Ihana kesäloma! Äläpä vielä nauti. Kuva: Shutterstock
Ihana kesäloma! Äläpä vielä nauti. Kuva: Shutterstock

Hyviä uutisia koko kesän töissä oleville: lomailu tekee kipeäksi.

Daily Mail haastatteli lääketieteen asiantuntijoita ja keräsi listan kaikista eri tavoista, miten loma ja siihen liittyvät asiat saavat sairastumaan. Tässä tulee!

Flunssaa iskee, kun loma alkaa. Et ole sairastellut pitkään aikaan, joten tuskinpa saat flunssaa lomallakaan. Väärin! Hollantilaisten tutkijoiden mukaan yksi kolmestakymmenestä sairastuu aloitettuaan lomailun. Daily Mailin mukaan tämä saattaa johtua siitä, että stressihormonit suojelevat meitä sairastumiselta aina siihen täydellisen rentoutumisen pisteeseen asti, jonka jälkeen pöpöt iskevät.

Hammassärky ja ummetus. Onko suunnitelmissa reissu kaukomaille?Lentäminen voi laukaista hammassäryn tai aiheuttaa ummetusta.

Vaara diabeetikoille! Helle on vaarallinen insuliinia käyttäville diabeetikoille, joiden verensokeri laskee kuumalla kelillä todennäköisemmin liian matalalle.

Koko ajan väsyttää. Lomalla on energiaa vaikka muille jakaa! Näinhän sitä kuvittelisi, mutta suurin osa ihmisistä kärsii Daily Mailin asiantuntijan mukaan univajeesta, joten lomalla lähinnä väsyttää. Koko ajan.

Loman jälkeen masentaa. Entäs loman jälkeen? Silloin ei ainakaan ole hyvä mieli, vaan iskee loman jälkeinen masennus. Hyvä olo loman jälkeen kestää useiden tutkimuksien mukaan maksimissaan viikon.

Ja jos nämä Daily Mailin kaivamat tiedot eivät vielä saaneet masentumaan, terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL muistuttaa myös, mitä kaikkea hirveää kesään kuuluva helle tuo mukanaan. Lämpöuupuminen, lämpöhalvaus, pahentuneet sydän- ja verisuonisairaudet ja hengityselinsairaudet, munuaissairaudet... Ja loput voitkin lukea laitoksen sivuilta.

Uskaltaako tässä enää lomailla tai nauttia helteistä?

Lue myös:

Näin vältät parisuhderiidat kesälomalla

Putsaa mieli ennen kesälomaa – näin häädät tunkkaiset ajatukset

 

Laitteiden turvakaaret saattavat aiheuttaa pettymyksiä isokokoisille. Kysyimme Linnanmäen palvelupäälliköltä, mistä tietää onko liian iso huvipuiston laitteeseen. 

Isokokoiset saattavat joskus kohdata ikävän ongelman huvipuistossa: he eivät mahdukaan laitteisiin. Mistä tietää, onko liian isokokoinen johonkin laitteeseen? 

– Tietyissä aitteissa on ilmoitettu yläpituusraja, joka on joko 195 tai 200 senttimetriä laitteesta riippuen. Painorajoja tai vyötärönympäryksiä ei ole ilmoitettu, sillä tapaukset ovat yksilöllisiä ja riippuvat ruumiinrakenteesta. Selän pituus ja vartalonympäryys voivat asettaa haasteita turvapuomin saamisessa tarpeeksi kireälle, kertoo Linnanmäen palvelupäällikkö Kati Hakala

Linnanmäki ilmoittaa nettisivuilla laitteiden kuvauksissa ja huvipuistossa laitteiden infotauluissa turvapalluran avulla, mikäli turvakaaret saattavat rajoittaa kyseisessä laitteessa isokokoisten pääsyn laitteeseen. 

– On ikävä tilanne, jos joku on jonottanut pitkään, eikä pääsekään laitteeseen. Jos näin käy, pyrimme aina hoitamaan tällaiset tilanteet hienotunteisesti, Hakala selittää. 

”Selän pituus ja vartalonympäryys voivat asettaa haasteita turvapuomin saamisessa tarpeeksi kireälle.”

Linnanmäki pohtii aina silloin tällöin, miten isokokoisemmatkin mahtuisivat laitteisiin. 

– Kun hankimme laitteita, pyrimme miettimään näitä asioita. Emme kuitenkaan rakenna laitteita itse ja usein on kyse siitä, että suurin osa laitevalmistajien tarjoamista laitteista on standardikokoisia. 

Hakalan mukaan aina silloin tällöin on myös ehdotettu kokeilupenkkejä eli mahdollisuutta kokeilla laitteen penkkiä ennen laitteeseen jonottamista. Linnanmäki ei kuitenkaan ole vielä lähtenyt niitä kokeilemaan. 

Linnanmäen huvipuistosta löytyy myös positiivinen poikkeus: Ukko-laitteen kaksi viimeistä penkkiä ovat standardikokoa isommat ja sopivat siten useammalle kävijälle. 

Mustat hampurilaissämpylät on helppo tehdä itse. Lääkehiiltä ei kuitenkaan suositella syötäväksi suuria määriä.

– Tämän kesän varmin hittiresepti on lääkehiilellä mustaksi värjätty hampurilaissämpylä.

Näin arvioi K-ruoan sisällöistä vastaava markkinointijohtaja Teija Nesterinen Keskon tiedotteessa. Tavallisesta grilli-illasta saa kieltämättä kiinnostavamman dramaattisten tummien hamppareiden kanssa.

Ideaa on ehditty soveltaa myös muualla: muun muassa Burger Kingillä on Halloweenin alla ollut myynnissä hamppari pikimustiksi värjättyjen hampurilaissämpylöiden höystämänä.

Itse tehtyjen mustien sämpylöiden resepti on simppeli: sämpylää tehdessä taikinan sekaan lisätään apteekista saatavia lääkehiilirakeita, joiden avulla leivän väristä saa syvän mustan.

Mutta kuinka turvallista lääkehiiltä on käyttää kotioloissa?

Terveystalon ravitsemusterapeutti Jan Verho kertoo, että lääkehiilen toistuvalla käytöllä voi olla myös haittavaikutuksia.

– Lääkehiiltä käytetään yleensä myrkytystapauksissa. Lääkehiili estää lääkeaineiden imeytymisen. Eli jos ihminen käyttää lääkkeitä, niiden toiminta voi häiriintyä, Verho sanoo.

”Päivittäisessä käytössä lääkehiiltä saisi kuitenkin liikaa.”

– On myös mahdollista, että herkkävatsaiselle voi tulla lääkehiilen käytöstä esimerkiksi ummetusta tai ripulia.

Unelmaa mustista hamppareista ei kuitenkaan tarvitse ihan heti hylätä. Vasta isot määrät lääkehiiltä aiheuttavat ongelmia, joten lääkehiilen käyttöä voi turvallisesti kokeilla.

– Vähän ja satunnaisesti käytettynä lääkehiili on harmitonta. Päivittäisessä käytössä lääkehiiltä saisi kuitenkin liikaa ja se voisi aiheuttaa ongelmia sekä lääkeaineiden että ravintoaineiden imeytymisessä, Verho sanoo.