Taas mokasin! Entä sitten? Kuva: Shutterstock
Taas mokasin! Entä sitten? Kuva: Shutterstock

Ase mokaamisen pelkoon löytyy omasta päästä. Kokeile kahden kohdan ohjelmaa!

En varmasti hae sitä uutta työtä. En, vaikka esimieskin vihjasi, että olisin tehtävään hyvä. Mitä jos kaikki menee mönkään? Muutkin huomaavat, että en oikeasti osaa mitään. Olen huijannut tieni huipulle! Parempi vain tehdä tätä vanhaa ja tuttua juttua.

Kuulostaako tutulta? Pelko epäonnistumisesta on niin valtava, että mieluummin jää vanhaan ja tuttuun kuin kokeilee uutta ja jännittävää – vaikka tekisikin mieli. Silloin oma pää alkaa höpistä tällaista litaniaa.

Talouslehti Forbes listaa jutussaan varmoja tapoja päästä yli mokaamiseen liittyvästä pelosta. Seuraavalla kerralla, kun olet "mokannut", kokeile näitä:

1. Pohdi mokaasi. Jos olet omasta mielestäsi mokannut, käy tapahtumat läpi. Esimerkiksi: Jos et ole saanut haluamaasi työtä, mieti, miksi niin kävi. Kerro se itsellesi faktoin. Yleensä syy ei ole se, että olet epäonnistunut ihmisenä, vaan hakijoista joku toinen on ollut sinua sopivampi tai osannut jonkin vaadittavista taidoista paremmin. Ehkä seuraavalla kerralla sinä olet osaavin?

2. Kysy kolme kysymystä. Ne ovat: Mitä opin tästä? Miten tämä kehittää minua ihmisenä? Mitä hyvää tilanteessa on? Kun tarpeeksi usein kysyt epäonnistumisen jälkeen nämä kysymykset itseltäsi, opit suhtautumaan epäonnistumisiin mahdollisuuksina.

Lue myös:

Arvaa, kuka mokasi! Muistatko nämä kansalliset epäonnistumiset?

7 keinoa, joilla hillitset stressiä

Näin onnistut elämänmuutoksessa – 9 keinoa saavuttaa hyvä olo pysyvästi

Eeva Vilkkumaa: "Pelkään epäonnistumista todella paljon"