Vaikka kannabis olisi laillista, Jouni saattaisi silti kasvattaa itse. "Oman maan sato on parasta."
Vaikka kannabis olisi laillista, Jouni saattaisi silti kasvattaa itse. "Oman maan sato on parasta."
Tarvitaan kasvulannoitetta, kukintalannoitetta, veden happamuutta säätävää juttua ja vähän muutakin.
Tarvitaan kasvulannoitetta, kukintalannoitetta, veden happamuutta säätävää juttua ja vähän muutakin.
Kiinnijäämisen riskin lisäksi Jounia huolestuttaa komeron paloturvallisuus. "Olen siivonnut täältä kaiken palavan materiaalin pois. Mutta aina kun on amatöörit asialla, saattaa sattua."
Kiinnijäämisen riskin lisäksi Jounia huolestuttaa komeron paloturvallisuus. "Olen siivonnut täältä kaiken palavan materiaalin pois. Mutta aina kun on amatöörit asialla, saattaa sattua."
Postikortti kaverilta toimii kyhärinä.
Postikortti kaverilta toimii kyhärinä.

Jouni on kannabiksen kotikasvattaja, Amanda ja Hannes sen viihdekäyttäjiä. Heidän toimintansa on laitonta, mutta yhä yleisempää.

Ihan selvästi sinkkumiehen asunto. Sellaista siistiä ja ­kodikasta tyyppiä: räsymattoja, kukkia ikkunalaudalla, Iittalan teemukit. Olohuoneessa on paljon soittimia ja vinyylilevyjä. Ei täällä muuten ­mitään ihmeempää näy. Paitsi onko tuo vähän epäilyttävän näköinen tuo sähköjohto, joka kiemurtelee pitkin lattiaa keittiöstä eteiseen ja oven alta siivouskomeroon? Mitäs siellä komerossa oikein... aah! Siellä valaistaan viherkasveja.

Kasvattaja kasvattaa

Terhakoita, terveen vihreitä. Ne näyttävät vähän nokkosilta. Niiden isäntä on kolmekymppinen Jouni, jolla on ystävällinen hymy, pitkä tukka ja jämäkkä kättely. Hän sutsuttelee kukkasiaan suihkepullolla ja juttelee viherpeukaloiden juttuja: kraanaveden pH-arvosta, mullanvaihtoasioista ja sen sellaisesta. Jouni on yksi Suomen noin 20 000 kannabiksen kotikasvattajasta, ja hänen kymmenen taintaan saavat hellää hoitoa.

Hamppu ei ole aivan helppohoitoisimpia huonekasveja. Jos sen haluaa saada tuottamaan päihdyttäviä kukkia, täytyy pitää huolta, että kasvattaa vain naaraspuolisia yksilöitä. Valoa pitää tulla oikea tuntimäärä vuorokaudessa. On tiedettävä, milloin on paras aika ottaa pistokkaat ja milloin vaihdetaan kasvu­lannoite kukintalannoitteeseen.

Jouni tietää ja niin tietävät monet muutkin: kannabiksenkasvatus on yleistynyt 2000-luvulla. Jos Suomessa näkee sauhuavan marihuanasätkän, se sisältää juuri tällaista, suomalaisen miehen ­komerossaan kasvattamaa kannabista. Nimenomaan miehen.

– Tämä on äijäharrastus. Siinä on käynyt kuten miehille aina, kun he innostuvat jostain: he alkavat hifistellä. Sama juttu kuin kokkauksen tai chilinkasvatuksen kanssa. Suomalaista kukkaa kasvatetaan pienimuotoisesti, rakkaudella ja hifistellen, Jouni nauraa.

Hän itse aloitti kasvattamisen parikymppisenä kommuunissa, jossa yksi kämppiksistä oli ollut töissä kasvatustarvikekaupassa. Kämppis jakoi tietoa, netistä löytyi lisää, valot ja ilmanvaihtolaitteet sai kaupasta, ulkomailta tilattiin siemeniä, ja siitä se sitten lähti.

