Varmista huoleton lomafiilis varautumalla ennakkoon. Kokosimme hyödylliset kesävinkit ja tärkeät puhelinnumerot yhteen pakettiin.

Sataa vai paistaa?

 • Meteorologit päivystävät ympäri vuorokauden numerossa 0600 1 0600 (3,98 €/min + pvm).
 • Viiden vuorokauden aluesää selviää Ilmatieteenlaitoksen sääpalvelusta 0600 1 0620, (0,93 €/min + pvm).
 • Weatherproof SMS -palvelu: lähetä viesti SÄÄ PAIKKAKUNTA numeroon 16161, (0,84 €/viesti). Viestillä SÄÄ 5 PAIKKAKUNTA saat viiden päivän sään. Palvelu toimii ulkomaillakin suuntanumeroitta, esimerkiksi SÄÄ LONTOO.
 • Rainman-sadetutkapalvelussa voit seurata sadealueiden liikkumista ja havaittuja salamaniskuja. Sadevahti-palvelu ilmoittaa sateen alkamisesta aikaisintaan kaksi tuntia ennen sadetta 15 minuutin tarkkuudella.
 • Merenkulkijoiden säätiedotus 0600 1 0681 (0,93 €/min+pvm).
 • Jos ukkostaa, älä ui! Jos olet aukealla, mene kyykkyyn jalat yhdessä. Salaman etäisyys kilometreissä selviää, kun lasket, montako sekuntia on välähdyksen ja jyrinän välillä ja jaat sekuntimäärän kolmella.

Hädän hetkellä

 • Yleinen hätänumero on Suomessa 112. Numeroon voi soittaa yleisöpuhelimesta ilmaiseksi ja kännykällä ilman suuntanumeroa. Myös kiinni olevalla kännykällä pystyy soittamaan hätänumeroon, jos puhelimessa on virtaa.
 • Tarvitaanko lääkäriä? Terveyspalvelujen neuvontanumero 10023 päivystää ympäri vuorokauden.
 • Hätätilanne täällä jossain? Hätäkeskuksen nettisivuilta www.112.fi löytyvä karttakoordinaattijärjestelmä auttaa avun perille osoitteettomaan kohteeseen. Ota koordinaatit talteen, jos kesänviettopaikallasi ei ole tarkkaa osoitetta.
 • Jos sairastut ulkomailla -esite kertoo, miten hoitoa saa ja miten se korvataan EU- ja muissa maissa. Esitteitä saa Kelasta, matkatoimistoista tai netistä: www.kela.fi. Eurooppalaisen sairaanhoitokortin voit tilata tilata Kelan asiointipalvelusta tai numerosta 020 692 203.
 • Söiköhän lapsi myrkkymarjoja? Myrkytystietokeskus päivystää ympäri vuorokauden p. (09) 4711 tai (09) 471 977. Myrkyllisten kasvien lista löytyy osoitteesta www.hus.fi/myrkytystietokeskus. Jos lemmikki syö myrkkyä, soita suoraan eläinlääkärille, sillä Myrkytystietokeskus on lopettanut eläinmyrkytyksiä koskeviin yleisöpuheluihin vastaamisen.
 • Lääkkeet lopussa? Lähimmän apteekin yhteystiedot löytyvät Apteekkariliiton sivuilta.

Siistiä lomaa!

 • Veneilijä: Voit käyttää Pidä Saaristo Siistinä ry:n Roope-palveluja lunastamalla Roska-Roopevuosimerkin, 30 €. Roopen pisteisiin voi laittaa sekajätettä, lasia, paperia ja pienmetallia. Kohdelista: www.pidasaaristosiistina.fi.
 • Retkeilijä: Valtion mailta löytyy yli 100 retkeilyyn sopivaa kohdetta. Metsähallituksen kohteissa jätteet viedään ekopisteisiin. Retkeilykohteet on lueteltu sivuilla www.luontoon.fi.
 • Mökillä: Jätteitä ei saa enää kuljettaa mökiltä vakiasuntoon. Mökkiläisten on liityttävä alueella järjestettyyn jätteenkuljetukseen. Hanki jäteastia tai vie jätteet kunnan aluekeräyspisteeseen. www.ymparisto.fi

Jos ötökkä puree?

