Juuri tuota minä tarvitsen! Kuva: Shutterstock
Juuri tuota minä tarvitsen! Kuva: Shutterstock

Palkkapäivä! Mikä ihana tekosyy.

Tänään ostan Juuri Ne housut. Juuri Sen levyn. Liput Juuri Sille keikalle. Näitä kaikkia tarvitsen ehdottomasti. Ja mitä vielä? Maailmaan mahtuu monta juuri sitä, jotka on pakko hankkia.

Entä miltä tili näyttää pari viikkoa palkkapäivän shoppailumanian jälkeen? Ei kovin hyvältä. Jos haluat säästää, vältä shoppailun sudenkuopat. WhoWhatWear
-sivusto listaa ne.

1. Shoppailet vailla päämäärää.

Sen sijaan, että kävisit lenkillä, lukisit, katsoisit televisiota, näkisit ystäviäsi tai tekisit melkein mitä tahansa muuta, suuntaat vapaa-ajallasi kaupoille. Ei ihme, että rahasi hupenevat! WhoWhatWearin lähteiden mukaan 61 prosenttia niistä, jotka lähtevät kaupoille ilman selkeää ostoslistaa, päätyvät ostamaan jotain hetken mielijohteesta. 52 prosenttia 18–33-vuotiaista taas ei muutenkaan osaa vastustaa shoppailumielihalujaan. ”Ihanat kengät – pakko saada ne!” on tuttu juttu heille.

Kauppoja ei kuitenkaan tarvitse laittaa pannaan, kunhan ostoksille lähtiessä tietää, mitä etsii.

2. Et voi vastustaa ilmaista postitusta, alennusmyyntejä tai tarjouksia.

Ilmainen postitus vain tänään! Jos tilaat kosmetiikkaa yli 30 eurolla, lähetämme tuotteesi veloituksetta. Hei sinä ihanainen, juuri tänään haluamme lähettää ostoksesi kulutta!

Jos nämä myyntipuheet saavat sinut hulluksi, kuulut heihin, jotka lankeavat ilmaisen postituksen ansaan. Tarvitsetko tilaamaasi tuotetta ihan oikeasti, vai haluatko sen vain, koska sitä tarjotaan sinulle vähän halvemmalla kuin normaalisti?

Sama pätee aletuotteisiin. Jos et himoitse kausileninkiä normaalisti, miksi haluaisit sen, kun se on 30 prosentin alennuksessa? Ja melkein unohdimme kaksi yhden hinnalla -tarjoukset. Mikä ihme niissäkin kiinnostaa? Pidä pää kylmänä, säästäjä.

3. Rakastat niitä, joten ostat ne kaikki!

Muumi-mukit. Raitapaidat. Pöllökorut. Chanelin hajuvedet. Mihin ikinä oletkaan hullaantunut, luultavasti haluat kerätä koko sarjan. Tarvitsetko todella toista melko samanlaista hajuvettä kuin se, jota et ole vieläkään käyttänyt loppuun? Entä paitaa, jonka identtisiä siskoja sinulta löytyy läjäpäin kaapista? Mieti tavaravuoria kotonasi, hengittele hetki ja poistu korttia vingauttamatta. Harjoitus tekee mestarin!

Lisää vinkkejä shoppailuhulluille:


Aina rahat lopussa? Karsi nämä shoppailutavat viimeistään kolmikymppisenä


Naisen kaapissa on keskimäärin 400 eurolla käyttämättömiä vaatteita


Mitä vaatteita oikeasti käytät? Selvitä helpon henkarikikan avulla

Kun entiset kommunistit tapaavat ruokakurssilla selviää, että kaikki nuoruuden ihanteet ovat hävinneet.

IS TV-LEHTI:  Alkukesän aurinkoisena päivänä lehti on koivussa kauneimmillaan, ja ilmassa leijailee alkavan suven toivo. Rauhallisessa suomalaisessa maalaismaisemassa kulkee venäläisen ajoneuvovalmistajan vanha auto. Se kulkee hitaasti, mutta vie määränpäähän kaksi nauravaa matkaajaa.

Maailmalla asustelleen Natalian (Kaija Pakarinen) ja porvarillisen rouvan Veeran (Riitta Havukainen) perässä huomattavasti paremmalla ja uudemmalla kulkupelillä kruisailee Veeran aviomies, rahalle arvoa antava Tom (Antti Virmavirta).

Kolmikko on matkalla nuoruuden toverinsa Katjan (Heidi Herala) kartanohotellille. Heitä odottavat nuorena musiikkitaidoillaan naisia hurmannut, sittemmin rauhan löytänyt Ilja (Taneli Mäkelä), salaisuutta kantava Miska (Sari Mällinen) ja suorapuheinen Juri (Erkki Saarela).