Nyt kukkimistaan aloitteleva sato valmistuu lähiviikkoina. Siitä riittää omaan käyttöön ja vähän kavereille. Puuha näyttää kyllä leppoisalta, mutta onhan meillä tässä ongelma. Jouni nimittäin syyllistyy parhaillaan huumausaine­rikokseen.

Jos putkimies tulisi jonain päivänä yleisavaimilla sisään ja kurkistaisi kaappiin, puutarhaharrastuksesta voisi tulla poliisiasia.

– Seuraavaksi menettäisin työpaikkani, ja se se olisi nihkeää.

Se on päihde

Jouni on sitä mieltä, että poliisin resursseja menee hukkaan rauhallisten ihmisten viherkasveja ratsatessa.

Viranomaiset ovat kuitenkin kannabiksesta ­samaa mieltä kuin ennenkin: Suomeen ei tarvita yhtään lisää laillisia päihteitä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella pelätään, että jos kannabis laillistettaisiin, sen käyttö lisääntyisi räjähdysmäisesti ja haitat samaa tahtia.

Laillistamisen kannattajat taas puhuvat mielellään siitä, että hamppu ei ­aiheuta niin paljon terveysongelmia kuin viina. Niinkö se on?

– Molemmilla on omat haittansa. ­Alkoholi on selvästi pahempi yleiselle terveydelle, se on totta. Mutta jos puhutaan aivoista, viina ja kannabis vaikuttavat eri mekanismeilla. Vertailu on aika turhaa, kertoo A-Klinikkasäätiön yli­lääkäri Kaarlo Simojoki.

Hän selittää lisää. Alkoholi on hermomyrkky, joka liuottaa aivosoluja. Siksi alkoholistin aivot pienenevät. Kannabis toimii eri tavalla: se häiritsee aivoalueiden välistä yhteispeliä ja katkoo yhteyksiä. Kannabiksen suurkuluttajilla on vaikeuksia hahmottaa monimutkaisia ­asioita, heidän keskittymiskykynsä ja muistinsa kärsii.

– Pitkään kannabista käyttänyt saattaa tuntea itsensä erinomaiseksi. Maail­ma näyttää yksinkertaiselta, koska omat aivot eivät enää ymmärrä sen moni­mutkaisuutta.

Melkein kuin murtsikka?

Kannabis ei ole muuttunut vaarattomammaksi kuin ennenkään, mutta ­olisiko Yleinen Kannabismielipide, siinä viranomaisten ja kotikasvattajien välimaastossa, nyt lieventymässä? Maailmalla nimittäin tapahtuu: Uruguay laillisti juuri ensimmäisenä maana kannabiksen kokonaan. Yhdysvalloissa moni osavaltio sallii lääkekäytön, parissa sallitaan viihdepolttelunkin.

Suomessa mietitään, pitäisikö keksiä jokin uusi tapa suhtautua päihteeseen, koska täyskielto ei käyttöä näköjään lopeta. Kun telkkarissa järjestettiin keväällä suuri päihde­keskustelu, sen sävy oli oudon kiihkoton. Eläkkeelle jäänyt opettajatar totesi pilvenpoltosta, että "se koukuttaa samalla tavalla kuin murtomaahiihto".

Murtomaahiihto, hyvät ihmiset. ­Mitähän Eero Mäntyranta siitä miettisi? Ai niin, hän jäi kiinni amfetamiinista. No Juha Mieto sitten. Ei tykkäisi.

– Kyllä kannabis mun elinaikana vielä laillistetaan täälläkin, Jouni uskoo.

Jos näin käy, ainakin huumeriippuvaisia hoitava lääkäri olisi huolissaan. Hänelle kannabiksen eri haitat ovat tuttuja. Kaarlo Simojoen mukaan erityisesti teineistä kannattaa olla huolissaan.