 • Punkit: Tee punkkisyyni aamuin illoin. Irrota punkit heti punkkipihdeillä. Harjaa lemmikit valkoisen lakanan päällä. Turkkiin piiloutuneet punkit liftaavat kaikkialle. Rengasmainen jälki varoittaa borrelioosista, johon auttaa antibioottikuuri. Harvinaisempaan puutiaisaivokuumeeseen ei pure antibiootti, mutta siihen on olemassa rokotesarja. www.punkki.net
 • Mehiläisen tai ampiaisen pisto: Kylmä lievittää kipua. Käytä kortisonitabletteja oireiden helpottamiseksi, esimerkiksi Kyypakkaus ja Käärmepakkaus. Anafylaktinen shokki on hengenvaarallinen allergiareaktio, soita 112.
 • Kyyn purema: Aseta raaja lepoon ja lähde välittömästi lääkäriin. Ensiavuksi voi ottaa kyypakkauksen kortisonitabletteja.

Kesäkivaa ulkona

 • Uiminen: Uskaltaako mökkijärvessä uida? Sinileväseuranta netissä: www.ymparisto.fi.
 • Kalastus: Onkiminen ja pilkkiminen ovat maksuttomia jokamiehenoikeuksia. Kalastuksen neuvontapuhelimesta, 0100 84014 saa tietoa muista kalastusmaksuista. www.mmm.fi/kalastus/luvat/
 • Retkeily: Jokamiehen oikeudella saa liikkua luonnossa omin voimin eli kävellen ja pyöräillen. Telttailu on sallittua riittävän kaukana asutuksesta. Myös luonnon kukkien, marjojen ja sienien kerääminen on sallittua. Retkeilyn ABC löytyy osoitteesta www.luontoon.fi.
 • Tulenteko: Avotulta ei saa tehdä ilman asianomaisen lupaa toisen maalle. Ulkoilu- ja leirintäalueilla tulen saa tehdä vain sille varatuilla paikoilla. Lupaa ei tarvita retkikeittimen, lämmitys- ja valaistuslaitteen tai muun maapohjasta eristetyn laitteen käyttöön.
 • Veneily: Meripelastuksen hälytysnumero on 0204 1000. Hätään joutuneet ihmiset pelastetaan aina maksutta, venettä ei. Veneen siirto voi tulla kalliiksi! Liity Meripelastusseuran Jäsenyys 60 €/vuosi. Saat veneen turvaan ilman kustannuksia. www.meripelastus.fi.

Tien päällä

 • Matkahuollon valtakunnallinen aikataulupalvelu vastaa numerossa 0200 4000, ma–pe 8–19 (1,71 € /puh.+pvm). Tiedot myös netissä: www.matkahuolto.fi/matkapalvelut.
 • Junavuoroista voi kysellä VR:n puhelinpalvelusta 0600 41 900, ma–su 7–22, (1 €/puh.+pvm) tai tutkia aikatauluja omatoimisesti netissä: www.vr.fi.
 • Tiehallinnon liikennekeskuksen päivystäjät tiedottavat ja ohjaavat liikennettä ympäri vuorokauden. Tienkäyttäjän linja, 0200 2100. Ajantasaista tietoa tieoloista löytyy lisäksi teksti-tv:n sivuilta 410–416, Liikenneviraston osoitteesta www.tiehallinto.fi/alk ja huoltoasemien Tieinfopisteissä.
 • Autoliiton Yleinen tiepalvelupäivystys päivystää aina numerossa 0200 8080. (1,95 €/min + pvm). Apua tarvittaessa kaikille tielläliikkujille, jäsenille oma palvelu. www.autoliitto.fi
 • Suomen Tiepalvelumiehet päivystävät viikonloppuisin, p. 0600 00200 (0,95 € min+pvm).
 • Tiedot lähimmästä hinauspalvelusta saa valtakunnallisesta neuvontanumerosta 0800 13 500.

Alkaako kengännumerosi nelosella? Tervetuloa porukkaan!

