Tätäkään ei ehkä tapahtunut. Kuva: Shutterstock
Tätäkään ei ehkä tapahtunut. Kuva: Shutterstock

Anna anteeksi aivoillesi, ne ovat kovin erehtyväiset.

Tapasin jo ennen tarhaikää parhaan ystäväni. Keinuimme hänen takapihallaan vierekkäisissä keinuissa äitiemme antaessa vauhtia. Kyllä elämä oli ihanaa.

Paitsi että tämä kaikki on yhtä suurta valetta. Bestikselläni ei nimittäin ollut takapihallaan keinua. Emmekä me tavanneet ennen tarhaa, vaan tutustuimme vasta istuessamme sen pihalla samassa lätäkössä kurahaalareissa.

Myöhemmin, kun selasin äitini valokuva-albumeita, löysin kuvan siskostani keinumassa vierekkäin kaverinsa kanssa, jättihymy huulillaan.

Tein siskoni muistoista omiani. Kun kannoin niitä tarpeeksi kauan mukanani, niistä tuli totta.

Science of Us -sivuston mukaan asia on juuri näin. Feikkejä lapsuudenmuistoja ammennetaan sisarusten elämästä tai vaikka lempikirjoista, -elokuvista ja -sarjoista.Kalifornian yliopiston kognitiotieteilijä Elizabeth Loftus oli 90-luvulla mukana tekemässä tutkimusta, jossa opiskelijoille istutettiin muisto kauppakeskukseen eksymisestä.  Myöhemmin sama Loftus sai joukon ihmisiä uskomaan, että he olivat käyneet Disneylandissa tapaamassa Väiski Vemmelsäärtä, joka ei ole edes Disneyn hahmo. Istutettujen muistojen ei siis tarvitse olla edes kovin järkeviä tai hyviä, jotta niihin aletaan uskoa.

Ehkä annamme anteeksi muistillemme, eiväthän ihan oikeastikaan sattuneet asiat tallennu päähämme juuri sellaisina kuin tapahtumahetkellä.

Lue myös:

Pätkiikö? 7 keinoa, joilla voit parantaa muistiasi

Sairastuminen vei Mikko Nousiaisen muistin

Nuorena liikkuvien muisti säilyy

Pääskysestä päivää! On oikea hetki tarkistaa, tunnistatko aivan tavalliset pikkulinnut.


 

Ei, se ei ole sama asia kuin päänsärky.

Migreeni on mahdollisesti kaikista vaarattomista vaivoista maan päällä se pirullisin. Sen kourissa kärvistelee Terveyskirjaston mukaan yksi kymmenestä aikuisesta. Riesa on kolme kertaa yleisempi naisilla kuin miehillä.

Migreenittömien voi olla mahdotonta ymmärtää, millaista rajujen kipukohtausten kanssa on elää. Tiede on kantanut kortensa kekoon, esimerkiksi tällä migreenin oireita havainnollistavalla videolla.

Jotta rinnakkaiselo migreenistä kärsivien ja siltä välttyneiden välillä sujuisi sutjakkaammin, on tiettyjä lausahduksia parempi välttää.

Pyysimme migreenipotilaita kokoamaan listan asioista, joiden heille ei kannata sanoa:

1. ”Tuo sinun päänsärkysi…”

Tehdäänpä yksi asia selväksi heti kättelyssä: päänsärky on ikävää. Migreeni on pikemminkin visiitti Tuonelaan ja takaisin.

2. ”Ärsyttävää! Päätä särkee jo toista tuntia. Onkohan minullakin se migreeni?”

Tällä repliikillä keräät sympatian sijaan katseita, jotka säikäyttäisivät hunnilauman hiljaiseksi.

3. ”Ei kai se nyt oikeasti voi tuosta johtua...”

Kyllä voi. Migreenin voi laukaista melkein mikä vain. Kynttilänvalo, lumesta heijastuva aurinko, stressaava palaveri. Lista on loputon.

4. ”Mikset ota särkylääkettä?”

Migreeniä sairastava toverisi on luultavasti aihepiirin ekspertti ja käynyt läpi kaikki mahdolliset lääkkeet, meditaatiotekniikat ja kuppaukset helpotusta etsiessään. Emme suosittele ehdottamaan Buranaa.

5. ”Onneksi se on vain migreeni. Ajattelepa niitä, joilla on…”

Aina voisi olla pahemmin, tiedetään. Migreenikohtauksen uhrille on kuitenkin turha puhua motivaatiojulisteiden iskulauseita. Suosittelemme kokeilemaan uudestaan vähemmän tulenarkana ajankohtana.