– Kannabis vaikuttaa kasvuikäisen aivoihin pahasti – ja siitä on tutkimustietoa. Se sotkee aivosolujen kehittymistä. Säännöllinen käyttö näkyy älykkyydessä ja koulumenestyksessä nopeasti.

Lisää huolestuttavaa tutkimustietoa liittyy kannabiksen ja skitsofrenian ­yhteyteen. Kannabiksen polttaminen, varsinkin alle 16-vuotiaana, lisää riskiä skitsofrenian puhkeamiseen. Läheskään kaikki ne, joilla on perinnöllinen alttius, eivät sairastu. Mutta jos sattuu sairastumaan, elämä muuttuu kerralla.

Flow-tilaa ja ahdistuksen purkua

Kannabista kasvattava Jouni väittää, että ihmiset yllättyisivät, jos tietäisivät, miten suuri osa heidän kuuntelemastaan musiikista tai vaikka tv-viihteestä tehdään pilvessä.

– Minua se auttaa saavuttamaan soittaessa flow-tilan. Lisäksi se vähentää arkiahdistusta: saa työasiat pois mielestä ja voi keskittyä olennaiseen.

Muusikot genrerajoista riippumatta ovat Jounin mukaan kovia pössyttelijöitä. Paitsi ehkä heviväki pitäytyy viinassa. Jounille musiikki on harrastus, päivätyö on muulta alalta. Ihan haastavaa ja kiinnostavaa, mutta ei elämäntehtävä.

– Kasvattajapiireissä on sitäkin ­porukkaa, joka elää sossun varassa. Mutta mä en enää tässä iässä halua syödä pelkkiä nuudeleita.

Jounilla on paljon myös sellaisia kavereita, jotka eivät polta pilveä. Lisäksi hän tuntee ihmisiä, joiden keskushermostoa kannabis on tylsyttänyt. Hän on itsekin huomannut, että polttelusta tulee helposti tapa. Täytyy tarkkailla itseään, jotta pysyy kohtuudessa.

– Hampussa on se huono puoli, että sen käytöstä puuttuu sosiaalinen koodi. Viinan kanssa on kaikille selvää, mikä on kohtuukäyttöä – että joka päivä ei ole tervettä juoda. Mä poltan melkein päivittäin yhden jointin.

Jounin työt ja ihmissuhteet sujuvat ja elämä tuntuu mielekkäältä, joten Jouni on päättänyt olla tekemättä asiasta ­ongelmaa. Jos kannabiksen säännöllinen käyttö jossain näkyy, niin silmissä.

– Ne punoittavat vähän. Siitä sen ehkä huomaa.

Lauantaikantsut

– Vitsit ovat hauskempia. Karkit maistuvat paremmilta!

– Leffoista saa enemmän irti.

Tervetuloa toiseen rikollisuuden ­pesäkkeeseen, pienehköön yksiöön Helsingin kantakaupungissa. Täällä asuu nuoripari, joka juuri koettaa sanallistaa kannabiksen vaikutuksia. Amanda ja Hannes syyllistyvät lauantai-iltana hallussapito- ja käyttörikokseen. He ostavat silloin tällöin kannabista kaveriltaan.

– En ajattele olevani huumeidenkäyttäjä tai rikollinen, Amanda sanoo.

Hän on vastavalmistunut ekonomi, Hannes opiskelee yliopistolla. He ovat molemmat  vähän yli parikymppisiä eli sitä ikäluokkaa, jonka ei ole ollut pakko opetella juomaan keskiolutta. On ollut muitakin päihdevaihtoehtoja: karpalolonkero, vadelmasiideri, skumppa... ja miedot huumeet. Amandan ja Hanneksen ikäisistä suomalaisista melkein neljä­kymmentä prosenttia on kokeillut kannabista.

