantaa elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen kyseenalaisiin ohjausmetodeihin.

Hänen mukaansa Louhimies ei ole ensimmäinen eikä viimeinen ohjaaja, joka nöyryyttää näyttelijöitä, koska uskoo virheellisesti lopputuloksen siitä paranevan. 

”Se tosiasia, että sadismi kohdistuu lähinnä naisiin, antaa epämiellyttävän seksuaalisen häirinnän sivumaun”, Donner kirjoittaa.

Louhimiehen alistavista työtavoista kertoi Ylellä tämän viikon alussa kahdeksan naispuolista näyttelijää, jotka kieltäytyvät työskentelemästä enää Louhimiehen kanssa. 

Louhimies pyysi Ylen A-studiossa anteeksi, ei tosin tekojaan vaan sitä, että näyttelijät eivät ole pystyneet puhumaan hänelle kokemuksistaan. Pamela Tola kiistää sen, etteivät näyttelijät olisi puhuneet jo aiemmin. Matleena Kuusniemi puolestaan sanoi A-studiossa pyytäneensä anteeksipyyntöä Louhimieheltä vuosia sitten, tuloksetta. 

Jörn Donner selittää mielipidekirjoituksessaan, että elokuvaohjaajien vallankäytön takana on ohjaajan ylivalta, se, että ohjaaja saa määrätä elokuvan lopullisen muodon. Hän lopettaa kirjoituksensa siihen, minkä kaikki tiedämmekin:

”Mitä me tästä opimme? Jos nainen sanoo ei, se on ei.”

Vierailija

Jörn Donner HS:n mielipidesivuilla: ”Jos nainen sanoo ei, se on ei”

Onpa vanha donner kirjoittanut viisaasti. Noinhan se on, että ei louhimies ole ainoa ja vähintään koko ajanlaskun ajan siitä lähtien kun silloinen veronkerääjä kirkko päätti alistaa naisen alemmaksi kuin miehen, on nuoria naisua aina yritetty kahlita, nöyryyttää ja arvostella. Hassua, että naisten ulkonäkö,vaatetus, harrastukset ym yksityisasiat ovat pilkan ja kommentoinnin kohteena paljon useammin kuin miesten, vaikka naiset eivät pakkosyötä omia juttujaan muille. Ketään ei kiusata, jos joku...
Lue kommentti