Hänen ajankäyttönsä taitaa olla balanssissa. Kuva: Shutterstock
Hänen ajankäyttönsä taitaa olla balanssissa. Kuva: Shutterstock

Päivästä tulee tehokkaampi, kun luovut aikaa syövistä tavoista. Ja mikä parasta, samalla stressikin vähenee.

Tekemistä riittäisi, mutta aika valuu mystisiin mustiin aukkoihin. Kuulostaako tutulta? Forbes Magazinen mukaan ajankäytön hahmottaminen on avain tehokkuuteen. On tärkeää tiedostaa, mitä on tekemässä ja miten asiat kannattaa tehdä. Muuten suunnitelmat tuppaavat jäämään suurpiirteisiksi, eikä valmista synny. Lifehack.org listasi tehokkuuttasi syöviä rutiineja, joista kannattaa luopua heti.

1. Tavoitettavissa oleminen. Jos kätesi jatkeena on koko ajan viestejä ja ilmoituksia ploppaileva puhelin, keskittyminen häiriintyy. Mitä, jos vastaisitkin välittömästi vain puheluihin ja tarkistaisit sähköpostit kahdesti päivässä?

2. Multitaskaaminen. Se nyt ei vaan toimi, vaikka moni muuta uskottelee. Moneen paikkaan kerralla repeäminen johtaa yleensä vasemmalla kädellä hutaistuihin lopputuloksiin. Suunnittele etukäteen, mitä teet tänään ja mitä vasta huomenna.

3. ”Sitku.” Pyöritteletkö peukaloita odotellen, että inspiraatio iskee? Aikaansaava tyyppi ei jää odottelemaan hyvää hetkeä, vaan käy hommiin heti.

4. Itseruoskinta. Tehokkuuteen taipuvaiset ihmiset eivät niuhota suurennuslasin kanssa jokaisesta pikkuseikasta, vaan osaavat ottaa rennosti.

5. Tauoista lintsaaminen. Ansaitset ja tarvitset taukoja pitääksesi kroppasi hereillä ja aivosi ruksuttamassa. Älä erehdy pitämään pausseja ajanhukkana!

6. Pahimman jättäminen viimeiseksi. Jos sinulla on tapana säästää se pirullisin homma tehtävälistan häntään, ei ole ihme, jos sisusi hiipuu. Kevennä lastia keikauttamalla kuvio toisin päin ja aloittamalla urakka suuritöisestä päästä.

7. Ai mikä deadline? Aikarajan säätämällä teet itsellesi suuren palveluksen. ”Sitten joskus” ei pahemmin motivoi.

8. Ongelmissa jumittaminen. Mahdoton tehtävä? Jätä se sellaiseksi tai pyydä apua. Tehokas ihminen tajuaa, koska kannattaa lyödä lapaset tiskiin.

Lähde: Forbes.com, Lifehack.org

Lue lisää:

Unohda positiivinen ajattelu – se voi estää sinua pääsemästä tavoitteisiisi

Nyt se on tutkittu – vitkastelu on periytyvää

Myöhästely kuriin!

Kuva ja video: Nelonen
Kuva ja video: Nelonen

Mira Luodin Vain elämää -päivänä kuultiin Dannyn vahva tulkinta yhdestä PMMP:n suosituimmista kappaleista.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään PMMP-yhtyeestä tutun Mira Luodin päivää. Torstaina oman tulkintansa Miran tuotannosta esittivät Arttu Wiskari, Danny ja Kasmir.

Danny tulkitsi jaksossa PMMP:n koskettavan Lautturi-kappaleen. Biisi on Miralle hyvin henkilökohtainen.

– Lautturi on Paulan isälleen kirjoittama laulu, mutta myös itsellekin isäni menettäneenä hyvin koskettava ja kaunis laulu, Mira kertoi.

Saman kappaleen on tulkinnut aiemmin Vain elämää -ohjelmassa Jenni Vartiainen. Sarjan kolmannella kaudella Jenni esitti kappaleen Paula Vesalan päivänä.

Danny kertoi valinneensa kappaleen sen syvällisyyden takia.

– Valitsin laulun, jossa teidän sielujen syvyys todella tuli esille suorastaan pelottavalla tavalla. Hyvin tyylikkäästi ja kauniisti tehty se maailma, Danny kertoi ennen esitystä.

Katso Dannyn veto kokonaisuudessaan tästä: 

Dannyn tulkinta kappaleesta iski ja kovaa. Mira herkistyi Dannyn tulkinnasta jo ennen ensimmäistä kertosäettä. Myös muut artistit seurasivat esitystä kyyneleet silmissään.

– En voinut olla miettimättä sitä, kuinka monta ystävää ja elämän rakkautta sinä olet joutunut saattamaan haudan lepoon. En tiedä, miten pystyit laulamaan sen, Kasmir sanoi esityksen jälkeen Dannylle.

Kappaleen kuultuaan Vain elämää -artistit istuvat hiljaisina ja liikuttuneina pöydän ääressä. Mira totesi, että esitys veti hänet sanattomaksi. Kameroille hän kertoi Dannyn tulkinnan herättäneen paljon muistoja:

– Tuli itsellekin kova ikävä. Mietin omaa isää, veljeä ja isovanhempia. Uskon, että rakkaat ihmiset toivat voimaa tähän hetkeen. Tästä jää hieno muisto, Mira sanoi.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Semijees! Jätän tämän vain tähän.

Olemme todenneet moneen otteeseen, että kyllä on suomen kieli ihmeellinen.

Kielemme pysyy rakastettavan samanlaisena vuodesta toiseen, ja toisaalta se kehittyy huimaa vauhtia. Kieltämme on vuosien varrella piristetty lukemattomilla erihienoilla sutkautuksilla ja perin ajatuksia herättävillä sanonnoilla.

Mutta jos hyvää niin huonoakin! Jokaisella vuosikymmenellä suomen kieleen pesiytyy hämmentävän paljon muotisanontoja. Eli siis ylikäytettyjä kaskuja, jotka kiertävät kulovalkean tavoin suusta suuhun ja aiheuttavat samalla tuskastunutta kyllästymistä.

Listasimme 9 tämän hetken piinallisinta muotisanontaa, joiden soisimme jo kernaasti siirtyvän historian havinaan:

1. Tehdä matka itseensä. ”Jos joku vielä sanoo tekevänsä ’matkaa itseensä’, puolestani saa ihan jäädäkin sinne.”

2. Jätän tämän vain tähän. ”Minkä ja mihin? Sano suoraan hyvä ihminen!”

3. Ihan sama. ”En todellakaan usko, että on.”

4. Taklata. ”Kaikkea nykyään taklataan, kun ihan vain yritetään estää jotain. Miksi ihmeessä?”

5. Kuka ottaa kopin tästä? ”Työelämän rasittavin kiertoilmaus.”

6. Speksit. ”Tarkoittaa siis yksityiskohtia. Voitaisiinko puhua ihan niistä itsestään?”

7. Semi. ”Semijees, semisiisti, semisti. Kaikki yhtä hämmentäviä sananparsia minulle.”

8. Tätä pitää vielä jumpata. ”Käytetään silloin, kun mitä tahansa asiaa pitää kehittää. Tulee ihan liikaa mieleen jotkut ylipirteät jumppapirkot.”

9. Menikö tunteisiin? ”Aivan varmasti meni.”

Mitkä muotisanat tai -sanonnat ärsyttävät sinua? Kerro kommenteissa!