Motiivitutkija Isa Merikallion mielestä arkea ei kannata paeta, mutta näkökulman vaihto on joskus paikallaan.

Maailma on täynnä elämäntaito-oppaita. Miten kirjasi Suorituselämästä merkityselämään eroaa muista?
Uskon, että arjesta voi tehdä hyvää saman tien. Kirjoitin kirjan, kun huomasin, että ratkaisu omiin ja valmentamieni yritysjohtajien ongelmiin on yllättävän yksinkertainen. Lähes kaikissa oppaissa kehotetaan tekemään parempia valintoja, kehittämään uusia tavoitteita ja muuttamaan olosuhteita. Omassa kirjassani ei yritetä muuttaa elämää vaan ainoastaan vaihtaa näkökulmaa siihen.

Miten muutoksen saa kestämään?
Näkökulmanvaihdos pitää ottaa tavaksi. Kannattaa heti aamusta miettiä, miten haluaisi elää tämän päivän. Sen sijaan ei kannata ajatella, mitä haluaisi tai varsinkaan mitä pitäisi tehdä. Muutos on kuin laittaisi pinkit lasit silmille: mitä tahansa päivän aikana tulee vastaan, kohtaan sen valitsemallani myönteisellä otteella. Uskon, että niin parisuhteet kuin palaveritkin paranisivat, jos ajateltaisiin enemmän sitä, miten halutaan tehdä asioita ja miten olla yhdessä.

Pitääkö kaikki muuttaa kerralla?
Oravanpyörästä hyppääminen hetkeksi silloin tällöin ei riitä. Tunnista joogaa kerran viikossa tulee vain paha mieli, jos muuten on koko ajan kiire ja hankalaa. Kannattaa parantaa arkeaan sen sijaan, että miettisi, miten siitä pääsee pois.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Onko kesäloma hyvä aika aloittaa elämänmuutos?
Lomastressi on malliesimerkki valitsemisen aiheuttamasta tuskailusta. Vapaa-ajasta nauttimisesta otetaan paineita, ja kivaa kesälomatekemistä on niin paljon, että valinnanvaikeus ahdistaa. Loman alku on erinomainen hetki muutokselle, koska kun lomalla totuttelee uuteen asenteeseen, syksyllä töihin palatessa siitä on jo tullut tapa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla


Isa Merikallio: Suorituselämästä merkityselämään – Yhden sanan elämänmuutos (Basam Books).

Parempi päivä Isan tapaan

"Unohda sanat mitä ja pitäisi. Kun puet aamulla vaatteet päälle, pue samalla myös uusi ote: miten aiot suhtautua tähän päivään ja miten teet asioita tänään. Päätä, että kohtaat päivän esimerkiksi kepeästi, valoisasti tai kohtuullisesti. Oma suosikkiotteeni on tällä hetkellä arvostava."

Sisältö jatkuu mainoksen alla