Seksuaalisesta ahdistelusta syytetty Casey Affleck sai Oscar-pystin Brie Larsonilta, joka tunnetaan seksuaalisen hyväksikäytön uhrien puolustajana. Kuva: Reuters
Seksuaalisesta ahdistelusta syytetty Casey Affleck sai Oscar-pystin Brie Larsonilta, joka tunnetaan seksuaalisen hyväksikäytön uhrien puolustajana. Kuva: Reuters

Parhaan elokuvan palkinnon jakaminen väärälle leffalle oli vain yksi viimeisimmässä Oscar-gaalassa sattuneista sekoiluista. 

Parhaan elokuvan Oscar-pystin jakaminen vahingossa väärälle leffalle oli sen verran suuri kämmi, että sunnuntain ja maanantain välisenä yönä juhlitussa Oscar-gaalassa tapahtuneet pienemmät toilailut jäivät sen varjoon. 

Nämä asiat olisivat saattaneet saada vielä enemmän huomiota, jos parhaan elokuvan palkinnon kanssa ei olisi sekoiltu:

1. Chrissy Teigen veteli sikeitä

Jos kaikkien aikojen Oscar-moka meni sinulta ohi, ei hätää, et ole ainoa. Malli Christine ”Chrissy” Teigen otti päiväunia miehensä John Legendin olkaa vasten sillä aikaa kun parhaan elokuvan palkintoa jaettiin. 

Teigen itse kommentoi uniaan twiitillä, jossa toteaa juuri heränneensä ja ihmettelee, mitä juuri tapahtui.

2. Edesmennyttä pukusuunnittelijaa muisteltiin elävän naisen kuvalla

Oscareissa muistettiin myös edesmenneitä alan tähtiä, kuten lokakuussa menehtynyttä, useita kertoja Oscar-ehdokkaana ollutta pukusuunnittelija Janet Pattersnonia. 

Muuten muistelu sujui hienosti, mutta Pattersonin sijaan valkokankaalle heijastettiin australialaisen, aivan elossa olevan elokuvatuottaja Jan Chapmanin kuva.

Chapman ei ilahtunut virheestä. 

– Olen elossa, hyvinvoiva ja aktiivinen tuottaja, hän kertoi Variety-lehdelle.

3. Hyväksikäytettyjen puolustaja joutui jakamaan palkinnon hyväksikäytöstä epäillylle – taas

Näyttelijä Casey Affleck sai parhaan miespääosan palkinnon roolistaan elokuvassa Manchester by the Sea. Affleckin palkitsemista ei ole pidetty pelkästään hyvänä ideana, koska Affleckia epäiltiin seksuaalisesta ahdistelusta vuonna 2010. 

Tuolloin kaksi Affleckin kanssa I'm Still Here -elokuvassa työskennellyttä naista nosti Affleckia vastaan syytteet, kerrotaan Huffington Postissa. Buzzfeedin mukaan Affleck kielsi syyllistyneensä ahdisteluun, ja syytteet vedettiin pois. 

Palkitsemistilanteesta teki erityisen ikävän se, että palkinnon jakaja oli edellisenä vuonna parhaasta naispääosasta palkittu Brie Larson. Larson tunnetaan seksuaalisen ahdistelun uhrien puolustajana. Hän sai aikanaan parhaan naispääosan palkinnon elokuvasta Room, jossa hän näytteli raiskauksesta selviytynyttä naista. 

Larson suhtautui tilanteeseen niin, että jätti aplodit väliin annettuaan pystin Affleckille. Tilanne oli Larsenille tuttu, sillä hän oli jakanut Affleckille palkinnon jo Golden Globeissa.  

Parhaan miespääosan palkinnon antamista Affleckille pidetään osoituksena siitä, että syytteet seksuaalisesta ahdistelusta eivät vaikuta miehen uraan mitenkään negatiivisesti. 

4. Nicole Kidman ei osannut taputtaa

Näyttelijä Nicole Kidman sai Twitterin innostumaan varsin erikoisella taputustekniikallaan. 

Nettiin levinneiden videoiden kuvateksteissä toivottiin, että joku opettaisi pikaisesti Kidmanille, kuinka aplodit oikeasti pitää antaa. Voi tosin olla, että Kidman vain yritti suojella kauniita sormuksiaan vaurioilta. 

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.