En muista, missä vaiheessa jalkani venähti yli neljänkympin, mutta pitkään se on ollut kokoa 41. Varmasti jo teini-iässä siirryin kolmoskerhosta isokenkäisiin, sillä muistan hävenneeni suurta kalossiani. Nykyään olen asian kanssa sinut – ainakin suurimman osan ajasta. Maailmassa on asioita, joihin vain me isojalkaiset naiset olemme törmänneet.

 

 1. Kaupasta ei löydy kokoasi – eikä se ole loppuunmyyty. Kiitokset kaikille kenkävalmistajille, jotka teette naisten popoja kokoon 42 asti. Moitteet teille, joiden valikoimissa isoin koko on 40.
 2. Tuliaisostoksiisi ei kuulu kenkiä. Italian-reissulla ei kannata edes kysyä kokoja, vastaus on jo tiedossa.
 3. Huomaat, ettei bodyshamingin vastainen kulttuuri ole laskeutunut vielä varpaiden tasolle. ”Ai sulla on niin iso jalka! Pysyt hyvin pystyssä.” Asia saattaa myös olla omien korviesi välissä. Kenkäkaupassa sanot kokosi hiljaisella äänellä ”Nelkyt. Tai ehkä nelkytyks.”
 4. Kantapääsi kohtaavat kylmän lattian. Kylpylöiden ja hoitoloiden one size -lipokkaat on parempi pyytää miesten koossa.
 5. Joku luulee kenkiäsi miesten jalkineiksi. Asuin kimppakämpässä Thaimaassa, kun kaverini epäili, että joku on tuonut paikallisen ladyboyn yövieraaksi kotiimme. Olin jättänyt kuistille uudet kiilakorkosandaalini koossa 41.
 6. Kun pillifarkut tulivat muotiin, hikikarpalo nousi otsallesi. Kapealahkeisten housujen valtakausi on ollut isojalkaiselle totuttelemisen paikka. Kengät nimittäin näyttävät paljon isommilta pillifarkkujen parina. Myös cat-heelsit eli matalat piikkikorkkarit saattavat aiheuttaa tunteen, että jalkapöytäsi jatkuu ja jatkuu ja jatkuu...
 7. Teet mahtavia alelöytöjä. Jos jalkojen koko aiheuttaa hetkittäin harmitusta, myös ilonaiheita löytyy. Alennusmyynneissä on lähes aina jäljellä kokoa 41 huokeaan hintaan.
 8. Hurraat mielessäsi, kun pienempi koko mahtuu sinulle. Joidenkin merkkien valmistajat ovat jopa niin ajattelevaisia, että tekevät mitoituksestaan hieman väljää. Jotenkin se vain ilostuttaa, kun pohjaan on painettu yhtä pienempi numero.
 9. Voit ostaa popoja myös miesten osastoilta. Vastakkaisen sukupuolen valikoimat etenkin lenkkarimarkkinoilla ovat omaa luokkaansa. Niissä mallistoissa neljän kympin alkupää on pientä kokoa!

Suomalaisia kiinnostaa, miten tehdä limaa sekä miten saada unta ja rahaa.

10 miljardia. Sen verran Suomessa tehdään Google-hakuja vuodessa. Nyt Google on julkaissut tämän vuoden haetuimmat ihmiset ja asiat. Miten/kuinka-kategoriassa suomalaisia askarrutti eniten kysymys siitä, miten tehdä limaa. Toiseksi eniten googlattiin sitä, miten saada poikaystävä, ja kolmanneksi eniten sitä, miten saada unta. 

10 googlatuinta asiaa miten/kuinka-kategoriassa

 1. miten tehdä limaa
 2. miten saada poikaystävä
 3. miten saada unta
 4. miten laihtua nopeasti
 5. kuinka laihtua
 6. miten saada rahaa
 7. kuinka monta prosenttia
 8. miten selvitä erosta
 9. miten säästää rahaa
 10. kuinka nopeasti raskaaksi

Jotta säästyisit googlaamiselta, päätimme etsiä vastaukset googlatuimpiin asioihin puolestasi. Kas tässä, olkaa hyvät!