Heidänkin aikanaan oli koulussa huumevalistusta, jossa raitistunut ex-käyttäjä, yleensä Riitta tai Paula, kertoi kokemuksistaan. Valistus upposi hedelmälliseen maaperään. Hannes muistaa ­olleensa teininä jyrkän päihteidenvastainen, kuten muutkin koulukaverit.

– Meidän yläasteella tiedettiin, missä kannabista liikkuu, mutta huumeita ­paheksuttiin. Lukiossa sitten kokeilin – yhden kaverin vana­vedessä, joka ei välittänyt ympäristön paineista.

Amandalla taas oli 16-vuotiaana ­yhteiskunnallisista asioista kiinnostunut ystävä, jota hän katsoi ylöspäin. Haluut säkin, ystävä kysyi yhtenä iltana. Joo! ­sanoi Amanda.

Yrttinen, hiukan pistävä

Hannes ottaa kirjoituspöydän toiseksi alimmasta laatikosta taitetun posti­kortin.

– Tää on kyhäri. Tällä kyhätään, hän sanoo ja ripottelee vähän kuivattua ­marihuanaa postikortin taitteeseen.

Seuraavaksi tyhjennetään tupakka ja sekoitetaan sitä kannabiksen sekaan. Sitten... No ei tätä tarvitse ­kenenkään tietää, tämä on laitonta! Lopputuotetta kuitenkin poltetaan, tai hiisataan, tai blaadataan, vuorotellen. Alan sanasto on vaihtelevaa jo laittomuudenkin takia.

– En mä ainakaan halua kirjoittaa tekstarissa suoraan pilvestä. Puhun vaikka yrteistä tai luonnon hyvästä... Mielikuvitus on rajana, Amanda kommentoi.

Pilveä voi polttaa sisällä asunnossa, sen haju ei pinty tupakan tavoin vaatteisiin. Se tuoksuu kyllä voimakkaalle. Ei makealle, ei tupakalle, jollekin muulle...

– Pistävälle. Sille ensimmäiselle tuoksulle, mikä tulee, kun avaa Corona-­oluen! Mun mielestä vähän muoville. Ja basilikalle, Amanda kuvailee.

Ehkä myös vähän siltä kuin kiukaalle pudonnut koivunlehti. Kyllä sen tunnistaa.

Lain toisella puolella

Noh. Miksi mitään ei tapahdu? Kumpikaan seurattavista kohteista ei huoju eikä sammalla.

– Ei tästä mene sekaisin samalla ­tavalla kuin viinasta. Se vaikuttaa enemmän niin, että aistit terävöityvät, he kertovat.

Alkoholille on pariskunnan mukaan edelleen käyttöä: se on sosiaalisten tilanteiden juttu. Pilvessä ei tutustu uusiin ihmisiin vaan kääntyy enemmän sisäänpäin. Siksi he käyttävät kannabista koti-iltoina, keikkoja kuunnellessaan, leffaa katsellessaan.

Heidän kavereistaan noin puolet polttaa silloin tällöin marihuanaa. Kaikkia ei kiinnosta. Kaikki eivät uskalla. Toiset ovat kokeilleet eivätkä tykänneet. Eivät kaikki tutut käytä alkoholiakaan.

– Mitä enemmän asiasta ottaa selvää, sitä vaikeampaa on vastustaa kannabiksen laillistamista, Amanda pohtii.

Hannes empii.

– Kyllä mä ymmärrän, että se halutaan pitää laittomana. Suomessa ollaan pulassa viinankin kanssa, ja on turha väittää, etteikö kannabis olisi joillekin ongelma. On niitä tyyppejä, joiden sosiaa­linen elämä kärsii.

Amandan ja Hanneksen tutuissakin on ihmisiä, joille kannabis on ongelma. Heille se on lähinnä käytännön ongelma: he ovat jääneet festareilla kiinni jointti kädessä ja saaneet rikosrekisteriinsä
H-merkinnän. Merkintä säilyy rekisterissä ikuisesti ja tulee vastaan töitä hakiessa.

