Vielä yks pikku selfie ja sitten riittää! Kuva: Shutterstock
Vielä yks pikku selfie ja sitten riittää! Kuva: Shutterstock

Ei hetkeäkään ilman omaa pikku iPhonea!

Siinähän se on koko ajan kädessä tai ainakin ihan vieressä, oma rakas älypuhelin. Vai miten on: käsi ylös, jos uuden vuoden lupauksesi oli puhelimen räpläämisen vähentäminen tai somen käytön hillitseminen?

Ruotsin Cosmopolitan laati kymmenen kohdan listan älypuhelinriippuvaisuudesta – kuinka moni osuu?

Kun heräät, vilkaiset heti ensimmäiseksi puhelinta.

Vaikka olisi aamuyö. Tietenkin voit vain tsekata puhelimesta, monta tuntia ehdit vielä nukkua. Vai vilkaisetko myös viestejä ja ilmoituksia? Unohdut helposti kymmeneksi minuutiksi selaamaan somea sinisen valon loisteessa, ja sen jälkeen uni ei niin vain tulekaan. Aamusi alkavat perustellisella somekahlauksella. 

Kun olet yksin, olet koko ajan puhelin kädessä.

Varsinkin julkisella paikalla puhelimessa roikkuminen on monille kuin turvariepu, ettei vain näytä yksin hengatessaan orvolta. Puhelimen näprääminen viestii, että tässä ollaan ihan merkityksellisiä, tärkeää tekemistä riittää. 

Panikoidut akun huvetessa.

Hätäännys valtaa mielen, jos puhelimen akku painuu alle 30 prosentin ja alat paniikinomaisesti kartoittaa latausmahdollisuuksia, Ja puhelin on sen verran kovassa käytössä, että akku vetelee viimeisiään koko ajan. 

Puhelimesi muisti on aina täynnä.

Vaikka juuri kävit läpi albumit ja poistit rumimmat selfiet, on muistikortti jälleen täynnä. Aina, kun puhelimeen pitäisi mahduttaa jotain todella tärkeää, joudut ensin poistamaan vähintään Pinterestin ja WhatsAppin.

Kadotat mieluummin lompakon kuin puhelimen.

Kortit ja rahat voi korvata, mutta puhelimessa on KAIKKI.

Vilkaiset puhelinta, vaikka tiedät, ettei somessa ole tapahtunut mitään uutta.

Viimeisen kahdenkymmenen minuutin aikana ei ole ehtinyt tapahtua kovinkaan mullistavia. Silti käyt järjestelmällisesti (ehkä useaan otteeseenkin) läpi kaikki sovellukset ja viestit, vain ollaksesi varma, ettet missannut mitään. Sinun pitää olla VARMA.

Puhelin on osa pöytäseuruetta ja vessakaveri.

Siinä se on haarukan vieressä, ihan varmuuden vuoksi. Kuten myös pesualtaan reunalla, kun istut pöntöllä tai käyt suihkussa. 

 

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...

Psykoterapeutti Maaret Kallio on kiitollinen pitkästä parisuhteestaan ja lapsistaan. – Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio täytti viime elokuussa 40 vuotta.

– Juhlin synttäreitäni isosti ystävien kanssa. 40 oli hyvä paikka miettiä, miten olen elänyt, mitä saanut ja mitä haluan tehdä. Olen vanha sielu, eikä minulla ole ikinä ollut ikäkriisiä. Odotan innolla seuraavaa vuosikymmentä, Maaret kertoo.

Uusi vuosikymmen tuo tullessaan ainakin lisää opiskelua, sillä Maaret kouluttautuu parhaillaan kouluttaja-pyskoterapeutiksi. Opinnot sisältävät teoriaopetuksen lisäksi 125 tuntia psykoterapiaa.

– Ilman pitkiä terapioitani kykyni lukea mieltäni ja tapojani olisi huomattavasti heikompi. Jos en itse voisi hyvin, en voisi auttaa ketään. Tätä työtä ei pystyisi tekemään, jos jäisin vapaa-ajalla liiaksi pohtimaan asiakkaiden ongelmia, hän sanoo.

Jaksamisessa Maaretia auttaa se, että hän on perheenäiti. Perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi lasta. Maaretille perhe on lähestulkoon koko elämä.

– Toivoin pitkää ja hyvää parisuhdetta sekä lapsia, ja olen äärimmäisen kiitollinen, että sain ne. Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Jaksamisessa auttaa myös se, että Maaret sammuttaa sähköpostinsa eikä käy somessa arkisin enää kello 18:n jälkeen.

Maaret kertoo käsitelleensä terapiassa myös omaa lapsuuttaan. Hän on nelilapsisen perheen toinen lapsi, ja luonnehtii lapsuudenperhettään puuhakkaaksi ja tavalliseksi monella tapaa. 

Mitä tietokirjailija ja Lujasti lempeä -bloggaaja kertoo kirjoittamisesta? Entä parisuhteesta ja lempimaastaan? Lue Maaretin Elämäni numeroina -haastattelu Me Naisten tuoreimmasta numerosta 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.