Hänen ajankäyttönsä taitaa olla balanssissa. Kuva: Shutterstock
Hänen ajankäyttönsä taitaa olla balanssissa. Kuva: Shutterstock

Päivästä tulee tehokkaampi, kun luovut aikaa syövistä tavoista. Ja mikä parasta, samalla stressikin vähenee.

Tekemistä riittäisi, mutta aika valuu mystisiin mustiin aukkoihin. Kuulostaako tutulta? Forbes Magazinen mukaan ajankäytön hahmottaminen on avain tehokkuuteen. On tärkeää tiedostaa, mitä on tekemässä ja miten asiat kannattaa tehdä. Muuten suunnitelmat tuppaavat jäämään suurpiirteisiksi, eikä valmista synny. Lifehack.org listasi tehokkuuttasi syöviä rutiineja, joista kannattaa luopua heti.

1. Tavoitettavissa oleminen. Jos kätesi jatkeena on koko ajan viestejä ja ilmoituksia ploppaileva puhelin, keskittyminen häiriintyy. Mitä, jos vastaisitkin välittömästi vain puheluihin ja tarkistaisit sähköpostit kahdesti päivässä?

2. Multitaskaaminen. Se nyt ei vaan toimi, vaikka moni muuta uskottelee. Moneen paikkaan kerralla repeäminen johtaa yleensä vasemmalla kädellä hutaistuihin lopputuloksiin. Suunnittele etukäteen, mitä teet tänään ja mitä vasta huomenna.

3. ”Sitku.” Pyöritteletkö peukaloita odotellen, että inspiraatio iskee? Aikaansaava tyyppi ei jää odottelemaan hyvää hetkeä, vaan käy hommiin heti.

4. Itseruoskinta. Tehokkuuteen taipuvaiset ihmiset eivät niuhota suurennuslasin kanssa jokaisesta pikkuseikasta, vaan osaavat ottaa rennosti.

5. Tauoista lintsaaminen. Ansaitset ja tarvitset taukoja pitääksesi kroppasi hereillä ja aivosi ruksuttamassa. Älä erehdy pitämään pausseja ajanhukkana!

6. Pahimman jättäminen viimeiseksi. Jos sinulla on tapana säästää se pirullisin homma tehtävälistan häntään, ei ole ihme, jos sisusi hiipuu. Kevennä lastia keikauttamalla kuvio toisin päin ja aloittamalla urakka suuritöisestä päästä.

7. Ai mikä deadline? Aikarajan säätämällä teet itsellesi suuren palveluksen. ”Sitten joskus” ei pahemmin motivoi.

8. Ongelmissa jumittaminen. Mahdoton tehtävä? Jätä se sellaiseksi tai pyydä apua. Tehokas ihminen tajuaa, koska kannattaa lyödä lapaset tiskiin.

Lähde: Forbes.com, Lifehack.org

Lue lisää:

Unohda positiivinen ajattelu – se voi estää sinua pääsemästä tavoitteisiisi

Nyt se on tutkittu – vitkastelu on periytyvää

Myöhästely kuriin!

Joillakin niitä ei ole ollenkaan ja joillakin vaikka muille jakaa. Arvaatko hiusten perusteella, ketkä julkisuuden henkilöt ovat kuvissa?

 

Hyönteisruoka on saapunut Suomeen ja siitä povataan maailman ruokakriisin pelastajaa. Mutta miltä se maistuu? Vai maistuuko miltään?

”Hieman makea”, ”jännä jälkimaku”, ”yksinään vähän tunkkainen”, ”mielenkiintoisella tavalla huokoinen”.

Näin Me Naisten raati kuvaili Belgiassa kasvatettujen ja uunissa paahdettujen kokonaisten kotisirkkojen makua hyönteisruokatestissä.

Granolassa kotisirkat olivat silmällä selvästi havaittavissa kaurahiutaleiden, siementen, omenan ja puolukkajauheen seassa, mutta rapsakka suutuntuma katosi muun rouskeen sekaan eikä sirkkoja aamiaisjugurtissaan mitenkään maistanut tai tuntenut. Moni piti sirkkamysliä perushyvänä granolana.