Entä jos?

– Jos kannabis olisi laillista, valtio saisi siitä verotuloja. Mun mielestä ne kannattaisi ottaa, toteaa Amanda.

Jos hamppu tosiaan olisi laillista, ­moni asia muuttuisi. Kasvatus siirtyisi Jounin siivouskomerosta isompiin ­ympyröihin. Käyttäjiä olisi varmasti monta kertaa enemmän kuin nyt. Olisiko sitten vastaavasti vähemmän alkoholisteja ja maksakirroosia? Ei voi tietää, luultavasti ei.

Jounin kaapissa on jo voimakas, kukkaisa tuoksu: sadonkorjuu lähenee.  Hän vaihtoi äskettäin uuden aktiivihiili­suodattimen, koska rappukäytävässä alkoi tuoksahtaa. Jos kannabis olisi laillista, naapureilta ei tarvitsi suojautua ja kasvatuksesta voisi tulla laillinen elin­keino. Ei ehkä Jounille, mutta on hänkin miettinyt asiaa. Hänellä on nimittäin käytännön kokemusta siitä, miten kannabis voi toimia porttina kovempiin juttuihin: ­vakavaan puutarhainnostukseen.

– Monet kasvatuksesta innostuneet kaverit ovat hakeutuneet opiskelemaan puutarha-alaa. Olen pohtinut, että mitä tapahtuisikaan, jos yhdistettäisiin vanhojen maanviljelijöiden tietotaito siihen nuoruuden intoon, jolla Suomen komeroissa nykyään kasvatetaan hamppua? Sillähän pelastetaan vielä suomalainen maaseutu...

Haastateltavien nimet on muutettu.

Pitäisikö kannabis laillistaa?

EI

Kaarlo Simojoki, A-Klinikkasäätiön ylilääkäri

"On sillä merkitystä, että kannabis on laitonta. Laittomuus pitää meistä suuren osan kaidalla tiellä, ­vähän niin kuin nopeusrajoitus. Rajoituksen takia emme aja ylinopeutta, vaikka se olisi helppoa. Kannabiksen laittomuus helpottaa minua, kun teen työtä riippuvuutta vastaan taistelevien ihmisten kanssa – se toimii yhtenä lisäperusteena sille, miksi päihteestä kannattaa pyrkiä eroon.

Kannabis on voimakkaasti riippuvuutta aiheuttava. Aluksi voi tuntua, että se lisää luovuutta. Mutta kuten alkoholinkin kanssa, pian päihde
sotkee aivokemiat ja tarvitaan aina lisää päihdettä, jotta olo olisi edes normaali.

Kukaan ei ole kuollut kannabikseen, se on totta. Luonnontuotetta pahempi juttu ovatkin synteettiset kannabinoidit, joita tulee markkinoille koko ajan lisää. Niistä on raportoitu jo yliannostuskuolemia."

KYLLÄ

Marika Miettinen, Kannabisyhdistys

"Kannabikseen ei ole ikinä kuollut kukaan. Se on minusta hyvä vaihtoehto alkoholille. Kannabiksella on myös ­oikeasti hyödyllisiä vaikutuksia – se toimii kipulääkkeenä. Minä tutustuin pilveen ollessani au pairina Hollannissa. ­Satutin selkäni, lääkekuureista ei ollut apua, mutta marihuanaa sai ostaa laillisesti. Kokeilin mietoa lajiketta, joka rentouttaa ja auttaa saamaan unen. Se tepsi.

Poltin viimeiset kuukaudet Hollannissa asuessani säännöllisesti, mutta lopetin, kun palasin Suomeen. En kärsinyt vierotusoireista. En nykyään osta kannabista enkä kasvata sitä, koska se on laitonta. Jos kaverit tarjoavat, saatan polttaa. Mutta olen mukana Kannabisyhdistyksessä ja keräsin ensimmäisten joukossa nimiä adressiin laillistamisen puolesta.

