Me Naiset
|
Marjut Laukia
”Jarkko, muistutatko, että otan nämä pöydälle jättämäni avaimet mukaan lähtiessäni?” Kuva: Shutterstock
”Jarkko, muistutatko, että otan nämä pöydälle jättämäni avaimet mukaan lähtiessäni?” Kuva: Shutterstock

”Huono muisti” on huono selitys unohtelulle, koska yleensä vika on muistin käyttäjässä. Pane hajamielisyydelle stoppi näillä vinkeillä.

Asioiden unohtelu johtuu harvoin huonosta muistista, vaan yleensä syynä on, että muistia ei tule käytettyä tarpeeksi tehokkaasti. Jos avaimet unohtuvat vähän väliä kotiin, on aika ottaa nämä keinot käyttöön. Lifehacker kokosi muistieksperttien vinkkejä, joista on hyötyä kenelle tahansa.

1. Tee tietoisesti

Minne se kännykkä nyt katosi? Vastahan se oli kädessäni, mutta nyt se on jo hukassa! Monet asiat tulee hoidettua niitä liiemmin ajattelematta. Siksi jälkikäteen on myös vaikeaa muistaa esimerkiksi sitä, mihin tavarat kädestään laski.

Kannattaakin olla tietoinen siitä, mitä tekee ja mitä pitää muistaa. Asia painuu omaan mieleen yleensä jo pelkästään sillä, että kaverilleen sanoo: ”Muistutatko, että teen sitä ja tätä.” Silloin asiaan tulee kiinnitettyä huomiota kuin itsestään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Näe ja muista

Aivojen on monesti helpompi muistaa visuaalisia asioita kuin esimerkiksi numerosarjoja. Näköaistimuksen avulla muistamisessakin on lopulta kysymys vain huomion kiinnittämisestä muistettavaan asiaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos esimerkiksi lasket avaimesi vierailun ajaksi ystäväsi pöydälle, toljota pöytää hetki ja yhdistä se muistissasi avaimiisi. Vaikuttaa ehkä vähän pöljältä, mutta näin asian siirtäminen lyhytkestoisesta työmuistista pitkäaikaiseen säilömuistiin onnistuu varmasti, eivätkä avaimet ole pöydällä enää silloin, kun olet jo kotiovellasi.

3. Käytä mielikuvitusta

Yleensä kaikki oudot ja hassut asiat painuvat muistiin helposti. Muistimestari

Ed Cooken

mukaan tätä ominaisuutta kannattaa hyödyntää niin, että kuvittelee tavalliset ja tylsät asiat niin värikkäiksi ja jännittäviksi kuin mahdollista. Kehittele muistettavalle asialle tarina ja kuvittele sille ulkonäkö, niin se pysyy varmasti mielessä.

Lue myös:

Pätkiikö? 7 keinoa, joilla voit parantaa muistiasi

Se on totta! Suklaa parantaa muistia

Vuorotyö vanhentaa aivoja – näin käyt vastaiskuun

Sisältö jatkuu mainoksen alla