1. Miten tehdä limaa?

Vauva.fi:n toimitus on tehnyt helpot ja selkeät ohjeet liman valmistukseen. Vauvan ohjeilla liman saa valmistettua vain kahdesta raaka-aineesta – ja kaiken lisäksi vieläpä ilman partavaahtoa, liimaa ja piilolinssinestettä. Katso ohje:


2. Miten saada poikaystävä?

Sinkkuna olemisessa on ainakin 20 hyvää puolta. Mutta jos silti kaipaa kultaa kainaloonsa, maailman hauskimmalla naisella Amy Schumerilla on vinkki: kokeile deittisovellusta – mutta ole rehellinen.

Kun Amy itse oli ollut kolme vuotta sinkkuna, hän päätti kokeilla ystävän suosittelemaa ”luoville ihmisille suunnattua” deittisovellusta. Hän latasi sinne kaksi kuvaa: toinen oli lenkillä otettu meikitön räpsy, jossa hän irvistelee kuin olisi kuolemaisillaan, ja toinen oli kuva Tyttökultien Sophie-mummosta. Ding! 40 minuutin päästä häneen otti yhteyttä Ben Hanisch, chicagolainen huonekalusuunnittelija ja puuseppä. Kun pari tapasi ensimmäisen kerran, Amy oli tulossa akupunktiosta tukka öljyisenä ja kasvot punaisina. Siitä huolimatta – tai sen takia – pariskunta on seurustellut vuoden päivät.

3. Miten saada unta?

Aineenvaihdunta menee sekaisin. Mielialat vaihtelevat omituisesti. Herkuttelu lähtee käsistä. Muisti pätkii. Jatkuva univaje aiheuttaa monia vaivoja. Prisma Studion ja Helsingin yliopiston teettämän Väsy-kyselyn mukaan suomalaisten yöunet ovat lyhentyneet ja valtaosa kärsiikin univajeesta. Siksi ei ole ihme, että muutkin kuin kroonisesta unettomuudesta kärsivät ovat googlanneet uneen liittyviä kysymyksiä.

Olemme koonneet 14 + 8 vinkkiä, mitä kannattaa kokeilla, jos uni ei tahdo tulla.


4. Miten laihtua nopeasti? + 5. Kuinka laihtua?

Koomikko-poliitikko Lotta Backlund laihtui 30 kiloa ottamalla rennosti. Muusikko-kirjailija Kauko Röyhkä laihtui puolestaan 12 kiloa 5:2-dieetillä. Maskeeraaja-meikkaaja Mariela Sarkiman paino putosi 12 kiloa, kun hän teki pysyvän elämänmuutoksen. Laihdutukseen liittyvissä asioissa suomalaisia kiinnosti sekä se, miten laihtua nopeasti että miten ylipäätänsä voi laihtua.

Vastaukset näihin kysymyksiin löydät seuraavista jutuista.

 

Artikkeli jatkuu alapuolella
Näin selätät tunnesyömisen
Hyvä olo
Näin selätät tunnesyömisen

 

 

6. Miten saada rahaa? + 9. Miten säästää rahaa?

Heidi tienasi kuukaudessa lähes 2000 euroa nettikirppiksillä. Julia sai taas vuodessa säästöön lähes kymppitonnin. Mutta on niitä muitakin tapoja saada rahaa ja panna se poikimaan:

 

 


7. Kuinka monta prosenttia...?

Jos prosenttilaskut ovat hakusessa, esimerkiksi laskurit.fi-sivustolta löytyy apua.

8. Miten selvitä erosta?

Ero on tunnevuoristorata, josta selviät parhaiten ja nopeiten noudattamalla yhtä neuvoa: pysy mahdollisimman kaukana entisestä puolisostasi. Lue lisää:


10. Kuinka nopeasti raskaaksi?

Tästä google-hausta ei täysin selviä, mihin kysymyksellä on haettu vastausta. Mutta jos sillä tarkoitetaan sitä, miten nopeasti yhdynnän jälkeen voi tulla raskaaksi, vastaus löytyy esimerkiksi tästä jutusta:

Mikä on erikoisin asia, mitä sinä olet googlannut? Kerro kommenteissa!