Ihmiset luulevat, että jos kannabis olisi laillista, sitä kaupiteltaisiin heidän lapsilleen. Totuus on, että nyt alaikäisille kaupitellaan pimeillä markkinoilla ­rikollista marihuanaa, jota on saatu hiuslakalla painavammaksi ja kalliimmaksi.

Parempi ratkaisu olisi, että kannabista saisi säännellysti ostaa
kahviloista, ­kuten Amsterdamissa."

Tieto koulunkäynnin ohjaajana työskentelevän Hannan seksuaalisesta suuntautumisesta on pysynyt koulussa useimmilta salassa. Hannan mukaan homoseksuaalisuus on koulussa edelleen tabu.

Koulunkäyntiavustajana työskentelevä Hanna, 31, tiesi jo teini-ikäisenä kiinnostuvansa tytöistä. Elämä kuitenkin johdatti toiseen suuntaan: hän tapasi entisen miehensä 19-vuotiaana, meni naimisiin ja sai kaksi lasta.

Muutama vuosi sitten Hanna tapasi teiniajoilta tutun ihastuksensa, johon ihastui uudelleen – ja sai tunteilleen vastakaikua. Vaikka suhde päättyi nopeasti, Hanna ymmärsi olevansa lesbo.

Kun Hanna kertoi läheisilleen homoseksuaalisuudestaan, saattoivat he paheksua tilannetta tai olla jopa huvittuneita. Asiaa pidettiin kolmenkympin kriisinä. Ex-aviomies sen sijaan tiesi, mistä oli kyse.

Tällä hetkellä Hanna parisuhteessa naisen kanssa, jolla on myös oma lapsi. Pariskunta asuu erillään.

– Elämä on muuttunut paljonkin, mutta se muutos on samanlainen kuin kenellä tahansa eronneella perheellisellä: tasapainoilua lasten ja uuden suhteen kanssa. Erilaista tässä on tietysti se, että miehen sijasta olen naisen kanssa.

– Ja suurin muutos on ehdottomasti se, että olen onnellinen, Hanna tiivistää.

Korkea kynnys on arkielämää

Työpaikalla koulussa Hannan seksuaalisesta suuntautumisesta tietävät vain lähimmät työkaverit. Hänen mukaansa asiasta saattaa liikkua myös joitakin huhuja. Niihin hän vaikuttaa suhtautuvan melko tyynesti.

– Oppilailta ja heidän vanhemmiltaan tämä on pidetty salassa. Jos oppilaat kysyvät, onko minulla miestä, niin voin sanoa vain että ei ja antaa heidän olettaa minun olevan sinkku. Me olemme koulussa tarkkoja siitä, mitä puhumme omista taustoistamme.

Hanna on pohtinut lähimpien työkavereiden kanssa tilannetta, jossa omaa homoseksuaalisuutta ei ole voinut tuoda vapaasti esiin arkisessa työympäristössä. Seksuaalivähemmistöihin kuuluvia on muitakin koulun henkilökunnassa – ja myös oppilaissa.

”Oppilailta ja heidän vanhemmiltaan tämä on pidetty salassa.” 

– Olemme pohtineet, miten tämä vaikuttaa myös näiden oppilaiden hyvinvointiin. Miten he voivat tulla kaapista ulos, jos koulun henkilökuntakaan ei voi? Aihe on heille erittäin herkkä, vakava ja voi olla traumaattinenkin.

Työelämän ulkopuolella Hannakin on ottanut vapauden puhua avoimesti. Jos joku olettaa hänen seurustelevan miehen kanssa, hän korjaa asian. Yleensä ihmiset reagoivat asiaan hyvin.

– Tietysti on niitäkin, jotka asiaa eivät hyväksy ja tekevät asian hyvin näyttävästi myös selväksi. Kuten naapurini.

