”Jarkko, muistutatko, että otan nämä pöydälle jättämäni avaimet mukaan lähtiessäni?” Kuva: Shutterstock
”Jarkko, muistutatko, että otan nämä pöydälle jättämäni avaimet mukaan lähtiessäni?” Kuva: Shutterstock

”Huono muisti” on huono selitys unohtelulle, koska yleensä vika on muistin käyttäjässä. Pane hajamielisyydelle stoppi näillä vinkeillä.

Asioiden unohtelu johtuu harvoin huonosta muistista, vaan yleensä syynä on, että muistia ei tule käytettyä tarpeeksi tehokkaasti. Jos avaimet unohtuvat vähän väliä kotiin, on aika ottaa nämä keinot käyttöön. Lifehacker kokosi muistieksperttien vinkkejä, joista on hyötyä kenelle tahansa.

1. Tee tietoisesti

Minne se kännykkä nyt katosi? Vastahan se oli kädessäni, mutta nyt se on jo hukassa! Monet asiat tulee hoidettua niitä liiemmin ajattelematta. Siksi jälkikäteen on myös vaikeaa muistaa esimerkiksi sitä, mihin tavarat kädestään laski.

Kannattaakin olla tietoinen siitä, mitä tekee ja mitä pitää muistaa. Asia painuu omaan mieleen yleensä jo pelkästään sillä, että kaverilleen sanoo: ”Muistutatko, että teen sitä ja tätä.” Silloin asiaan tulee kiinnitettyä huomiota kuin itsestään.

2. Näe ja muista

Aivojen on monesti helpompi muistaa visuaalisia asioita kuin esimerkiksi numerosarjoja. Näköaistimuksen avulla muistamisessakin on lopulta kysymys vain huomion kiinnittämisestä muistettavaan asiaan.

Jos esimerkiksi lasket avaimesi vierailun ajaksi ystäväsi pöydälle, toljota pöytää hetki ja yhdistä se muistissasi avaimiisi. Vaikuttaa ehkä vähän pöljältä, mutta näin asian siirtäminen lyhytkestoisesta työmuistista pitkäaikaiseen säilömuistiin onnistuu varmasti, eivätkä avaimet ole pöydällä enää silloin, kun olet jo kotiovellasi.

3. Käytä mielikuvitusta

Yleensä kaikki oudot ja hassut asiat painuvat muistiin helposti. Muistimestari

Ed Cooken

mukaan tätä ominaisuutta kannattaa hyödyntää niin, että kuvittelee tavalliset ja tylsät asiat niin värikkäiksi ja jännittäviksi kuin mahdollista. Kehittele muistettavalle asialle tarina ja kuvittele sille ulkonäkö, niin se pysyy varmasti mielessä.

Lue myös:

Pätkiikö? 7 keinoa, joilla voit parantaa muistiasi

Se on totta! Suklaa parantaa muistia

Vuorotyö vanhentaa aivoja – näin käyt vastaiskuun

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

JOUSIMIES

Saat päivän haasteista energiaa. Mikään ei nyt saa sinua säikkymään. Johtajan rooli lankeaa tänään todennäköisesti sinulle.

 

KAURIS

Valitse sanasi tarkasti välttääksesi tarpeettoman draaman. Älä yritä pakottaa ketään muottiisi. Anna jokaiselle tilaa.

 

VESIMIES

Järjestelmällisyys ja suunnitelmallisuus pelastavat sinut kaaokselta. Pidä jalat maan pinnalla, sillä nyt ei ole aika haihatella.

 

KALAT

Pidä pää kylmänä. Päivä vaatii tilannetajua ja nopeaa toimintaa. Puhu totta, sillä valkoinen valhe saattaa saada ikävää jälkeä aikaan.

 

OINAS

Tee arkeasi helpottava ratkaisu. Sinun on aika päästää itsesi vähemmällä. Stressin hiipuminen nostaa huomattavasti elämänlaatuasi.

 

HÄRKÄ

Hoida tekemättömiä asioita pois alta. Kyseessä voi olla rahaan tai terveyteesi liittyvä kysymys. Kääri hihat hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta.

 

KAKSONEN

Kuuntele kaikkien mielipiteitä tuputtamatta omiasi. Joku, joka ei jaa näkemyksiäsi saattaa heittäytyä hankalaksi. Ole kärsivällinen.

 

RAPU

Älä päästä tunteitasi niskan päälle. Pidä rauha maassa ja vältä kytevä konflikti diplomatialla. Kompromissi tuo tilanteeseen ihmepelastuksen.

 

LEIJONA

Kaunista kotiasi tulevia pyhiä varten. Vietä laatuaikaa perheen kanssa ja päivitä kuulumisia. Valmistaudu tulevaan juhlakauteen.

 

NEITSYT

Joudut turvautumaan puheenlahjoihisi tänään. Saatat jumittua pitkään väittelyyn, jossa vahvat persoonat ottavat toisistaan mittaa.

 

VAAKA

Lähde tutustumaan uusiin maisemiin. Pitkä keskustelu ystävän tai perheenjäsenen kanssa avartaa näkökulmaasi. Haaveesi on askeleen lähempänä.

 

SKORPIONI

Ota keskenkeräiset rahakysymykset käsittelyyn. On aika hoitaa pois alta ne asiat, jotka eivät voi odottaa ensi vuoteen. Ole tehokas.

 

 

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.