Taas mokasin! Entä sitten? Kuva: Shutterstock
Taas mokasin! Entä sitten? Kuva: Shutterstock

Ase mokaamisen pelkoon löytyy omasta päästä. Kokeile kahden kohdan ohjelmaa!

En varmasti hae sitä uutta työtä. En, vaikka esimieskin vihjasi, että olisin tehtävään hyvä. Mitä jos kaikki menee mönkään? Muutkin huomaavat, että en oikeasti osaa mitään. Olen huijannut tieni huipulle! Parempi vain tehdä tätä vanhaa ja tuttua juttua.

Kuulostaako tutulta? Pelko epäonnistumisesta on niin valtava, että mieluummin jää vanhaan ja tuttuun kuin kokeilee uutta ja jännittävää – vaikka tekisikin mieli. Silloin oma pää alkaa höpistä tällaista litaniaa.

Talouslehti Forbes listaa jutussaan varmoja tapoja päästä yli mokaamiseen liittyvästä pelosta. Seuraavalla kerralla, kun olet "mokannut", kokeile näitä:

1. Pohdi mokaasi. Jos olet omasta mielestäsi mokannut, käy tapahtumat läpi. Esimerkiksi: Jos et ole saanut haluamaasi työtä, mieti, miksi niin kävi. Kerro se itsellesi faktoin. Yleensä syy ei ole se, että olet epäonnistunut ihmisenä, vaan hakijoista joku toinen on ollut sinua sopivampi tai osannut jonkin vaadittavista taidoista paremmin. Ehkä seuraavalla kerralla sinä olet osaavin?

2. Kysy kolme kysymystä. Ne ovat: Mitä opin tästä? Miten tämä kehittää minua ihmisenä? Mitä hyvää tilanteessa on? Kun tarpeeksi usein kysyt epäonnistumisen jälkeen nämä kysymykset itseltäsi, opit suhtautumaan epäonnistumisiin mahdollisuuksina.

Lue myös:

Arvaa, kuka mokasi! Muistatko nämä kansalliset epäonnistumiset?

7 keinoa, joilla hillitset stressiä

Näin onnistut elämänmuutoksessa – 9 keinoa saavuttaa hyvä olo pysyvästi

Eeva Vilkkumaa: "Pelkään epäonnistumista todella paljon"

Roope Salminen jatkaa Putouksen juontajana. Ruutuun ohjelma palaa keväällä 2018.

Viihdeohjelma Putous palaa ruutuun. Näyttelijät julkistetaan myöhemmin tänä vuonna, mutta se on varmaa, että Roope Salminen jatkaa ohjelman juontajana.

– Putoukseen viime kaudella mukaan pääseminen oli iso unelmien täyttymys, sillä olen alusta asti ollut Putous-fani. Suuri kunnia olla taas mukana juontamassa ja kiitän luottamuksesta, että pyydettiin jatkamaan, Roope Salminen kertoo tiedotteessa.

Putous nähdään MTV3:lla keväällä 2018.

Kahdeksannalle kaudella Putouksen suositun sketsihahmokilpailun voitti Pilvi Hämäläisen hahmo Aina Inkeri Ankeinen. Hämäläisen lisäksi viime vuonna uudistuneessa Putouksessa olivat mukana myös Jenni KokanderMinka Kuustonen, Timo Lavikainen, Mikko Penttilä, Kaisa Hela ja Ernest Lawson.

Kuka Putous-voittajista on kaikkien aikojen paras?

Kysely

Kuka Putous-voittajista on kaikkien aikojen suosikkisi?

Suomi 100 -juhlavuosi on hyvä syy gaalojen järjestelyyn. Tänä iltana palkitaan kulttuuriväkeä.

Tänään nähtävä Vuosisadan Kulttuurigaala juhlistaa sataa vuotta suomalaista kulttuuria ja taidetta. Suoran lähetyksen Turun Logomosta juontavat näyttelijät Sanna Stellan ja Jaakko Saariluoma.

Vuosisadan Kulttuurigaalassa palkitaan suomalaisia kulttuurintekijöitä, kulttuurivaikuttajia ja -tekoja. Gaalassa esiintyy iso joukko suomalaisia huippunimiä. Mukana ovat a cappella -kokoonpano Rajaton, Paula Koivuniemi, Katri Helena, Mikko Leppilampi ja Irina. Mukana ovat myös muun muassa sirkustaiteilijat Pauliina Räsänen ja Slava Volkov, balettitanssija Atte Kilpinen sekä Turun filharmoninen orkesteri johtajanaan Leif Segerstam.

Gaalassa jaetaan opetus- ja kulttuuriministeriön Suomi-palkinnot, ja Museoliitto palkitsee Vuosisadan museon. Myös yleisö pääsee vaikuttamaan palkittaviin: yleisöäänestys Vuosisadan kulttuuripersoonasta on käynnissä osoitteessa kulttuurigaala.fi. Äänestys jatkuu tv-lähetyksen loppupuolelle asti. 

Vuosisadan Kulttuurigaala, Yle TV1 klo klo 21.00