Vieras maailma  

Kysymyksiä on enemmän kuin tietoa, koska koulumaailmassa homoseksuaalisuudesta ei puhuta edelleenkään avoimesti.

– Ehkä sitä pelätään, miten oppilas tai perhe reagoi: voivatko reagoida vahvasti, jos on esimerkiksi uskonnollisia taustoja. Asiaa saatetaan pitää epänormaalina, minkä voidaan myös jotenkin kuvitella järkyttävän lapsen viatonta mieltä.

Hanna muistelee omaa peruskouluaikaansa 1990-luvulla.

– Silloin ei puhuttu sanallakaan mitään esimerkiksi lesboista ja homoista. Nykypäivänä koulussa ainakin mainitaan jollain tavalla homoseksuaalisuus, koska tieto ihmisoikeuksista kuuluu nyt opetussuunnitelmaan, mutta muutos avoimuuteen on ainakin minun työpaikallani huomattavasti jäljessä.

”Ehkä sitä pelätään, miten oppilas tai perhe reagoi.”

Hanna huomauttaa, että hiljaisuuden syy ei välttämättä ole vanhemmissakaan, vaikka he saattasivat vastustaa homoseksuaalisuutta esimerkiksi uskonnollisen taustansa takia. Tämänhetkiset ihmiset työelämässä ovat kuitenkin edelleen sellaisia sukupolvia, joille sukupuoliasiat ovat olleet outoja ja vaiettuja asioita omassa lapsuudessa ja nuoruudessa.

– Sitä ei osata vielä ottaa opetukseen luonnollisesti mukaan. Se on vieras aihe heille, jotka eivät ole tekemisissä homoseksuaalisten ihmisen kanssa. Heidän on vaikea puhua siitä, ja aihe voi tuntua pelottavaltakin.

Perusopetus olisi potentiaalinen keino

Koulunkäynnin ohjaajana Hanna ei saa suunnitella tuntien sisältöjä, joten hänellä on vähemmän vastuuta opetuksessa. Hän on kuitenkin yhtä paljon oppilaiden arjessa mukana kuin opettajatkin. Hannan avustamia oppilaita on sekä alakoulu- että yläkouluikäisissä.

Ihmisoikeusasiat ovat menneet yhteiskunnassa paljon eteenpäin, mutta Hanna kokee, että ne muuttuvat silti hitaasti. Hän pitää omaa tilannettaan epäoikeudenmukaisena. Olo tuntuu myös turhautuneelta, koska koulu voisi olla se paikka, jossa tietoa sukupuolivähemmistöistä voitaisiin lisätä ja lähteä vaikuttamaankin jollain tavalla.

”Ei, koska se voi järkyttää oppilaiden mieltä.”

Hanna toivoo, että avointa keskustelua saataisiin aikaiseksi jo peruskouluasteella. Seksuaalista tasavertaisuutta ajavan järjestön edustajan voisi saada kertomaan kouluihin perusasioista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä.

– Olinkin sitä jo tilaamassa, mutta johdolta tuli melko nopeasti kieltävä vastaus. Ei, koska se voi järkyttää oppilaiden mieltä. Pahinta oli se, että olin ehtinyt laittaa Setalle jo pyynnön, jonka jouduin peruuttamaan, Hanna kertoo. 

– Setaltakin tuli aika kärkästä viestiä, koska tämä kuitenkin kuuluu meidän opetussuunnitelmaan ja meidän tulisi tuoda asia esille. Ja kyllä se tuodaankin, mutta huonolla tietämyksellä.

Hannan nimi on muutettu.

 

Lähes tyhjissä lounaslautasissa voi olla kyse siitä, että syömättömyydellä haetaan hyväksyntää.

Moni koululainen yrittää pärjätä koulupäivän ajan häviävän pienellä lounaalla, Helsingin Sanomat uutisoi tänään. Tai no, eihän se ole mikään uutinen. Koululaisten nirsoilua on ihmetelty ja paheksuttu iät ja ajat.

Ilmainen kouluruoka on syystäkin pyhä lehmä Suomessa, joten koululaiset, joiden mukaan ruoka on pahaa, saavat savun nousemaan aikuisten korvista. Keskustelu kouluruuan huonosta menekistä jumittuu helposti aikuisten ja lasten väliseksi huutoäänestykseksi siitä, onko kouluruoka pahan vai hyvän makuista. 

HS:n jutussa on onneksi kysytty pikkuruisen annoksen ottaneilta koululaisilta, miksi he eivät syö enempää. Suurin osa on vastannut, että ei ole nälkä tai en tykkää. Vastaukset voi lukea niin, että koululaiset ovat nirsoja. He eivät tykkää, vaikka HS:n aikuisten mukaan tarjottu ruoka on sellaista, josta aikuiset maksavat kernaasti monta euroa. 

Aikuiset pohtivat jutussa, että syynä tyhjiin lounaslautasiin voivat olla myös vanhempien asenteet, kaupasta haetut herkkuvälipalat, kotien ruokatottumusten muutos, kauneusihanteet tai kouluruokailun liian aikainen kellonaika. 

Siinä on jo monta mahdollista syytä, mutta nekään eivät tavoita kaikkea sitä, mikä säätelee koululaisten ruokailua. Kuten aikuisille, myös lapsille ja nuorille syöminen on muutakin kuin energian tankkaamista. Lähes tyhjä kouluruokalautanen voi olla keino kokea hallinnan tunnetta, kuulua joukkoon tai koetella omaa kehoa. Syömättömyydellä voi rakentaa identiteettiä ja saada huomiota. 

Vähäruokaisuus oli koulutyttöjen keskuudessa ääneenlausumaton ihanne.

Kun olin yläasteella, söin joka päivä kouluruuan, koska harrastin vakavissani urheilua. Kaveripiirissäni syöminen oli normaalia, koska muutkin urheilivat.

Kilpaurheilu oli paitsi oikeasti hyvä syy huolehtia ravitsemuksesta, myös veruke, jonka avulla pystyi kieltäytymään asioista, joihin ryhmäpaine ohjasi. Urheiluperustelun avulla saattoi sanoa ei tupakoinnille ja sille ajatukselle, että yläkouluikäiset tytöt eivät syö koulussa. 

Vähäruokaisuus oli koulutyttöjen keskuudessa ääneenlausumaton ihanne. Siihen aikaan myös puhuttiin virheellisesti, että anoreksia ja bulimia ovat tauteja, joihin sairastuvat perfektionistit ja pärjääjät, täydelliset tytöt. Sellaiset, jollainen halusin olla. Söin hyvin ja liikuin sopivasti, mutta joskus leikittelin ajatuksella syömishäiriöstä.

Nykyään on tapana korostaa terveellisyyttä ja treenaamista laihduttamisen sijaan. Syömättömyyden ihanne ei silti ole tyystin kadonnut.

Espoolaisen Tiistilän koulun ruokapalveluesimies Peter Josefsson sanoo Helsingin Sanomissa, että tyttöjen syöminen vähenee keväällä samaa tahtia auringon esiintulon kanssa.

– Heillä on varmaan mielessä bikinikunto, hän arvelee jutussa. 

Voi olla. Koululaisten syyttäminen nirsoiksi kermaperseiksi on helpompaa kuin sen ajatteleminen, että lapset ja nuoret kärsivät siitä, miten latautunut asia syömisestä on kulttuurissamme tullut. 

Jos sinun syömisesi kyseenalaistettaisiin, kertoisitko, että valitsit lautasen sisällön, jotta tuntisit kelpaavasi ja kuuluvasi joukkoon? Vai olisiko kivempi sanoa, että ei ollut nälkä tai en tykkää?