Motiivitutkija Isa Merikallion mielestä arkea ei kannata paeta, mutta näkökulman vaihto on joskus paikallaan.

Maailma on täynnä elämäntaito-oppaita. Miten kirjasi Suorituselämästä merkityselämään eroaa muista?
Uskon, että arjesta voi tehdä hyvää saman tien. Kirjoitin kirjan, kun huomasin, että ratkaisu omiin ja valmentamieni yritysjohtajien ongelmiin on yllättävän yksinkertainen. Lähes kaikissa oppaissa kehotetaan tekemään parempia valintoja, kehittämään uusia tavoitteita ja muuttamaan olosuhteita. Omassa kirjassani ei yritetä muuttaa elämää vaan ainoastaan vaihtaa näkökulmaa siihen.

Miten muutoksen saa kestämään?
Näkökulmanvaihdos pitää ottaa tavaksi. Kannattaa heti aamusta miettiä, miten haluaisi elää tämän päivän. Sen sijaan ei kannata ajatella, mitä haluaisi tai varsinkaan mitä pitäisi tehdä. Muutos on kuin laittaisi pinkit lasit silmille: mitä tahansa päivän aikana tulee vastaan, kohtaan sen valitsemallani myönteisellä otteella. Uskon, että niin parisuhteet kuin palaveritkin paranisivat, jos ajateltaisiin enemmän sitä, miten halutaan tehdä asioita ja miten olla yhdessä.

Pitääkö kaikki muuttaa kerralla?
Oravanpyörästä hyppääminen hetkeksi silloin tällöin ei riitä. Tunnista joogaa kerran viikossa tulee vain paha mieli, jos muuten on koko ajan kiire ja hankalaa. Kannattaa parantaa arkeaan sen sijaan, että miettisi, miten siitä pääsee pois.

Onko kesäloma hyvä aika aloittaa elämänmuutos?
Lomastressi on malliesimerkki valitsemisen aiheuttamasta tuskailusta. Vapaa-ajasta nauttimisesta otetaan paineita, ja kivaa kesälomatekemistä on niin paljon, että valinnanvaikeus ahdistaa. Loman alku on erinomainen hetki muutokselle, koska kun lomalla totuttelee uuteen asenteeseen, syksyllä töihin palatessa siitä on jo tullut tapa.


Isa Merikallio: Suorituselämästä merkityselämään – Yhden sanan elämänmuutos (Basam Books).

Parempi päivä Isan tapaan

"Unohda sanat mitä ja pitäisi. Kun puet aamulla vaatteet päälle, pue samalla myös uusi ote: miten aiot suhtautua tähän päivään ja miten teet asioita tänään. Päätä, että kohtaat päivän esimerkiksi kepeästi, valoisasti tai kohtuullisesti. Oma suosikkiotteeni on tällä hetkellä arvostava."

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla