Vaikka kannabis olisi laillista, Jouni saattaisi silti kasvattaa itse. "Oman maan sato on parasta."
Vaikka kannabis olisi laillista, Jouni saattaisi silti kasvattaa itse. "Oman maan sato on parasta."
Tarvitaan kasvulannoitetta, kukintalannoitetta, veden happamuutta säätävää juttua ja vähän muutakin.
Tarvitaan kasvulannoitetta, kukintalannoitetta, veden happamuutta säätävää juttua ja vähän muutakin.
Kiinnijäämisen riskin lisäksi Jounia huolestuttaa komeron paloturvallisuus. "Olen siivonnut täältä kaiken palavan materiaalin pois. Mutta aina kun on amatöörit asialla, saattaa sattua."
Kiinnijäämisen riskin lisäksi Jounia huolestuttaa komeron paloturvallisuus. "Olen siivonnut täältä kaiken palavan materiaalin pois. Mutta aina kun on amatöörit asialla, saattaa sattua."
Postikortti kaverilta toimii kyhärinä.
Postikortti kaverilta toimii kyhärinä.

Jouni on kannabiksen kotikasvattaja, Amanda ja Hannes sen viihdekäyttäjiä. Heidän toimintansa on laitonta, mutta yhä yleisempää.

Ihan selvästi sinkkumiehen asunto. Sellaista siistiä ja ­kodikasta tyyppiä: räsymattoja, kukkia ikkunalaudalla, Iittalan teemukit. Olohuoneessa on paljon soittimia ja vinyylilevyjä. Ei täällä muuten ­mitään ihmeempää näy. Paitsi onko tuo vähän epäilyttävän näköinen tuo sähköjohto, joka kiemurtelee pitkin lattiaa keittiöstä eteiseen ja oven alta siivouskomeroon? Mitäs siellä komerossa oikein... aah! Siellä valaistaan viherkasveja.

Kasvattaja kasvattaa

Terhakoita, terveen vihreitä. Ne näyttävät vähän nokkosilta. Niiden isäntä on kolmekymppinen Jouni, jolla on ystävällinen hymy, pitkä tukka ja jämäkkä kättely. Hän sutsuttelee kukkasiaan suihkepullolla ja juttelee viherpeukaloiden juttuja: kraanaveden pH-arvosta, mullanvaihtoasioista ja sen sellaisesta. Jouni on yksi Suomen noin 20 000 kannabiksen kotikasvattajasta, ja hänen kymmenen taintaan saavat hellää hoitoa.

Hamppu ei ole aivan helppohoitoisimpia huonekasveja. Jos sen haluaa saada tuottamaan päihdyttäviä kukkia, täytyy pitää huolta, että kasvattaa vain naaraspuolisia yksilöitä. Valoa pitää tulla oikea tuntimäärä vuorokaudessa. On tiedettävä, milloin on paras aika ottaa pistokkaat ja milloin vaihdetaan kasvu­lannoite kukintalannoitteeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jouni tietää ja niin tietävät monet muutkin: kannabiksenkasvatus on yleistynyt 2000-luvulla. Jos Suomessa näkee sauhuavan marihuanasätkän, se sisältää juuri tällaista, suomalaisen miehen ­komerossaan kasvattamaa kannabista. Nimenomaan miehen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Tämä on äijäharrastus. Siinä on käynyt kuten miehille aina, kun he innostuvat jostain: he alkavat hifistellä. Sama juttu kuin kokkauksen tai chilinkasvatuksen kanssa. Suomalaista kukkaa kasvatetaan pienimuotoisesti, rakkaudella ja hifistellen, Jouni nauraa.

Hän itse aloitti kasvattamisen parikymppisenä kommuunissa, jossa yksi kämppiksistä oli ollut töissä kasvatustarvikekaupassa. Kämppis jakoi tietoa, netistä löytyi lisää, valot ja ilmanvaihtolaitteet sai kaupasta, ulkomailta tilattiin siemeniä, ja siitä se sitten lähti.

Nyt kukkimistaan aloitteleva sato valmistuu lähiviikkoina. Siitä riittää omaan käyttöön ja vähän kavereille. Puuha näyttää kyllä leppoisalta, mutta onhan meillä tässä ongelma. Jouni nimittäin syyllistyy parhaillaan huumausaine­rikokseen.

Jos putkimies tulisi jonain päivänä yleisavaimilla sisään ja kurkistaisi kaappiin, puutarhaharrastuksesta voisi tulla poliisiasia.

– Seuraavaksi menettäisin työpaikkani, ja se se olisi nihkeää.

Se on päihde

Jouni on sitä mieltä, että poliisin resursseja menee hukkaan rauhallisten ihmisten viherkasveja ratsatessa.

Viranomaiset ovat kuitenkin kannabiksesta ­samaa mieltä kuin ennenkin: Suomeen ei tarvita yhtään lisää laillisia päihteitä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella pelätään, että jos kannabis laillistettaisiin, sen käyttö lisääntyisi räjähdysmäisesti ja haitat samaa tahtia.

Laillistamisen kannattajat taas puhuvat mielellään siitä, että hamppu ei ­aiheuta niin paljon terveysongelmia kuin viina. Niinkö se on?

– Molemmilla on omat haittansa. ­Alkoholi on selvästi pahempi yleiselle terveydelle, se on totta. Mutta jos puhutaan aivoista, viina ja kannabis vaikuttavat eri mekanismeilla. Vertailu on aika turhaa, kertoo A-Klinikkasäätiön yli­lääkäri Kaarlo Simojoki.

Hän selittää lisää. Alkoholi on hermomyrkky, joka liuottaa aivosoluja. Siksi alkoholistin aivot pienenevät. Kannabis toimii eri tavalla: se häiritsee aivoalueiden välistä yhteispeliä ja katkoo yhteyksiä. Kannabiksen suurkuluttajilla on vaikeuksia hahmottaa monimutkaisia ­asioita, heidän keskittymiskykynsä ja muistinsa kärsii.

– Pitkään kannabista käyttänyt saattaa tuntea itsensä erinomaiseksi. Maail­ma näyttää yksinkertaiselta, koska omat aivot eivät enää ymmärrä sen moni­mutkaisuutta.

Melkein kuin murtsikka?

Kannabis ei ole muuttunut vaarattomammaksi kuin ennenkään, mutta ­olisiko Yleinen Kannabismielipide, siinä viranomaisten ja kotikasvattajien välimaastossa, nyt lieventymässä? Maailmalla nimittäin tapahtuu: Uruguay laillisti juuri ensimmäisenä maana kannabiksen kokonaan. Yhdysvalloissa moni osavaltio sallii lääkekäytön, parissa sallitaan viihdepolttelunkin.

Suomessa mietitään, pitäisikö keksiä jokin uusi tapa suhtautua päihteeseen, koska täyskielto ei käyttöä näköjään lopeta. Kun telkkarissa järjestettiin keväällä suuri päihde­keskustelu, sen sävy oli oudon kiihkoton. Eläkkeelle jäänyt opettajatar totesi pilvenpoltosta, että "se koukuttaa samalla tavalla kuin murtomaahiihto".

Murtomaahiihto, hyvät ihmiset. ­Mitähän Eero Mäntyranta siitä miettisi? Ai niin, hän jäi kiinni amfetamiinista. No Juha Mieto sitten. Ei tykkäisi.

– Kyllä kannabis mun elinaikana vielä laillistetaan täälläkin, Jouni uskoo.

Jos näin käy, ainakin huumeriippuvaisia hoitava lääkäri olisi huolissaan. Hänelle kannabiksen eri haitat ovat tuttuja. Kaarlo Simojoen mukaan erityisesti teineistä kannattaa olla huolissaan.

– Kannabis vaikuttaa kasvuikäisen aivoihin pahasti – ja siitä on tutkimustietoa. Se sotkee aivosolujen kehittymistä. Säännöllinen käyttö näkyy älykkyydessä ja koulumenestyksessä nopeasti.

Lisää huolestuttavaa tutkimustietoa liittyy kannabiksen ja skitsofrenian ­yhteyteen. Kannabiksen polttaminen, varsinkin alle 16-vuotiaana, lisää riskiä skitsofrenian puhkeamiseen. Läheskään kaikki ne, joilla on perinnöllinen alttius, eivät sairastu. Mutta jos sattuu sairastumaan, elämä muuttuu kerralla.

Flow-tilaa ja ahdistuksen purkua

Kannabista kasvattava Jouni väittää, että ihmiset yllättyisivät, jos tietäisivät, miten suuri osa heidän kuuntelemastaan musiikista tai vaikka tv-viihteestä tehdään pilvessä.

– Minua se auttaa saavuttamaan soittaessa flow-tilan. Lisäksi se vähentää arkiahdistusta: saa työasiat pois mielestä ja voi keskittyä olennaiseen.

Muusikot genrerajoista riippumatta ovat Jounin mukaan kovia pössyttelijöitä. Paitsi ehkä heviväki pitäytyy viinassa. Jounille musiikki on harrastus, päivätyö on muulta alalta. Ihan haastavaa ja kiinnostavaa, mutta ei elämäntehtävä.

– Kasvattajapiireissä on sitäkin ­porukkaa, joka elää sossun varassa. Mutta mä en enää tässä iässä halua syödä pelkkiä nuudeleita.

Jounilla on paljon myös sellaisia kavereita, jotka eivät polta pilveä. Lisäksi hän tuntee ihmisiä, joiden keskushermostoa kannabis on tylsyttänyt. Hän on itsekin huomannut, että polttelusta tulee helposti tapa. Täytyy tarkkailla itseään, jotta pysyy kohtuudessa.

– Hampussa on se huono puoli, että sen käytöstä puuttuu sosiaalinen koodi. Viinan kanssa on kaikille selvää, mikä on kohtuukäyttöä – että joka päivä ei ole tervettä juoda. Mä poltan melkein päivittäin yhden jointin.

Jounin työt ja ihmissuhteet sujuvat ja elämä tuntuu mielekkäältä, joten Jouni on päättänyt olla tekemättä asiasta ­ongelmaa. Jos kannabiksen säännöllinen käyttö jossain näkyy, niin silmissä.

– Ne punoittavat vähän. Siitä sen ehkä huomaa.

Lauantaikantsut

– Vitsit ovat hauskempia. Karkit maistuvat paremmilta!

– Leffoista saa enemmän irti.

Tervetuloa toiseen rikollisuuden ­pesäkkeeseen, pienehköön yksiöön Helsingin kantakaupungissa. Täällä asuu nuoripari, joka juuri koettaa sanallistaa kannabiksen vaikutuksia. Amanda ja Hannes syyllistyvät lauantai-iltana hallussapito- ja käyttörikokseen. He ostavat silloin tällöin kannabista kaveriltaan.

– En ajattele olevani huumeidenkäyttäjä tai rikollinen, Amanda sanoo.

Hän on vastavalmistunut ekonomi, Hannes opiskelee yliopistolla. He ovat molemmat  vähän yli parikymppisiä eli sitä ikäluokkaa, jonka ei ole ollut pakko opetella juomaan keskiolutta. On ollut muitakin päihdevaihtoehtoja: karpalolonkero, vadelmasiideri, skumppa... ja miedot huumeet. Amandan ja Hanneksen ikäisistä suomalaisista melkein neljä­kymmentä prosenttia on kokeillut kannabista.

Heidänkin aikanaan oli koulussa huumevalistusta, jossa raitistunut ex-käyttäjä, yleensä Riitta tai Paula, kertoi kokemuksistaan. Valistus upposi hedelmälliseen maaperään. Hannes muistaa ­olleensa teininä jyrkän päihteidenvastainen, kuten muutkin koulukaverit.