He näkivät toisensa viimeksi kesälukiossa 70-luvulla ollessaan vasemmistoaatteen omaavia nuoria.

Venäläisen ruoan kurssi kokoaa heidät yhteen nyt, 40 vuotta myöhemmin elokuvassa Nuoruustango. Nopeasti ruokaperinteet unohtuvat, kun muistot ja nuoruuden kiihko tulevat pintaan. On aika selvittää asioita ja paljastaa salaisuuksia.

Nuoruustango pohjautuu Heidi Köngäksen ja Taina Westin Kalliolle kukkulalle -tv-elokuvaan (1993). Yle Areenassa katseltavissa oleva Kalliolle kukkulalle sijoittuu 70-luvulle, jolloin valveutunut nuoriso tiesi, kenen joukoissa seistään.

”Tajusin, ettei Suomesssa ole juurikaan puhuttu, mitä meille tapahtui 90-luvun alussa, kun koko sosialistinen maailmanleiri romahti.”

Kun Heidi ja Taina kirjoittivat kommunistipoliitikon elämästä kertovaa Punainen kolmio -draamasarjaa (2015), heille tuli samalla idea tehdä elokuva siitä, mitä Kalliolle kukkulalle -nuorille kuuluu nyt kuusikymppisinä.

– Tajusin, ettei Suomesssa ole juurikaan puhuttu, mitä meille tapahtui 90-luvun alussa, kun koko sosialistinen maailmanleiri romahti. Huomasin, että ihmiset ovat jääneet vähän hämmennyksen valtaan, koska on käsittelemättömiä asioita, Nuoruustangon ohjaaja Heidi Köngäs sanoo.

Elokuvassa 70-luvun vasemmistoaatteen nuoret pohtivat Neuvostoliiton hajoamisen merkitystä. merkityksellisempiä ovat kuitenkin vuosikymmenien henkilökohtaiset asiat.

Kiertolaisena maailmalla elänyt Natalia on yksi, jolla on selvittämättömiä juttuja menneisyydestä.

– Selvittämättömät asiat ovat suuri taakka. Ei pitäisi odottaa, vaan ottaa ratkaiseva askel, kun on vielä aikaa, Kaija Pakarinen miettii.

”Oli viitekehyksenä kommunismi tai mikä tahansa, loppupeleissä ihmiset kaipaavat rakkautta ja hyväksytyksi tulemista.”

Elokuva pisti näyttelijät pohtimaan monenlaista.

– Iän myötä on tajunnut, mitkä asiat ovat oikeasti tärkeitä. Oli viitekehyksenä kommunismi tai mikä tahansa, loppupeleissä ihmiset kaipaavat rakkautta ja hyväksytyksi tulemista, Riitta Havukainen sanoo.

Kaija kertoo olevansa onnellinen roolihenkilönsä puolesta.

– Natalia on itseäni pidemmällä siinä, että on päässyt turhasta eroon. Mitä kevyemmillä materialistisilla kantamuksilla elämäänsä elää, sitä enemmän voi tulla oikeasti tärkeää sisältöä. Se juuri ratkaisee näillä kilometreillä, Kaija muistuttaa.

”Kroppa vanhenee, mutta sielu käy aina vaan rippikoulua”

Hurtin huumorin avulla Nuoruustango on oiva muistutus, että niin kauan kuin henki pihisee, on toivoa.

– Ei ole syytä ajatella, että elämä loppuisi tietyn ikäisenä. Kroppa vanhenee, mutta sielu käy aina vaan rippikoulua, ohjaaja nauraa.

Kotikatsomo: Nuoruustango, TV1 su klo 21.05

Ex-missi Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen saivat kolmannen lapsensa lauantaina.

Lauantaina synnyttänyt Essi Pöysti, 30, on julkaissut ensimmäisestä kuvan hänen ja puolisonsa Ville Mäkäläisen, 32, kolmannesta lapsesta.

– Täydellinen pikkuveli täydensi meidän perheen tänään, Essi on kirjoittanut kuvan yhteyteen. Hän on käyttänyt muun muassa hashtägiä suurirakkaus.

Ville Mäkäläinen kertoi lauantaina Facebook-sivuillaan, että synnytys meni hyvin.

 

Raskaus ei ollut Essille helppo, sillä hän kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko varjosti odotusta aikaisempien keskenmenojen takia.

”Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi enkelivauvaa.”

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Hänellä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle vuonna 2015.