– Ei tämä minua ällötä millään tavalla. Hyvää on, kommentoi yksi raatilainen.

– Nyt ollaan syvästi omien ennakkoluulojen kanssa tekemisissä, myönsi toinen, mutta pisteli reippaasti kipollisen sirkkagranolalla ryyditettyä jugurttia menemään.  

– En ostaisi maun takia. Ei mitenkään ihmeellinen, kommentoi kolmas.

Onko liian madventuresia vai maistuisiko sirkkamysli?
Onko liian madventuresia vai maistuisiko sirkkamysli?

Hyönteisruoan trendikkyys näkyykin tällä hetkellä sirkkaruoan hinnassa. Pieni 200 gramman paketti granolaa maksaa noin 9 euroa. Hintaa nostaa ehkä myös se, että kotimaisten sirkkojen kasvatus on vasta alussa ja sirkat tuodaan Suomeen muualta Euroopasta.

Trendin aallonharjalla

Suomessa jyllää tällä hetkellä pienimuotoinen hyönteisruokabuumi.

Fazerin leipomosta kerrotaan, että he eivät ole aina saaneet sirkkajauhoa Hollannista niin paljon ja nopeasti, kuin heidän leipurinsa sitä taikinaansa tarvitsisivat. Kaikki sirkkaleivät menevät ja illalla kyselijöille pitää tarjota 'ei oota'.

Se ei ole ihme.  Hyönteisleipä maistuu nimittäin pelkän Oivariinin kanssa erinomaiselta. Sen sirkkajauhopitoisuus on kolme prosenttia, ja kuulostaa hämmästyttävältä, että yhteen pieneen leipään on silti käytetty 70 kotisirkkaa.  

Näyttää ja maistuu vastaleivotulta leivältä, mutta sisältää 70 kotisirkkaa jauhettuna. Kuva: Fazer
Näyttää ja maistuu vastaleivotulta leivältä, mutta sisältää 70 kotisirkkaa jauhettuna. Kuva: Fazer

– Olin vähän varautunut, ennen kuin laitoin leivän suuhuni, mutta tämähän on hyvää, testiryhmäläinen kehuu.

– Siemenet tekevät leivästä rapsakan. Kivalla tavalla vähän pähkinäinen ja paahteinen maku.

– Leipä on niin hyvää, että unohdin sirkat kokonaan. Olen pääosin kasvisyöjä, joten en ehkä kuitenkaan ota sitä jokapäiväiseen käyttöön.

Hyönteisten tunteet

Sirkkaleipää ja sirkoista valmistettuja einespihvejä mutustellessaan voikin miettiä tuntevatko hyönteiset ja sattuuko niihin.

Ympäristön kannalta hyönteissyöntiä pidetään kuitenkin niin paljon parempana ratkaisuna kuin perinteistä lihansyöntiä, että sen myötä vegaanius on saanut uuden muodon: entovegaani sallii ruokavalioonsa hyönteiset ja hyönteisperäiset tuotteet, mutta ei lihaa, kalaa tai maitotuotteita.

Ilmeisesti kaikki valmistajatkaan eivät pidä kotisirkkoja liharuokana, sillä kaupan einesaltaassa myytävät sirkkajauheella ryyditetyt pihvit on nimetty kasvispihveiksi. Ne sisältävät 83% kasviksia ja 4,6% kasvatetun kotisirkan jauhetta, ja saavat raadilta kehuja.

– Tämähän on miellyttävä tuttavuus einespihvien joukossa.

– Tuhti, ruokaisa, täyttävä eikä lainkaan kuiva. Kiva, että pinaatti, parsakaali ja kaikki ainekset  – paitsi kotisirkka – maistuvat.

Hyönteispihvit voittavat pinaattiletut ja monet kasvispihvit niin maussa kuin proteiinipitoisuudessa.
Hyönteispihvit voittavat pinaattiletut ja monet kasvispihvit niin maussa kuin proteiinipitoisuudessa.

Testasimme tuotteet: Fazer Sirkkaleipä 250g, 3,99e, Veljekset Mattilan Sirkka-kasvispihvit 300g, 3,98e ja Samu sirkkagranola 200g, 8,90e