– Meidän yläasteella tiedettiin, missä kannabista liikkuu, mutta huumeita ­paheksuttiin. Lukiossa sitten kokeilin – yhden kaverin vana­vedessä, joka ei välittänyt ympäristön paineista.

Amandalla taas oli 16-vuotiaana ­yhteiskunnallisista asioista kiinnostunut ystävä, jota hän katsoi ylöspäin. Haluut säkin, ystävä kysyi yhtenä iltana. Joo! ­sanoi Amanda.

Yrttinen, hiukan pistävä

Hannes ottaa kirjoituspöydän toiseksi alimmasta laatikosta taitetun posti­kortin.

– Tää on kyhäri. Tällä kyhätään, hän sanoo ja ripottelee vähän kuivattua ­marihuanaa postikortin taitteeseen.

Seuraavaksi tyhjennetään tupakka ja sekoitetaan sitä kannabiksen sekaan. Sitten... No ei tätä tarvitse ­kenenkään tietää, tämä on laitonta! Lopputuotetta kuitenkin poltetaan, tai hiisataan, tai blaadataan, vuorotellen. Alan sanasto on vaihtelevaa jo laittomuudenkin takia.

– En mä ainakaan halua kirjoittaa tekstarissa suoraan pilvestä. Puhun vaikka yrteistä tai luonnon hyvästä... Mielikuvitus on rajana, Amanda kommentoi.

Pilveä voi polttaa sisällä asunnossa, sen haju ei pinty tupakan tavoin vaatteisiin. Se tuoksuu kyllä voimakkaalle. Ei makealle, ei tupakalle, jollekin muulle...

– Pistävälle. Sille ensimmäiselle tuoksulle, mikä tulee, kun avaa Corona-­oluen! Mun mielestä vähän muoville. Ja basilikalle, Amanda kuvailee.

Ehkä myös vähän siltä kuin kiukaalle pudonnut koivunlehti. Kyllä sen tunnistaa.

Lain toisella puolella

Noh. Miksi mitään ei tapahdu? Kumpikaan seurattavista kohteista ei huoju eikä sammalla.

– Ei tästä mene sekaisin samalla ­tavalla kuin viinasta. Se vaikuttaa enemmän niin, että aistit terävöityvät, he kertovat.

Alkoholille on pariskunnan mukaan edelleen käyttöä: se on sosiaalisten tilanteiden juttu. Pilvessä ei tutustu uusiin ihmisiin vaan kääntyy enemmän sisäänpäin. Siksi he käyttävät kannabista koti-iltoina, keikkoja kuunnellessaan, leffaa katsellessaan.

Heidän kavereistaan noin puolet polttaa silloin tällöin marihuanaa. Kaikkia ei kiinnosta. Kaikki eivät uskalla. Toiset ovat kokeilleet eivätkä tykänneet. Eivät kaikki tutut käytä alkoholiakaan.

– Mitä enemmän asiasta ottaa selvää, sitä vaikeampaa on vastustaa kannabiksen laillistamista, Amanda pohtii.

Hannes empii.

– Kyllä mä ymmärrän, että se halutaan pitää laittomana. Suomessa ollaan pulassa viinankin kanssa, ja on turha väittää, etteikö kannabis olisi joillekin ongelma. On niitä tyyppejä, joiden sosiaa­linen elämä kärsii.

Amandan ja Hanneksen tutuissakin on ihmisiä, joille kannabis on ongelma. Heille se on lähinnä käytännön ongelma: he ovat jääneet festareilla kiinni jointti kädessä ja saaneet rikosrekisteriinsä
H-merkinnän. Merkintä säilyy rekisterissä ikuisesti ja tulee vastaan töitä hakiessa.

Entä jos?

– Jos kannabis olisi laillista, valtio saisi siitä verotuloja. Mun mielestä ne kannattaisi ottaa, toteaa Amanda.

Jos hamppu tosiaan olisi laillista, ­moni asia muuttuisi. Kasvatus siirtyisi Jounin siivouskomerosta isompiin ­ympyröihin. Käyttäjiä olisi varmasti monta kertaa enemmän kuin nyt. Olisiko sitten vastaavasti vähemmän alkoholisteja ja maksakirroosia? Ei voi tietää, luultavasti ei.

Jounin kaapissa on jo voimakas, kukkaisa tuoksu: sadonkorjuu lähenee.  Hän vaihtoi äskettäin uuden aktiivihiili­suodattimen, koska rappukäytävässä alkoi tuoksahtaa. Jos kannabis olisi laillista, naapureilta ei tarvitsi suojautua ja kasvatuksesta voisi tulla laillinen elin­keino. Ei ehkä Jounille, mutta on hänkin miettinyt asiaa. Hänellä on nimittäin käytännön kokemusta siitä, miten kannabis voi toimia porttina kovempiin juttuihin: ­vakavaan puutarhainnostukseen.

– Monet kasvatuksesta innostuneet kaverit ovat hakeutuneet opiskelemaan puutarha-alaa. Olen pohtinut, että mitä tapahtuisikaan, jos yhdistettäisiin vanhojen maanviljelijöiden tietotaito siihen nuoruuden intoon, jolla Suomen komeroissa nykyään kasvatetaan hamppua? Sillähän pelastetaan vielä suomalainen maaseutu...

Haastateltavien nimet on muutettu.

Pitäisikö kannabis laillistaa?

EI

Kaarlo Simojoki, A-Klinikkasäätiön ylilääkäri

"On sillä merkitystä, että kannabis on laitonta. Laittomuus pitää meistä suuren osan kaidalla tiellä, ­vähän niin kuin nopeusrajoitus. Rajoituksen takia emme aja ylinopeutta, vaikka se olisi helppoa. Kannabiksen laittomuus helpottaa minua, kun teen työtä riippuvuutta vastaan taistelevien ihmisten kanssa – se toimii yhtenä lisäperusteena sille, miksi päihteestä kannattaa pyrkiä eroon.

Kannabis on voimakkaasti riippuvuutta aiheuttava. Aluksi voi tuntua, että se lisää luovuutta. Mutta kuten alkoholinkin kanssa, pian päihde
sotkee aivokemiat ja tarvitaan aina lisää päihdettä, jotta olo olisi edes normaali.

Kukaan ei ole kuollut kannabikseen, se on totta. Luonnontuotetta pahempi juttu ovatkin synteettiset kannabinoidit, joita tulee markkinoille koko ajan lisää. Niistä on raportoitu jo yliannostuskuolemia."

KYLLÄ

Marika Miettinen, Kannabisyhdistys

"Kannabikseen ei ole ikinä kuollut kukaan. Se on minusta hyvä vaihtoehto alkoholille. Kannabiksella on myös ­oikeasti hyödyllisiä vaikutuksia – se toimii kipulääkkeenä. Minä tutustuin pilveen ollessani au pairina Hollannissa. ­Satutin selkäni, lääkekuureista ei ollut apua, mutta marihuanaa sai ostaa laillisesti. Kokeilin mietoa lajiketta, joka rentouttaa ja auttaa saamaan unen. Se tepsi.

Poltin viimeiset kuukaudet Hollannissa asuessani säännöllisesti, mutta lopetin, kun palasin Suomeen. En kärsinyt vierotusoireista. En nykyään osta kannabista enkä kasvata sitä, koska se on laitonta. Jos kaverit tarjoavat, saatan polttaa. Mutta olen mukana Kannabisyhdistyksessä ja keräsin ensimmäisten joukossa nimiä adressiin laillistamisen puolesta.

Ihmiset luulevat, että jos kannabis olisi laillista, sitä kaupiteltaisiin heidän lapsilleen. Totuus on, että nyt alaikäisille kaupitellaan pimeillä markkinoilla ­rikollista marihuanaa, jota on saatu hiuslakalla painavammaksi ja kalliimmaksi.

Parempi ratkaisu olisi, että kannabista saisi säännellysti ostaa
kahviloista, ­kuten Amsterdamissa."

Sisältö jatkuu mainoksen alla